Interview met Nanouk Kira

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Enige tijd geleden leerde ik Nanouk Kira kennen. Ze stuurde mij een mailtje over haar boek Drakenhart. Tja een boek met het woord Draak erin heeft natuurlijk gelijk mijn aandacht. Dus sprak ik met Kira af dat ik later in het jaar als mijn hand wat genezen was een interview met haar zou doen en haar boek Drakenhart zou gaan lezen. Dus zo gezegd zo gedaan begon ik met het maken van het interview. Pas toen zag ik dat Nanouk is opgegroeid in Middelburg waar mijn vriend ook vandaan komt. Maar goed voor ik weer compleet afdwaal laten we gauw beginnen met het interview met Nanouk Kira.

Interview met Nanouk Kira

Aangezien dit de eerste keer is dat je op mijn blog verschijnt is het misschien leuk als je jezelf even voorstelt aan de lezers van Bookstamel.

Natuurlijk, ik ben Nanouk Kira, 25 jaar oud en schrijfster van met name fantasy. Om verder een beetje een beeld van mij en mijn leven te krijgen: ik studeer letterkunde, loop nu stage bij Schrijven Online en buiten schrijven zijn mijn hobby’s lezen, boogschieten, wildkamperen en wandelen. Ook heb ik een passie voor geschiedenis en dan met name de Griekse oudheid, waar Drakenhart ook een beetje op geïnspireerd is.

Op welke leeftijd begon je met het schrijven van verhalen?

Toen ik vijftien was ging ik voor het eerst serieus een verhaal schrijver. Daarvoor heb ik weleens iets geschreven, maar dat vind ik nog niet echt een verhaal te noemen.

En wanneer besefte je dat Drakenhart wel eens een goed verhaal zou zijn om uitgegeven te worden.

O, dat is een goede vraag, waarop ik eigenlijk geen idee heb wat het antwoord zou moeten zijn. Het was niet het eerste fantasyverhaal wat ik af schreef, maar misschien het eerste waar ik na de herschrijving enigszins tevreden over was. Toen dacht ik: ik probeer het gewoon, en ben ik het naar uitgevers gaan sturen.

Tegelijk met de verschijning van jouw boek Drakenhart kwam Ursula Visser ook met een boek uit. Deze bleek dezelfde titel en kleur te hebben. Wat dacht je toen je dit ontdekte want dat is wel heel toevallig hihi?

Ik ontdekte dit doordat Ursula mij een berichtje stuurde. In eerste instantie schrok ik wel, omdat ik bang was dat het problemen zou geven. Maar Ursula en ik hebben de handen ineen geslagen, elkaars boek gelezen en hierover samen een interview gedaan bij The Book Dragon’s Nook. Dit was heel leuk om te doen en hopelijk ook handig voor de lezer om onze boeken uit elkaar te houden.
Nu vind ik ‘Drakenhart’ geen super originele titel, maar dat er precies op dat moment ook een boek met die titel en een gelijksoortige cover uit zou komen, is wel heel toevallig.

Wie heeft de cover van Drakenhart ontworpen?

Ik moet bekennen dat ik nu het boek er even bij ga pakken in de hoop dat het daarin staat… Zelf heb ik er niets mee te maken gehad, de cover was voor mij dan ook een verrassing (wel een leuke, trouwens). De uitgever heeft iemand benaderd die ook al covers voor eerdere boeken van Macc had gemaakt en waarmee de samenwerking goed was bevallen.
‘Germancreative’ is de naam van de persoon/het bedrijf, blijkbaar. Fun fact: volgens mij komen ze niet uit Nederland. Maar om eerlijk te zijn heb ik helemaal geen verstand van hoe dit precies is gebeurd, dus pin me er niet op vast. Overigens ben ik wel nu al benieuwd naar hoe de cover voor deel 2 gaat zijn.

Moest je lang nadenken over de titel?

Drakenhart was eigenlijk een werktitel, het eerste wat in me opkwam. Maar toen ik schreef is het woord ‘Drakenhart’ ook een andere betekenis gaan hebben in het verhaal. Het is namelijk de naam van een waarde die centraal staat voor het hoofdpersoon en een groot deel van zijn conflict is dan ook dat hij aan die waarde moet voldoen. Daarom heb ik er ook voor gekozen om het op Drakenhart te houden.

Drakenhart is uitgegeven door uitgeverij Macc hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Volgens mij door te googlen op ‘fantasy uitgeverij’, of zoiets. Toen heb ik allerlei uitgeverijen bekeken om te zien of ze bij mij en mijn manuscript leken te passen. Naar Macc stuurde ik de eerste drie hoofdstukken op en kreeg ik reactie dat ze graag meer wilden lezen. Uiteindelijk besloten ze dat ze het manuscript graag tot een boek wilden maken en ben ik op gesprek gegaan. Daar werd mij van alles verteld over de uitgeverij en besloot ik het inderdaad bij Macc uit te geven.

Op welke plek schrijf je het liefste aan je boeken?

Ik houd wel van een change of scenery, door bijvoorbeeld eens in een bibliotheek of café te schrijven. Maar het vaakste schrijf ik ’s avonds op mijn bed en dat is dan ook wel echt mijn favoriete plek. Voor mij is het een soort ritueel om voor het slapen eerst nog een tijdje te schrijven, en dat doe ik dan ook bijna altijd.

Kun je in het kort vertellen aan de lezers van bookstamel die Drakenhart nog niet kennen waar het boek over gaat?

Het boek gaat over de jonge Durégo (jong, ja, de man op de cover is dus niet Durégo), die ervoor traint om drakenridder te worden. Dit is een titel die behoorlijk wat aanzien heeft in de maatschappij en er wordt dan ook van hem verwacht dat hij behoorlijk wat waarmaakt. Door het boek heen vormen deze verwachtingen een centraal conflict.
Net voor Durégo ridder kan worden, wordt er iemand ontvoerd. Durégo gaat er achteraan om haar te redden en komt erachter dat dit meer is dan ‘zomaar’ een ontvoering. Het lijkt de bedoeling geweest te zijn dat hij haar achterna kwam en hij beland in een spel van ‘opdrachten’ die hij moet voltooien voor hij degene die ontvoerd is mee terug mag nemen. Ondertussen beseft hij steeds meer dat er dingen spelen waar hij eerst geen weet van had. Hij komt achter geheimen over zijn familie en de balans tussen vriend en vijand lijkt nogal wat te bewegen.

Wie is jouw favoriete personage?

Eigenlijk een personage dat aan het einde van het boek pas voorkomt, maar een heel belangrijke rol gaat spelen in deel twee. Hij heet Íliam, maar ik kan natuurlijk nog niet te veel over hem zeggen zonder dingen te verklappen over het tweede deel. Verder vond ik Róbin heel erg leuk om te schrijven. Hij is eigenlijk een soort vijand, maar ik geniet er echt van om zijn typische manier van doen op papier te zetten.

Waar liep je wel eens tegen aan tijdens het schrijven?

Daar kan ik redelijk kort over zijn: gebrek aan motivatie, omdat ik het verhaal niet goed genoeg vond. Dat is altijd heel erg lastig om van je af te zetten. Zeker bij het schrijven van een eerste versie.

Vond je het spannend om je boek los te moeten laten in de grote boze lezers wereld. Een wereld waarin andere een mening gaan vormen over jou verhaal?

Ja, ik vond het echt verschrikkelijk. Nog steeds vind ik het heel spannend om reacties te horen, omdat schrijven iets heel persoonlijks is en kritiek dan natuurlijk niet fijn is. En zeker als je boek al uit is, kan je er toch niets meer aan veranderen. Toch leer je er wel van en ik krijg ook heel veel leuke reacties, dus dat is dan weer motiverend.
Als schrijver ben je (ik tenminste) toch altijd wel bang om niet goed genoeg te zijn en ik kan me voorstellen dat als je dan heel nare recensies krijgt het gewoon wel even schrikken is. Voor mij is dit denk ik wel een goed leerproces. Het gaat ongetwijfeld een keer gebeuren dat ik een niet zo positieve recensie ontvang en dan moet je leren relativeren. Alleen op het moment zelf is dat gewoon heel vervelend.

Is er iets dat je nog graag zou willen leren op het gebied van schrijven?

Niet iets specifieks, maar door te schrijven blijf je altijd bijleren en dat wil ik ook zeker blijven doen. Ik merk ook echt een groot verschil in wat ik schrijf en hoe ik schrijf tussen eerdere verhalen en Drakenhart, maar ook tussen Drakenhart en de manier waarop ik nu schrijf. Ik heb nog een aantal boeken in de planning staan, en volgens mij kan je daarin ook echt het proces zien van hoe ik verander als schrijver.

Wat is jouw favoriete fabeldier of magische wezen?

Deze vraag krijg ik echt vaak en ik heb ook echt geen idee. Letterlijk gisteren werd dit me gevraagd en toen zei ik ‘pegasus, maar waarschijnlijk als je het me morgen vraagt, is het weer wat anders.’ Sfinxen vind ik ook wel heel gaaf, bijvoorbeeld, en feniksen ook.

Stel je zou een draak als huisdier hebben. Wat voor draak zou je dan kiezen. Welke kleur kracht etc?

Hmm, in het vervolg op Drakenhart komen wat meer soorten draken voor en één daarvan is de sirene. Dit is een klein draakje dat net als een soort papegaai geluiden na kan doen. Misschien zou ik die kiezen, omdat ze redelijk klein en ongevaarlijk zijn. En het lijkt me erg grappig om die sirene random woorden te leren zeggen.
Maar aan de andere kant zou ik ook wel een rijdraak willen, want hoe leuk moet het zijn om op een draak te vliegen? Al lijkt dit me ook wel weer een beetje gevaarlijk.

Stel je zou over een magische kracht kunnen beschikken, welke kracht zou dit dan zijn?

Het lijkt me wel leuk om elementen te kunnen sturen, of zo. Of onzichtbaar zijn, handig als je mensen wilt ontlopen en ook goed om grapjes uit te halen.

Tot slot heb ik natuurlijk ook een aantal dilemma’s voor jou welke kies je en waarom?

Boeken lezen of schrijven?
Schrijven! Lezen vind ik ook heel leuk, maar met schrijven ben ik echt wel heel veel meer into het verhaal.

Uit eten gaan of zelf lekker koken?
Uit eten gaan, gewoon omdat je dan ook meer de tijd neemt voor gezelligheid en een gesprek.

Een drankje of toch liever een hapje?
Een hapje

Met de auto of op de fiets?
Op de fiets, tenzij ik zelf niet hoef te rijden. Ik ben absoluut geen held in de auto en heb ook echt al lang niet meer gereden.

Wandelen in het bos of op het strand?
Die vind ik heel lastig, maar dan toch op het strand denk ik. Ideaal is natuurlijk een bos dat grenst aan het strand.

Nooit meer kunnen zien of nooit meer kunnen horen?
Nooit meer kunnen horen

Nooit meer een telefoon of nooit meer een tv?
Nooit meer een tv. Die gebruik ik toch al niet echt, mijn laptop heeft ook gewoon Netflix. Ik zit wel echt vastgegroeid aan mijn telefoon, dus die zou ik niet kunnen missen.

Een grote tuin en een klein huisje of een groot huis en een klein tuintje?
Een grote tuin en een klein huisje. Als het huis maar groot genoeg is om te leven, vind ik het prima. Ik kan wel echt genieten van ruimte om me heen, dus kom maar op met die tuin.

Plant of Bloem
Ligt eraan wat voor plant of bloem, denk ik. Ik houd van lavendel, dat is volgens mij een plant, maar die heeft ook een soort bloemen. Nou ja, plant dan maar.

Ik hoop dat jullie dit interview met Nanouk Kira weer leuk vonden. Ik heb er in elk geval weer van genoten om de vragen te stellen.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stephen
3 jaren geleden

Drakenhart , dat klinkt wel interessant! Leuk interview.

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x