Volhard van Arie Boomsma

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Zoals sommige van jullie al weten ben ik dit jaar begonnen met project Happy Me. Ben je hier nou voor het eerst en denk je waar heeft ze het over lees dan even mijn eerste project Happy Me blog. Als onderdeel van dit project wil ik ook een aantal boeken lezen waaruit ik goede informatie kan halen om die doelen te bereiken. Een van de boeken waar mijn oog direct op viel was Volhard van Arie Boomsma. Dit boek heeft als ondertitel Geduldig bouwen aan gezonde doelen. Nou dat klinkt goed toch? Tijd om jullie mee te nemen in mijn review over dit boek.

Titel: Volhard Auteur: Arie Boomsma Uitgeverij: Prometeus Genre: Non-Fictie Cijfer: 8,5

Hier gaat het Volhard over:

Iedereen weet het: als je wilt afvallen, zul je anders moeten gaan eten en meer moeten bewegen. Als je een marathon wilt lopen, moet je kilometers maken. Dat zijn feiten. Wanneer je ze zo op papier ziet staan, lijkt het simpel. Toch lukt het mensen maar zelden gezonder te gaan leven en hun goede voornemens vol te houden, terwijl ze dat echt wel willen. Na zijn bestseller Fit, waarin Arie Boomsma liet zien hoe je met kleine stapjes tot grote veranderingen in je levensstijl kunt komen, beschrijft hij in Volhard hoe je die nieuwe, gezonde levensstijl kunt volhouden en ervoor zorgt dat je niet terugvalt in oude patronen. En hoe je daarbij bovendien plezier blijft hebben in je nieuwe, gezonde manier van leven. Volhard bevat tal van handige tips en trucs om doelgericht te leven, en vooral om vol te houden wat je jezelf hebt voorgenomen, juist in deze tijd.

Wat vond ik nou eigenlijk van volhard?

Een non fictie boek is altijd wat anders recenseren dan een fictie boek. Vandaag wil ik jullie vooral vertellen wat ik van volhard heb geleerd en hoe ik dit wil toepassen in het dagelijkse leven.

Voor mij was hoofstuk 1 heel erg belangrijk dit is het hoofdstuk over een doel stellen voor jezelf. Nu ben ik namelijk erg goed in het stellen van onhaalbare doelen als ik wel 25 kilo afvallen in een jaar. Ja zie dat maar eens te bereiken met HMS en Fibromyalgie in je lijf. Arie leerde mij hoe ik anders naar mijn doel kon kijken. Zo gaf hij aan om eens na te denken over waarom ik dat wil? Want waarom wil ik eigenlijk afvallen?

  • Ik wil afvallen omdat ik meer conditie wil krijgen
  • Omdat ik zo gezond mogelijk in mijn vel wil zitten. Zowel mijn zus als moeder hebben zwaar overgewicht en ik heb dus HMS en Fibromyalgie juist met deze aandoeningen is het belangrijk om je spieren en je conditie in een goede gezondheid te houden.
  • Daarnaast wil ik ook niet meer elke avond vroeg op bed liggen omdat ik het lichamelijk niet meer vol hou.
  • Maar de grootste reden is omdat ik gewoon weer happy wil worden.

Toen ik dit zo opschreef kon ik van mijn onhaalbare doel een beter doel maken. Zo brak ik mijn doel op in kleinere doelen.

  • 5 dagen in de week wandelen om mijn conditie op te bouwen of het nu 5 min of een halfuur zou zijn als ik maar zou bewegen.
  • Geen 25 kilo afvallen maar 10 tot 15 kilo
  • Gezonder gaan eten
  • Meer gaan genieten van de kleine dingen.

Èen ander hoofdstuk waar ik veel aan heb gehad is hoofdstuk 3 Ritme de hartslag van volharding.

Want het is 1 om een doel te stellen maar 2 hoe ga je dat doel vasthouden. Ritme en regelmaat zijn sowieso in ieders leven enorm belangrijk want het zorgt voor structuur en voor rust in je hoofd. Het belangrijkste wat ik uit dit hoofdstuk leerde was de kracht van herhaling.

Laat ik het uitleggen met het wandelen. In het begin zul je wel eens denken nu kan ik niet of ik heb echt geen zin. Een dag overslaan is geen ramp maar al snel komt de sleur er dan in bij mij en ga ik helemaal niet meer. Dus heb ik me voorgenomen om minstens 5 keer in de week te gaan wandelen ook op slechte dagen. Dan hoeft het geen 10 kilometer te zien al is het er maar 1. Maar op die manier houdt ik wel het ritme erin om te gaan. Het word dan een vanzelfsprekendheid van plaats een moetje! Tot nu toe werkt dit erg goed want ik ben in een maand pas 2x niet wezen wandelen omdat het lichamelijk echt niet ging.

Zo staat Volhard dus vol kleine dingen tips en adviezen hoe je kleine veranderingen in je leven kan maken waarmee je grote doelen kunt halen. Arie heeft geen kant en klaar handboek geschreven met veel trainingen en hele schema’s over wat je wel en niet mag eten. Nee Arie laat je in Volhard nadenken over waarom je dingen wilt bereiken en hoe je dit vol kunt houden. Natuurlijk staan er een aantal voeding adviezen en trainingen in maar de hoofdnoot is echt hoe pak je het aan.

Voor mij werkt dit heel erg goed. Als ik namelijk een boek vol waarin alles al is voor mij is bedacht hou ik het vaak niet vol, Met mijn HMS en Fibromyalgie is alles al snel teveel en ook geestelijk heb ik het afgelopen jaar met therapie geleerd dat het voor mij het beste werkt om kleine doelen te nemen en deze steeds uit te breiden en niet in een keer van slecht naar mega goed te gaan.

Voor mij was Volhard echt een verademing het heeft me nu al veel inzichten gebracht en ik vind het dan ook een aanrader voor iedereen. Daarom krijgt het een mooie 8,5.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
An
An
3 jaren geleden

Dit lijkt me inderdaad wel een heel interessant boek. Soms heb je maar een klein zetje nodig dat je de nodige dosis kracht geeft, hé.
An onlangs geplaatst…Expo Roy Lichtenstein – Multiples VisionsMy Profile

Corrina
Corrina
3 jaren geleden

Ik wist niet dat hij een boek had geschreven
Lijkt me wel interssant

Bouchra
3 jaren geleden

Ik geloof heilig in realistische doelen stellen anders hou je het niet vol. Ook geloof ik in baby steps. Beetje bij beetje is uiteindelijk ook veel. Succes met je plan!!

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x