Peperkoek mannetjes

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Met kerst is er een koekje dat favoriet is bij mij. Dat zijn de peperkoek mannetjes. Ik vind de smaak van Gember met kaneel zo ontzettend lekker. Daarnaast ruikt gewoon heel je huis ontzettend lekker als je deze koekjes bakt. Tijd dus om het recept voor deze heerlijke peperkoek mannetjes met jullie te delen.

Ingrediënten voor ongeveer 20 grote peperkoek mannetjes!
 • 225 gram ongezouten roomboter
 • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 160 gram pannenkoekenstroop
 • 1 ei en een eierdooier
 • 500 gram fijn patentbloem
 • Snufje zout.
 • 1 eetlepel gemalen gember
 • 1 eetlepel gemalen kaneel
 • 1 halve eetlepel gemalen nootmuskaat
 • 1 halve eetlepel gemalen kruidnagel
Zo maak je de peperkoek mannetjes!
 • Zorg als eerste dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
 • Meng de boter met de suiker en de donkerbruine basterdsuiker tot een romig mengsel. Alles moet goed met elkaar gemengd zijn. Voeg vervolgens het ei en de dooier toe en meng weer totdat alles goed met elkaar is gemengd.
 • In een andere kom meng je vast de bloem (Haal deze even door een zeef, om klontjes tegen te gaan) kruiden en het zout door elkaar.
 • Voeg beetje voor beetje het bloemmengsel toe aan het andere mengsel.
 • Ik kneed vanaf hier het liefst met mijn handen. Het deeg blijft plakkerig dit hoort voeg dus niet meer bloem toe. Je moet er wel net een bolletje van kunnen rollen in je handen. Dit doe je in wat plastic folie of een zakje en dat leg je minimaal 4 uur in de koelkast. Je kunt het deeg ook ruim van te voren maken en invriezen. (Haal het dan wel op tijd uit de vriezer)
 • Leg 2 bakpapiertjes klaar met een deegroller en de koekvormpjes
 • verwarm de oven voor op 170 graden en zet een bakplaat klaar met bakpapier erop.
 • Oke leg op het eerste velletje bakpapier je deeg. Leg het andere velletje bakpapier erop en rol het deeg uit tot een dunne plak. Steek de koekjes uit en leg ze op een bakplaat. In mijn oven kan ik 6 koekjes tegelijk bakken. Tijdens het bakken leg ik het deeg terug in de koelkast tot ik weer nieuwe koekjes kan uitrollen want anders word het deeg te zacht.
 • De koekjes moeten ongeveer 15 min in de oven op 160-170 graden.
 • Haal de koekjes uit de oven ze zijn dan nog een beetje zacht en leg ze op een bord om af te koelen.

Wil je de peperkoek mannetjes nu nog leuk afwerken dan kun je dit doen met royal icing.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tessa
2 jaren geleden

Wat een leuke koekjes, perfect voor de komende maanden
Tessa onlangs geplaatst…Preview: essence Coffee to GlowMy Profile

trackback

[…] Let’s dough it heeft mij echt weten te verassen met hun smaken combinaties! Ik kan dan ook niet wachten om een bestelling bij hun te doen voor de feestdagen! Maar denk jij nu leuk al die cookie dough maar ik bak liever mijn koekjes neem dan eens een kijkje bij mijn recept voor peperkoek mannetjes! […]

trackback

[…] lekker op smikkelen bij een kopje thee met een kerstfilm op de tv. Nu denken veel mensen gelijk aan Peperkoek mannetjes bij kerst maar die heb ik al een keer gemaakt. Dus koos ik voor een Pindakaas koekje super lekker […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x