Huidkanker

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Eigenlijk wilde ik deze blog nooit schrijven. Maar eergisteren stond het overal groot in het nieuws. 52% van alle nieuwe kankerpatiënten heeft huidkanker. Daarom willen dermatologen dat Zonnebrandcrème gratis wordt. Want we weten allemaal smeren helpt tegen huidkanker.

Mijn ervaring met huidkanker

Ik was net een paar maanden 30 en kreeg enorm veel last van een jeukende moedervlek. Eerder was ik al naar de dokter geweest met deze moedervlek maar hij maakte zich er geen zorgen over. Echter merkte mijn partner op dat de moedervlek snel begon te veranderen hij werd groter en dikker en de randen waren niet meer mooi. Dus besloot ik om terug te gaan naar de dokter die besloot om mij door te sturen naar de dermatoloog.

Een week later bij de Dermatoloog werd de moedervlek grondig onderzocht en al snel kwam het verlossende woord. Mevrouw u heeft huidkanker maar u hoeft niet te schrikken! Je hebt namelijk verschillende vormen van huidkanker en u heeft de meest positieve vorm. Maar we moeten het wel wegsnijden met een ruime marge eromheen zodat we zeker weten dat we alle kanker eruit hebben. Toevallig hadden ze gelijk plek en de vraag was of ik een afspraak wilde maken of ze het dan maar gelijk moesten weg halen.

Nou deze tuthola is als de dood voor prikken dus besloot ik om het dan maar gelijk te doen. De prikken waren echt geen pretje het branden heel erg maar van het weghalen zelf merkte ik niet veel. Er werden een aantal hechtingen gezet en het stuk dat ze weg hebben gehaald werd opgestuurd om te laten controleren of ze alles te pakken hebben.

Autopech

Nog helemaal van slag kwamen we terug bij onze auto! Maar help die wilde niet starten. Staan we daar ruim een 45 minuten op de anwb te wachten maar die kon het niet maken. Dus werd er een sleep auto gebeld weer een uur later kwam die gelukkig aan. Ondertussen waren we even naar een benzinepomp gelopen omdat we ook nog niks gegeten hadden. Deze dag draaide dus uit op een drama maar uiteindelijk waren we gelukkig thuis.

Wachten maar

tja en dan begint het wachten zouden ze alles goed weg hebben kunnen halen of niet. Na een paar dagen kwam het verlossende woordje ze hadden alles te pakken. Yes, super blij mee maar de vraag bleef hoe kon ik zo jong al huidkanker krijgen want 30 was extreem jong gaf de dermatoloog aan. Ik kwam eigenlijk niet vaak in de zon als ik een half uur in de zon zit heb ik het namelijk spaans benauwd. Daarnaast smeer ik me altijd goed in met zonnebrand crème. Ik heb geen hele donkere huid maar ik ben ook niet spierwit. De arts kon hier ook geen antwoord opgeven.

Een spannende week

Toen was het vorige week. Ik had weer veel jeuk bij een aantal moedervlekken en mijn vriend gaf aan dat deze verkleurd was. Het eerste wat door me heen schoot was nee weer huidkanker. Het duurde twee dagen voor ik eindelijk weer een afspraak bij de huisarts durfde te maken want ik was als de dood dat het terug was. Gelukkig zag ze niks verdacht en was de spanning ook zo weer weg. Wel hebben we afgesproken dat ik vanwege mijn angst ervoor nu gewoon elke 6 maanden op controle kom om te kijken of er rare moedervlekken zijn.

Wat ik eigenlijk wil zeggen met mijn verhaal is twijfel je of een moedervlek gezond is of niet ga naar de dokter vertrouw je de dokter niet ga naar de dermatoloog. Wacht vooral niet te lang en laat het controleren. Want hoe sneller ze erbij zijn hoe beter het is want dan kunnen ze het weghalen. Daarnaast blijft de kanker groeien dus hoe langer je wacht hoe groter je litteken wordt. Wil je meer informatie over huidkanker kijk dan hier.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lodi
3 jaren geleden

Goed dat je er over schrijft en wat zal je weer geschrokken zijn toen het zich herhaalde. Ik heb ook een paar jaar geleden een moedervlek weg laten halen, er was niks mee aan de hand, maar omdat het toch wat verkleurde voor alle zekerheid, maar weggehaald. Ik check ook geregeld en maak als ik het niet vertrouw om de zoveel tijd een foto van een moedervlek, dan zie ik of deze veranderd van kleur en vorm.

nicole
3 jaren geleden

Aargh, wat een schrik en stress lijkt me dat inderdaad. En ik dacht ook altijd dat je vooral huidkanker kunt krijgen als je heel veel buiten in de zon zit. Dat is dus niet altijd het geval begrijp ik uit je verhaal.
nicole onlangs geplaatst…Wat zijn goede tuinstoelen? Gratis checklist met criteria!My Profile

Hope
Hope
3 jaren geleden

Heftig, maar inderdaad goed dat je erover schrijft.

Rick Vermunt
3 jaren geleden

Beste Melanie, ik was 16 toen ik een plek op mijn been had die ik niet kende. Dat was wel lang geleden. Mijn wielrenmaatjes begrepen mij nooit als ik factor 50 opsmeerde. ‘Dan word je toch niet bruin?’ Mijn antwoord: ik wil niet verbranden dat is slecht. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Gelukkig hou ik niet van zonnen.

Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh

Heftig! Goed dat je erover schrijft. Je kunt inderdaad niet voorzichtig genoeg zijn. Ik laat mijn moedervlekken ook regelmatig controleren.

Jasmina
Jasmina
3 jaren geleden

Ik zit onder de moedervlekken..heb echt heeeeel veeeeeel en ben er ook steeds bang voor dat het mis is hoor…de moeder van een collega had het ook en is vrij snel zelfs overleden..maakt me toch angstig

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x