Boekenpraat met Cecile Koops

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het weer tijd voor een nieuwe boekenpraat dit keer is het de beurt aan Cecile Koops. Cecile is auteur maar leest ook graag boeken. Hieronder stelt ze zich eerst aan jullie voor.

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Ik ben Cecile Koops en schrijf met overgave sinds 2018. Schrijven vind ik het leukste wat er is. Inmiddels verdiende ik mijn sporen met korte verhalen en gedichten die de nodige prijzen wonnen.

Mijn debuutroman ‘Het huis in Trastevere’ verscheen 06 november 2020. Het is een meeslepend, spannend verhaal over mensen die elkaar helpen en levens die op den duur meer met elkaar verweven zijn dan iedereen tevoren inschat. Wanneer haar man van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen, komt Roos samen met haar vriendin in actie. Met minieme snippers informatie volgen ze zijn spoor door Europa.

Een tweede roman ‘In alle staten’, is inmiddels geschreven en ook die wil mijn uitgever graag publiceren.

Wanneer ik niet schrijf of dicht, ben ik waarschijnlijk aan het tekenen of aan het luisteren naar muziek.

Als vicevoorzitter van het Huizer Schrijversgilde ben ik verantwoordelijk voor het organiseren van het maandelijkse Open Podium in samenwerking met bibliotheek Huizen (nu even op een laag pitje door de omstandigheden).

Welk boek las je als kind graag?

Ik verslond boeken, dat waren er heel veel. Dunne boekjes las ik in de bibliotheek ter plekke, de dikkere pillen leende ik. Wat enorme indruk maakte was ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot. Veel later kocht ik het boek nogmaals in de prachtige vertaling van August Willemsen.

De wind in de wilgen – The wind in the willows – van Kenneth Graham, vond ik ook een geweldig boek.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Dat is een moeilijke vraag. ‘De avonden’ van Gerard Reve na rijp beraad. Een boek over de saaiheid van de na-oorlogse jaren in Nederland en over het leven van de nog thuiswonende Frits van Egters en zijn familie. Een boek dat imponeert door de onnavolgbare, gedetailleerde schrijfstijl.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Dat zijn er meer. Pieter Waterdrinker vond ik erg goed met de Rat van Amsterdam. Rob van Essen, Levi Weemoedt, Nescio, maar de lijst is groter.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Qua lezen heeft literaire fictie de voorkeur. Ik sluit een ander genre niet helemaal uit. Ooit stuitte ik op het boek ‘Echo’ van Thomas Olde Heuvelt, niet helemaal mijn genre, maar wat een geweldig boek bleek dat te zijn.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Dan moet ik natuurlijk ‘Ambilicious’ uitgeverij zeggen omdat zij mijn debuutroman publiceerden en ook mijn tweede boek in hun fonds willen opnemen. Zonder andere uitgeverijen tekort te willen doen overigens. De verhalenbundels die uit het winnen van wedstrijden voortvloeiden, zijn bij diverse uitgeverijen gepubliceerd – Godijn, Adoremi, Gopher, Lieve Hart, Books & Butterflies en Kontrast om er enkele te noemen.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

In principe op papier, ik ben nogal hebberig en wil boeken daadwerkelijk in mijn bezit hebben. Nu alle vijf mijn boekenkasten en de boekenmolen uitpuilen, worden het soms ook E-boeken.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Best belangrijk, je vormt je toch een idee over het genre van het boek aan de hand van de cover. Dat is niet alleen handig voor wat je wel zoekt, maar ook voor hetgeen je liever aan je neus voorbij laat gaan. Zelf ben ik geen grote liefhebber van Fantasy-verhalen, die pik je er door hun cover – heel handig – vrijwel direct tussenuit.

Een getekende cover vind ik fraaier dan een fotocover. Voor mijn debuutroman tekende ik zelf de cover, ik had nooit verwacht dat ik zoiets zou doen. Het is op de keper beschouwd een combinatie van cover, achterflap en de inhoud van de eerste bladzijdes die mij tot aankoop overhaalt.

Ik hoorde onlangs overigens nog een goeie tip voor schrijvers. Online verkopers tonen vaak de eerste tien bladzijdes om je als koper over de streep te trekken. Aan die tien pagina’s zou je dus extra aandacht aan moeten besteden, zij zijn van essentieel belang bij de aankoopbeslissing!

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Alle boeken van Agatha Christie (in het Engels), idem van P.G.Wodehouse, Charlotte Brönte, Gerard Reve, Edna O’Brien, Tom Sharpe en als strips meetellen alle Kuifje albums.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Ontelbaar veel. Ik heb ze nooit exact geteld.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Er zijn boeken die mij achteraf minder bekoren, soms is dat omdat het een ander genre is dan ik normaal leest. Om ze met naam en toenaam te benoemen, vind ik kwetsend naar de auteurs toe en het is als auteur al moeilijk genoeg een lezerspubliek te vinden. Zij hebben tenslotte veel werk verricht om tot het boek te komen en daarbij is smaak erg subjectief. Wat ik prachtig vind, kan een ander misschien niet bekoren en vice versa.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Van veel collega-schrijvers waarvan ik hun boek heb aangeschaft, Marceline de Waard, Onno van Gelder, Jolanda Pikkaart om er slechts een paar te noemen. Eigenlijk heb ik, nu ik erover nadenk, meer door artiesten – na hun optredens ­– gesigneerde cd’s.

Op welke plek lees je graag?

In het zonnetje in mijn tuin, anders in een luie stoel binnen en op reis natuurlijk.

Wanneer lees je het liefste?

Overdag of in de avond, het maakt mij niet veel uit. Wanneer een boek kan concurreren met het aanbod op tv, dan wordt het dat boek.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden?

Op sociale media kun je mij volgen op mijn auteurspagina op Facebook:

https://www.facebook.com/Cecile-Koops-Auteur-120132526511879/

Op Instagram en op Linkedin onder Cecile Koops. Twitteren doe ik niet.

Meer informatie over en verhalen en gedichten van mij, staan op mijn website: https://www.cecilekoops.com

Geregeld zet ik daar nieuwe verhalen op. Neem gerust een kijkje.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback? Paperback, ik beschouw een boek niet als een investering die later wellicht veel geld waard wordt. Een paperback leest lekkerder, is lichter in de hand en gebruikt minder ruimte in de boekenkast.

Nederlandstalig of engels? Wanneer het boek in het Engels geschreven is, dan veel liever in de originele taal. Verder Nederlands.

Serie of Stand alone? Stand alone, maar geen bezwaar tegen een boek dat op een voorgaand boek verder borduurt.

Cover of flaptekst? Als je me dwingt te kiezen dan de cover, het één kan voor mij echt niet zonder het ander.

Lezen in bed of in bad? Lezen in bed. Tijdens de badkamer verbouwing heb ik het bad de deur uitgedaan en gekozen voor een grote inloop regendouche. In hotels (komt die tijd ooit nog…) is het af en toe lekker om nog eens een bad te nemen, verder mis ik dat niet.

Koffie of thee? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Koffie heb ik nooit leren drinken, ik vind het zo verschrikkelijk vies. Thee daarentegen gaat er in sloten op een dag door. Op mijn schrijfkamer staat zelfs een waterkoker paraat, zodat ik voor een verse kop thee de kamer niet hoef te verlaten.

Hopelijk hebben jullie weer wat leuke ideetjes op gedaan voor nieuwe boeken! Ik heb in elk geval weer genoten van deze boekenpraat met Cecile Koops.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x