Interview met José Kruijer

Hallo lieve lezers van Bookstamel. Vandaag is het tijd voor mijn interview met José Kruijer. Maar aangezien het de eerste keer is dat jullie kennis kunnen maken met José op mijn blog zal ik haar eerst eens even aan jullie voorstellen.

José Kruijer werkt al vijfentwintig jaar op een basisschool, is getrouwd met Erik en heeft 2 puberzonen. Naast het lesgeven wat haar prima bevalt doet ze aan yoga en speelt ze tennis. Daarnaast leest ze erg graag en schrijft ze natuurlijk boeken.

Maar vertel eens José,  waar komt die passie voor het lezen en schrijven van boeken vandaan?

In mijn vroege jeugd was ik altijd bezig met fantasie. Schooltje spelen enzovoort. Ik vond de opleiding tot juf ook fantastisch, daar leerde ik ook veel over kinderboeken en hoe kinderen leren lezen. Ik vind het heerlijk om iets te creëren.

In 2017 verscheen je eerste boek. Nu is het 2021 en is de weddenschap net verschenen. Jouw 3e  boek. Durf je jezelf inmiddels ook echt auteur te noemen?

Inmiddels voel ik me zeker een auteur. Ik heb nu twee banen, auteur en juf. Dit is voor mij een perfecte combinatie. Ik zou niet de hele week willen schrijven, dan zou ik de reuring van school missen. Ik zou ook niet de hele week willen lesgeven. Met mijn debuut won in de 2e prijs bij de verkiezing Beste Nederlandse Vrouwenthriller 2017. Dat was een mooie start. Dit gaf me vleugels om aan een tweede boek te beginnen, vooral als lezers om een nieuw boek vragen. En dat blijven ze doen!

Veel van mijn lezers zijn ook altijd reuze benieuwd of welke plek je dan aan je boeken werkt.

Ik schrijf graag aan de keukentafel in mijn woonkeuken, met uitzicht op de tuin. Er is daar veel licht en ik zit dicht bij een kop thee of cappuccino. Dat is wel een van mijn rituelen, een lekker drankje bij het schrijven. We hebben een grote eettafel, waar ik mijn notitieboeken en aantekeningen dan allemaal kan uitstallen. Tussen het schrijven door ga ik vaak even wandelen, daarna heb ik weer een frisse blik op mijn schrijfwerk. En in mijn gedachten komt dan opeens het ontbrekende deel van het plot op in mijn hoofd…

Een andere veel gestelde vraag is waar je de inspiratie van je boeken vandaan haalt.

Ik haal mijn inspiratie overal vandaan. Een bericht uit de krant, een gesprek met iemand, een foto, een liedje. Alles kan het begin van een idee zijn. Bij De weddenschap kwam mijn idee door een wandeling in de omgeving van Langweer. In de omgeving van dit Friese dorp zagen we allerlei verlaten wegen. Ik zag daar direct een ongeluk voor me. Ik had zo’n omgeving nodig voor een spannend verhaal. En dan komen de andere verhaallijnen direct in mijn hoofd op.

Het is nu tijd om het eens over De weddenschap te gaan hebben, je nieuwste roman. Deze is uitgegeven door Godijn Publishing. Hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Ik heb een verhaal geschreven voor een verhalenbundel die werd uitgegeven door Godijn Publishing. De samenwerking beviel me prima. Godijn Publishing is heel actief met boekpromotie. Ze hebben leuke schrijfprojecten, zijn bekend van BOEK10 en brengen auteurs met elkaar in contact.

De weddenschap speelt zich af in Heiloo waarom heb je juist voor deze plaats gekozen?

De dader na het ongeluk kon in Friesland vrijuit gaan… Zo is De weddenschap ontstaan. Ik wilde mijn hoofdpersonage Dieke na het ongeluk laten verhuizen naar een andere provincie. Ik heb voor mijn eerste twee boeken ook plaatsen in Noord-Holland gebruikt. Dieke verhuist naar Heiloo. Heiloo biedt van alles. Een bos, een mooi winkelcentrum, prachtige straten. Daar kon Dieke haar kookstudio beginnen en er is ook een leuk restaurant, Herberg Jan. Deze komt dus ook in het boek voor.

Sowieso spelen al jouw boeken in Nederland af is dat een bewuste keuze?

Bij mijn boeken was het handig dat ik thuis kon schrijven hoe de personages liepen, fietsten of met de auto reden. Ik woon in de buurt van die plaatsen en kon dat uit mijn hoofd realistisch opschrijven. Wie weet komt er nog wel een boek over een plaats in het buitenland.

In de proloog lezen we de zin “Als je de waarheid vertelt, wordt het een onderdeel van je verleden. Als je liegt, word het onderdeel van je toekomst.” Een prachtige zin. Heb jij wel eens een leugentje om bestwil verteld?

Dat kan ik me niet snel herinneren. Eerlijkheid duurt het langst… Deze quote kwam ik tegen en had ik net nodig voor De weddenschap. De leugen van Dieke is natuurlijk geen leugentje om bestwil. Ze heeft haar grote geheim heel lang kunnen verzwijgen. Op een gegeven moment kan ze er niet meer onderuit en komen haar kinderen steeds meer in gevaar.

Kun je misschien in het kort wat over het hoofdpersonage Dieke vertellen?. Wie is zij en wat is haar karakter is zonder natuurlijk teveel over het verhaal te verklappen?

Dieke heeft in het verleden vaak op andere mensen geleund. Nu wil ze meer haar eigen keuzes maken. Ze gaat scheiden van Roef, begint haar eigen kookstudio en zegt haar baan bij de bibliotheek op. Totdat haar verleden haar gaat achtervolgen. Is ze nog op tijd om haar belager te stoppen? Ze moet dus steeds krachtiger worden, haar karakter ontwikkelt zich dus steeds meer in die richting. 

Wat vond je het moeilijkste aan het schrijven van De weddenschap?

Het schrijven van De weddenschap was niet moeilijk, het was deze keer wel anders. Ik heb deze keer gekozen voor het schrijven in de ik-vorm, dat was voor mezelf een nieuwe uitdaging. Net als het schrijven vanuit een mannelijk personage, dat had ik ook nog niet eerder gedaan. Ik wil mezelf tijdens het schrijven blijven ontwikkelen.

Welk personage uit alle drie je boeken vind je het leukst en waarom?

Ik vond het zuinige stel in Verzwegen heel komisch, dit zuinige gedrag kon ik sterk uitvergroten.

Gebruik je ook dingen uit je dagelijkse leven in je boeken?

Voor mijn tweede boek Manzanilla, waarin mijn hoofdpersonage Hester op een basisschool in Schoorl gaat werken, kon ik dingen van mijn eigen baan gebruiken. Waarbij ik niet wilde dat ouders, kinderen of collega’s zouden herkennen. Er komen dus situaties in voor, die op elke basisschool zouden kunnen gebeuren. Iedereen met kinderen op een basisschool of die werkt als leerkracht, zal dit herkennen.

Ben je misschien stiekem alweer bezig met het schrijven van een nieuw boek?

Door de lockdown in het voorjaar had ik meer tijd om te schrijven. De ideeën stapelen zich op in mijn hoofd en die moeten er dan uit. Ik begon aan een ruwe schets en die kreeg snel vorm. Toen mijn derde boek was ingeleverd voor de redactieronde, moest ik natuurlijk wachten. En toen ben ik aan een nieuwe roman begonnen.

Is er nog iets dat jezelf graag kwijt wil aan de lezers van Bookstamel?

Leuk als de lezers mijn auteurspagina op Facebook volgen (auteur jose kruijer). Dan mis je niets over mijn boeken!  Verzwegen, Manzanilla en De weddenschap zijn te verkrijgen als boek, e-book en luisterboek.

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x