Interview met Marlen Visser

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het tijd om afscheid te gaan nemen van onze een na laatste auteur van eigen bodem deze maand. Afgelopen 3 weken hebben we Marlen al veel beter leren kennen. Ik stelde haar aan jullie voor vertelde wat over haar boeken en recenseerde haar boek. Vandaag is het dan ook tijd voor het interview met Marlen Visser

Interview met Marlen Visser

Je schreef al ruim voor je eerste boek uitkwam aan je verhalen. Wanneer besefte je dit is het manuscript dat mijn eerste boek moet worden?

Dat was op het moment dat ik op internet bij toeval de mislukte auditie zag van Zoe Alexander, een kandidaat van het Britse X-factor. Ze kon niet omgaan met de afwijzing die ze kreeg en ging compleet uit haar dak. Ze gooide haar microfoon op het podium en sloeg de camera’s weg. Op dat moment dacht ik: hier zit een verhaal achter, hier kan ik wel een boek over schrijven.

Voor de liefhebbers is hier het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=sjQwLOA-hBs

In 2019 tekende je een boekcontract voor 2 thrillers bij Uitgeverij Prometheus hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Ik was aanwezig bij de boekpresentatie van Simone van der Vlugt, op de uitgeverij. Het was prachtig weer en de borrel na afloop vond plaats in de grote tuin van het grachtenpand. Op een bepaald moment ging ik naar binnen voor een sanitaire stop en liep ik Mai Spijkers (eigenaar Prometheus) tegemoet. Ik groette hem en we raakten aan de praat. Hij vroeg me om het manuscript van Meesterdeal naar hem te mailen. Enkele weken later kreeg ik een uitnodiging van een redacteur om te komen praten en na dat gesprek kreeg ik een contract aangeboden. En dat terwijl ik nog geen letter van mijn nieuwe boek had geschreven, maar alleen enkele boekideeën had voorgelegd. Ik was -en ben nog steeds- heel blij met het vertrouwen dat ze me gaven.

Wat vond je het moeilijkste aan de weg van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Het moeilijkste, maar tegelijkertijd ook het leukste, is om de spanning in het verhaal te houden. Je moet de puzzel voor de lezer creëren, zorgen dat hij of zij net genoeg informatie krijgt om zelf mee te denken en te speculeren, maar vooral niet te veel weggeven. Aan het eind van het verhaal moet alles kloppen en ook nog geloofwaardig zijn.

Je hebt aan behoorlijk wat schrijfwedstrijden meegedaan wat is het grootste verschil tussen het schrijven van een kort verhaal voor een wedstrijd of een compleet verhaal voor een boek?

Haha, de tijd! Een kort verhaal schud ik redelijk snel uit mijn mouw. Een boek schrijven is een behoorlijke klus. Ik leer mijn cursisten tijdens de schrijfcursussen hoe ze zichzelf over de schrijfdrempel kunnen trekken en hoe ze zichzelf kunnen trainen in het ‘door blijven schrijven’. Maar iedereen, ook ik, heeft af en toe last van blokkades of uitstelgedrag, vaak veroorzaakt door onzekerheid over je verhaal. Het enige wat helpt is toch weer gaan schrijven en doorbijten. Alleen dan weet je hoe je verhaal verder zal gaan.

Waar komt je liefde voor schrijven en taal vandaan?

Taal is door en door menselijk. Het zorgt voor verbinding, liefde, maar ook voor de heftigste ruzies. Wat ik bij geschreven taal magisch vind, is dat die 26 kleine zwarte tekentjes in een bepaalde volgorde complete (film)beelden in je hoofd oproepen. En dat die film in ieders hoofd anders is. Bij een echte film zien alle kijkers ongeveer hetzelfde. Bij een boek creëert elke lezer een eigen wereld in zijn of haar hoofd.

Je schrijft spannende boeken zou je ook wel eens een boek in een ander genre willen schrijven?

Ik overweeg een waargebeurd verhaal van een vriendin van mij in een boek te gieten. Haar toestemming heb ik al. Ik denk nog na over de vorm en wijze van uitgeven.

Het lijkt me dat als je van spannende boeken schrijven houdt je ook wel van een beetje spanning houdt. Maar is er ook iets wat je echt super eng vindt?

Grote hoogtes! Voor de rest vind ik niet zo veel eng. Toen mijn kinderen nog thuis woonden, was ik de enige die spinnen met de hand oppakte en ze voorzichtig naar buiten bracht, zodat ze daar hun leventje konden voortzetten. Mijn kinderen waren allebei panisch 😊

Ik las ooit een interview van jou waarin je opmerkte dat de jeugd van tegenwoordig bijna niet meer leest. Hoe denk jij dat we jonge lezers kunnen stimuleren om wel weer te gaan lezen?

Maak boeken (digitaal) toegankelijker en aantrekkelijker. Ik las deze week over iemand die een innovatieprijs heeft gewonnen met een app die mensen (en dus ook jongeren) helpt om op vernieuwende wijze lezen toegankelijk en behapbaar te maken. Aangezien jongeren, en veel ouderen trouwens ook, dag en nacht hun mobiel bij de hand hebben, zou dat kunnen helpen.

Heeft de corona crisis veel invloed op het promoten en verkopen van je boeken?

Niet echt. Noodlot verscheen in juni 2020 en is goed verkocht aan de boekhandel. Het lag in heel Nederland in de boekwinkel. De promotie hebben we offline en online gedaan. Gelukkig was de zomerperiode corona-technisch redelijk normaal.

Noodlot speelt zich voor een deel af in vrouwenpolder (Een plaatsje wat ik best goed ken want mijn vriend is een echte zeeuw) hoe belangrijk was het voor het verhaal dat het zich in een klein dorpje zou afspelen?

Noodlot speelt zich niet in Vrouwenpolder af, maar is gebaseerd op de situatie daar in 2014, toen de Postcodeloterij-hoofdprijs op de enige postcode van dit dorp viel.

Ik wilde niet over een bestaand dorp schrijven, juist omdat in kleine dorpjes iedereen iets herkent van de omgeving of zichzelf. Daarom heb ik gekozen voor het fictieve dorpje Vierschoten. Dit gehucht heeft ook maar 1 postcode en is gesitueerd in de Zuidplaspolder, in de gemeente Zuidplas.

Tja de mensen in Noodlot winnen de postcode loterij misschien een voor de hand liggende vraag maar als jij de postcode loterij zou winnen wat zou je dan als eerste doen?

Onze kinderen op weg helpen naar een leuke koopwoning, zodat ze een goede basis hebben voor de toekomst.

Een groot deel van de personages in Noodlot hebben een geheim. Ben jij goed in het bewaren van geheimen?

Ja. Mensen delen op een of andere manier makkelijk hun verhalen met mij, ook dingen die ze nog nooit met iemand hebben gedeeld.

Je hebt inmiddels een aantal boeken op jouw naam staan. Is het nog steeds spannend om je boek de wijde wereld in te sturen?

Altijd! Maar leuk spannend, niet eng spannend.

Tja en als je het boek de wijde wereld in stuurt druppelen de recensies ook binnen. Lees je alle recensies en doe je wat met de kritiek?

Ik lees alle recensies. Ik kan goed omgaan met kritiek zolang het respectvol wordt geuit en er ook positieve dingen over je boek worden gemeld.

Welke auteur is een grote inspiratie bron voor je geweest? Hm… Te veel.

Tot slot heb ik natuurlijk een aantal dilemma’s voor je wat kies jij en waarom?

Nooit meer kunnen zien of nooit meer kunnen horen? Sorry, deze kan ik onmogelijk beantwoorden

E-boek of papierenboek? Papieren boek

Een vaste baan of boeken schrijven? Boeken schrijven

Hotel of camping? Camping (maar niet in een tent)

Rust of avontuur? Avontuur

Zelf koken of uit eten gaan / Afhalen? Uiteten gaan

Fietsen of wandelen? Beide even fijn!

Een groot huis met een kleine tuin of een klein huis met een grote tuin? Een groot huis met een kleine tuin

Bloem of Plant? Bloemen

Hopelijk hebben jullie genoten van dit interview met Marlen Visser. Ik wil Marlen super bedanken dat ze mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rosalyn
3 jaren geleden

Leuk om wat meer over de schrijver achter de boeken te lezen! Ook een stimulans voor mensen die zelf een boek zouden willen schrijven.
Rosalyn onlangs geplaatst…De meester van de fantasy: Raymond E. FeistMy Profile

nicole
3 jaren geleden

Wat leuk dat een tv programma de inspiratie vormde voor een boek!
nicole onlangs geplaatst…Waarom ik niet schreef over onze nieuwe houtkachelMy Profile

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x