Interview met Suzanne Peters

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het alweer tijd voor het tweede interview van deze maand. De afgelopen weken hebben jullie al uitgebreid kennis kunnen maken met Suzanne Peters door middel van de blog over haar boeken en de blog waarin ik haar aan jullie voorstel. Maar vandaag is het dan tijd voor het interview met Suzanne Peters en kunnen jullie haar nog beter leren kennen.

Interview met Suzanne Peters

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Je hebt van schrijven inmiddels je werk gemaakt. Waar komt je passie voor het schrijven vandaan?

Het is zo cliché, maar ik wilde echt op hele jonge leeftijd al boeken schrijven. Waar dat precies vandaan komt? Geen idee, maar ik vond het in groep 3 al heerlijk om verhaaltjes te schrijven en de droom om auteur te worden was er dan ook al vroeg. Iedereen zei: ‘Maar dat kan allemaal niet. Rondkomen van boeken is onmogelijk.’

Rondkomen van boeken is inderdaad heel lastig en daarom schrijf ik tegenwoordig ook als tekstschrijver voor bedrijven allerlei blogs en artikelen.

Van Slag is je nieuwste boek aan dit boek heb je jaren gewerkt. Werk je meestal lange tijd aan een boek of was dit verhaal heel speciaal voor je?

Het is heel wisselend. Sommige boeken heb ik in een paar maanden tijd af kunnen schrijven. Dit boek was qua verhaallijn heel anders dan wat ik voorheen heb gedaan, waardoor ik veel moest puzzelen. Er zat ook meer research in dan andere titels.

Je nieuwste boek is uitgegeven door Dutch Venture Publishing hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Ik ken Jen Minkman, die Dutch Venture Publishing heeft opgericht, al heel lang. We zaten allebei bij uitgeverij Ellessy en hebben al jarenlang regelmatig contact gehad. Toen ik aangaf dat ik een New Adult aan het schrijven was, had ze wel interesse. En ik ben nog steeds superblij met deze samenwerking. De Dutch Venture Publishing Familie voelt als een warm bad.

Van slag is de eerste New Adult die je schreef. Is het schrijven van een New Adult boek heel anders dan het schrijven aan een roman?

Wat voor mij persoonlijk het grootste verschil is, is dat mijn vorige romans zijn geschreven met een Christelijke doelgroep in het achterhoofd. Ik heb zelf geen gelovige achtergrond, maar uitgeverij Ellessy richt zich veel op de Christelijke bibliotheken. Een hoop thema’s en scenes mogen dan niet. Bij dit boek moest ik vooral oppassen dat ik niet te braaf bleef.

Personages in eerdere boeken hebben wel eens vergelijkbare leeftijden gehad, dus dat vond ik minder lastig.

In van slag wordt Steven vals beschuldigt van een verkrachting. Ben jij zelf wel eens vals beschuldigt door iemand?

Zover ik weet, ben ik nooit echt vals beschuldigd. Soms misschien voor een minuscuul dingetje, maar dat overkomt iedereen wel eens.

Je gaat graag wandelen met je hond Charlie om inspiratie op te doen voor je verhalen. Waar haal je nog meer inspiratie vandaan voor het schrijven.

Ik haal werkelijk overal mijn inspiratie vandaan. Uit een online discussie, uit een film die ik kijk of een boek dat ik lees, uit iets dat ik zie of hoor. Mijn hoofd lijkt nooit stil te zijn. Dat is soms wel vervelend, maar als het gaat om verhalen bedenken juist niet.

Naast het schrijven van boeken schrijf je ook zakelijke teksten en geef je schrijfcursussen. Heb je een gouden tip voor mensen die ook willen gaan schrijven?

Blijf schrijven. Van iedere zin die je schrijft, leer je meer. Wees niet bang dat het niet goed genoeg is. Een eerste versie van een tekst is zelden in één keer goed. Of dat nou een zakelijke tekst is of een verhaal.

Op welke plek werk je graag aan je boeken?

Ik werk graag thuis aan mijn boeken, of in een café. Al kan dat laatste natuurlijk momenteel niet. Een groot deel van Van Slag heb ik geschreven in een café in Deventer waar ik wekelijks met een groepje schrijvers kwam. We schreven dan allemaal een paar uur lang aan onze eigen boeken.

Van Slag is je eerste new adult. Je boek word inmiddels gelezen door bloggers en lezers en die gaan allemaal hun eigen mening vormen over jou verhaal. Is het spannender als je een boek in een nieuw genre schrijft om recensies over dat boek te lezen dan als je een boek schrijft in een genre waar je vaak in schrijft?

Ik vind recensies altijd heel erg eng en spannend. Ik leid aan het ‘imposter syndrome’, wat eigenlijk betekent dat je altijd bang bent dat mensen op een gegeven moment gaan zien dat je géén idee hebt waar je mee bezig bent.

Vind je de meningen van deze lezers belangrijk of lees je ze liever niet?

Ik vind ze zeker belangrijk en ik denk dat het er ook voor zorgt dat ik kan groeien. Door mijn ‘imposter syndrome’ ben ik megakritisch op mezelf en probeer ik overal van te leren. Als een mening goed onderbouwd is, kan ik daar in toekomstige boeken zeker wat mee.

Wat is voor jou het aller moeilijkste aan de weg van verhaal in je hoofd tot boek in de winkel?

Ik heb bij ieder boek dat ik schrijf halverwege een punt waarvan ik denk: ‘dit is het slechtste dat ik ooit geschreven heb. Niemand wil dit lezen. Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’

Mijn valkuil is om dan ook echt te stoppen met schrijven, maar inmiddels weet ik dat ik vooral door moet gaan, niet te kritisch naar mijn eigen schrijfwerk moet kijken. Vaak is het dan, als ik het later teruglees, nog niet eens zo slecht als ik in eerste instantie dacht.

Je leert graag en wil je eigen altijd blijven uitdagen. Is er iets wat je nog ontzettend graag zou willen leren?

Ik roep al jaren dat ik Spaans wil leren en ik heb daar ook al wel wat pogingen voor gedaan, maar het is een beetje links komen te liggen. Hopelijk kan ik dat snel weer een beetje oppakken. En ik wil proberen eens wat meer te schilderen, maar daar heb ik echt nog heel weinig kaas van gegeten.

Heb je een grote droom die je nog graag zou zien uitkomen?

Een keer een vertaling of boekverfilming lijkt me geweldig.

Je schrijft vooral romans en nu dan ook New Adult boeken. Heb jezelf jouw prins/prinses op het witte paard al gevonden?

Ja! Ik ben hartstikke blij met mijn relatie op dit moment. Mijn vriend, Martin, is een excentriek figuur en is ontzettend creatief. Helemaal happy met hem

Tot slot heb ik voor jou ook een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Schrijven of lezen?

Het één kan geloof ik echt niet zonder het andere… maar ik denk dat ik dan toch voor schrijven ga.

Zakelijke teksten schrijven of cursussen geven?

Cursussen geef ik momenteel helaas niet zo veel als ik zou willen. Daardoor valt het minder op als het wegvalt.

Leven in de hedendaagse tijd of in de verleden tijd?

Hij staat er niet bij, maar ik ben echt iemand die juist heel erg in de toekomst leeft.

Sprookjes of werkelijkheid?

Werkelijkheid

Wie is de mol of expeditie robinson

Wie is de Mol. Ik houd ervan en ze mogen me altijd bellen als ze nog een deelnemer zoeken (misschien is dat ook wel een stiekeme droom van me)

Film of serie?

Film. Series vind ik heel tof, maar duurt zo lang tot je alle afleveringen hebt gezien.

Wandelen of Fietsen?

O, deze is makkelijk. Wandelen! Ik fiets nooit. Echt. Nooit. Ik heb een ontzettende hekel aan fietsen en ik snap echt niet dat mensen dat voor hun plezier doen.

Wonen in een drukke stad of in een rustig dorpje?

Rustig dorpje dan. Zolang ik wel alle nodige dingen in de buurt heb.

Paperback of hardcover?

Boeken die ik lees: paperback. Hardbacks zijn ook fijn, maar paperbacks goedkoper

Boeken die ik schrijf: een keer een mooie hardback lijkt me heel tof

Schrijven met de hand of op een computer.

Altijd met een computer.

Ik hoop dat jullie weer hebben genoten van dit interview met Suzanne Peters. Ik vond het in elk geval heel erg leuk om de vragen te bedenken.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nicole
3 jaren geleden

Ik vind de haren van Suzanne zo mooi met die bloem erin! Een prachtige haarstijl!
nicole onlangs geplaatst…Geld verdienen met apps voor de gezondheidMy Profile

Melissaschrijft
3 jaren geleden

Ik ken haar niet naar ik ben ook geen grote lezer. Ze ziet wel uit als lieve vrouw
Melissaschrijft onlangs geplaatst…Besparen – Toogoodtogo box Knorr/Calve/Conimex is het waard?My Profile

trackback

[…] je nu na het lezen van deze recensie benieuwd geworden wie Suzanne Peters is? Lees dan eens mijn interview met Suzanne Peters daarin verteld ze alles over haar boeken, schrijven en nog zoveel […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x