Boekenpraat met Anita Groen

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het weer tijd voor een boekenpraat! Dit keer gaan we in gesprek met Angela Groen. Jullie kennen haar misschien wel als Jufanita van haar instagram account met deze naam!

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Mijn naam is Anita Groen. Op dit moment 39 jaar en werkzaam als juf. Ik ben zo iemand die echt iedere dag moet lezen. Dit draag ik ook graag uit op school. Naast boeken voor volwassenen lees ik dan ook nog steeds heel veel kinderboeken. Ik vind het belangrijk om de leerlingen goed te adviseren en ook op die manier mijn liefde voor lezen over te dragen. Bij het beantwoorden van onderstaande vragen kom ik dan ook vaak terecht bij kinderboeken.

Welk boek las je als kind graag?

Ik kan me van het zelf lezen niet echt één boek herinneren. Wel van het voorlezen, toen was de favoriet absoluut ‘Dunkie’, dit was een van de Gouden Boekjes. Wel las ik ook als kind vooral heel veel. Iedere week weer naar de bibliobus in het dorp, waar mijn zus en ik altijd wat meer boeken mochten lenen omdat ze wisten dat we anders de week niet doorkwamen.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Dan kom ik toch ook weer bij een kinderboek uit, maar dan een recent boek. De Gorgels van Jochem Meyer is een boek dat ik sinds een paar jaar echt ieder jaar voorlees op school. Zo goed geschreven, zulke mooie afbeeldingen er ook bij. De Gorgel Bobba gaat echt leven voor de leerlingen en het is knap wanneer je dat weet te bereiken als auteur.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Ik ben groot fan van Jacques Vriens. Ik vind het ook zo knap dat hij kan schrijven in verschillende genres zoals zijn schoolverhalen en historische verhalen. Maar dus ook Jochem Meyer vind ik fantastisch, en Jozua Douglas en.. Ik kan er nog heel veel noemen zoals je merkt.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Ik lees eigenlijk alles wat los en vast zit. Science Fiction is denk ik zo’n beetje het enige genre dat ik niet pak. Vaak heb ik periodes waarin ik een bepaald genre lees. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld graag even wat lichter leesvoer omdat het op mijn werk nogal hectisch is. Op de momenten dat ik wat meer ruime in mijn hoofd heb lees ik heel graag historische romans en spannende thrillers.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

De uitgeverij waar ik als eerst aan denk is Lemniscaat. Met hun illustraties en luxe kaften stralen zij voor mijn gevoel echt liefde voor boeken en lezen uit.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Mijn omgeving vindt mij hierin een beetje raar…. Ik heb sinds een aantal jaar een e-reader. Sterker nog.. ik heb er al twee versleten en ben bezig aan nummer 3. Voor de volwassen boeken zweer ik bij dat ding. Handig in bad en bed en makkelijk mee te nemen in je tas. Het scheelt ons zelfs het mee nemen van een hele koffer met boeken sinds ik hem heb. Mijn boeken voor volwassenen heb ik inmiddels dan ook vrijwel allemaal verkocht of weggegeven. Mijn verzameling kinderboeken blijft juist groeien. Inmiddels staat de hele studeerkamer thuis vol met de welbekende Billy-boekenkasten. Een kinderboek moet je wat mij betreft wel vast kunnen pakken. Je moet kunnen bladeren en illustraties kunnen zien. Ook voor voorlezen heb je wat mij betreft een echt boek nodig.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Belangrijk, het is toch de eerste indruk die je krijgt.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Jacques Vriens en Carry Slee. Het wordt bij mij dan uiteindelijk ook een soort sport, om alle boeken van een schrijver compleet te hebben.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Ik kom op ruim 1000 kinderboeken in mijn kast. Daarnaast heb ik een enorme verzameling e-books. In de beginjaren was het heel makkelijk om aan gratis e-books te komen, maar gelukkig voor de auteurs zijn die stromen inmiddels opgedroogd. Tegenwoordig heb ik een abonnement op Kobo Plus, waarmee ik toegang heb tot een immense bibliotheek aan e-books. E-books kopen doe ik eigenlijk niet. Wanneer ik een nieuw boek zo snel mogelijk wil lezen, zoals binnenkort de nieuwste van ‘de zeven zussen’, koop ik eerder een papieren exemplaar dat ik dan weer doorgeef aan mijn familieleden die nog alles op papier lezen.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Het boek ‘Lampje’ van Annet Schaap. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen, maar ik hield een rotgevoel over aan het einde van het boek. Ineens deed het me denken aan een bekend sprookje en was het einde wat makkelijk en afgeraffeld. Dit vond ik echt jammer na een boek waar ik verder echt van genoten had.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Ik heb er wel een paar in de kast staan van auteurs die ik bijvoorbeeld op de NOT heb ontmoet of die op school kwamen voorlezen. Maar het leukst vond ik het cadeautje dat ik ooit kreeg van een meisje uit mijn klas. Ik had de klas laten meedoen aan een schrijfwedstrijd en zij had een ontmoeting met Carry Slee gewonnen. Toen ze terugkwam kreeg ik een fotolijstje met daarin een foto van haar en haar vriendin met Carry Slee en een handtekening daarbij.

Op welke plek lees je graag?

Tsja… een inkoppertje, maar het liefst lees ik in het zwembad (ja dat lees je goed) op een mooi tropisch eiland met een cocktail binnen handbereik.

Wanneer lees je het liefste?

Altijd, maar sowieso voor het slapen gaan. Dat helpt me om te resetten en de dag af te sluiten.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Op instagram: “jufanita’. Ik plaats daar van alles, maar zeker ook regelmatig over boeken.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Papieren boek of e-book? Lastige dus, voor kinderboeken papier, voor volwassenboeken e-book.

Hardcover of paperback? Hardcover.

Nederlandstalig of engels? Nederlandstalig. Ik lees wel af en toe in het Engels maar vind dat toch minder ontspannend.

Serie of Stand alone? Serie. Ik maak er ook een sport van om binnen KoboPlus alles van een schrijver achter elkaar te lezen.

Cover of flaptekst? Flaptekst.

Lezen in bed of in bad? In bed is standaard, in bad voelt meer als een verwenmomentje voor mezelf.

Koffie of thee? Thee!

Super bedankt dat je mee wilde doen met deze boekenpraat Anita.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x