De zware rugzak van Sarah Surgey

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Gevoelens wij mensen vinden ze vaak maar lastig. Het liefst spiegelen we de buitenwereld een perfecte versie van ons zelf voor. Maar perfect is niemand zijn leven. Nu heb ik zelf autisme en zijn gevoelens voor mij helemaal acracadabra. Maar als ik iets het afgelopen jaar heb geleerd is het hoe belangrijk het is om juist wel over deze gevoelens te praten. Toen ik ging praten over het verlies van mijn vader en andere dingen die er in mijn leven gebeurd zijn viel er letterlijk een last van mijn schouders. Ik voelde me lichter vrijer en kon eindelijk verder. Nu is het voor kinderen misschien nog wel belangrijker om over hun gevoelens te praten. Heb jij een kindje wat het moeilijk vind om over gevoelens te praten dan raad ik je het boek De zware rugzak van Sarah Surgey aan.

Titel: De zware rugzak Auteur: Sarah Surgey Uitgeverij: Van Driel Genre: Kinderboek Cijfer: 9

Hier gaat De zware rugzak over:

De Zware Rugzak vertelt het verhaal van een klein meisje dat een rugzak met zich meedraagt vol zware emoties. Door erover te praten wordt haar rugzak stap voor stap lichter.

De zware rugzak vertelt het verhaal van een klein meisje, Enid, dat net haar opa verloor. Tijdens een wandeling razen heel veel verschillende emoties door haar hoofd en gaat ze gebukt onder de zwaarte van haar rugzak. Zal Enids rugzak ooit weer lichter worden? Dit verhaal bekijkt de vijf fases van rouw: ontkenning, woede, onderhandeling, verdriet en aanvaarding. Kinderen kunnen rouwen om een geliefd persoon, een huisdier of zelfs om het veranderen van school of buurt. Als alle emoties zich opstapelen in het hoofd van een kind, kan het voelen alsof het een enorm gewicht met zich meedraagt.

Dit vond ik van De zware rugzak:

De Zware rugzak heeft een prachtige getekende cover zoals je hier boven kunt zien. Daarnaast is het een handzaam formaat. De Zware rugzak is de perfecte titel voor dit boekje. De illustraties in het boekje zijn gemaakt door Larissa Ivankovic. Het lettertype dat voor dit boek is gebruikt is heel prettig om te lezen.

Dan gaan we naar het verhaal zelf. Dit verhaal bekijkt eigenlijk de vijf fases van rouw Ontkenning, Woede, Onderhandeling, verdriet en Aanvaarding. Verdriet en rauw is voor veel mensen een moeilijk proces maar zeker bij kinderen stapelen die gevoelens vaak langzaam aan op in hun hoofd omdat ze er niet mee om kunnen gaan. Deze emoties vormen voor een gevoel van zwarte. Letterlijk de zware rugzak die je mee draagt. Enid het hoofdpersonage in dit verhaal heeft haar Opa verloren en draagt hierdoor een grote gele rugzak met zich mee.

Langzaam aan in het verhaal word haar rugzak een stukje leger. Dit gebeurd door middel van de mensen die ze ontmoet en die ze verteld over haar Opa. In die ontmoetingen komt standaard de zin Laat mij dit voor jou vasthouden, dan is het voor jou minder zwaar voor. Deze zin is voor mij een symbool dat dingen makkelijker en lichter worden als je ze met iemand deelt. Ik ben dan ook van mening dat dit verhaal heel veel jongere kinderen kan helpen in hun rauw proces. Het word op zo’n mooie en rustige manier verteld. Het boek krijgt een dikke 9 van mij.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x