Project happy me – Positief denken.

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag weer een Project Happy Me blog. Een blog over en punt waar veel mensen zich wel in kunnen herkennen. Ik ben namelijk ontzettend goed in negatief denken en mezelf naar beneden praten. Hoewel ik super trots op mezelf ben en ik heel goed zie wat ik de afgelopen 2 maanden allemaal bereikt heb is dit toch wel een van mijn grootste valkuilen. Een valkuil die moeilijk te veranderen is maar niet onmogelijk.

Wat is negatief denken.

Negatief denken is heel erg vervelend en vaak heb ik zelf niet eens door dat ik het doe. Ik zal jullie een voorbeeld je geven van negatief denken.

  • Afgelopen week ging ik een stukje wandelen het zonnetje scheen en ik had er heel veel zin in. Maar afgelopen zaterdag was ik nogal hard door mijn enkel heen gegaan een nadeel van HMS en ik had dus super veel pijn. Na 20 minuten en amper 2000 stappen moest ik opgeven en thuis weer met mijn voetje omhoog gaan zitten. Vervolgens zeg ik tegen mijn vriend he verdikkie ik heb maar 2000 stappen kunnen lopen en nu heb ik weer super veel pijn. ( Dit is dus negatief want ik heb MAAR 2000 stappen gezet.

De reactie van mijn vriend daarop was maar mel hoeveel stappen heb je nu gelopen 2000. Oké hoeveel stappen had je een half uur geleden gelopen? uhm ja 0. Oke dus je kan ook gewoon zeggen ik heb toch maar mooi 2000 stappen gelopen ondanks de pijn aan mijn voet. 2000 stappen meer dan 20 minuten geleden en daar mag ik gewoon trots op zijn. Ik wist meteen dat hij gelijk had en ik weer eens keek naar het half lege glas van plaats het half volle glas.

En dat half volle glas dat kan ik maar al te vaak zien. Nog een voorbeeld.

  • Door mijn HMS, FIBRO, ASS en ADD kan ik niet zoveel tegelijk doen en geen dingen lang achter elkaar. Het is woensdagmiddag en de woonkamer ligt vol met kattenharen van onze 2 katten. Dus besluit ik om de woonkamer eens grondig te gaan stofzuigen. Maar op mijn takenlijst die ik met mijn begeleider maak staat dat ik de keuken moet poetsen maar die is al brandschoon. Van plaats dat ik geniet van een schone woonkamer zeg ik gelijk ja maar ik heb wel de keuken niet gepoetst en dat stond op mijn lijst. Achter het positieve komt dus gelijk een ja maar aan.

Dit geld dus ook als mijn vriend mij bijv een complimentje geeft voor een schoon huis dan komt daar gelijk de ja maar aan.

Negatief denken omzetten naar positief denken.

Langzaam aan leer ik dus dat negatieve denken om te zetten naar positief denken en het accepteren van complimentjes. Het begon met het maken van een lijst ja maar….. zinnetjes die ik vaak gebruik denk hierbij aan de volgende zinnen.

  • Ja maar … het is maar iets kleins
  • Ja maar …… jantje doet dat veel beter als mij
  • Ja maar….. dat is normaal
  • Ja maar ……dat kan toch iedereen
  • Ja maar…. het gaat toch niet lukken.

Door deze zinnen op te schrijven begon ik ze te herkennen. En iets herkennen is de eerste stap naar verandering want elke keer als ik nu ja maar zeg slik ik het in en antwoord ik gewoon met dankjewel. Natuurlijk gaat dit ook nog vaak genoeg fout maar het begin is er en gek genoeg ga je daardoor ook geloven dat het gewoon goed is wat je doet.

Hetzelfde geld dus met het lopen. Elke stap die ik heb gelopen is er een waar ik trots op mag zijn. Want wat maakt het uit wat iemand anders doet? Niemand is namelijk hetzelfde ja ik heb helaas mijn beperkingen maar maakt dat mij minder dan een ander? Waarom zou ik niet trots mogen zijn op die 2000 stappen die ik anders misschien wel niet had gezet. En zo leer ik langzaam aan hoe belangrijk het is om positief te blijven denken.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Melissaschrijft
3 jaren geleden

Zelf ook fibro en herken me heel erg als ik iets niet gedaan heb mezelf zo straf ofzo tersujk niet nodig is
Melissaschrijft onlangs geplaatst…Beauty | Shaving bar van HappysoapsMy Profile

Deborah
3 jaren geleden

Goed zo!! Vooral ook de kleine dingen in je leven meenemen en daar positief op terugkijken. Uiteindelijk wordt het een gewoonte.
Ik heb een tijdje een “dankbaarheidsdagboekje” (is dit een normaal woord?) bij gehouden. Iedere avond 5 dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent. Als je dit lang genoeg doet gaat het steeds meer een gewoonte worden om op deze manier te gaan denken in plaats van het “negatieve” als eerst te zien.
Succes!!
Deborah onlangs geplaatst…Anekdotes van thuiswerken…My Profile

Bouchra
3 jaren geleden

Wij zijn altijd de grootste criticus van onszelf. Als dat stemmetje iets minder hard was, zouden we met z’n allen veel gelukkiger zijn.
Bouchra onlangs geplaatst…Comfort en stijl zijn moeiteloos samen te combinerenMy Profile

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x