Boekenpraat met Marleen

Vandaag hebben we een boekenpraat met Marleen. Marleen zullen sommige mensen wel kennen want onder de naam MenMar is ze best actief op facebook! Ze is momenteel druk aan het schrijven aan haar eerste boek! Ze deelt dan ook soms ook stukjes over dit proces op facebook ik vind die stukjes super interessant om te lezen.

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Ik ben Marleen, ben in de dertig, heb een man en twee kinderen, ben opgeleid tot chemicus maar geswitched naar marketing en communicatie. Ik vind het heerlijk om te lezen, ging als kind al veel naar de bieb. In groep 5 of 6 won ik een dichtwedstrijd op school en in mijn tienertijd ben ik naast veel lezen ook gaan schrijven. Momenteel schrijf ik sci fi en fantasy.

Welk boek las je als kind graag?

Als jong kind las ik graag ‘de gnobbels’ en ‘Maaike en kwispel.’ Als tiener kwam ik in aanraking met Harry Potter, maar ook met boeken van Virginia Andrews. Het beste boek uit mijn tienertijd was ‘Hadden we er maar wat van gezegd!’ van Jan de Zanger. Dat was een boek van de jonge lijsters over een volwassen man die naar een reünie op zijn middelbare school gaat. Dan blijkt dat er iemand in zijn klas zat die gepest werd en dat liep niet goed af. Dat boek is mij altijd bij gebleven door het serieuze onderwerp en eenzelfde verhaal wil ik ook aan mijn kinderen meegeven. Ik ben zelf 6 jaar lang buitengesloten op school en vind het belangrijk dat mensen de effecten van pesten begrijpen.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Dat kan ik echt niet zeggen. Ik lees zoveel verschillende soorten boeken. The help vind ik erg goed omdat het op een vrij luchtige manier een wat zwaarder onderwerp aanstipt. De blokkenjongen van Keith Stuart heeft me geholpen een paar mensen in mijn omgeving beter te begrijpen. Ender’s Game was één van de eerste sci fi die ik las en dat verhaal vond ik geweldig. Artemis is bij uitstek mijn favoriete sci fi boek. Ik ben ook een grote Harry Potter fan, met op nummer 1 deel 3, The Prisoner of Azkaban. Elk boek heeft een eigen verhaal, niet alleen inhoudelijk, maar ook wat het voor mij betekend heeft.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Ninja Paap-Luijten. Ik heb één verhaal van haar gelezen en dat vond ik erg goed geschreven. Ik heb haar daarom ook gevraagd als schrijfcoach voor mijn manuscript en ik heb heel veel gehad aan haar opmerkingen. Dus niet alleen haar boeken vind ik leuk, maar ik vind haar ook een erg prettig persoon om mee samen te werken.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Ik lees sowieso vrij breed. Het liefste lees ik momenteel science fiction of fantasy, maar ook drama, (auto)biografieën, chicklit en thrillers staan in mijn kast. Laatst heb ik voor het eerst een psychologische thriller gelezen. Dat vond ik toch wat minder, maar leuk om eens ervaren te hebben wat dat is.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Ik heb geen favoriet. Wel heb ik helaas van zelf uitgegeven boeken zoveel langs zien komen dat echt slecht geschreven is. Gezien ik zelf schrijf, kan ik mij daar heel erg aan storen, dus ik ben erg huiverig om zelf uitgegeven boeken te kopen. Als er geen uitgever bij betrokken is geweest, koop ik het boek pas als ik de eerste pagina’s heb kunnen lezen of als ik werk van de schrijver ken. Anders laat ik het sowieso liggen.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Maakt me niet uit. Beide hebben voor- en nadelen. Ik heb series waarvan ik een deel op de e-reader heb en een deel als boek. E-boeken zijn goedkoper. Soms scheelt dat best veel. En met de lockdown was het handig omdat je dan een boek meteen in huis hebt. Maar dor een webshop scrollen is toch niet hetzelfde als door een boekwinkel snuffelen. Van e-boeken weet ik dus meestal van tevoren al welke ik wil.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Heel belangrijk. Als die me niet aanspreekt, lees ik de achterkant niet eens. Ik houd absoluut niet van klassiekers, dus als een cover er gedateerd uitziet, haak ik af.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Nobuhiro Watsuki. De manga van Rurouni Kenshin heb ik bijna compleet. Telt dat ook? Verder Robert Jordan omdat zijn Wheel of Time serie nou eenmaal zo lang is. Ik ben niet gebonden aan één auteur. Regelmatig vind ik één boek of serie van een auteur erg goed, maar een andere helemaal niets.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Meer dan 200 in mijn kast (met de laatste verhuizing heb ik alle boeken die ik niet interessant vond weggedaan), een stuk of 30 in de kinderkast en zo’n 40 op de e-reader

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

The hobbit. Ik heb me er met moeite doorheen geworsteld en de laatste veertig pagina’s heb ik niet gelezen. De vertelstijl staat me echt niet aan. Op een gegeven moment is de reis ten einde, draak verslagen en dan gaat het nog pagina’s lang over de terugreis naar huis. Daar had ik echt geen zin meer in. Voor mij was het verhaal af.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Volgens mij geen. Ik heb daar eigenlijk niets mee, ik zie daar het bijzondere niet zo van in. Via de facebook groep boekentoer heb ik wel gesigneerde boeken in mijn handen gehad, maar die stuur je dan weer door.

Op welke plek lees je graag?

Thuis. Op de bank of in bed.

Wanneer lees je het liefste?

Als het een goed boek is, elk moment dat ik kan. In de pauze op het werk, wachtend op de metro in New York, in een restaurant terwijl ze de bestelling halen, op het toilet, dat heb ik allemaal al gedaan.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Vooral op youtube met het kanaal Schrijver Omnia, op twitter als Schrijver O en op facebook. Ik werk nu ook aan mijn eigen website. Die binnenkort online komt over ongeveer een week.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback?

Paperback. Dat is minder zwaar (en vaak goedkoper).

Nederlandstalig of Engels?

Nederlandstalig. Vroeger las ik veel in het Engels, maar omdat ik zelf in het Nederlands schrijf, wil ik juist graag in het Nederlands lezen. Dat helpt bij het schrijven.

Serie of Stand alone?

Stand alone. Dat vind ik bevredigender. Soms valt een volgend boek in een serie zo tegen. Vooral in het fantastische genre kan je door het eerste boek nog wel eens betoverd raken door de wereld en dat is er dan in het tweede boek af. Ook hebben veel trilogieën toch wel last van het middle book syndrome, dat er weinig gebeurt maar het vooral een opzetje is naar de actie in het derde boek. Toch jammer.

Cover of flaptekst?

Cover. Als die niet goed is, lees ik de flaptekst niet eens, zoals ik eerder eigenlijk al aangaf.

Lezen in bed of in bad?

Oeh goeie. Ik heb nu even geen bad en dat mis ik wel, om daar lekker te kunnen lezen. Maar gezien ik kleine kids heb, denk ik dat ongestoord in bad zitten voorlopig toch niet zal gaan, dus kies ik voor mijn bed. Dan slapen ze 😉

Koffie of thee?

Kraanwater, mag dat ook?

Hopelijk hebben jullie weer wat leuke boeken ontdekt in deze boekenpraat met Marleen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x