Boekenpraat met Roos Hanemaaijer

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het weer boekenpraat dag! Dit keer hebben we een boekenpraat met Roos Hanemaaijer. Jup we hebben lekker veel auteurs die mee doen momenteel. Ik vind dat super leuk omdat heel veel auteurs ook graag lezen en een mooie kijk op boeken hebben. Roos zal zichzelf zo uitgebreid aan jullie voorstellen dus laten we maar gauw beginnen met de boekenpraat met Roos Hanemaaijer.

Boekenpraat met Roos Hanemaaijer.

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Ik ben Roos Hanemaaijer. Moeder, onderwijskundige en auteur. Ik heb twee dochters van 5 en 7 jaar oud en ben getrouwd. Ik schrijf regelmatig voor mijn eigen website www.perfectiedrang.nl, om meer inzicht te geven in en aandacht te vragen voor mensen, met name moeders, die worstelen met de dwang om perfect te willen zijn. Die het gevoel hebben nooit goed genoeg te zijn en daardoor altijd op hun tenen lopen. Waarbij ik, helaas, uit eigen ervaring put als ik schrijf over dit onderwerp. Daar is mijn roman ‘geen weg meer terug’ ook op gebaseerd. Hoe mijn perfectiedrang, mij bijna ten gronde gericht heeft.

Welk boek las je als kind graag?

De Bianca reeks van Yvonne Brill. Ik bewaarde altijd al mijn zakgeld en als ik weer genoeg gespaard had, haalde ik weer een nieuw exemplaar. Ik heb mijn collectie bewaart in de hoop dat mijn meiden er over een paar jaar ook zo van kunnen genieten, zoals ik vroeger deed.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

De paardenfluisteraar. Ten eerste omdat ik vroeger een paardenmeisje was, maar ook om de kwetsbaarheid in het boek van zowel mens en dier. En hoe het boek laat zien dat je iedere tegenslag kan overwinnen. Het boek raakte mij, maar gaf mij ook hoop. Ik heb nog steeds een exemplaar op mijn boekenplank staan.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Ik heb niet echt favoriete auteurs, maar favoriete boeken ofwel boeken die indruk hebben gemaakt op mij. Daarbij is het genre zeer divers. Ik denk dat Tessa de Loo met de tweeling wel op één staat. Dus in dat geval is zij mijn favoriete auteur.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Zoals ik al eerder zei is mijn genre zeer divers. Zo heb ik erg genoten van het boek van Joris Luyendijk (onderzoeksjournalist), alsook van Grand hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer. Maar Harry Potter en de Zeven zussen verslond ik ook maar al te graag. Ik hou van verhalen die mij raken. Waarin je echt meeleeft met de hoofdpersoon, er onverwachte dingen gebeuren, maar waarbij mensen ook boven zichzelf uitstijgen. Ook hou ik van boeken die mij aan het denken zetten. Zoals het boek Hersenschimmen, waarbij je echt kan ervaren hoe het is om dement te worden.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Droomvallei uitgeverij natuurlijk. Dat is de uitgeverij die mijn roman heeft uitgegeven. Wat ik vooral goed vind is dat ze een platform bieden voor prachtige verhalen, die niet commercieel genoeg zijn voor de grote uitgeverijen.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Mijn voorkeur gaat echt naar papier. Het omslaan van de bladzijdes, fysiek zien hoe ver je bent en even vooruit kunnen bladeren vind ik echt top. Toch ben ik wel steeds duurzamer ingesteld en dan is een e-reader wel een groot voordeel. Ik heb er ook wel één, maar die blijft nog steeds vaak op de plank liggen.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Dat de kern van het boek gelijk duidelijk is. ik hou er niet van als een cover heel vaag is of niet samenhangt met de inhoud. Daarnaast hou ik van diepe en intense kleuren. Niet te bont, maar juist één of twee krachtige kleuren die je raken en gelijk je aandacht trekken. Zoals je kan lezen, reageer ik heel erg intuïtief op dingen. Ik ben op zoek naar dingen die mijn zintuigen prikkelen en waar mijn onderbuikgevoel positief en enthousiast op reageert.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

J.K. Rowling, maar dat komt omdat ik de hele Harry Potter serie heb. Eerlijk gezegd bewaar ik niet veel boeken. Ik hou er van om dingen te delen, dus als ik een boek uit heb zet ik ze vaak in een minibieb of leen ik ze uit. Er zijn maar een paar leesboeken die ik echt bewaar, omdat ze een speciaal plekje in mijn hart hebben. Ik bewaar wel veel boeken met betrekking tot mijn werkveld. Daar puilt mijn boekenkast mee uit.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Ongeveer 15 leesboeken in mijn boekenkast. Welke wel vol staat met professionele boeken voor mijn werk. Op de e-reader heb ik er wel 100 staan, maar heb ik er slechts drie van gelezen. Terwijl de boeken op mijn boekenplank heb ik allemaal gelezen.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Stoner. Mensen waren er erg enthousiast over en ik vond het verhaal mooi, maar de schijfwijze sprak mij niet aan. Ik vond het boek wel ok. Het raakte mij niet echt. Maar ik heb geleerd dat dat erg persoonlijk is en niets over de kwaliteit van het boek zegt.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Ik heb een handtekening van Eric Scherder in mijn eigen boek (niet mijn roman), wat voor de fysiotherapie is geschreven. Dit komt in mijn oren misschien heel hooghartig over, zo is het niet bedoeld. Het was naar aanleiding van zijn verhaal, waar hij fysiotherapeuten aanspoorde om mensen in beweging te zetten en mijn boek heet ‘jouw cliënt in beweging’. Door die overeenkomst kon ik het niet laten om hem te vragen het te signeren en dat deed hij. Een ontzettend aardige man in mijn ervaring.

Op welke plek lees je graag?

In de hangmat als de zon schijnt en anders met een kleedje op de bank. Lekker zacht, warm en knus.

Wanneer lees je het liefste?

Als ik tijd heb. Ik lees vooral als ik interesse heb in een boek. Als een boek mijn aanspreekt ga ik het lezen en lees ik het vaak ook binnen een paar dagen uit. Daarna kan ik weer heel lang niet lezen. Daar zit bij mij niet echt een regelmaat in.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Instragram (perfectiedrang.nl), Facebook (Roos Hanemaaijer-auteur) en op mijn eigen website: www.perfectiedrang.nl.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?


Hardcover of paperback?
Paperback is mijn voorkeur. Dat is makkelijk meenemen en vouwt makkelijker met het lezen.

Nederlandstalig of engels? Afhankelijk van de afkomst van de schrijver. Ik lees Engelstalige literatuur graag ook in de originele tekst, maar als het een Nederlandse schrijver is natuurlijk niet. Tussen die twee heb ik geen voorkeur, het gaat mij om het boek, niet de taal waarin het is geschreven.

Serie of Stand alone? Series vind ik fijner, omdat de buzz dan langer doorgaat. Bij stand alone boeken voelt het zoveel sneller leeg als het boek uit is. Terwijl je bij een serie gewoon aan het volgende deel kan beginnen.

Cover of flaptekst? Flaptekst zegt mij meer over een boek dan de cover. Dus flaptekst.

Lezen in bed of in bad? In bed. In bad ben ik toch altijd bang dat het boek nat wordt.

Koffie of thee? Absoluut thee, ben een echte theeleut en lust niet eens koffie.

Dit was de boekenpraat met Roos Hanemaaijer ik ben benieuwd of jullie weer wat nieuwe boeken of auteurs hebben ontdekt. Ik zeg tot de volgende boekenpraat.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roos
2 jaren geleden

Bedankt dat ik mee mocht doen. Ik vind het er erg leuk uitzien😊

Lindaschrijfthetop
2 jaren geleden

Ik lees ook het liefst een echt boek van papier in plaats van een digitaal boek.
Lindaschrijfthetop onlangs geplaatst…Tuinkalender mei – Tuintips voor onderhoud tuinMy Profile

Mitchel
2 jaren geleden

Wat een leuk interview! Ik heb ook de hele Harry Potter-serie in mijn kast, en een beetje meer.
Mitchel onlangs geplaatst…De wortels van een boom | ColumnMy Profile

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x