Interview met Mark Haayema

Hoi lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het tijd voor een interview met Mark Haayema. Ik vind het echt super leuk dat Mark mee wilde werken aan en interview want Mark is een veelzijdige persoonlijkheid. Hij schrijft super leuke kinderboeken heeft een kook en bak boek gemaakt met Hugo Kennis en Rutger van den broek, werkt mee aan theater en televisie producties en ga zo maar even door.

Mark Haayema maakt producties en boeken voor kinderen in alle leeftijden en is ook niet bang om belangrijke onderwerpen daarin bespreekbaar te maken. Inmiddels hebben er al aardig wat Nederlandstalige auteurs op mijn blog in het zonnetje gestaan. Maar een kinderboeken schrijver die hebben we nog niet vaak gehad.

Ik zou zeggen ga lekker achterover zitten neem er een kopje koffie of thee bij en geniet van dit interview met Mark Haayema.

Vertel Mark wanneer bedacht je dat bij het schrijven van kinderboeken jouw passie lag?

Ik zat op de opleiding Muziektheater in Tilburg en was poppenspeler bij de Efteling en Sesamstraat. In die periode, ik was 21/22 jaar, ontdekte ik de lol voor het schrijven. Zowel het schrijven liedteksten als de korte verhalen. Mijn eerste verhalen stuurde ik naar uitgeverij Gottmer en zij wilden mijn eerste boek uitgeven: De held van alle helden.

Naast het schrijven van kinderboeken doe je nog zoveel andere dingen van het schrijven van theater stukken tot het inspreken van stemmen voor kinderseries. Je kunt dus wel zeggen dat je een bezig bijtje bent. Wat vind je zelf het leukste om te doen?

De combinatie van dit alles vind ik het leukst. Vorig jaar schreef ik 3 boeken, 3 voorstellingen en 2 liedjes voor Kinderen voor Kinderen. Ik regisseerde 3 jeugdvoorstellingen, speelde in 2 producties, draaide voor de Boterhamshow en maakte een luisterboek voor Storytel.
Een heerlijke ratjetoe!

Mijn zoon is inmiddels bijna 18 maar toen hij jong was stond ik altijd al graag met hem in de keuken. Hij is vernoemd naar Jamie Olivier. Het leuke is dat hij ook een passie voor koken heeft. Ik vind het dus belangrijk dat kinderen al jong in aanraking komen met de keuken. Nu heb jij een kookboek met Hugo Kennis geschreven voor kinderen en een bakboek met Rutger. Hoe was het om een kook/bak boek voor kinderen te maken?

Ontzettend leuk én leerzaam. Niets is er zomaar. De meeste kinderen krijgen met het avondeten een gevuld bord voor hun neus. Maar hoe leuk is het, als je weet wat er in zit en hoe het is bereid?
En nóg leuker is het om het met een beetje hulp zélf te bereiden! Ervaring wijst uit dat kinderen dan ook veel meer lusten.

Heb je een favoriet recept uit een van die twee boeken?

Uit het kinderbakboek: De fruitplaattaart

Uit het kinderkookboek: De spruitjes met zoete aardappel

Je geeft sowieso graag belangrijke boodschappen mee in jouw boeken voor kinderen. Vind je het lastig om deze boodschappen mee te geven op een toon dat kinderen het begrijpen?

Ik merk dat ik altijd een noodzaak moet voelen waarom ik iets schrijf. Er is al zoveel moois, spannends en vrolijks geschreven, wat draag ik dan bij? Een persoonlijke frustratie, een verwondering of een onderwerp die me aan het hart gaat zijn dan onderwerpen waar ik graag over schrijf. Vaak probeer ik mijn eigen mening niet te veel op te dringen, maar open te blijven staan voor andere ideeën of oplossingen.

In het theater sta je dicht bij de kinderen. Ik vind het altijd prachtig om hun verbaasde of blije snoetjes te zien tijdens een show. Als je een theater stuk schrijft of speelt voor jonge kinderen wat is dan het aller belangrijkste?

Verwondering. Ik probeer ze steeds op het verkeerde been te zetten. Hierdoor blijf je nieuwsgierig en betrokken. Door beeldend theater (poppen) dwing je de kinderen en volwassen hun fantasie aan te spreken. Eigenlijk maak ik theater en verhalen die ik zelf leuk vind, begrijpelijk zijn voor kinderen en zeker ook vermakelijk voor hun ouders.

Voor kinderboeken zijn illustraties natuurlijk ook heel belangrijk. Maar wat is er eerder het verhaal of de illustratie?

In mijn geval is altijd het verhaal er als eerste.
Hoewel ik straks begin aan een verhaal op basis van 12 kunstwerken.
In dit uitzonderlijke geval zijn de illustraties er eerder.

Met wie werk je graag samen voor de illustraties?

Job van Gelder vind ik erg prettig om mee samen te werken.
Zijn humor in zijn prenten vind ik erg leuk.
De tekeningen van Medy Oberendorff zijn zo ongelooflijk precies en natuurgetrouw,

de perfecte match voor Johannes de Parkiet en Gerda de Goudvink.

Welk boek las je zelf graag als kind of welk boek lazen je ouders graag aan je voor?

Als kind was ik niet zo’n lezer. De Annie MG Schmidts werden veel voorgelezen en zelf las ik op een gegeven moment Bakkertje Deeg van Joop vd Haak en later de Griezelbussen van Paul van Loon.

Is er een onderwerp of thema waar je nog graag eens een boek of theater stuk over zou willen maken?

Die onderwerpen dienen zich vanzelf aan. Het is maar net wat er in mijn/ons leven speelt. Momenteel zit ik in een chemokuur-traject omdat ik lymfeklierkanker heb, dat levert ook weer inspiratie op voor een mooi boek.

We lezen steeds vaker dat jonge kinderen te weinig lezen of voorgelezen worden. Hoe denk jij dat we het lezen bij kinderen kunnen stimuleren?

Ik heb hier helaas de oplossing niet voor. Ik denk dat in dit geval de mobiele telefoon een grote boosdoener is. Wanneer kinderen hun ouders op de bank een boek zien lezen, zal dat stimulerend zijn om zelf te gaan lezen. Echter zit het gros (ik betrap me er zelf ook weleens op) met hun mobiel/tablet in de hand. Het aanbod van snelle interactieve avonturen via die media is zo groot en aanwezig, dat een passief boek ogenschijnlijk minder interessant lijkt.

Het avontuur zit verscholen achter de kaft.

De theater producties staan momenteel op een laag pitje door corona. Wat mis je het meeste nu je niet zoveel kunt spelen?

Het contact met het publiek!

Elke kind heeft een droom of een wens. Wat was jouw droom toen je klein was?

Ik wilde boswachter of dierenarts worden.

Heb je misschien nog een goede tip voor jonge aspirant schrijvers of acteurs?

Beperk je niet tot 1 ding. Ontdek wat je allemaal wel en niet lukt vindt.

Kunnen we binnenkort nog leuke nieuwe kinderboeken uit jouw hand verwachten?

Zojuist zijn de boeken Muk en Onkruid uitgekomen.
Muk is een boek op rijm voor de allerkleinsten.
Een dalmatiër-pup gaat opzoek naar een stip.

Onkruid is een luisterboek bij Storytel. Een verhaal over pesten.

Er komt een vervolg van Johannes de Parkiet.
Gerda de Goudvink. Dat boek gaat over eerlijk of oneerlijk.

Voor alle lieve opa oma’s mama’s en papa’s die nog een leuk boek zoeken voor hun (klein) kinderen neem eens een kijkje op de site van Mark Haayema voor wat inspiratie.

Is er nog iets wat jezelf graag kwijt wil aan de lezers van Bookstamel?

Blijf lezen, verwonderen en openstaan voor andere gedachtes.

Tja en dan komt het pittige gedeelte tijd voor de dilemma’s welke kies jij en waarom?

Nooit meer schrijven of nooit meer spelen in het theater?

Aaaah…. Nooit meer spelen.

Televisie of theater?

Theater

Kinderen of volwassenen?

Kinderen

E-boeken of papieren boek?

Papieren boek

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie

Zelf koken of lekker uit eten gaan?

Oei. Zelf koken

Koken of bakken?

Koken

Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit interview met Mark Haayema. Mark ik wil jou super bedanken dat je ondanks het traject waar je inzit je de tijd hebt genomen om mijn vragen te beantwoorden. Ik wens je heel veel kracht voor de komende periode.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x