Interview met Petra Doom + Winactie

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Als ik zeg dat januari een feestmaand wordt dan bedoel ik ook een feestmaand! Vandaag hebben we de allereerste winactie! Je kunt namelijk het nieuwste boek van Petra Doom winnen en dus als een van de eerste lezen. Lees dit interview met Petra Doom goed door en beantwoord onder aan de blog de vraag. Ik wens jullie heel veel lees plezier.

Hoi Petra jeetje dat is alweer even geleden dat ik jou heb gesproken. De lezers kunnen het interview dat we toen hadden hier teruglezen. Maar misschien is het leuk als je jezelf even voorstelt aan de lezers die jou nog niet kennen.

Hoi, ik ben Petra, verslingerd aan boeken en verhalen zolang ik me kan herinneren. Om die reden heb ik ook kunst- en cultuurwetenschappen gestudeerd. De manier waarop mensen in hun mythen, sagen en kunst uitdrukken hoe ze naar de wereld kijken fascineert mij mateloos. Ik ben een fantasy-liefhebber, dol op taal, verdiep me graag in hoe mensen met elkaar omgaan en communiceren, ik hou van gezelschapsspelletjes, en ik schrijf of lees het liefste met een kop thee bij de hand.

Interview met Petra Doom

Ik moet eerlijk bekennen dat ik stond te springen in de woonkamer toen ik hoorde dat je had getekend bij Hamley Books. Hoe kwam je bij deze toffe uitgever terecht?

Mijn eerste boeken zijn uitgegeven door uitgeverij Lannoo. Toen zij een samenwerking aangingen met Hamley Books kwam het voorstel op tafel of mijn boeken eigenlijk geen betere match waren voor Hamley. Ik was bij Lannoo namelijk de enige fantasyschrijver en dat is bij Hamley natuurlijk wel anders. Op dat moment had ik al heel wat prachtige boeken van Hamley voorbij zien komen op social media, dus ik was meteen enthousiast… en toen ik eenmaal had kennisgemaakt met de uitgeefster, met haar passie en hart voor boeken, verdubbelde dat enthousiasme!

Maar misschien stond ik nog wel meer te springen toen ik hoorde dat het betekende dat Overstekers deel 3 eindelijk uit zou komen. Hoe was het voor jou om dit derde deel te schrijven?

Heel intens, af en toe ook erg emotioneel. Het zaadje dat is uitgegroeid tot Overstekers droeg ik al meer dan vijftien jaar met me mee en er zitten in de boeken heel veel dingen die mij na aan het hart liggen. Ik schrijf heel erg graag in deze setting en ik ben enorm gehecht aan de personages… En dit is het einddeel van de hele serie, dus ik wist dat ik ze hierna echt zou moeten loslaten.

Van de andere kant ben ik een echte ontdekkingsschrijver, dat wil zeggen: ik weet pas écht hoe bepaalde dingen gaan als ik ze schrijf. Zelf was ik dus ook razend benieuwd naar het einde. Ik heb bepaalde dieptepunten en ontknopingen echt ademloos zitten schrijven.

Voor de lezers die jou nog niet zo goed kennen is het denk ik wel leuk als je even in het kort vertelt waar de serie Overstekers over gaat.

Het hoofdpersonage is Mirabel: een bemiddelaarster voor mythologische wezens en mensen. Vijf jaar geleden is ze door een magisch Portaal aangekomen in Westpoort, een op het oog heel gewone, 21ste-eeuwse menselijke stad. Stilletjes leven er onder de mensen wel meer Overstekers, wezens die mensen alleen uit mythen en verhalen kennen: ifrieten, faunen, gedaantewisselaars, watergeesten… Wanneer conflicten dreigen om hun bestaan aan het licht te brengen, schiet Mirabel in actie en bemiddelt.

Mirabel is haar magische thuiswereld Aeterna ontvlucht omdat ze als enige van haar familie zonder magie geboren is. Ze heeft echter een andere gave: haar talent met woorden en haar inzicht in wat verschillende wezens willen. In Overstekers 1 wordt ze geconfronteerd met een erg lastige bemiddelingsopdracht: er is een moord gepleegd en het lijkt erop dat de dader een Oversteker is. En dan krijgt ze ook nog bezoek uit haar verleden…

Hoe komt het eigenlijk dat Overstekers 3 zolang op zich heeft laten wachten? Want volgens mij ben ik niet de enige die hier op zat te wachten.

Voor mij was het ook lang wachten! Het is een beetje een ongelukkige keten geweest van organisatorische kwesties, waar daarna ook nog eens de coronatoestand bovenop kwam.

De cover van Koninklijke magie, het derde deel in de Overstekersreeks, heeft iets meer kleur dan de eerste twee delen. Maar ik vind hem prachtig. Hoe is deze cover tot stand gekomen?

Hamley Books staat bekend om zijn prachtige covers en ik ben zelf helemaal verliefd op de cover van Koninklijke magie. Mijn uitgeefster heeft me eerst input gevraagd – belangrijke elementen, themakleur, sfeer – en daar is de vormgeefster mee aan de slag gegaan.

Het was belangrijk dat de cover bij de eerste twee delen zou passen, dus daarom hebben we weer gekozen voor een poort. Maar anderzijds is dit het deel waarin het verhaal een heel andere wending neemt: Mirabel keert terug naar haar magische thuiswereld Aeterna… dat mocht de cover zeker uitstralen. Bovendien houd ik zelf enorm van kleurrijke covers. De vormgeefster heeft fantastisch werk geleverd, vind ik, de magie die in deel 1 en 2 onder de oppervlakte sluimert, stroomt er hier vanaf.

Vind je het spannend dat nu weer allerlei bloggers en lezers een mening gaan geven over Koninklijke magie?

Ontzettend spannend! Ik heb zoveel in dit boek gelegd… Enerzijds kan ik niet wachten tot lezers de ontknoping gaan lezen… Anderzijds zit ik te nagelbijten van de stress bij de vraag of lezers net zo geraakt zullen worden als ik.

Welk personage is jouw favoriet in de Overstekersserie?

O, dat is een héle moeilijke… Mijn ideeën beginnen altijd met mijn personages, zij drijven voor mij het verhaal en ik leer de wereld(en) door hun ogen en emoties kennen. Ik ben dan ook aan hen allemaal gehecht, ook aan zijpersonages en antagonisten. Als ik er echt één moet noemen, dan zou ik denk ik Ronban kiezen, de schaduw uit Mirabels verleden, die haar herinnert aan het feit dat sommige keuzes vérstrekkende consequenties hebben…

In deze serie komen verschillende wezens voor, hoe bedenk je dit soort wezens?

Ik ben een enorme liefhebber van mythologie, al sinds mijn kindertijd. Eerst was ik gefascineerd door de Egyptische mythologie, daarna verschoof dat naar de Griekse en Romeinse verhalen en sagen. En later ontdekte ik in de bibliotheek een reeks boekjes met ‘Verhalen uit…’ waarin nog veel meer culturen aan bod kwamen. Die liefde heeft mij nooit meer losgelaten.

De wezens in Overstekers hebben allemaal een link met een mythologisch wezen, maar dan wel mijn interpretatie daarvan. Of beter: de manier waarop het personage zich aan mij voorstelt. Ik heb telkens de vraag gesteld: ‘Oké, dit is wat er in menselijke verhalen staat. Maar wie zijn deze wezens écht? Wat is erbij verzonnen? Of wat is compleet verkeerd begrepen?’

Hoe is het eigenlijk om een boek uit te brengen in coronatijd? Je kunt geen signeersessies doen of live boekpresentaties?

Inderdaad heel anders… Ik heb inmiddels al een paar digitale boekpresentaties bijgewoond van andere auteurs en het heeft ook wel voordelen. Het is bijvoorbeeld makkelijker voor mensen die veraf wonen om er toch bij te kunnen zijn. Maar het blijft natuurlijk jammer om het spontane contact met lezers te missen.

Wat vind je eigenlijk het moeilijkste aan de weg van verhaal in je hoofd naar boek bij de klant.

De aller-, allerlaatste fase: het loslaten. De laatste correctieronde vind ik heel moeilijk – wanneer ik het boek zelf al zo vaak heb nagelezen dat ik weet dat ik eventuele foutjes niet meer zie staan… Als het op mijn boeken aankomt, dan ben ik een gigantische perfectionist.

Wat kunnen de lezers verwachten van Koninklijke magie?

Ik heb het al een beetje verklapt: een dreiging tegenover de magische Portalen zorgt ervoor dat Mirabel moet terugkeren naar haar thuiswereld Aeterna. De schaal is in dit boek veel groter dan in de eerste twee, er heeft nog nooit zoveel afgehangen van wat Mirabel doet en kiest – als ze faalt, dan zal dat de balans van alle werelden verstoren. Haar terugkeer zorgt er ook voor dat ze een paar dingen uit haar verleden eindelijk onder ogen zal moeten zien…

Tot slot heb ik natuurlijk een aantal dilemma’s voor je. Welke kies jij en waarom?

Lezen of Schrijven?

Aaah! Meteen zo’n moeilijke… Daar ga ik écht niet uit kiezen.

Uit eten of lekker zelf koken?

Uit eten is leuk, maar als ik één van beide moet kiezen, dan gezellig thuis zelf koken.

Fietsen of Zwemmen?

Ook een lastige, doe ik allebei graag. Toch maar zwemmen.

Thee of Koffie?

Thee!

Hartig of Zoetig?

Zoet dan maar, vind ik het leukste om te maken / bakken.

Een vreemde planeet of deze wereld?

Deze wereld met een paar magische Portalen. 😉

Schrijven op een computer of met de hand?

Absoluut op mijn computer. Ik vind het fijn dat ik iets gewoon kan wissen alsof het er nooit heeft gestaan, zodat mijn verhaal mijn gedachten perfect volgt.

Muziek of tv?

Muziek!

Hopelijk vonden jullie dit interview met Petra Doom net zo leuk als dat ik het vond. Ik wil Petra natuurlijk super bedanken voor het interview 🙂

Winactie

Ik hoop dat jullie een beetje goed op hebben gelet want ik mag een exemplaar van Petra Doom haar nieuwe boek weggeven aan een van jullie. De algemene regels voor de winactie vind je in dit bericht. Om kans te maken op dit boek moet je de vraag beantwoorden hoe het hoofdpersonage in Petra haar boeken heet. Meedoen kan tot 29 januari. In het document hieronder kun je zien of ik je lootjes heb gezien. (Check vooral het social media lootje als je het bericht gedeeld hebt op een van je socials)

Winactie Petra Dooms

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dennis vd Sande
Dennis vd Sande
3 jaren geleden

Ik doe graag mee met deze winactie, het antwoord op de vraag is:
Mirabel, een bemiddelaarster voor mythologische wezens en mensen.

Majonne Twigt
Majonne Twigt
3 jaren geleden

Dat klinkt geweldig! Ik moet deze serie duidelijk gaan oppakken. Ik heb deel 1 en 2 nog niet gelezen, dus de winactie laat ik even aan me voorbij gaan.

Sascha
Sascha
3 jaren geleden

Ik doe zeker mee aan deze geweldige prijsvraag. Ik hou van deze serie, heerlijk en je verdwijnt echt in het verhaal. Petra is de meest geweldige schrijfster ik kijk uit naar wat er nog meer verschijnt,
Het antwoord op de vraag is mirabel.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Sascha

Ik laat me graag verrassen.
Het antwoord op de prijsvraag is Mirabel

jhon dovens
jhon dovens
3 jaren geleden

doe zeker mee met deze prijsvraag antwoord is mirakel

Jan
Jan
3 jaren geleden

Ik laat me graag verrassen.
Het antwoord op de prijsvraag is Mirabel

Maria
3 jaren geleden

Het antwoord is Mirabel
Het lijkt me leuk om te winnen

Anita te Gussinklo
Anita te Gussinklo
3 jaren geleden

Mijn antwoord is Mirabel.
Ik doe graag mee

Roy
Roy
3 jaren geleden

Leuke actie, antwoord is Mirabel

Shiv Chin
Shiv Chin
3 jaren geleden

Mirabel!

Ik doe graag mee.

Suus
Suus
3 jaren geleden

Wat een leuke winactie, ik loot ook graag mee voor dit boek. Het antwoord is Mirabel.

Shirley
Shirley
3 jaren geleden

Antwoord:
Mirabel

Anna
Anna
3 jaren geleden

Mirabel
Fijne serie!

anne uithoorn
anne uithoorn
3 jaren geleden

Mirabel Doe graag mee met deze leuke actie

Paul Konings
Paul Konings
3 jaren geleden

Ik doe graag mee, het antwoord is Mirabel.

Willem de Wal
3 jaren geleden

Fantasy, mijn favoriete genre, doe graag mee aan deze prijsvraag, het antwoord is: Mirabel.

trackback

[…] Interview met Petra Doom + Winactie […]

Rosemary van Duinen
Rosemary van Duinen
3 jaren geleden

Antwoord ..Mirabel..

Corinne Bruinstroop
Corinne Bruinstroop
3 jaren geleden

Ik doe graag mee aan deze actie, het antwoord is Mirabel.

anne uithoorn
3 jaren geleden

Antwoord op de vraag is Mirabel

Will Langenberg
Will Langenberg
3 jaren geleden

Mijn antwoord is: Mirabel
Heel graag doe ik mee.

co
co
3 jaren geleden

ik doe graag mee. het antwoord is mirabel

Danielle
Danielle
3 jaren geleden

Mirabel

Bobby
Bobby
3 jaren geleden

Het antwoord is zoals iedereen hierboven (en onder) al zegt “Mirabel”….

iris
iris
3 jaren geleden

Mooie actie. Antwoord is Mirabel

marij brand
marij brand
3 jaren geleden

antwoord is: Mirabel (prachtige naam….)

Tessa Toebaert
3 jaren geleden

Leuk! Ik doe heel graag mee! Het personage heet Mirabel.
Ik deel de actie ook met plezier op mijn boekenblog op facebook.

Patricia Liebregts
Patricia Liebregts
3 jaren geleden

Mirabel is mijn antwoord. Mooi nieuw jaar gewenst.

Kim
Kim
3 jaren geleden

wat een leuke actie! het antwoord is Mirabel

anja
3 jaren geleden

antwoord is Mirabel

Dina Neutel
Dina Neutel
3 jaren geleden

Wat een leuk interview en een leuk mens die Petra 😀
Volgens mij is het antwoord = Mirabel

Monica
Monica
3 jaren geleden

In de omschrijving van “Koninklijke Magie” staat het al – Mirabel!
Ik doe graag mee.

Vivianne
3 jaren geleden

De hoofdpersonage is Mirabel. Het lijkt me een super gave serie! Ik loot graag mee naar het boek

Ans Stier
Ans Stier
3 jaren geleden

Hoofdpersonage is Mirabel. Na het lezen van de eerste twee delen wil ik dolgraag ook deze lezen.

Marian B
Marian B
3 jaren geleden

Dat is Mirabel. Ik loot graag mee.

Larissa
Larissa
3 jaren geleden

Mirabel! Heerlijk boek lijkt het me. Kom maar op.

Angelique van Baaren
Angelique van Baaren
3 jaren geleden

De hoofdpersonage heet Mirabel

Fam. Schaap
Fam. Schaap
3 jaren geleden

We doen heel graag mee.
Het hoofdpersonage in Petra haar boeken heet: Mirabel

trackback

[…] aan de voorgaande 2 boeken kan tippen. Wil jij Koninklijke Magie nou winnen? Lees dan even dit interview met Petra Doom en beantwoord de […]

39
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x