Interview met Lotte van den Noort

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Het is tijd om weer eens te gaan kijken hoe het is met Lotte van den Noort. Lotte ken ik inmiddels al een poosje via Instagram, Facebook etc. Maar Lotte is ook een van de weinige auteurs die ik in het echt heb ontmoet. Vorig jaar heb ik namelijk foto’s van haar mogen maken die je o.a op haar Instagram kunt terugvinden. Deze maand komt haar nieuwste boek Unsinkable uit Sterker nog die komt vandaag uit! Dus is het tijd voor een interview met Lotte van den Noort. Want ik ben reuze benieuwd hoe het inmiddels met haar is.

Interview met Lotte van den Noort

Als eerste nogmaals super gefeliciteerd met je contract bij uitgeverij Hamley Books! Hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Dankjewel! Ik kan het ook nog steeds niet geloven, een droom komt uit! Ik had in het najaar van 2019 mijn manuscript van Bloedjuweel opgestuurd naar Hamley Books. Uiteindelijk kreeg ik een belletje waarin Sandra (de uitgever) mij vertelde dat ze mijn schrijfstijl erg leuk vond, maar dat mijn verhaal niet binnen de uitgeverij paste. Ze vroeg of ik nog wat anders had liggen. Dat had ik niet, maar ik had wel een idee in mijn hoofd. Toen ik haar vertelde over dat idee, zijn we samen gaan brainstormen en toen kreeg ik de opdracht het idee uit te werken tot een manuscript. Zo is het balletje gaan rollen! Het was wel een beetje eng, want er stond nog helemaal NIKS op papier maar ze wilde het toen al uitgeven. De druk was hoog.

Unsinkable is het eerste boek dat je uit gaat geven via deze uitgeverij. Hoe is het om samen te werken met het team van Hamley Books?

Hamley Books is een heel fijn team, eigenlijk is het gewoon een hechte familie. Sandra luistert echt naar mijn wensen en stuurt me hier en daar bij. Ik word goed begeleid. Ik ben ook heel blij dat mijn boek hier gepubliceerd wordt, want ik vind alle boeken van Hamley Books zo ontzettend mooi!

Unsinkable is gebaseerd op de Titanic, een verhaal dat de meeste mensen wel kennen van de film. Voor dit boek heb je super veel onderzoek gedaan naar de Titanic. Hoe heb je dit onderzoek gedaan?

Eerst heb ik een video gekeken die de complottheorie uitlegde waarover ik wilde schrijven. Die video heb ik helemaal geanalyseerd en uitgewerkt. Toen die theorie stond, moest ik nog personages gaan plaatsen in mijn verhaal. Ik heb personages verzonnen maar ik heb ook een hele lijst met personages onderzocht die echt op het schip hebben gezeten. Goed, personages klaar. Maar toen… Wanneer, waar en door wie werd het schip gebouwd? Hoe groot was ze? Hoeveel mensen konden erop? Welke datum vertrok ze, wat was het weer toen? Wat was er allemaal op het schip te doen en hoe zag alles eruit? Dat moest ik allemaal meenemen in mijn verhaal. Om het schip te onderzoeken downloadde ik een spel: Titanic – Honor and Glory, een VR game waardoor je door het schip kan lopen. Dat heeft me heel erg geholpen om de sfeer vast te leggen en de kamers accuraat te beschrijven.

Wanneer besloot je eigenlijk om een boek te gaan schrijven over het verhaal van de Titanic?

Een jaar of twee geleden stuitte ik dus op die video van de complottheorie. Ik was daar meteen super gebiologeerd door. Ik MOEST meer weten. De hele nacht en de hele week heb ik over die theorie gelezen en video’s bekeken. Ik wist toen al halverwege die week dat ik ooit een keer iets over dit verhaal moest schrijven. Uiteindelijk heb ik dat nooit gedaan, tot Sandra mij vroeg of ik nog ideeën had voor andere verhalen.

Naast Unsinkable komt er ook een herziene uitgave van je boek Typewriter die ik al eerder gelezen heb. Deze wordt dus opnieuw uitgebracht onder de naam Unwritable in een limited edition! Super tof! Waarom is er voor gekozen dit boek opnieuw uit te brengen?

Typewriter (nu Unwritable) is echt een boek dat heel belangrijk is voor mij. Voor mij was dit het eerste boek waar ik 120% trots op was. Ik hou van dat verhaal, van die personages en de emoties die ik voelde tijdens het schrijven. Voor mij zal Typewriter altijd mijn pareltje blijven. Dat boek werd uitgegeven in 2018 bij Wolf & Dragon. Helaas is er nooit veel aandacht aan het verhaal besteed of promotie voor gemaakt, waardoor het verhaal een beetje is vergeten. Ik vond dat intens jammer en daarom ben ik zo blij dat het een nieuwe kans krijgt bij Hamley Books, want ik heb het gevoel dat het verhaal van Typewriter (Unwritable) nog niet genoeg is verteld en nog veel harten kan veroveren.

Kunnen we de komende tijd nog meer boeken van jouw hand verwachten?

Op dit moment heb ik nog veel plannen voor boeken, maar mijn hoofd loopt een beetje over door school en de coronacrisis. Ik ben bezig met twee nieuwe verhalen, die nu een beetje stil liggen, maar ik ga ze wel weer oppakken als ik daar weer tijd voor heb. Geen zorgen, er komt meer!

Vorig jaar mocht ik Lotte vast leggen op de gevoelige plaat! Ik vond het super leuk om deze foto’s van haar te maken en is het geen plaatje? Ik moest deze dus even met jullie delen.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens het schrijven aan jouw boeken?

Dat als je een verhaal schrijft over iets dat echt is gebeurd, je echt heel goed je onderzoek moet doen en niet zomaar mensen uit die tijd moet beschuldigen. Het onderwerp kan nog gevoelig liggen bij mensen, dus doe je stinkende best en zet het beste neer wat je in je hebt.

Sinds een tijdje heb je naast het schrijven van boeken ook je eigen bedrijf Designs by Lotte opgestart. Met dit bedrijf ontwerp je o.a. logo’s en boekcovers. Waar komt je passie voor ontwerpen vandaan?

Eigenlijk ben ik heel mijn leven al bezig met tekenen en knutselen. Toen ik koos voor de opleiding mediavormgever en mijn eerste stage bij Blossom Books afrondde, wist ik dat ik iets wilde doen met ontwerpen, vooral boekomslagen vind ik super leuk om te maken. Ik vind het fantastisch ideeën die ik in mijn hoofd heb uit te werken tot een resultaat en daar mensen blij mee te maken

Eigenlijk ben je gewoon een super creatief persoon! Is er nog iets dat je graag zou willen leren?

Ah, dankjewel! Hmm, ik kan zo snel niet iets bedenken. Mijn hoofd loopt nu al over van alle dingen die ik in één dag wil doen, als daar nog iets bij zou komen zou ik een error 404 voor mijn ogen te zien krijgen denk ik, ha ha. Maar als ik echt iets moet kiezen, dan zou ik graag willen leren boogschieten, dat lijkt me zo gaaf! In Zuid-Korea heb ik dat met vriendinnen mogen doen, ik was er super slecht in maar ik vond het wel super leuk om te doen!

Er zijn natuurlijk allerlei onderwerpen waarover je kan schrijven. Veel van jouw boeken hebben een historisch tintje. Heb je ook een voorliefde voor geschiedenis?

Geschiedenis heb ik altijd al super interessant gevonden, op school was dat ook mijn favoriete vak! Alleen was ik op school heel lui en studeerde ik nooit, waardoor ik niet zo’n goede punten haalde, oeps. Ik was meer van het luisteren naar de leraar, ik hoorde graag hoe hij verhalen vertelde. Mijn vader is ook dol op films van de tweede wereldoorlog, dat is ook geschiedenis. Misschien heb ik het ook een beetje van hem overgenomen. Hoewel, mijn moeder zegt altijd dat ik een ‘oude ziel’ ben. Ik denk dat ik in de verkeerde tijd ben geboren.

Is er nog een verhaal uit de geschiedenis wat je nog graag eens in een boek zou willen verwerken?

Het lijkt me een hele uitdaging maar ook super leuk om een keer iets over Pompeï te schrijven, of over het Russisch Tsaar, dat verhaal met Anastasia. Daar zit ook nog zo veel meer achter dan de meeste mensen weten.

Wat doe je eigenlijk graag in je vrije tijd?

Schrijven, lezen, Koreaanse series kijken, schilderen, ontwerpen, wandelingen maken, zwemmen en koken!

Lees je zelf ook veel?

Op het moment wat minder, maar dat komt echt in fases. Soms lees ik in een week 3 boeken uit, soms doe ik 3 maanden over 1 boek. Het komt en het gaat.

Zo ja, wie zijn jouw favoriete auteurs?

O dit is lastig, want ik heb zo veel mooie boeken in mijn kast staan! Oké, ik noem er een paar in willekeurige volgorde: Sarah J. Maas, Chinouk Thijssen, Cassandra Clare en Emma Anna.

Wat maakt jouw verhalen echte Lotte van den Noort verhalen?

Ik denk dat mijn verhalen echte ‘Lotte van den Noort’ verhalen zijn omdat er passie, emotie en liefde in verstopt zit. Ik schrijf echt wat ik zelf leuk vind en door ben geraakt. O, en ik probeer ook altijd een bepaalde sfeer toe te voegen. En humor, vooral humor, al zijn het maar kleine zinnetjes of acties. Een verhaal zonder humor is een verhaal zonder hart, voor mij dan.

Is er nog iets wat je graag tegen de lezers van Bookstamel zou willen zeggen?

Jullie zijn amazing! Echt bedankt voor het luisteren naar mijn gebrabbel en dat jullie mijn verhalen lezen, dat betekent echt de wereld voor me. O, en hebben jullie de recepten van Melanie al gezien? Zij maakt echt verrukkelijke dingen!

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Schilderen of boekcovers maken?

GEMEEN! Mijn God niet doen dit hoor. Ik haal uit beide echt plezier. Hmpf…. Boekomslagen maken dan maar ha ha ha.

Lezen of schrijven?

Ben jij Satan? Dit zijn toch onmogelijke vragen! SCHRIJLEZEN!

Bestseller of verfilming?

Bestseller. Hoewel ik een verfilming ook ontzettend geweldig zou vinden, vind ik het belangrijker dat meer mensen mijn verhalen lezen, dan dat een paar mensen een film zouden zien.

Een personage in je eigen boek gebaseerd op jezelf of een foto van jezelf als cover van een van je boeken?

Een personage in mijn boek gebaseerd op mezelf. Ik moet er niet aan denken om mijn hoofd op een boek te zien staan, ha ha ha. Ik vind het al een beetje gênant dat er op de achterkant van Unsinkable mijn auteursfoto staat.

Zoet of Zout?

Zout! Ik ben niet zo van het zoete.

Uit eten gaan of zelf koken?

Uit eten gaan. Ik vind koken heel leuk, maar het eten smaakt toch altijd beter als je zelf niet hebt gekookt.

Wandelen in het bos of over het strand?

Dat ligt een beetje aan het seizoen. In de herfst kies ik voor de bossen, in de zomer voor het strand. Maar als ik echt moet kiezen: bos. Ik ben niet zo van het zand in mijn schoenen.

Familie of vrienden?

Familie. Ik hou ontzettend veel van mijn vrienden maar de band met mijn familie, vooral met mijn zusje, is enorm sterk.

Liefde of Geluk?
Liefde brengt geluk, maar kan je ook ontzettend ongelukkig maken. Daarom kies ik voor geluk, want dat is iets om echt te waarderen.

Hopelijk vinden jullie dit interview met Lotte van den Noort leuk! Ik vond het in elk geval super leuk om Lotte weer even te spreken. Lotte super bedankt voor dit interview.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hope
Hope
3 jaren geleden

Wat een leuk interview weer! Ik heb typewriter, sakura blossom en bloedjuweel gelezen en Lotte heeft echt een superfijne schrijfstijl! En ze heeft gelijk: De recepten van Melanie zijn zalig!

trackback

[…] lieve lezers van Bookstamel, Onlangs mocht ik Lotte van den Noort interviewen voor mijn blog! Dit was niet het eerste interview dat ik met Lotte heb gehad. Lotte […]

trackback

[…] Wil je Lotte nog beter leren kennen? Lees dan mijn interview met Lotte van den Noort. […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x