Boekenpraat met Johan Klein Haneveld

Hallo lieve lezers van Bookstamel, als er een auteur is waar ik altijd vrolijk van word dan is dat wel Johan Klein Haneveld. Ik heb al een aantal keer mogen samenwerken met deze auteur en geloof me dat verveelt nooit. Als ik Johan vraag voor een interview krijg ik standaard en heel boekwerk terug. Super fijn voor mij als blogger want een uitgebreid antwoord is altijd wat leuker dan een antwoord van een woord. Daarnaast schrijft Johan Klein Haneveld het ene boek na het andere boek en bedenkt hij de leukste projecten. Maar vandaag hebben we een leuke Boekenpraat met Johan Klein Haneveld.

Benieuwd geworden naar de boeken die Johan schrijft neem dan een kijkje op de website van Johan Klein Haneveld.

Foto auteur Johan Klein Haneveld

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Ik ben al vanaf het moment dat ik leerde lezen in de greep van het geschreven woord. Ik verslond boeken bij de vleet en ben zelf ook gaan schrijven. Dat doe ik als eindredacteur van het Tijdschrift voor Diergeneeskunde maar ik schrijf ook romans en korte verhalen, vooral in het SF-genre. Er zijn negentien boeken van me verschenen. De laatste is de horrorroman ‘Scherven vol ogen’. Ik stelde ook de bundel ‘Voorbij de storm’ samen met 25 verhalen over klimaatverandering. Ik ben getrouwd met Bianca, ook een fanatieke lezer, en we wonen in Delft op de vijftiende verdieping. We hebben vier aquariums en een hele lieve hamster.

Welk boek las je als kind graag?

Ik heb volgens mij de hele bibliotheek leeg gelezen als kind! Elke vrijdag ging ik naar de bieb en leende het maximale aantal boeken dat ik mocht meenemen. Die verslond ik dan in het weekend. Ik was fan van Arendsoog en de SF-serie Euro 5. Op mijn elfde las ik de drie delen van ‘In de ban van de Ring’ die mijn vader in de kast had staan en dat maakte grote indruk.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Dat wisselt bijna met de dag! Het is een keuze tussen ‘Duncton Wood’ van William Horwood, ‘The Silmarillion’ van J.R.R. Tolkien of ‘Rendez-vous with Rama’ van Arthur C. Clarke.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Tais Teng is de beste genreschrijver die we in het Nederlandse taalgebied hebben. In elk geval de schrijver met de meeste verbeelding. Ik geniet van de concepten in zijn verhalen en zijn vlotte schrijfstijl, bijvoorbeeld in de boeken van de ‘Gran terre saga’. Verder geniet ik erg van de Slaves-serie van Miriam Borgermans. Een scherp geschreven dystopische young adult met helder commentaar op de tijd waarin we leven. En de boeken van Jasper Polane zijn ook altijd goed en worden alleen maar beter. ‘Roest’ is een geweldige SF-roman en ik kijk uit naar het boek waar hij nu aan werkt!

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Tegenwoordig lees ik vooral science fiction (van schrijvers als Stephen Baster, Alastair Reynolds en Adrian Tchaikovsky) en daarnaast lees ik steeds meer horror (ik vind John Langan heel goed). Fantasy heb ik veel gelezen maar ik merk dat ik niet meer zo graag aan lange reeksen begin. Van ’The Fifth Season’ en de vervolge daarop van N.K. Jemisin heb ik echter wel erg genoten! En ‘Gideon the Ninth’ is een geweldig verhaal. Verder lees ik wel eens een echte klassieker, zoals een boek van Dickens of Victor Hugo. Voor een schrijfproject waaraan ik volgend jaar ga werken zou ik eigenlijk ‘Moby Dick’ weer eens moeten lezen!

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Ik word uitgegeven door onder andere Uitgeverij Macc en Godijn Publishing. Ik denk niet dat ik daartussen kan kiezen. Maar ik let bij het kiezen wat ik wil lezen eigenlijk ook meer op de schrijver dan op de uitgever.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Ik lees mijn boeken van papier. Ik zit al veel op de computer of met mijn telefoon in mijn handen. Als ik lees wil ik liever niet nog met een apparaat bezig zijn. En fysieke boeken staan mooi in mijn kast. Wat dat betreft ben ik wel een beetje een verzamelaar!

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Een mooie cover is leuk en een lelijke cover kan me afschrikken, maar ik koop geen boeken op basis van de cover. Ik probeer te achterhalen waar een boek over gaat en als ze er zijn lees ik eerst recensies van de boeken (of ik moet al weten dat de auteur in kwestie goed kan schrijven). Als het onderwerp me aanspreekt en ik heb het idee dat de auteur het goed heeft uitgewerkt dan ga ik overstag.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Ik heb 21 boeken van Stephen Lawhead in mijn kast staan. Hij schrijft historische fantasy met een Keltisch tintje. ‘Byzantium’ is zijn beste boek. Verder heb ik zestien boeken staan van Robin Hobb. Zij en Tad Williams zijn sinds ik weer meer SF ben gaan lezen eigenlijk de enige fantasyschrijvers die ik nog actief volg.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

In onze kasten staan ongeveer 950 boeken. Het waren er wat meer, maar begin dit jaar heb ik er zo’n honderd weggedaan om wat meer ruimte op de planken te scheppen. Niet dat het veel geholpen heeft want er liggen nu alweer boeken bovenop de rijen. Naast mijn stoel heb ik er nog zo’n veertig op de ‘nog te lezen’-stapel. Hoe veel ik er ook lees, de stapel lijkt nooit te krimpen. Daarnaast heb ik nog een kast met een paar honderd stripboeken.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Ik lees eigenlijk elk boek uit waar ik aan begin. Een paar jaar geleden las ik ‘War and Peace’ van Lev Tolstoi. Dat is een flinke pil en om eerlijk te zijn vond ik het niet zo interessant. Mijn vrouw zag dat ik chagrijnig begon te worden en adviseerde me om te stoppen met lezen. Ik was toen op pagina 600 – ongeveer de helft. Later was er nog een boek dat ik halverwege weglegde, een fantasyboek van een Nederlandse auteur. Het sprak me gewoon niet aan. Vervolgens zei mijn vrouw: ‘Ah, het behoort dus tot dezelfde categorie als “War and Peace”?’

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Ik heb verschillende gesigneerde boeken van Nederlandse en Vlaamse schrijvers van wie ik de boeken heb aangeschaft op fantasyfestivals.

Op welke plek lees je graag?

Ik heb een lekkere stoel bij het raam, met daarnaast mijn stapel ‘nog te lezen’. Ik kan daar ook mooi mijn koffie naast me neerzetten, dus dat is ideaal.

Wanneer lees je het liefste?

Ik lees wanneer het kan. Mijn vrouw en ik zetten ‘s avonds eigenlijk altijd een uur apart om te lezen, maar op vrije dagen lees ik ook vaak ‘s ochtends. En als ik ergens heen moet met de trein heb ik ook altijd een boek bij me.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Ik heb accounts op Goodreads en op Hebban. Op Hebban staan mijn recensies van boeken van Nederlandstalige auteurs, op Hebban ook de boeken die ik in het Engels lees. Ik probeer elk boek dat ik lees op minstens één van deze sites te recenseren. Verder ben ik actief op Twitter en op Facebook.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback?

Ik koop meestal paperbacks. Die zijn goedkoper (niet onbelangrijk) en hebben vaak een handzamer formaat. Nadeel is dat ze sneller slijten en de rug ziet er al minder uit als je ze één keer gelezen heb.

Nederlandstalig of engels?

Boeken die in het Engels geschreven zijn lees ik in het Engels. Voor mijn gevoel gaat er bij vertaling altijd wat verloren. Er is ook veel meer SF in het Engels. Maar een fractie daarvan wordt vertaald. Maar ik probeer ook veel van Nederlandse auteurs te lezen, als het me aanspreekt. Ik recenseer bijvoorbeeld Nederlandse SF-boeken voor het kwartaalblad Fantastische Vertellingen.

Serie of Stand alone?

Ik ben een beetje afgeknapt op series. Die vragen een enorme investering van je als lezer. Ik lees dan liever boeken die op zichzelf kunnen staan. Dan kan ik ook van zoveel mogelijk auteurs boeken lezen en zo middels de verbeelding zoveel mogelijk werelden bezoeken!

Cover of flaptekst?

Ik baseer me op de flaptekst, maar een goede cover kan wel de aandacht trekken.

Lezen in bed of in bad?

We hebben geen bad, anders zou ik dat zeker als antwoord hebben gegeven. In bed lezen vind ik ook fijn.

Koffie of thee?

‘S ochtends koffie, ‘s avonds thee!

Ik hoop dat jullie weer veel leuke ideetjes op hebben gedaan in deze boekenpraat met Johan Klein Haneveld. Over een paar dagen zijn we weer terug met een nieuwe boekenpraat.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Dit was de boekenpraat met Eva Linden. Super bedankt dat je mee wilde werken aan dit onderdeel op mijn blog. Vond je deze boekenpraat met nou leuk lees dan ook eens de boekenpraat met Johan klein Haneveld. […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x