Interview met Anja Maas

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Onlangs stelde ik auteur Anja Maas aan jullie voor. Van deze auteur verscheen onlangs het boek Maalstroom bij Godijn Publishing. Vandaag is het tijd voor een interview met Anja Maas. Dit keer hebben we het natuurlijk over haar boek maar ook over schrijven in het algemeen en komen jullie er achter of Anja liever de Magnetron of de oven heeft.

Interview met Anja Maas.

Laten we bij het begin beginnen waar komt je passie voor schrijven vandaan?

Ik heb geen flauw idee. Mijn ouders hielden niet van schrijven, wel van lezen, net als ik. Mijn droom was altijd om te kunnen schrijven zoals de schrijvers van de mooiste boeken die ik las. Zoals eerder hierboven staat, maakte ik al heel vroeg liedjes. Dat is een andere passie van mij.

Spelen met woorden op allerlei manieren, daar komt het op neer, denk ik.

Hoelang heb je aan Maalstroom gewerkt?

Ongeveer een jaar. Ik had veel aan de feedback van Margreet Schouwenaar. Daardoor ging het best snel. Het valt me op dat wanneer ik eenmaal in de schrijfflow zit, ik hoofdstuk na hoofdstuk eruit kan rammelen. Dan laat ik me niet hinderen door te letten op goed lopende zinnen enz. Dat komt later. Eerst mijn fantasie eruit spuien, dan fatsoeneren.

Waar haalde je de inspiratie voor Maalstroom vandaan?

Op die bewuste avond toen ik met een verhaal moest komen voor de cursus bij Margreet, zag ik een film waarin een kind werd vermist. Dat vond ik een mooi uitgangspunt. Vanaf dat moment zag ik niets meer van die film. 😊 Mijn fantasie vloog alle kanten op. Het moest iets speciaals worden. Binnen een paar uur had ik het verhaal zo goed als rond. Vandaar de vraag aan Margreet of het niet te veel was voor een kort verhaal. Inkorten was eigenlijk geen optie.

Maalstroom is een thriller is dat ook je favoriete genre of zou je ook wel eens iets in een totaal ander genre willen schrijven?

Bloos… Kort geleden was er een wedstrijd van Harlequin om een feelgood te schrijven. Daar heb ik me een tijdje op gestort. Het lukte me zomaar. Ik heb het verhaal niet ingestuurd. Achteraf heb ik daar spijt van. Ik vond het heel grappig om te doen.

Thrillers zijn wel mijn favoriete genre.

Je debuut boek is uitgegeven tijdens boek 10 van Godijn Publishing. Hoe was het om het boek 10 evenement mee te maken?

En hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Ontzettend fijn. Je hebt veel aan elkaar. De saamhorigheid in de groep doet veel. Op de dag zelf stond ik met knikkende knietjes en bonkend hart op het podium mijn stukje voor te lezen. Maar wat voelde ik me trots en zo mede trots op de andere negen. Het is een fantastische belevenis.

Na een paar pogingen het manuscript uitgegeven te krijgen, zag ik tijdens het zoeken naar andere uitgeverijen een reclame van Godijn Publishing online over Boek-10 langskomen. Ik heb me aangemeld en het manuscript opgestuurd. Binnen korte tijd was ik een uitgever rijker.

11 mei 2019 verscheen je 2de boek ook weer bij Godijn. Onbegrensd is wederom een spannend boek! Vond je het spannend om je tweede boek de wijde wereld in te sturen?

Jazeker, vooral omdat dit een heel ander boek is. Maar het is elke keer spannend omdat ik geen idee heb hoe de lezer mijn boek ontvangt. Dat is de onzekerheid die spreekt. Vinden ze mijn boek, mijn kindje wel goed? Na de eerste positieve reacties zakt dat af. Natuurlijk weet ik dat niet iedereen dezelfde smaak heeft. Het overkomt mezelf ook dat ik een boek niets vind, maar anderen vinden die prachtig.

Wat was het grootste verschil tussen het schrijven van Maalstroom en Onbegrensd?

Maalstroom is een psychologische thriller, Onbegrensd is dat niet. Het schrijfproces van Onbegrensd was anders omdat ik het op een andere manier heb gedaan. Niet zoals ik het geleerd had van Margreet Schouwenaar, maar ik gebruikte een ander model om de personages en het plot bij te houden. Dat werkte voor mij beter. Hierdoor schreef ik Onbegrensd nog sneller en viel alles goed op z’n plek.

Onbegrensd speelt zich deels in Frankrijk en deels in Nederland af waarom heb je gekozen voor deze 2 landen?

Ik kreeg het idee voor Onbegrensd in Frankrijk toen ik daar op vakantie was. Het vakantiehuis waar Sylvia Pronk in het begin zich ophoudt, is gebaseerd op het huis waar ik me op dat moment bevond. 😊 Zittend in het zonnetje kwam daar opeens Sylvia op bezoek en het begin van het verhaal. Maar Sylvia is rechercheur in Alkmaar in Nederland, dus moest er een overlap komen met Nederland. Die had ik al snel gevonden. Zoals altijd neem ik een laptop mee op vakantie en ik heb kort en krachtig mijn idee daarin vastgelegd.

Naar welk land ga je zelf graag op vakantie?

Zoals al duidelijk is: Frankrijk. Dat komt omdat ik getrouwd ben geweest met een Fransman. Hierdoor heb ik heel wat van Frankrijk gezien destijds door familiebezoek. En in het heden heb ik nog contact met een paar leden van de familie en zie gelukkig nog steeds veel van Frankrijk. Ik spreek daardoor vloeiend Frans. Ik voel me er helemaal thuis.

Maar daarnaast ga ik graag naar Spanje en Griekenland, zolang het maar een Mediterraan land is. Heerlijk, want ik houd van de warmte.

Wie is je favoriete personage uit Onbegrensd en waarom?

Sylvia Pronk. Ze is een sterke vrouw, met al haar onhebbelijkheden en zwakke punten. Ik zou haar scherpe geest willen hebben. Daarnaast is Ludovic een stuk, die ik uiteraard zelf heb verzonnen. Hij is gebaseerd op een Franse acteur. Tijdens diezelfde vakantie keken we een serie waarin hij speelde. Zo kom je dus aan personages. Ik moest hem uiteraard allerlei kenmerken geven en karaktertrekken. Die ken ik niet van die acteur. Heerlijk om mee te spelen. Hij moest uiteraard bij Sylvia passen.

Kunnen we binnenkort nog meer boeken verwachten uit jou hand?

Inderdaad. 9 oktober 2021 ziet ‘Veerkracht’ het licht in de komende Boek-10.

Tot slot heb ik natuurlijk ook een aantal dilemma’s voor jou welke kies je en waarom?

Lezen of schrijven?

Allebei. Als ik niet schrijf, lees ik.

Nooit meer eten of nooit meer drinken?

Nooit meer drinken, als ik absoluut moet kiezen. Eten is voor mij een dingetje. Dat is te zien aan mijn postuur. Ik houd van koken en het opeten. Maar af en toe een wijntje of een pastis zoals Sylvia in Frankrijk drinkt, sla ik toch niet af.

E-boek of papieren boek?

E-boek. Ik lees zo ontzettend veel dat E-boeken makkelijker zijn. Zeker op vakantie. Vroeger ging er een complete krat boeken mee, nu hoeft dat niet meer. Dat scheelt even. Het blijft echter fijn om een papieren boek in de hand te hebben.

Magnetron of oven?

Oven. Daar kun je zoveel mee. Maar ja, ik maak vaak een ovenschoten voor 2 dagen, dan is een magnetron wel heel makkelijk om op te warmen.

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie. Even wegdromen. De werkelijkheid is al hard genoeg.

Sneeuw of Zon?

ZON! Zoals nu die sneeuw… brrr. Ik heb er zo’n hekel aan. Ik begrijp echt niet wat mensen op wintersport zoeken.

Hopelijk vinden jullie dit interview met Anja Maas net zo leuk als dat ik het vond om de vragen voor dit interview te bedenken. Anja super bedankt dat je mee wilde werken aan dit interview.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lindaschrijfthetop
3 jaren geleden

Wat mooi dat iemand van een inspiratiepunt meteen een heel verhaal/ boek kan maken. Erg leuk om te lezen.
Lindaschrijfthetop onlangs geplaatst…Tuinkalender maart – Onderhoud tips voor de tuinMy Profile

nicole
3 jaren geleden

Ik ben hier altijd weer verrast dat er nog zoveel Nederlandse schrijvers zijn die ook echt worden uitgegeven. Leuk interview!
nicole onlangs geplaatst…Hoe vaak bed verschonen? Het antwoord + 3 tips!My Profile

Caroline
Caroline
3 jaren geleden

Leuk interview. Het geeft een mooi inkijkje hoe een boek tot stand is gekomen en wat de drijveren van de schrijfster zijn.

rachel
3 jaren geleden

Ik ken heel Anja niet maar ik vind het wel een heel leuk inteview!! een mooi kijkje geeft ze in het tot stand komen en dat trekt mij altijd
rachel onlangs geplaatst…Ras knipt haar haar af..kort!! #WEEKVLOGMy Profile

Felice Veenman
Felice Veenman
3 jaren geleden

spelen met woorden, dat herken ik, dat vind ik ook zo leuk

Lindaschrijfthetop
3 jaren geleden

Het lijkt me erg spannend als je je boek af hebt ( je kindje) wat men er dan van vind. Iets waar je zo hard aan gewerkt hebt.
Lindaschrijfthetop onlangs geplaatst…Tieners aan de 3-MMC – Is de drug gevaarlijk?My Profile

Ria
Ria
3 jaren geleden

Mooi interview Anja
Leuk om te lezen hoe jij het aanpakt met schrijven
En dat je ook liedjes schrijft!

trackback

[…] Ik stelde Anja Maas namelijk al aan jullie voor, ik vertelde alles over haar boeken en mocht een interview met haar doen. Maar vandaag is het dan eindelijk tijd om het te gaan hebben over haar nieuwste boek […]

8
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x