Boekenpraat met Bronja Hoffschlag

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Het is alweer tijd voor een nieuwe boekenpraat. Dit keer weer een boekenpraat met een auteur. Vandaag geef ik het woord aan Bronja Hoffschlag. Wisten jullie dat we in Nederland en België zoveel super toffe auteurs van eigen bodem hebben?

Ik zou zeggen ga lekker zitten en geniet van deze boekenpraat met Bronja Hoffschlag.

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Ik ben Bronja Hoffschlag, 39 jaar en schrijfster van onder andere de ‘ Project X’-trilogie en de roman ‘P.I.D’. Daarnaast werk ik twee dagen als receptioniste/telefoniste, en twee dagen als facilitair/administratief medewerker bij een groot transportbedrijf.
Samen met mijn man Bert en onze hondjes en katten woon ik in Rotterdam. Mijn oma en moeder lazen veel voor toen ik klein was. Door mee te kijken, leerde ik letters en woorden herkennen. Sinds mijn vijfde kan ik zelf lezen en ben ik nooit meer gestopt. Toen ik op mijn elfde de kinderboeken thuis, op school en bij oma allemaal uit had, ben ik verder gaan neuzen in oma’s boekenkasten. Zo ontdekte ik boeken die ouders tegenwoordig waarschijnlijk meteen zouden afpakken, zoals ‘Junkie’ van Burroughs en de boeken van Yvonne Keuls. Super indrukwekkend als je elf, twaalf jaar bent. Als boeken veel moeilijke woorden bevatten, zoals ‘De Ontdekking van de Hemel’ van Harry Mulisch, nam ik er gewoon een woordenboek bij.

Welk boek las je als kind graag?

‘Kruimeltje’ van Chris van Abkoude heb ik letterlijk stuk gelezen.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

‘The Long Sandy Hair of Neftoon Zamora’ van Michael Nesmith is een prachtige mix van fictie, mythe, legende en waarheid, in een setting van desolate Amerikaanse wegen en woestijnen. Nesmith is natuurlijk vooral muzikant en dat lees je terug in dit boek. Het geeft hem een uniek, eigen geluid. ‘Neftoon’ leest min of meer als een elpee: de hoofdstukken hebben een eigen ritme, melodie en onderwerp, en vormen samen een geheel. Er is sinds een paar jaar ook een luisterboek van dat Nesmith zelf ingesproken heeft, met muziek erbij. Ik hou vooral van boeken waar je helemaal in kunt verdwijnen, en dit is daar een perfect voorbeeld van.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Ik lees eigenlijk vooral Britse en Amerikaanse schrijvers. Van Nederlandse bodem lees ik het liefst Judith Visser, Jelmer Jepsen en Auke Hulst. Hun stijlen zijn heel verschillend, maar zo ontzettend ‘eigen’ dat je ze er meteen uitpikt. Twee of drie zinnen, en je weet meteen: dat is Judith, dat is Jelmer en dat is Auke.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Het liefst lees ik literatuur, maar tijdens een leesdip ben ik een paar jaar geleden begonnen dat af te wisselen met jeugdboeken. Dat vind ik vooral prettig als ik zelf aan een manuscript werk. Sinds mijn elfde had ik geen kinderboek meer gelezen, dus er is een hele nieuwe wereld voor me opengegaan. En ik kan nog wel even vooruit, want er is natuurlijk onwijs veel moois verschenen sinds 1993, dat ik allemaal heb gemist!

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Geen. Al mijn favoriete schrijvers zitten bij verschillende uitgevers.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Alleen op papier. Ik heb ooit een e-reader gehad, maar ik kan er niet mee omgaan dus ik heb hem weggegeven aan iemand die er wel blij van werd. Letters die groter en kleiner worden als je verkeerd schuift, daar kan ik helemaal niks mee. Daarnaast valt me ook op dat uitgevers minder secuur zijn met het zetten van ebooks dan bij papieren boeken, waardoor alinea’s verschillend inspringen of helemaal niet inspringen, en dat soort dingen. Dat leidt mij, misschien door mijn autisme, vreselijk af van het verhaal. Luisterboeken vind ik wel prettig, maar alleen Engelstalig en bij voorkeur een mannelijke voorlezer met een wat zwaardere stem. Nick Cave heeft bijvoorbeeld een luisterboek gemaakt van zijn dichtbundel ‘The Sickbag Song’. Dat en ‘Neftoon’ heb ik beide al tientallen keren geluisterd. Als ik overprikkeld ben of me niet kan concentreren op een leesboek, word ik rustig van hun stemmen.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Totaal niet. Het belangrijkste voor mij is dat ik de schrijfstijl prettig vind. Ik zal nooit een boek kopen omdat ik de kaft mooi vind, of een boek niet kopen omdat de kaft me niet aanspreekt.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Van Roger (R.J.) Ellory heb ik er zeventien van de achttien. Van ‘Chicagoland’ bestaat helaas (nog?) geen papieren versie.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Rond de 250, waarvan nu nog zo’n 150 ongelezen. Van boeken die ik uit heb, bewaar ik alleen de favorieten. De rest geef ik aan een vriendin, die boeken inzamelt om bibliotheekjes te vullen in onder andere ziekenhuizen en blijf-van-mijn-lijf-huizen.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Als lezer vind ik schrijfstijl het belangrijkst: als die voor mij prettig leest, doet de rest er minder toe. Dat is op zich wel heel fijn, want sommigen van mijn favoriete schrijvers zijn genre-hoppers. Als een boek tegenvalt, heeft dat vooral te maken met verwachtingen en persoonlijke smaak van de lezer. Zo heb ik zelf nog nooit een debuut van iemand gelezen dat mij ’tegenviel’, want hoe kan iets tegenvallen als er geen eerder werk is om het mee te vergelijken? Ik heb er eigenlijk ook wel moeite mee om een boek van een collega af te doen als ’tegenvallend’, want meestal komt dat er op neer dat het onderwerp of de schrijfstijl mijn smaak niet is. Die boeken lees ik gewoon niet uit. Ik heb slechts tijd voor zo’n dertig boeken per jaar, dus als ik na een aantal pagina’s merk dat het me niet ligt, pak ik gewoon een ander boek.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Ik heb diverse gesigneerde boeken, onder andere van Judith, Jelmer, Roger en Sophia Drenth.

Op welke plek lees je graag?

Het liefst thuis, op de grond of op de bank, lekker onder een dekentje met mijn hondjes bij me. Ik lees ook veel in de tram. Dan kan ik me focussen op mijn boek en raak ik minder overprikkeld door alle geluiden om me heen.

Wanneer lees je het liefste?

’s Avonds. Na een drukke dag is lezen voor mij een manier om te ontprikkelen.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden?

Instagram (bronjahoffschlag), Facebook (bronja.hoffschlag) en Twitter (DeDodeKamer). Ik vind Instagram het prettigst, omdat de sfeer daar gemoedelijker is. Mensen zijn daar meer gericht op leuke dingen, foto’s en video’s van dieren word ik erg blij van. Op Facebook en vooral op Twitter hebben mensen het vooral heel druk met het opdringen van hun mening, het vellen van oordelen en het afbranden van mensen die ze niet leuk vinden. Zeker sinds Corona heb ik veel social-mediapauzes, omdat ik dat negatieve en veroordelende van mensen heel slecht trek. Ik gebruik de socials vooral om foto’s van mijn dieren te plaatsen.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback? Hardcover, vooral omdat die onderweg in mijn tas minder snel beschadigen.

Nederlandstalig of engels? Beide. Engelse en Amerikaanse schrijvers lees ik liever in het Engels, omdat ik het wil lezen zoals de schrijver het bedoelt en niet zoals de vertaler het interpreteert.

Serie of Stand alone? Stand alone of korte serie vind ik het prettigst. Langere series lees ik alleen als ik van tevoren weet dat er ook echt een einde aan komt, zoals bij J.K. Rowling.

Cover of flaptekst? Geen van beide. Covers zeggen niet zo veel. Helaas wordt er vaak gekozen voor een stockfoto. Ik lees de flaptekst. Als die me aanspreekt, lees ik de eerste twee bladzijden om te zien of de schrijfstijl me ligt. De keuze om een boek te kopen, valt of staat met de schrijfstijl. Als het een briljant boek is, mag hij best een lelijke kaft hebben. Mooie kaften en flapteksten zonder spoilers zijn een bonus.

Lezen in bed of in bad? In bed, want we hebben geen bad. Alleen een douche.

Koffie of thee? Tijdens het lezen kies ik voor thee. Overdag drink ik al veel te veel koffie en ik lees vooral ’s avonds, dus als ik dan ook nog koffie zou drinken, slaap ik helemaal niet meer.

Hopelijk hebben jullie weer nieuwe ideetjes op gedaan in deze boekenpraat met Bronja Hoffschlag. Ik zou zeggen tot de volgende boekenpraat.

Liefs, Melanie

*** Benieuwd naar nog meer boekenpraat gesprekken je vindt ze hier allemaal.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cynthia | Cynspirerend.nl
3 jaren geleden

Leuke boekenpraat! Ik houd ook van Engelstalige boeken, maar kom er de laatste tijd niet aan toe om te lezen. Een luisterboek met een zware mannelijke stem lijkt me ook wel fijn om even te aarden als het allemaal te veel wordt. Ik ga eens kijken of dat voor mij ook werkt.
Cynthia | Cynspirerend.nl onlangs geplaatst…4x tips: Kindertekeningen ophangen en bewarenMy Profile

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x