Boekenpraat met Lies Vervloet

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Het is alweer even geleden maar het is weer tijd voor een gezellige boekenpraat. Dit keer is de boekenpraat met Lies Vervloet. Misschien wel leuk om dan aan jullie ook vast een nieuwtje te verklappen. Lies Vervloet doet namelijk in September mee aan de blogs van eigen bodem dus dan kun je haar nog beter leren kennen.

Lies Vervloet

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Hallo, ik ben Lies! Nomade, natuurgek, prettig gestoord en kleurrijk. In het dagelijks leven verdeel ik mijn tijd tussen het schrijven enerzijds en mijn piepjonge onderneming The Wild Life anderzijds. Met The Wild Life bied ik natuurcoaching aan en leuke workshops in het groen. Ik wandel dus ook erg veel en ben vaak creatief bezig.
Verder ben ik natuurlijk al mijn hele leven verzot op lezen en schrijven. In mei 2021 ben ik bij uitgeverij Hamley Books gedebuteerd met mijn Young Adult Luna: Schaduw van de maan. Het boek gaat over Luna, een echt natuurkind. Ze hoort nergens echt bij en voelt zich nog het meest op haar plek als ze ’s nachts in haar eentje door de bossen dwaalt. Luna heeft altijd al een opmerkelijke band gehad met de natuur, maar op de rand van de volwassenheid neemt die band plots wel heel bijzondere vormen aan. Uiteindelijk kan ze niet langer ontkennen dat ze bovennatuurlijke krachten heeft. Maar terwijl ze met behulp van haar nieuwe vrienden Andrew en Tunde de werkelijkheid probeert te aanvaarden, heeft ze te weinig oog voor wat er om haar heen gebeurt. En dat zou wel eens dramatische gevolgen kunnen hebben…
Het volgende deel van die reeks (Luna: Het Volk van de Jaguar) komt begin 2022 uit.

Welk boek las je als kind graag?

Ik verslond boeken als kind! Wij gingen iedere twee weken naar de bib en dan nam ik weer een hele stapel mee naar huis. Ik hield heel erg van griezelverhalen, dus Paul van Loon heb ik erg graag gelezen. Verder was ik enorm fan van Marc De Bel, de Belgische schrijver van onder andere de Blinker-boeken, De Zusjes Kriegel, Het Ei van Oom Trotter, etc. Maar ik las dus echt alles wat ik in mijn handen kreeg.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

In alle eerlijkheid, ik heb niet echt één all time favoriet. Er zijn boeken die echt invloed hebben gehad op mijn leven, zoals De Alchemist van Paulo Coelho, of The Crossroads between Should and Must van Elle Luna. En dan zijn er andere boeken die me zijn bijgebleven omdat ze zo bijzonder of ontroerend zijn, zoals The Boy in the Striped Pyjamas (Boyne) of Het Merkwaardige Voorval met de Hond in de Nacht (Haddon). En dan zijn er ook de boeken die ik opnieuw en opnieuw kan lezen, zoals de Harry Potter-serie. Maar om er nu echt eentje uit te kiezen, nee, dat vind ik te beperkend. Elke stemming, elke dag, elke periode verdient z’n eigen boek!
Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?Ook hier weer: geen favoriet. Er zijn heel veel goede Nederlandstalige auteurs. Denk maar aan de prachtige kinderboeken van Jan Terlouw of Thea Beckman. Of recenter was ik bijvoorbeeld erg onder de indruk van De Nachtspelers van Hilde van Cauteren, echt een prachtig boek! En bij Hamley zitten er natuurlijk ook heel wat toppers. Maar alweer, om er nu een favoriet uit te kiezen, dat hoeft voor mij niet per se. 

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Ja, absoluut! Ik lees – en schrijf trouwens ook – graag in verschillende genres. Jeugd, young adult, thrillers, historisch,… Als het verhaal maar goed is en de vertelstijl meeslepend!

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Ha, dat is makkelijk: Hamley Books staat bij mij bovenaan. Natuurlijk omdat het mijn eigen uitgeverij is, maar de uitgaven van Hamley zijn gewoon ook erg mooi. Er wordt veel tijd en zorg gestoken in de afwerking van de boeken. Daarbij is het verfrissend dat een uitgeverij helemaal voor Nederlandstalige auteurs gaat, vind ik. Veel uitgeverijen zetten liever in op vertalingen van werken die al succesvol zijn gebleken, maar Hamley publiceert enkel werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs, ook al is dat een risico. Dat vind ik echt bewonderenswaardig.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Op papier! Geen twijfel mogelijk. Ik snap dat een e-reader handig kan zijn, maar niks kan voor mij een echt, papieren boek vervangen.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Belangrijk. Niet zo belangrijk als de inhoud natuurlijk, maar ja, je moet toch ergens op af gaan. Een goede cover moet iets zeggen over het verhaal dat erachter schuilgaat. Als het goed is wordt de sfeer van het boek al wat weergegeven op de kaft. Ik heb zelf gelukkig veel inspraak gehad in de covers van Luna, zowel Schaduw van de Maan als het tweede deel, Het Volk van de Jaguar. Als auteur wil je toch graag mee bepalen hoe je boek-kindje eruit gaat zien, want dat is hoe de wereld het zal kennen.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Mijn boekenkasten zijn een hodgepodge van allerlei verschillende stijlen en auteurs. Van studieboeken tot thrillers en van zelfhulpboeken tot kinderboeken. Mijn vriend en ik hebben allebei in onze kindertijd veel Marc De Bel gelezen, dus daarvan staan er verrassend veel in onze kasten. En er staan wat reeksen, zoals Harry Potter of de Helen Grace-reeks van M.J. Arlidge. Maar verder is het echt een beetje van alles wat.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Oefff… Geen idee. We hebben op verschillende plekken in huis boekenkasten staan en ook bij mijn ouders thuis heb ik nog heel wat boeken liggen. En tel ik dan enkel de echte leesboeken of ook al mijn boeken over bijvoorbeeld geneeskrachtige planten of antropologie?
Tegenwoordig doe ik wel mijn best om niet meer te hard vast te houden aan boeken. Als ik het niet meer opnieuw ga lezen of er niet door omvergeblazen ben, mag het weg. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik probeer zo veel mogelijk naar de bib te gaan ook, dat scheelt weer.
Mijn vriend is nog veel erger. Die koopt aan de lopende band boeken en van hem mag er nooit iets weg. Zijn bureau puilt helemaal uit.
Dus laten we het maar houden op: veel!

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Het tweede boek van de ‘Touching Juliette’ serie van Tahereh Mafi. Ik vond het eerste deel, ‘Vrees Me’, echt zó ontzettend mooi, ik was echt overdonderd door dat boek, ik was er helemaal weg van. Maar bij het tweede deel, ‘Verwoest Me’, was de magie plots helemaal weg. Sterker nog, ik heb het boek niet eens uitgelezen, en dat is echt een zeldzaamheid. Misschien moet ik het toch nog maar eens opnieuw proberen…

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Ja, van enkele van mijn Hamley-collega’s natuurlijk. En ‘Dingen die niet kunnen’ van Floor Westerveld. Wij schreven ooit columns voor hetzelfde online magazine dus we waren collega’s. En Laura Janssens van Niet Nu Laura heeft mijn exemplaar van ‘Berelekker’ gesigneerd, een prentenboek dat wij samen hebben geschreven. Maar verder eigenlijk niet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar ook niet zo heel erg aan hecht.

Op welke plek lees je graag?

In de hangmat in de tuin. Of op reis, ergens aan een meer of zo. Behalve ’s avonds in bed maak ik in mijn dagelijks leven eigenlijk veel te weinig tijd vrij om te lezen, dus als ik het dan toch doe geeft dat me het ultieme vakantiegevoel!

Wanneer lees je het liefste?

Zie vorige vraag! Ik lees sowieso iedere avond, dat is een beetje deel van het ritueel geworden. Maar net als ik overdag lees vind ik het extra ontspannend. Ik ben iemand die altijd honderd zaken aan haar hoofd heeft en nooit uitgestresst raakt. Dus als ik dan eens echt tijd neem om te lezen is dat ook echt me-time.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Facebook: @liesvervloetauteur is mijn auteurspagina en @lies.vervloet.52 is mijn auteursprofielInstagram: @liesvervloet_auteur

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback?

Hardcover. Dat is toch net wat mooier, het heeft een chique uitstraling. En Luna is ook een hardcover!

Nederlandstalig of engels?

Ik lees liefst de originele versie, dus als dat in het Engels is, geen probleem.

Serie of Stand alone?

Series! Dan heb je er langer plezier van. Als je het eerste deel goed vond weet je al dat je de volgende hoogstwaarschijnlijk ook goed zult vinden en dan kan je lekker bingen.

Cover of flaptekst?

Flaptekst. Een cover is waar je eerst naar kijkt maar het is toch op basis van de flaptekst dat ik mijn keuze zal maken.


Lezen in bed of in bad?

Bed. Ik lees sowieso iedere avond voor het slapengaan. Het idee van in bad lezen spreekt mij ook erg aan, maar meestal is dat in de praktijk toch net iets minder handig dan ik me had voorgesteld.

Koffie of thee?

Koffie! Ik drink ook heel graag thee hoor, maar de geur van koffie is voor mij onweerstaanbaar!

Super bedankt Lies voor je leuke vragen voor deze boekenpraat 🙂 We spreken elkaar snel weer voor de blogs van eigen bodem.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x