Interview met Janine Brandsen

Hallo lieve lezers van Bookstamel, vandaag is het weer tijd voor een interview. Dit keer met debuterend auteur Janine Brandsen. Janine Brandsen haar boek Val uit de tijd verscheen op 24 april bij Godijn Publishing. Maar voor we over gaan naar het interview met Janine Brandsen stel ik haar eerst nog even kort aan jullie voor.

Janine Brandsen Van jongs af aan wist Janine het al, ik word juf. Dat ze nu geschiedenis doceert was geen uitgemaakte zaak. Naast een liefde voor historie had ze namelijk ook een liefde voor lezen en schrijven. Maar uiteindelijk koos ze dus voor de lerarenopleiding geschiedenis maar wel met Nederlands als bijvak. Dit bleek de juiste keuze te zijn.

Schrijven deed ze altijd al maar deze korte stukjes werden al snel hoofdstukken en zo ontstond in het kort haar roman Val uit de tijd. Maar zo meteen gaan we het over zowel het schrijf proces als het boek natuurlijk nog uitgebreid hebben.

Interview met Janine Brandsen
Ik zou zeggen ga lekker zitten en geniet van het interview met Janine Brandsen.

Laten we maar bij het begin beginnen. Schrijven heb je altijd al leuk gevonden maar deze hobby is inmiddels een beetje uit de hand gelopen hoe komt dit zo?

Schrijven was iets wat ik van jongs af aan kon. Het ging mij makkelijk af, een opstel voor school, werkstuk, speech of gedicht, het was allemaal niet moeilijk. Ik zag het niet als een talent. Ik dacht dat iedereen dat kon. Ik riep altijd dat ik ooit een boek ging schrijven, maar ja het leven kwam tussendoor. Tot een jaar of drie geleden. Ik kreeg een geweldig idee voor een boek en herinnerde me hoeveel plezier schrijven mij altijd gaf. Ik heb het weer opgepakt en bladzijde voor bladzijde ontstond mijn boek.

Je boek Val uit de tijd word uitgegeven door Godijn Publishing hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen.

Elly Godijn kwam naar de uitgeversdag van de Thrilleracademie. Ik heb mijn idee voor dit boek gepitched. Het idee beviel haar en ze nodigde mij uit om een aantal hoofdstukken op te sturen. Een paar weken nadat ik dat had gedaan, kreeg ik een uitnodiging om een contract bij Godijn Publishing te tekenen.

Naast schrijven ben je dus ook Juf geschiedenis. Wat vinden jouw leerlingen er van dat hun juf een boek heeft geschreven?

Ik loop er niet heel erg mee te koop, dus veel leerlingen weten het niet eens. De leerlingen die het wel weten vinden het super stoer en geven het vaak aan hun ouders door. Voor de meeste tieners is het boek te moeilijk of te dik. Helaas wordt er door iedere generatie steeds minder gelezen.

Hoe is het idee voor Val uit de tijd ontstaan?

Tijdens mijn studie moest ik een essay schrijven voor het vak literatuuronderzoek over het boek Naam van de Roos van Umberto Eco. Voor mijn essay deed ik onderzoek naar de verschillen tussen de visie van de kerk op de vrouw in de veertiende eeuw en de wereldlijke visie. Ik vroeg me af hoe het zou zijn om als moderne, onafhankelijke, zelfstandige vrouw van nu in de middeleeuwen te leven. Toen bedacht ik me dat er in die tijd ook vast geëmancipeerde vrouwen waren, maar dat zij zich waarschijnlijk in allerlei bochten moesten wringen om hun dromen en ambities te verwezenlijken. Dat werd het uitgangspunt voor het boek.

Wat vond je het moeilijkste tijdens het schrijven aan Val uit de tijd?

Mij verplaatsen in personages die heel ver van mij af staan. Bijvoorbeeld Betje in mijn boek is een zeer religieuze, stille, afhankelijke, onderdanige vrouw. Alles wat ik niet ben! En gewelddadige scenes schrijven vind ik lastig. Als ik me ’s ochtends herinnerde dat dat op de planning stond voor die dag, had ik soms geen zin meer.

Hoe is het eigenlijk om een boek uit te geven tijdens de corona crisis? Dit gaat toch wat anders dan dat het normaal zou gaan.

Vreselijk. Ik had echt een feestje willen maken van de boeklancering met familie en vrienden erbij. Ik heb de lancering zelfs een keer uitgesteld in de hoop dat er een paar maanden later meer mogelijk was, maar helaas was tot nu toe alleen online een mogelijkheid. Dat voelt meer als werk. Als docent heb ik een goed deel van het jaar elke dag online moeten presenteren. Gelukkig viel de praktijk mee. We hebben toch zo goed mogelijk geprobeerd er een klein (online) feestje van te maken.

Las jezelf als kind ook veel? Zo ja wie waren jouw favoriete auteurs.

Ontzettend veel. En ook toen al veel boeken met een historisch tintje. De jeugdboeken van Thea Beckman, Astrid Lindgren, Paul Biegel en Evert Hartman staan nu nog steeds hier in mijn boekenkast.

Val uit de tijd is een historische roman. Was het een voordeel dat je docent geschiedenis bent voor het schrijven van dit boek?

Ja, je weet iets meer dan een leek, maar ik denk vooral dat het lezen van veel historische romans een voordeel was. Het is mijn favoriete genre met Diana Gabaldon en Ken Follett als mijn enorme voorbeelden.

Is het schrijven van een historische roman ook altijd je doel geweest of zou je later ook wel eens boeken in andere genres willen schrijven?

Ik heb een boek geschreven dat ik zelf leuk zou vinden om te lezen omdat het mijn favoriete genre is. Met mijn achtergrond kon het eigenlijk niet anders dan een historische roman worden. Ik blijf denk ik in het historische genre voorlopig, hoewel ik een thriller niet helemaal uitsluit.

Hoe zorg je er voor dat de historische feiten in Val uit de tijd kloppen?

Veel research doen. Ouderwets met boeken of online, maar ook door middeleeuwse steden te bezoeken als Amersfoort en Utrecht en daar stadswandelingen te maken met een gids. Veel van hun anekdotes vonden hun weg naar het boek. Daarnaast zijn er overal experts te vinden op een bepaald gebied. Wat ik niet wist of niet zeker wist, heb ik via mail, linkedin of facebook voorgelegd aan mensen die er echt verstand van hebben. Er zijn zo veel mensen bereid om te helpen. Dat vind ik super leuk.

Nu is dit natuurlijk je debuut boek. Vind je het moeilijk om jouw kindje om het zo maar even te noemen los te laten in de grote wereld?

Nee, ik kan niet wachten. Ik ben zo benieuwd wat lezers ervan vinden. Het idee dat er straks een boek van mij bij iemand in Friesland in de kast staat gaat mijn pet te boven.

Wat hoop je dat mensen denken of zeggen na het lezen van jouw boek?

Ik hoop vooral dat ze genieten van het verhaal en ik hoop dat ze na afloop zeggen dat ze iets hebben opgestoken over de historie. Leuke weetjes. Ik blijf ten slotte toch een docent die iets wil leren aan mensen.

Op welke plek werkte je het liefst aan jouw boek?

Buiten op mijn dakterras met mijn laptop in de zon. Maar ik moet ook heel eerlijk bekennen dat er ook scenes zijn geschreven tijdens het surveilleren bij examens op school. Drie uur lang mag je niets doen dan voor je uit kijken. Ik bedacht hele dialogen en zodra het examen voorbij was, sprintte ik naar een pen en papier en schreef alles in 1 keer op.

Welke wijze les zou je beginnende auteurs graag willen meegeven?

Om te beginnen, laat de stemmen in je hoofd je niet overtuigen dat je het niet kan. Blijf niet zeggen, ooit schrijf ik een boek, maar doe het gewoon als schrijven je plezier brengt. Lees wat boeken over schrijven en volg een schrijfcursus. In een paar dagen leer je zo veel trucjes waarvan je teksten al la minuut 10x beter worden.

is er een onderwerp of thema waar je heel graag nog ooit een boek over zou willen schrijven? En is er misschien ook een onderwerp waar je absoluut niet over zou willen schrijven?

Ironisch genoeg is dat hetzelfde thema. Ik ben verzot op de geschiedenis van de Verenigde Staten en zou dolgraag een roman schrijven over de periode rond de Amerikaanse burgeroorlog. Verscheurde families, opkomst van het abolitionisme, de plantagesamenleving, een soort Gejaagd door de wind. Tegelijkertijd houdt de huidige politieke cultuur mij tegen. Als blanke vrouw schrijven over de slaven van toen zou zonder twijfel tot veel kritiek leiden ongeacht hoe goed of slecht het boek is. Ik weet niet of ik dat ervoor over heb. Lezen en schrijven moet vooral leuk blijven wat mij betreft.

Kun je misschien in het kort vertellen waar Val uit de tijd over gaat voor de lezers van Bookstamel die nog nooit van jouw boek hebben gehoord.

Val uit de tijd speelt in hertogdom Brabant in de late middeleeuwen. Wanneer Helena’s vader overlijdt, blijft zij als enige erfgename, ongehuwd achter. Haar vaders lakenhandel zelfstandig voortzetten blijkt geen optie. Het koopliedengilde eist een man aan het hoofd van de firma. Trouwen is de eenvoudigste uitweg om het bedrijf te behouden, maar Helena zweert alleen uit liefde te trouwen, niet wanneer het wie dan ook goed uitkomt. Bij haar pogingen haar ambities toch te verwezenlijken, zonder daarbij in een verstandshuwelijk terecht te komen, maakt Helena machtige vijanden die voor niets terugdeinzen om te krijgen wat zij willen. Een verhaal over jouw plek vinden in de samenleving en eigen keuzes maken in een middeleeuwse wereld.

Oke tot slot heb ik voor jou nog een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

E-boek of papierenboek?

Ik lees alles in e-boek vooral voor het gemak van een e-reader, maar alles wat ik echt heel goed vind, koop ik daarna als paperback voor in de boekenkast.

Op de fiets of met de auto?

Ik ben superlui en a-sportief. Auto

Groente uit eigen tuin of uit blik?

Vers van de Appie.

Een zomer vakantie of een winter vakantie?

Vooral een zonnige vakantie, maakt niet uit of dat in de zomer of winter is.

Donker of Licht?

Haha, die is grappig want ik heb een ernstige oogafwijking en kan slecht tegen daglicht, dus donker dan maar.

Muziek of tv?

TV

Uit eten of lekker zelf koken?

Na dit coronajaar? Heel, heel, heel veel uit eten.

Hopelijk hebben jullie weer genoten van dit interview met Janine Brandsen! Ik wens je een fijne dag.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lindaschrijfthetop
3 jaren geleden

Een historische roman schrijven lijkt me erg moeilijk. Je moet je goed kunnen inleven in dat tijdperk
Lindaschrijfthetop onlangs geplaatst…Dagje uit Elburg – De leukste activiteit is de gratis speurtochtMy Profile

Felice Veenman
Felice Veenman
3 jaren geleden

o wat een ontzettend interesant afstudeeronderzoek! En wat leuk dat dat dan weer tot een roman leidt

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x