Interview met Marieke Simons

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Toen ik nog niet zo heel lang blogde en nog super onzeker was, kwam ik in contact met Marieke Simons. Zij had toen net haar boek Geheim Akkoord uitgebracht. Marieke werd op dat moment een van de eerste auteurs van eigen bodem. Later kwam Marieke hier gezellig een appeltaartje eten en alles vertellen over een bundel die ze samen met andere auteurs had geschreven op de wadden-eilanden. Het was super leuk om even met Marieke bij te kletsen. Ze vertelde toen ook dat ze bezig was met een nieuw boek. Nu bijna een jaar later is het dan zover en is haar nieuwe boek Gebroken Akkoord vandaag uitgekomen. Tijd dus om deze auteur weer eens het hemd van het lijf te gaan vragen. Ik zou dus zeggen ga lekker achterover zitten en geniet van dit interview met Marieke Simons.

Interview met Marieke Simons.

Wat fijn om weer even met jou te kunnen kletsen. Het heeft even geduurd maar eindelijk is daar je tweede boek Gebroken Akkoord. In de tussen tijd is er wel het een en ander veranderd zo ben je van uitgeverij veranderd. Hoe ben je bij je huidige uitgeverij terecht gekomen?

Wat leuk om terug te lezen dat ik een van de eerste auteurs was met wie je in contact kwam en wat jammer dat we dit keer niet tijdens het genot van jouw appeltaart dit interview kunnen houden. De eerste keer was tijdens mijn debuut en er is sinds die tijd inderdaad veel veranderd. Na het uitgeven van Geheim akkoord heb ik meegewerkt aan een waddenbundel Aangespoelde verhalen en zo kwam ik contact met Esther van der Ham van Droomvallei. Hoewel de samenwerking voor mijn nieuwe boek Gebroken akkoord pas veel later en via een andere weg ontstaan is

Naast dat je van uitgeverij bent veranderd heb je jezelf ook aangesloten bij de kleurrijke schrijvers. Een samenwerking tussen Esther van der Ham van je huidige uitgeverij en Schrijfcoach Jolanda Pikkaart. Waarom besloot je mee te gaan doen met de kleurrijke schrijvers?

Na het uitgeven van mijn eerste boek en de bundel besloot ik me aan te sluiten bij de kleurrijke schrijfgroep van Jolanda Pikkaart om me zo te kunnen focussen op het schrijven van mijn tweede boek. Want dat het boek er ging komen was mij al duidelijk. Alleen nog niet hoe. Bij de kleurrijke schrijfgroep kreeg ik mijn drive weer terug en leerde ik inhoudelijk meer over het schrijven. Samen met andere schrijvers deel je ervaringen, verhalen en kennis en via de workshops van Jolanda vergroot je die kennis weer.
Aan het einde van dat jaar kwam daar het aanbod van Esther van der Ham. In de schrijfgroep zaten namelijk meer schrijvers zoals ik met de droom om een boek te publiceren en Esther maakte van die droom werkelijkheid. Ze bood aan om een aparte groep te starten binnen de kleurrijke schrijfgroep en van die groep twee keer per jaar de boeken uit te geven. De eerste groep geeft april dit jaar hun boeken uit en de volgende groep is in oktober aan de beurt. Via deze weg zijn de kleurrijke schrijvers ontstaan.

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt bij de kleurrijke schrijvers?

Niet zo zeer een les als wel een gevoel waar ik naar op zoek was. Schrijven is best een eenzaam bestaan. Niet in mijn hoofd, daar is het altijd gezellig druk en ben ik non stop bezig met het bedenken van nieuwe lijnen, nieuwe intriges en personages, maar daar buiten is het anders. Hoe leg je vrienden en familie uit dat je moet schrijven, omdat jouw hoofd anders overloopt van creativiteit? Dat het iets is wat eruit moet om rust te krijgen op de bank? Als je niet schrijft of leest, is dat lastig uit te leggen. En binnen de kleurrijke schrijvers is daar de herkenning en de erkenning. Gewoon elkaar ’s avonds kunnen appen over namen en sterrenbeelden, over hoe jouw personage de kerstdagen doorbrengt zonder dat iemand je gel aankijkt. Het zal niet allemaal in het boek terugkomen, maar het is zo fijn om daar met mensen over te brainstormen en levert de beste gesprekken op.

Bij de kleurrijke schrijvers kom je samen met een aantal andere auteurs om aan jullie boeken te gaan werken. Is het fijn om zo nu en dan ook feedback van de andere auteurs te krijgen?

Het grote voordeel is dat je iemand een boek van ruim 85.000 woorden onder hun neus kan duwen en kan zeggen: lezen en graag snel feedback leveren. Op een iets lievere manier, maar we weten van elkaar dat het kan, hoe het werkt en dat we er zelf ook van leren. Mijn vrienden vraag ik dit soort dingen ook wel eens, maar iets minder dwingend want ze moeten maar net de tijd ervoor hebben. Feedback van andere schrijvers is altijd een zegen. Sommigen kennen jouw worstelingen en geven concrete feedback, anderen kennen het verhaal niet en staan er blanco in met vernieuwende inzichten. Wat onderdelen op scherp zetten. In april komen de eerste vijf boeken uit, waaronder twee thrillers van Marijke Witman en Titia Schut, een kinderboek van Esther van der Ham zelf en een schrijfinspiratieboek van Jolanda Pikkaart. Wij hebben in deze fase elkaars boeken ook intensief gelezen en de feedback van anderen maakt een boek alleen maar beter.

Met welke auteur zou je wel eens samen aan een boek willen werken?

Goede vraag. Het eerste wat in mij opkomt bij deze vraag is een samenwerking aan een boek waarin je echt vanuit twee perspectieven schrijft en beide personages uit een ander brein komen. Een brein wat mij dan erg interessant lijkt om een dynamiek mee aan te gaan is collega blogger en auteur Alexander Roessen. Ik zie een mix ontstaan van duistere humor en romantiek: boyband meets hardrock.
Sowieso lijkt het me erg boeiend om een keer een boek te schrijven met een man. Ik schrijf wel vanuit mannelijk perspectief, maar hoe denken ze nu echt?

Dat muziek je passie is dat mag wel duidelijk zijn. Want in zowel Geheim akkoord als Gebroken akkoord komt veel muziek voor. Mis je het dat je momenteel niet naar concerten kunt gaan door de corona?

Enorm. Ik zou vorige jaar maart naar een concert gaan dat al drie keer is uitgesteld en de vraag is of het deze zomer wel doorgaat. De energie, de voorpret en het daadwerkelijk daar zijn, zijn dingen die ik mis en waar ik snel weer van hoop te kunnen genieten. Het is ontspanning, een uitlaadklep, niet alleen voor mij. Gek genoeg mis ik het gedrang en de sfeer die in zo’n zaal hangt, afwachtend tot het begint en het daverende applaus dat de artiesten achteraf of tijdens het concert ontvangen.

Van welke muziek houd je zelf eigenlijk?

Dat hangt heel erg van mijn stemming af. Ik houd ook van verschillende soorten muziek. Mijn guilty pleasure zijn zeker de boybands en dan met name die uit de jaren negentig. De nineties zelf hebben ook veel goede muziek voortgebracht. Altijd heerlijk om een gouden oude voorbij te horen komen. Jaren zestig heeft ook echt veel goede muziek. Dus over het algemeen kan ik zeggen dat ik fan ben van popmuziek. Maar vlak andere genres niet uit. Ik luister naar rockmuziek en ben tegelijkertijd absoluut groot fan van vioolmuziek, gezien mijn boeken geen verrassing. Denk aan artiesten als Lindsey Stirling en uiteraard, hoe kan het ook anders, Ierse muziek. De sfeer die je daarmee krijgt (bij voorkeur live in Dublin) is nauwelijks te evenaren.

Naast muziek ben je ook gek op Ierland. Waar komt je passie voor dit land vandaan?

Dat is oorspronkelijk door een band begonnen en het heerlijke accent van die Ieren. Daarnaast is het land ook nog eens groen, relaxed en mysterieus. Het zit boordevol mythes en sprookjes. Ja, het regent er net zo vaak als hier als het niet vaker is, maar het land heeft iets voor mij. Een bepaalde aantrekkingskracht. Het is een inspirerend land qua artiesten, verhalen, schrijvers. En echte Ierse muziek is ontzettend meeslepend. Helaas kan ik er nu niet zo vaak heen als ik zou willen, maar alle jaargetijden in Ierland hebben iets speciaals. Ik kan je alleen maar aanraden het zelf een keer te ervaren. En wie weet komt het land zelf nog wel een keer terug in een nieuw boek.

Kun je misschien aan de lezers van Bookstamel in het kort vertellen waar Gebroken akkoord over gaat?

Gebroken akkoord gaat deels verder waar Geheim akkoord was gebleven. Matthew was gestopt met muziek maken en gelukkig met Aisling. Maar wat mij bezig hield is het leven na een band. Het gat waar Matthew in terecht kwam. Dat komt terug in Gebroken akkoord. Want er is iets gebeurd tussen die twee, maar wat? In een wisseling tussen verleden en heden kom je er langzaam achter waar het misging en wat er vervolgens allemaal gebeurd is. Zijn worsteling en haar strijd.

Na het abrupte einde van zijn succesvolle muziekcarrière en de breuk met zijn vriendin Aisling zakte Matthew in een depressie. Langzaamaan lukt het hem om uit dit diepe dal te komen en een nieuwe weg in te slaan. Het laatste wat hij kan gebruiken, is een confrontatie met zijn verleden, en met haar. Hij had Aisling nooit moeten laten gaan. Ditmaal zal Matthew haar ervan overtuigen dat zijn liefde oprecht is. Staan ze aan de rand van iets nieuws of zorgt juist zij voor dat laatste duwtje?

10 April komt Gebroken akkoord uit. Dit word gedaan doormiddel van een online boekentour samen met 4 andere boeken van je collega auteurs. Hoe is het om je boeken online te moeten presenteren van plaats in de boekenhandel of tijdens een boekpresentatie?

Het is zeker jammer dat we dit keer geen feest kunnen organiseren, maar ik ben trots op het bedachte alternatief. De uitgever gaat persoonlijk bij alle auteurs langs en we zijn de hele dag te volgen via de website. Op zich maakt dit het ook weer bijzonder, want het bereik is nu groter en iedereen die wil kan mee genieten. Eens, we hadden jullie liever persoonlijk gesproken en daar met z’n allen gestaan, maar de omstandigheden vragen om een creatieve oplossing en ik vind dat we daarin geslaagd zijn.

Zowel Geheim akkoord als Gebroken akkoord hebben een romantisch tintje. Heb je zelf al de prins op het witte paard gevonden.

Ja zeker. Hoewel hij geen paard heeft en geen prins is of gitaar speelt of eigenlijk helemaal niet muzikaal is (sorry lief). Maar dat is allemaal niet relevant, we hebben elkaar gevonden en genieten. Een bijzondere zoektocht met bijzonder veel toeval en wie weet herkent hij delen van zijn huis in het boek. 😊

Wat misschien niet alle lezers weten is dat je tijdens je schrijfsessies regelmatig getrakteerd wordt op lekkere broodjes of gebakjes van je buurman. Echt jongens als je die foto’s ziet het is om van te water tanden. Wat is het lekkerste dat hij ooit voor je heeft gemaakt?

O echt alles. Het is zo fijn om testpersoon van hun nieuwste creaties te zijn. Gezond, zoet, pizza, bagels. Als ik ooit verhuis, neem ik de buren mee.

Waar komt je passie om verhalen te schrijven vandaan?

Dat heb ik mijn hele leven gedaan. Ik heb geen idee wat de passie getriggerd heeft. Als kind kon ik uren uit het raam staren en dagdromen. Mijn hoofd zat er vol mee en om te voorkomen dat het overliep ben ik alles op gaan schrijven. Toen ik nog heel klein was, zaten er zelfs tekeningetjes bij. Mijn eerste echte verhaaltje ging over mijn konijn. Later over allerlei andere onderwerpen. Ik kan me herinneren dat ik ooit als tiener 8 schriften vol geschreven had met één verhaal en dat was in die tijd (ojee ik klink oud) zelfs nog met de hand geschreven. Het was ook heel grappig om mijn handschrift te zien veranderen. Ik heb het nog ergens op zolder liggen.
Later ben ik over gegaan op typen, zoveel sneller en makkelijker. Als ik nu weer 8 schriften vol zou moeten schrijven, krijg ik krampen in mijn hand denk ik.

Je schrijft ook wel eens korte verhalen. Zit er een groot verschil in het schrijven van een kort verhaal en het schrijven van een compleet boek?

Behalve de lengte? 😉 In een kort verhaal zitten minder personages omdat je simpelweg minder woorden hebt om de verhaallijn te beschrijven. Maar ik moet toegeven dat het allebei even lastig is. Ook bij een kort verhaal moet je goed uitgewerkte personages hebben, al zijn dat er minder, en weten waar je heen gaat. De twist vind ik persoonlijk wat lastiger, maar niet onmogelijk. Mijn voorkeur ligt bij complete boeken. Dan kan ik langer van de personages genieten.

Vind je het spannend dat lezers een mening gaan vormen over Gebroken akkoord?

Het blijft altijd een spannend moment, want het is toch een kindje van je dat je aan de buitenwereld presenteert. Je hebt je hart en ziel erin gelegd en het met veel zorg en genot geschreven. Realistisch gezien kun je niet iedereen blij maken, dus daar houd ik rekening mee. Het beste moment blijft als je mensen weet te raken en verrassen, dan weet ik dat het geslaagd is.

Hoe is de cover van Gebroken akkoord tot stand gekomen?

Een vriendin van mij is ontwerper en ik had haar gevraagd of ze dit wilde doen. Tijdens het hele proces zijn we erachter gekomen dat iets wat in mijn hoofd zit onder woorden te brengen is, maar het juiste beeld erbij vinden is een stuk lastiger. Gelukkig was ze erg geduldig met me en zijn we tot een top resultaat gekomen. Ik wilde echt de muziek erin vangen, maar tegelijkertijd speelt het strand een grote rol in Gebroken akkoord en dat moest niet vergeten worden. Het is een mooi geheel geworden en na het lezen snap je het beeld en de titel beter.

Waar zou je nog graag eens een verhaal over willen schrijven?

Mijn nieuwe boek (of eigenlijk boeken) is alweer in de maak en dit maal wordt het waarschijnlijk een trilogie. Uiteraard speelt muziek weer een rol, maar dit keer wil ik ook wat zwaardere thema’s belichten en het een diepere laag meegeven. Het lijkt me leuk om het in een ander land af te laten spelen, zeg Ierland. Veel research doen is dan een must, dus ik pak mijn koffers vast in. Want wie is er inmiddels niet toe aan een andere omgeving?

Welk personage is je favoriet en waarom?

Thomas, absoluut. Hij kwam tot stand via mijn muze die ook in de muziek zat. Deze persoon heeft mij weten te inspireren simpelweg om wie hij was. Vanuit het niets opgeklommen tot een groot artiest. Ik heb het geluk gehad hem ooit ontmoet te hebben en toen al liep ik rond met mijn boekidee in de hoop dat hij het ooit zou lezen. Ik droom graag groot. Helaas is dat lezen er nooit van gekomen, want hij is overleden. Maar hij heeft mijn leven verrijkt en mij enorm geïnspireerd.

Op welke plek schrijf je graag aan je verhalen?

Keukentafel tegenwoordig. Ik had boven een mooie werkplek gemaakt om te schrijven, maar door de corona en het inmiddels al een jaar thuiswerken is dat mijn werkplek geworden. Om toch een scheiding te houden tussen werk en privé heb ik mijn schrijfplek naar beneden verhuisd. Anders zit ik alleen maar boven. Hoewel ik recentelijk mijn werkplek heb opgevrolijkt, ik was geïnspireerd geraakt door het boek van Jolanda dat ook 10 april uitkomt. Ik was haar proeflezer en in het boek geeft ze tips over het verkrijgen van schrijfinspiratie. Ik kreeg er spontaan ideeën van en heb mijn werkplek opgeleukt. Dus nu schrijf ik soms ook weer boven.

Tot slot heb ik voor jou natuurlijk ook een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Nooit meer zien of nooit meer horen?
Ah, dit is inderdaad wel een dilemma. Want door de verhalen die altijd door mijn hoofd spoken hoor ik vooral ’s nachts geluiden die ik door middel van de lichtknop snel weet te plaatsen.
Maar muziek is mijn absolute inspiratiebron, het maakt me vrolijk, verdrietig, serieus, ontspannen. Het zou vreselijk zijn als ik dat nooit meer zou kunnen beleven. Het is onderdeel van mij en mijn verhalen.

Een boek lezen of naar een concert gaan?
Ohjee, nog zo’n dilemma. Hoewel ik naar een jaartje thuis zitten en veel lezen weer verlang naar een concert. Dus oké voor nu is het dilemma minder groot en ga ik dolgraag weer eens naar een concert. Ga je mee?

Zanger/zangeres of een band?
Band, zeker weten. Er zijn wel zangeressen waar ik veel naar luister, maar niet zoveel als naar bands.

Strand of bos?
Ik ga voor bos en het liefst een sprookjesbos. Heerlijk wandelen tussen de bomen, de ontspanning van de natuur, in de zomer de warmte van de zon en in de herfst de kleuren van de bladeren zien. Maar als het regent ga ik dat boek lezen voor de houtkachel.

Expeditie robinson of wie is de mol?
Altijd wie is de mol. Geweldig concept en iedere keer hoop ik weer dat ik de juiste mol gekozen heb, dat is helaas pas 1 keer gebeurd.

Binnenland of buitenland?
Ierland! Na een jaartje Nederland wil ik heel graag naar het buitenland. Oké, het hoeft niet perse Ierland te zijn. Maar dit afgelopen jaar heeft me wel doen realiseren dat er nog veel plekken zijn die ik graag zou willen zien en reizen die ik nog wil maken. Dus buitenland zodra het weer veilig kan en mag.

Groot of Klein?
Mijn dromen of ik? Ik ben zelf niet zo groot en hoe cliché ook, geluk zit in kleine dingen. Dus doe mij maar klein.

Schrijven met de hand of op de computer?
Computer, altijd. Ik krijg een lamme hand en schrijf te langzaam om alle ideeën uit mijn hoofd bij te kunnen houden. Wat een uitvinding is de computer. Heerlijk. Nu nog met tien vingers leren typen.

Melanie, ik vond het heerlijk om op deze manier bij te kletsen. Volgende keer graag weer in het echt met appeltaart erbij. 😊 Ik hoop dat jij en de lezers genoten hebben, ik vond de vragen in ieder geval erg leuk om te beantwoorden.

Super bedankt Marieke! en idd hopelijk snel weer met een lekkere appeltaart in reallife! Nou lezers ik hoop dat jullie dit interview met Marieke Simons weer super leuk vonden.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nicole
3 jaren geleden

Wat gezellig dat Marieke ook echt bij jou op bezoek kwam en appeltaart kwam eten : ) Dat klinkt heel leuk en persoonlijk. Dat is het voordeel van schrijvers van eigen bodem!
nicole onlangs geplaatst…Prince Philip ‘Grapjas in stijf koningshuis overleden’ + Linkparty!My Profile

Marijke
3 jaren geleden

Wat een mooi interview met Marieke. Heel herkenbaar en toch weer wat over Marieke geleerd dat ik nog niet wist. 👍🏻

Marijke onlangs geplaatst…Waarom dit boekMy Profile

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x