Boekenpraat met Jolanda Pikkaart

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Het is weer tijd voor een boekenpraat. Dit keer is de boekenpraat met Jolanda Pikkaart. Jolanda stelt zich zo meteen nog uitgebreid aan jullie voor. Maar deze kleurrijke persoonlijkheid heeft mijn hart al een tijdje terug verovert. Jolanda is namelijk een van de personen die mij af en toe helpt met een spellingsfoutje hier of daar. Ze weet dat ik dit prettig vind en ik ben haar dankbaar dat ze dit soms wil doen. Maar goed laten we beginnen.

Boekenpraat met Jolanda Pikkaart.

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Ik ben auteur en dé kleurrijke schrijfcoach. Ik begeleid auteurs met verhalen en idealen bij het schrijven, promoten en publiceren van boeken die de wereld een beetje mooier maken. Mijn klanten schrijven zowel fictie als non-fictie.

Zelf schreef ik: ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie – en met dit boek jij ook’, de Boekplanner met het boek ‘Zorg dat jouw boek er wél komt’ en ‘Met je smartphone het bos in’. Ik houd van schrijven, lezen, wandelen en kleur. Verbinding en kennis delen zijn voor mij belangrijk en authentiek zijn.

Welk boek las je als kind graag?

Ik las alles. Voor ik kon lezen zat ik met een boek bij de deur te wachten tot er visite kwam. Ik riep dan: ’Voorlezen!’
Of ik zat met een boek (op zijn kop) en deed dan alsof ik zelf las. Later Jip en Janneke, Pinkeltje, De vijf van Enid Blyton. Het achterhuis van Anne Frank raakte mij. Ik besloot toen dat ik schrijfster wilde worden. Ik was dertien.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Ik houd van zijn schrijfstijl en ik vind het plot interessant. De vriendschap van de twee mannen doet mij aan een periode denken dat ik veel met mijn neef Roland op pad was en we samen uiteten gingen.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Ik vind veel boeken van Harry Mulisch goed geschreven. Ik lees ook heel graag de boeken van Renate Dorrestein. Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre? Voor mijn ontspanning lees ik graag thrillers. Voor mijn werk lees ik veel non-
fictie.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Droomvallei uitgeverij natuurlijk. Dat is mijn uitgever. Esther van der Ham is authentiek, eerlijk en gaat voor verbinding. De boeken van haar uitgeverij gaan vaak over ingewikkelde onderwerpen of taboes. Ik lees veel thrillers van de Crime company.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Het ligt aan de situatie. Ik lees veel papieren boeken, ik heb een e-reader voor
onderweg op het strand en in bad en ik luister soms naar luisterboeken.


Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Het kan onderdeel uitmaken van mijn koopbeslissing, maar de achterflap is voor mij veel belangrijker en daarnaast de eerste bladzijde of inhoudsopgave bij non-fictie.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

De meeste boeken zijn van mijn klanten, mijn eigen boeken staan ook in die kast. Daarnaast staan er heel veel schrijfboeken. Mijn favoriete auteurs staan hierboven al. Verder staan er ook veel boeken van Esther van der Ham.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Ik ben op schrijfvakantie, dus ik ga gokken. Ik denk zo’n 200 (legaal natuurlijk) op mijn e-reader en circa 800 papieren boeken in mijn kasten.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Haha, nu ga ik tegen de stroom in. Harry Potter. Zowel het verhaal als de schrijfstijl.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Ja, van al mijn klanten natuurlijk. Verder van Saskia Maaskant, Loes den Hollander, veel meer, maar ik weet het niet uit mijn hoofd.

Op welke plek lees je graag?

Overal, maar het liefst in het bos of op het strand.

Wanneer lees je het liefst

Altijd, maar meestal eind van de middag of ’s avonds en heel veel in de
vakantie.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en met schrijftips op YouTube.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback? Ligt aan het boek. Meestal paperback.
Nederlandstalig of Engels? Meestal Nederlands, maar ik lees non-fictie ook in het Engels.
Serie of Stand alone? Meestal stand alone, maar de c-serie van Esther van der Ham vind ik fijn en
De Millennium trilogie van Stieg Larson vond ik ook een topper.
Cover of flaptekst? Absoluut flaptekst. Daarmee verleid je de potentiele lezer om je boek te kopen.
Voor mij is dat stap 1.
Lezen in bed of in bad? bad
Koffie of thee? Heel veel espresso vroeg in de ochtend (voor 6 uur) als ik ga schrijven.

Dit was de boekenpraat met Jolanda Pikkaart ik hoop dat jullie weer wat leuke ideetjes voor boeken hebben opgedaan. Ik zou zeggen tot de volgende boekenpraat.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Manon
3 jaren geleden

Goed idee om de eerste bladzijde te lezen, als het dan je interesse wekt dan is het wat voor je!

Esther
2 jaren geleden

Bedankt Jolanda!!

trackback

[…] Super bedankt Anke voor deze leuke boekenpraat met. Leuk om je op deze manier wat beter te leren kennen. Vond je de boekenpraat met Anke Verbraak nu leuk lees dan ook eens de boekenpraat met Jolanda Pikkaart. […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x