Aan tafel met Anja

Vandaag gaan we aan tafel met Anja van het lifestyle magazine tipsvoorjou.com en mama magazine tipsvoormama.nl. Anja is een jonge moeder (41) van twee jongvolwassen kinderen (koningskoppel) en vrouw van een aardige man 😉

Wat eet je allemaal op een dag?

Sinds juli 2020 ben ik mijn hele eten aan gaan passen. Ik merkte dat ik gewoon te veel koolhydraten at en aangezien ik niet meer de jongste ben (in mijn hoofd blijf ik altijd 22, maar mijn lijf zegt anders) wilde ik mijn eetpatroon aanpakken. Sindsdien eet ik dus koolhydraat beperkt op mijn manier. Dus ontbijt, warm middageten en in de avond groente met vlees en salade. Alles simpel en vooral zelfgemaakt.

Wat mag er niet ontbreken op jouw boodschappenlijstje?

Op mijn boodschappenlijst staan altijd bananen. De kinderen, ook al zijn ze inmiddels volwassen) zijn dol op bananen. Ik grap altijd dat ik een stel apen in huis heb wonen, aangezien ik elke week meerdere trosjes bananen moet kopen.

Waar doe je graag jou boodschappen?

Mijn voorkeur gaat uit naar boodschappen doen in Duitsland bij Kaufland. Niet in de laatste plaats vanwege het grote assortiment. Daarnaast zijn de prijzen een stuk vriendelijker. Hier in Nederland ga ik vooral naar de Jumbo, omdat deze in de buurt zit. Daar maak ik graag gebruik van afgeprijsde producten. Verder kom ik zo nu en dan bij de AH als er speciale aanbiedingen zijn.

Welke kruiden zijn voor jou onmisbaar?

Naast standaard zaken als zout, peper en knoflook heb ik eigenlijk altijd kurkuma/kerrie in huis. Ook potjes paprika en Italiaanse kruiden heb ik standaard in mijn zeer goed voorziene kruidenla staan.

Wat eet je regelmatig als ontbijt?

In principe eet ik elke ochtend Griekse yoghurt (10%) met een halve banaan en een handje vol noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashew). Dit heeft alles te maken met mijn koolhydraat beperkt dieet of beter gezegd levensstijl. Sinds ik geen brood meer eet voel ik mij fitter en heb ik beduidend minder migraine aanvallen. Bovendien ben ik een aantal kilo afgevallen.

Heb je een favoriet lunch gerecht?

Sinds mijn man door Corona 3 dagen per week thuis werkt heb ik besloten om de tijden van warm eten om te gooien. Dat betekent dat wij tussen de middag warm eten in plaats van in de avond. In de avond eet ik dus wat ik normaal voor de lunch zou eten. In mijn geval is dat altijd een flinke portie groente (200 – 400 gram) met een stukje vlees. Hierna eet ik nog salade, daar ben ik dol op. Salade bestaat uit komkommer, tomaten en meestal ijsbergsla. Hier komt nog fetakaas bij en een dressing van appelazijn, olijfolie, zout en peper.

Wat is je favoriete dessert?

Alhoewel ik heel graag in de keuken sta om te bakken, ben ik zelf totaal geen zoetekauw. Als ik bak doe ik dit altijd voor anderen. Als ik dan toch een dessert moet kiezen dan kies ik voor ijs. Daar kon je mij vroeger voor waken maken of beter gezegd: ik bleef wakker om dan midden in de nacht naar beneden te sluipen om een portie ijs te halen voor mijn beste vriendin die een nachtje bleef logeren. Maar sinds ik koolhydraat beperkt eet, is ook mijn trek in ijs nagenoeg verdwenen. Dus het dessert sla ik bij voorkeur over.

Als je jouw koelkast open maakt wat staat er dan altijd in?

In mijn koelkast vind je eigenlijk altijd boter en eieren om te bakken, net als melk (ook voor in mijn koffie). Verder heb ik altijd kaas (plakken en geraspt) in de koelkast. Niet alleen als broodbeleg voor de rest van het gezin, maar vooral lekker om mee te koken. Verder heb ik altijd wat slagroom in de koelkast (lang houdbaar) zowel om mee te bakken als te koken. En natuurlijk tomaten, komkommer en sla (die bewaar ik in de koelkast) net als Fetakaas.

Is er iets wat je echt niet lust?

Helaas ben ik best kieskeurig wat eten betreft, niet in de laatste plaats omdat ik veel eten niet verdraag. Maar als er één ding is dat ik echt niet lust dan zijn het champignons en paddestoelen. Dat heeft allemaal te maken met een jeugdtrauma, waarin ik gedwongen werd om dit te eten. Sindsdien staan champignons voor mij symbool voor rubberen schoenzolen, al heb ik gelukkig geen idee hoe die smaken 😉 Overigens reageer ik ook niet lekker op champignonpoeder wat vaak toegevoegd wordt aan soepen, dus dat scheelt. Hoef ik niet altijd te zeggen dat ik het niet lekker vind.

Waar ga je graag uit eten?

Daar kan ik een kort en bondig antwoord op geven: bij de Griek. Ik heb al diverse Griekse restaurants bezocht in verschillende steden, ook net over de grens en het blijft mijn all time favorite. Al moet ik wel zeggen dat de porties bij de Griek in Duitsland 2x zo groot zijn als in Nederland. Ideaal als je net als ik dol bent op vlees (sorry voor alle vegetariërs). Omdat momenteel alles gesloten is heb ik laatst een keer zelf moussaka gemaakt. Heerlijk en een blijvertje!

Welk gerecht serveer je graag als je eters op bezoek krijgt?

Dat verschilt echt heel erg. Ik probeer altijd in te spelen op de gasten zelf. Hebben zij een bepaalde voorkeur? Weet ik dat ze alleen Hollands eten, maar graag eens iets anders zouden willen? Staan ze open voor andere keukens? Wat eten ze zelf graag? Als ik echt uit wil pakken, dan duik ik de keuken in om Surinaams te koken. Ik heb er bijna 13 jaar gewoond en heb van Surinamers geleerd hoe ik echt Surinaams moet koken. Daarmee maak ik niet alleen de gasten blij, maar ook mijn kinderen die meer Surinaams dan Nederlands zijn.

Wat is jouw favoriete gerecht en waarom?

Een lastige vraag. Vroeger zou ik gezegd hebben: lasagne of pizza. Maar tegenwoordig ben ik dol op van alles en nog wat. Spareribs zijn favoriet als het om eten bezorgen gaat. Thuis maak ik vaak spaghetti, maar dat is meer uit gemakzucht. Kip is wel mijn favoriet, vooral omdat je het op zo veel verschillende manieren klaar kunt maken.

Kook je ook wel eens uit kookboeken?Zo ja heb je een favoriet kookboek?

Dat heb ik in het verleden wel eens gedaan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik heel wat kookboeken heb, maar momenteel maak ik toch eerder gebruik van internet. Ideaal om tussendoor snel even iets op te zoeken. Een favoriet kookboek heb ik daarom niet.

Bereid je het liefst alles zelf of maak je regelmatig gebruik van pakjes en zakjes?

Ik maak bijna alles zelf, omdat ik zoals ik al eerder aangaf heel gevoelig ben voor van alles en nog wat. Vooral smaak- en kleurstoffen moet ik mee oppassen (triggers voor migraine). Daarom kook ik in principe zonder pakjes en zakjes. Een heel enkele keer, vooral voor het eten van mijn man, maak ik er wel gebruik van. Mijn man houdt niet van vlees (eet wel hamburgers en biefstuk) dus voor hem moet ik altijd apart koken en dan kies ik wel eens voor een pakje of zakje voor het gemak.

Welk recept gaat bij jou nooit mis?

Surinaamse roti met aardappel en kousenband gaat eigenlijk nooit mis, al moet ik soms de kousenband wel vervangen door sperziebonen (een grote zonde onder Surinamers). Maar ik draai mijn hand ook niet om voor zelfgemaakte pizza en lasagne. En Duits eten, aangezien ik van oorsprong Duitse ben 😉

Wat is je favoriete snack of drankje?

Helaas ben ik op dat gebied heel saai. Ik drink koffie (decaf) met melk en heel veel water. Soms een kopje thee, maar dat is het wel. Als ik in Suriname ben, dan drink ik djinja bierie (gemberbier), als het zelfgemaakt is. Daar moet je absoluut van houden, want als het goed is gemaakt, dan voel je de gember in je keel branden. Snacken doe ik ook niet. Eens in de zoveel tijd eet ik een paar zoute pinda’s of cashewnoten, maar dat is het dan ook. De rest van het gezin snackt wel, maar ik heb hier totaal geen behoefte aan.

Waar op social media kunnen de lezers van Bookstamel jou vinden?

Ik ben te vinden op Facebook en Instagram. Leuk als je mij komt volgen! Wil je heerlijke recepten ontdekken? Neem dan een kijkje op mijn lifestyle magazine.

Super bedankt Anja dat je ons een kijkje wilde geven in jou keuken en eet gewoontes!

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Super bedank voor deze aan tafel met Elsa. Ik vond het erg leuk dat je mee wilde doen. Benieuwd naar andere aan tafels met lees dan ook eens aan tafel met Kirsten of aan tafel met Anja. […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x