Interview met Esmeralda de Vries

Hallo lieve lezers van Bookstamel, De afgelopen weken konden jullie al van alles ontdekken over de favorieten van Esmeralda de Vries en haar boek. Vandaag gaan we de maand afsluiten met een super leuk interview met Esmeralda de Vries. Ik mocht deze auteur namelijk het hemd van het lijf vragen over schrijven natuurlijk! Maar ook over haar boek Sansaar de hoeders. Dus ik zou zeggen pak een lekker kopje koffie of thee en lees gezellig mee.

Interview met Esmerada de Vries

Waar komt je passie voor schrijven vandaan?

Van vroeger op school. Ik vond boeken eigenlijk maar langdradige dingen en geloof me, ik werd wekelijks doodgegooid met boeken uit de bibliotheek. Ik verzon veel liever mijn eigen verhalen en kon mezelf daarmee ook urenlang zoet houden. Ook nu moet ik altijd pen en papier bij me hebben en maak ik altijd en overal notities van. Pas later ben ik verslaafd geraak aan lezen en moest ik soms mezelf dwingen om rond drie uur ‘s nachts echt het licht uit te doen en te gaan slapen.

Sansaar de Hoeders is je aller eerste boek hoe was het om jou verhaal eindelijk in boek vorm in je handen te houden?

Elke stap in het boekmaakproces was verschrikkelijk spannend en elke keer dacht ik: ‘ben ik dit echt aan het doen?’Ik was niet zenuwachtig of gespannen, eerder verbaasd en trots op mezelf. Het geeft een enorm gevoel van voldoening als je verhaal ‘out there’is. Het is een erfenis die niemand je kan afnemen. Ik liet mijn dochtertje het eerste boek uitpakken en vasthouden. Toen ik naar dat tafereel keek, kreeg ik een gevoel van onsterfelijkheid.

De cover van je boek vindt ik echt te gek! Hoe is deze cover tot stand gekomen?

Dat was nogal een zoektocht. In mijn hoofd ziet de wereld van Achon en zijn vrienden er heel specifiek uit. Ik heb veel inspiratie opgedaan in de old-school gamewereld. Ik ben opgegroeid met PC-games als Myst en Riven. Die sfeer wilde ik op de cover hebben. Ik ben op internet gaan zoeken en kwam uiteindelijk bij de ontwerpers van Deranged Doctor Design uit. Ik was zo blij met de vragen die ze me in het begin stelden: vind je het goed dat we de vrouwelijke hoofdpersoon krachtig in de camera laten kijken? Heeft ze een wapen? Hoe moet dat vliegpak er uit zien?

We hebben allebei ook wat concessies moeten doen. Zo kregen zij de oculairs van Achon en Leva niet goed uitgebeeld dus die hebben we uiteindelijk weggelaten.

In de oorspronkelijke versie stond mijn naam voluit en met koeienletters over de helft van de cover uitgesmeerd. Ik heb uitgelegd dat wij Hollanders iets anders in elkaar steken en mijn naam is uiteindelijk ingekort en naar de achtergrond verhuisd. Onbegrijpelijk vonden ze dat.

Wat vond je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Alles in het proces was moeilijk. Maar gedurende deze reis ben er achter gekomen dat ik tot nu toe hopeloos faal in marketing. Het verkopen van het boek is voor mij momenteel het moeilijkste. Ik ben een creatief mens en schrijf liever. Maar ik heb de hoop nog niet opgegeven. Ik moet alleen nog iets meer moed verzamelen om met bijvoorbeeld de Bruna in gesprek te gaan.

Je hebt gekozen voor een steampunk verhaal waarom heb je juist voor dit genre gekozen?

Ik ben dol op de sfeer van steampunk. Het Victoriaanse tijdperk aan het einde van de 19e eeuw, de opkomst van de industrie en de introductie van revolutionaire technologieën, gecombineerd met sci-fi en fantasy. Bij die sfeer hoort ook de kloof tussen de mensen die het lef, de kansen of de voorsprong hadden om veel rijkdom te vergaren versus een meerderheid die in armoede leefden. Die sociaal-maatschappelijke kloof is een heel interessante plek voor een schrijver.

Steampunk verhalen moeten natuurlijk technische snufjes erin hebben. Nu houdt je zelf ook van allerlei technische snufjes waar komt je liefde voor techniek vandaan?

Als er bij ons thuis iets stuk was dan werd dat gerepareerd. Althans mijn vader deed dan een laatste alles-of-niets poging om een gesneuvelde radio of stofzuiger weer tot leven te brengen. Meestal kreeg mijn moeder dan een soort Frankenstein-versie van het origineel terug. Ik vond dat geweldig, mijn moeder wat minder. Als klein kind hielp ik ook mee door de schroefjes te sorteren of als een OK-assistent gereedschap aan te geven, terwijl mijn vader aan het opereren was. Dat gevoel van ‘kunnen we hier nog iets nuttigs van maken’is altijd gebleven en ik sorteer nog steeds al mijn schroefjes.

Heb je de inspiratie voor Sansaar de Hoeders ook uit je liefde voor techniek gehaald of kwam die ergens anders vandaan?

Mijn man heeft me heel veel geholpen. Hij wilde vroeger eigenlijk technicus worden en ruimteschepen bouwen. In het land waar hij is opgegroeid waren de mogelijkheden daartoe heel beperkt en uiteindelijk is hij arts geworden. Maar zijn liefde voor techniek en ruimtevaart heeft hij nog steeds en bij hem kan ik terecht voor al mijn vragen over theoretische natuurkunde, ruimtevaart en techniek. Meestal gebeurt dat ‘s avonds aan de keukentafel en vraag ik hem of iets theoretisch zou kunnen waarna ik een uitvoerig college krijg tot mijn ogenleden er langzaam van dichtvallen.

In Sansaar de hoeders volgen we Achon die vastberaden is om zijn verdwenen grootouders te gaan vinden. Had jijzelf een goede band met je grootouders?

Jazeker, mijn Indonesische grootouders waren superhelden! Mijn opa Jimmy heeft een lange periode van krijgsgevangenschap en dwangarbeid aan de Birma spoorlijn overleefd. Mijn oma Lilly is meerdere keren met haar kinderen en dorpsgenoten gevangen genomen in de kampen. Na de tweede wereldoorlog zijn ze met hulp van het Rode Kruis weer met elkaar herenigd. Van mijn oma heb ik leren kaarten en bier drinken. Van mijn opa heb ik leren shaggies rollen. Ik heb dus een uitstekend opvoeding genoten.

Zijn grootouders blijken niet te zijn wie hij denkt dat ze zijn. Heb jij jezelf wel eens anders voor gedaan dan dat je eigenlijk bent.

Ik doe al jaren net alsof ik een verstandige volwassene ben. Diep van binnen ben ik nog steeds een 11-jarig meisje dat niets liever doet dan verhalen verzinnen.

Je werkt momenteel als it-er zou je later van schrijven alleen je beroep willen maken?

Absoluut niet. Als ik geen IT-manager zou zijn zou ik naast het schrijven nog een ander beroep uitoefenen. Ik wil graag een brede horizon hebben en zoveel mogelijk dingen uitproberen en ervaren. Als ik alleen zou schrijven zou ik mezelf te zeer inperken. Ik zou wel graag meer willen schrijven maarja, een mens moet ook slapen.

Is Sansaar een opzich zelf staand verhaal of gaan er nog meer boeken verschijnen die in deze wereld afspelen?

Het verhaal is nog lang niet klaar en ja, ik ben bezig met deel 2. Ik ga niet te veel verklappen maar het wordt erger, veel erger. Je zult nog wel even moeten op het volgende deel. Dit jaar zal ik eerste de Engelse versie van deel 1 uitbrengen.

Tot slot heb ik natuurlijk een aantal dilemma’s voor jou. Welke kies je en waarom?

Een wereld zonder techniek of een wereld zonder mensen?

Een wereld zonder mensen, tenminste als je met mensen de lijven bedoelt die we nu bewonen. Ik denk dat we uiteindelijk een efficiëntere vorm gaan aannemen.

Film/serie of muziek?

Een film/serie. Dat geeft me een completere ervaring.

Fietsen of met de auto?

Met de auto maar dan wel een met een dak dat open kan en die kan vliegen zonder ooit te hoeven tanken. De mensheid moet zich alleen nog iets meer verdiepen in anti-zwaartekracht en wat minder gefocust zijn op fossiele brandstoffen.

Ijskoud of bloedheet?

IJskoud. Dat lijkt me een vredige dood.

Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit interview met Esmeralda de Vries ik vond het in elk geval super leuk om haar te mogen interviewen! Esmeralda super bedankt dat je mee wilde doen aan de blogs van eigen bodem.

Tijdens mijn verjaardags actie mocht ik van Esmeralda 10 van haar boeken weggeven. Helaas hebben 3 winnaars nooit iets van zich laten horen. Tijd dus om deze boeken weg te gaan geven aan 3 nieuwe winnaars. Wil jij kans maken op een gesigneerd exemplaar van Sansaar de Hoeders reageer dan onder dit interview met het antwoord op de volgende vraag.

Waarom heeft Esmeralda gekozen voor een steampunk genre?

Je hebt een week om te reageren over 7 dagen kies ik de winnaars.

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anna
Anna
3 jaren geleden

Ze is dol op de sfeer van steampunk. Het Victoriaanse tijdperk aan het einde van de 19e eeuw, de opkomst van de industrie en de introductie van revolutionaire technologieën, gecombineerd met sci-fi en fantasy

Betty
Betty
3 jaren geleden

Ze is dol op de sfeer van steampunk

Betty
Betty
3 jaren geleden
Antwoord aan  Betty

Leuk interview ook trouwens om te lezen

MF
MF
3 jaren geleden

Ze is dol op de sfeer

Betty
Betty
3 jaren geleden

Krijg je een mailtje of komen de eventuele winnaars hier op deze site?

Bookstamel
3 jaren geleden
Antwoord aan  Betty

Je krijgt een mailtje en ze komen hieronder te staan

MF
MF
3 jaren geleden

Duimen,spannend

Betty
Betty
3 jaren geleden
Antwoord aan  MF

😉

Bookstamel
3 jaren geleden

MF, Betty en Anna jullie zijn de gelukkige winnaars je mag een mailtje sturen naar bookstamel@gmail.com
Bookstamel onlangs geplaatst…Dit las ik in AprilMy Profile

Anna
Anna
3 jaren geleden
Antwoord aan  Bookstamel

Leuk, ik heb gister een mail gestuurd.

10
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x