Interview met Anita Kok

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Helaas de feestmaand loopt weer op zijn einde. Nou ja het was natuurlijk een geweldige maand en er komen nog veel meer leuke dingen aan dit jaar maar toch vind ik het einde van de maand altijd een beetje jammer. Dit komt vooral omdat we dan tijdelijk afscheid nemen van de auteurs van de maand. Veel auteurs komen later nog wel terug op mijn blog met een interview of recensie maar de blogs van eigen bodem hebben toch wel een speciaal plekje in mijn hart. Vandaag is het tijd voor een interview met Anita Kok als afsluiting van haar blogs van eigen bodem.

Interview met Anita Kok

Je schreef op de middelbare school al echter door drukte, werk etc kwam een boek er maar niet van. Heb je spijt dat je niet eerder tijd hebt vrijgemaakt om te gaan schrijven?

Nee het is gelopen zoals het is gelopen. Ik ben blij dat het er nu wel van gekomen is. Dat ik nu de tijd vrij had om het te doen, dat is fijn.

Nu tekende je afgelopen jaar een contract bij Godijn voor je boek Venijnig Spoor. Hoe kwam je bij deze uitgeverij terecht?

Ik was bij Antoinette Kalkman op de boekpresentatie van Bonuszoon bij haar thuis. Ik exposeerde daar mijn schilderijen, in het schrijvershuisje van Antoinette, en kwam Elly en haar man tegen. Ik vond haar aardig en Antoinette was enthousiast over haar als uitgever dat ik besloot mijn verhaal idee naar haar te sturen.

Voor je boek uit kwam heb je verschillende schrijf cursussen gevolgd wat is de belangrijkste les die je tijdens deze cursussen hebt geleerd?

De tijd en rust te nemen om op een woord te komen, een mooie zin. Niet eindeloos achter de computer te zwoegen, maar dan juist even iets anders te doen.

Waar haalde je de inspiratie voor Venijnig spoor vandaan?

Ik woon sinds drie jaar in een tuindersgebied en dit was de inspiratiebron om dit boek te schrijven. Het is een fictief boek maar veel wat ik hier heb meegemaakt zit verwerkt in dit boek.

Welk personage uit Venijnig spoor vind je het leukste?

Hannah de hoofdpersoon, maar ook Edwin een vriend van Hannah.

Wat vond je het moeilijkste tijdens het schrijfproces?

Op papier te krijgen zoals ik het in mijn hoofd had. Vooral bij Hannah heb ik daar mee geworsteld.

Hoe is de cover van dit boek tot stand gekomen?

Ik kon een aantal covers aanleveren die ik mooi vond. En welke kleurstelling ik mooi vond. Daarna heeft Jen Minkman deze prachtige cover gemaakt, waar ik dik tevreden over ben.

Je hebt samen met Marella een workshop schrijven en schilderen in Frankrijk gegeven. Hoe was deze samenwerking? En wat houdt die cursus ongeveer in?

Ja, en ik mag al een geheimpje verklappen… dit jaar gaan we weer samen een schrijf- en schilderweek geven. Zo goed is het dus bevallen! Het was erg leuk. We hadden ook een fijne groep.

Het is een week waarin alle zintuigen geprikkeld worden. Schilderen en schrijven zijn echt verweven met elkaar. De opdrachten vloeien in elkaar over. Je gaat bv met sfeer aan de gang. Je probeert het op papier te krijgen, en daarna of daarvoor op het doek. Marelle helpt geweldig bij het schrijven en ik bij het schilderen. Het geeft een extra dimensie.

Ben je van plan om nog meer boeken te gaan schrijven? Zo ja kun je dan een tipje van de sluier oplichten.

Ja ik ben bezig met een verhaallijn over een middelbare vrouw en haar vriendinnen en mannen. Met een hoop humor er ook in.

Vind je het spannend dat allerlei lezers en bloggers nu een mening gaan vormen over Venijnig spoor?

Vreselijk spannend, en eng. Ik ben een beginnend schrijver dus hoop dat hun mening niet te streng zal zijn.

Wat vind je het moeilijkste aan het promoten van je boek?

Het gevoel jezelf te moeten verkopen. Een boekwinkel in te stappen en te vragen of zij jouw boek zouden willen verkopen. Ik ben daar niet goed in.

Is er een Nederlandstalige auteur waar je nog graag eens een boek mee zou willen schrijven?

Oh…zoveel schrijvers maar Marelle lijkt mij wel heel leuk.

Tot slot heb ik natuurlijk voor jou ook een aantal pittige dilemma’s welke kies jij en waarom?

Schrijven of creatief bezig zijn?

De afwisseling is het fijnste vind ik. Creatief bezig zijn doe je veel met jouw handen en maak je het hoofd helemaal leeg. En schrijven is hersengymnastiek, zit je in jouw hoofd. Dus helaas ik kan echt niet kiezen.

Zelf iets doen of lesgeven?

Ik wist niet voordat ik het ging doen dat ik lesgeven zo leuk zou vinden. Zelf iets doen is iets heel anders. Maar op dit moment zeg ik dan toch lesgeven.

E-boek of papierenboek?

Dat is makkelijk. Een papieren boek

Uit eten of lekker zelf koken?

Uiteten. Al hou ik ook erg van zelf koken. In een restaurant vind ik vooral de voorgerechten het lekkerste. Ik neem ook heel vaak alleen maar voorgerechten. Het hoofdgerecht is vaak vlees, patat en bijna geen groente, en dat vind ik juist zo lekker.

Zoetigheid of hartig?

Hartig

Een gebakje of een drankje?

Een hazelnootgebakje van banketbakkerij Blommestein in Amsterdam

Tv – film of een boek lezen?

Boek of tv serie.

Hopelijk hebben jullie genoten van dit interview met Anita Kok. Anita super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x