Zonnebloempit broodjes

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Als ik iets heerlijk vind dan is het op zondagochtend heerlijke verse broodjes maken. Helaas had ik dit al heel lang niet meer kunnen doen omdat ik zoveel problemen met mijn handen heb. Maar 2 weken geleden waagde ik me er toch weer eens aan en maakte deze heerlijke Zonnebloempit broodjes. Moeilijk te maken zijn deze broodjes niet maar je moet er wel tijd, geduld en liefde in stoppen want het maken ervan dat duurt wel even. Maar dan heb je een heerlijk broodje wat je met van alles kan combineren.

Ingrediënten voor de Zonnebloempit broodjes (6 tot 8 broodjes):
 • 500 gram basis patent bloem extra fijn
 • 1 el suiker
 • 1 snufje zout
 • 1 el olie (Zonnebloem)
 • Een zakje van 7 gr gist
 • 50 ml lauwwarm water
 • 250 ml Lauwwarme melk
Voor de topping:
 • 1 ei
 • 2 handjes zonnebloempitten
Zo maak je de zonnebloempit broodjes:
 • Doe alle ingrediënten voor het broodje in een kom en roer het goed door.
 • Vervolgens gaan we het deeg kneden je kunt hiervoor een machine gebruiken dan moet je het deeg ongeveer 15 minuten kneden. Maar het met de hand kneden van een brooddeeg is natuurlijk veel leuker. Het kneden duurt ongeveer 20 minuten. Brooddeeg kneden is niet heel moeilijk maar vergt veel liefde, tijd en kracht. Je gooit het deeg op je aanrecht of werkbank en gaat het met de palmen van je hand kneden. Dit doe je door het deeg naar voren te duwen en weer op te vouwen. Snap je niet wat ik bedoel kijk dan dit Filmpje van Robèrt van Beckhove hierin wordt precies uitgelegd hoe je brooddeeg moet kneden. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kan trekken.
 • Vet vervolgens een grote kom in en leg daar het deeg in. Dek dit af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen.
 • Als het deeg voldoende gerezen is sla je de lucht eruit en verdeel je het deeg in stukken. 6 stukken voor de grote broodjes 8 voor de kleinere variant.
 • Bekleed nu een bakplaat met bakpapier.
 • Bol de stukjes deeg op en leg ze op de bakplaat. Duw de broodjes een beetje plat. Dek deze stukken deeg weer af met plastic folie en laat het nog eens 45 minuten rijzen.
 • Als de broodjes verdubbeld zijn in grote verwarm je de oven voor op 200-220 graden.
 • Ondertussen smeer je de broodjes in met de losgeklopte ei en strooi je er wat zonnebloempitten overheen.
 • Zet de broodjes in de oven en bak ze in 15 min af. Laat ze vervolgens gelijk afkoelen op een rooster.

De broodjes kun je met van alles en nog wat beleggen. Ik zou zeggen eetsmakelijk.

Liefs, Melanie

Wil je nu liever een glutenvrije variant probeer dan eens mijn witte glutenvrije broodjes

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mandy
Mandy
2 jaren geleden

Oehh!! Die zien er heerlijk uit. Die wil ik eens gaan proberen! Ik hou echt van zonnebloempitjes haha

trackback

[…] lieve lezers van Bookstamel, Afgelopen zondag deelde ik met jullie een recept voor heerlijke Zonnebloempit broodjes. Maar ja een broodje zonder beleg is ook zo saai hé. Dus deel ik de komende weken een aantal […]

trackback

[…] Zonnebloempit broodjes ( Klik op de naam voor het […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x