Interview met Johan Lubbers

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Helaas december loopt alweer op zijn einde. Het was een onzeker jaar en we gaan een onzeker jaar in. Een jaar waarin we lief voor elkaar moeten zijn elkaar moeten helpen en steunen. Gelukkig kan ik in 2021 gewoon doorgaan met de blogs van eigen bodem omdat ik de interviews via de mail doe! Maar goed het einde van de maand betekent afscheid van de auteurs van eigen bodem van December. Vandaag is het dan ook tijd voor het slot interview met Johan Lubbers. Jullie hebben johan de afgelopen weken natuurlijk al veel beter kunnen leren kennen o.a in dit blog waarin ik hem aan jullie voorstel.

Interview met Johan Lubbers

Waar komt jouw passie voor het schrijven van verhalen vandaan?

Het van niets iets maken is prachtig! Het idee van een verhaal leeft voor jaren alleen in mijn hoofd. Dit dan uitwerken door het verhaal te plotten, een spanningsboog te bouwen, een groei van mijn personages te ontwikkelen is een hele leuke fase en geeft energie. En als ik dan uiteindelijk bij een cruciale scene komt tijdens het schrijven en beslist over leven en dood… dat is iets waar ik niet op uitgekeken raak.

Heb je altijd al geweten dat je jouw verhalen ook ooit wilde delen met lezers?

Ja, dat is uiteindelijk de essentie van een verhaal. Dat je die deelt met anderen en mensen ermee vermaakt of geïnspireerd kunnen worden. Zo was het duizenden jaren geleden al en zo is het nu ook nog. Ik wist dan ook als ik een verhaal kon schrijven wat goed genoeg is, dat ik die met anderen wilde delen.

Hoe ben je bij Zilverbron als uitgeverij terecht gekomen?

Na het schrijven van Doktoren van de staat ben ik gaan zoeken naar een uitgeverij die fantasy boeken op de markt brengt. Al snel kwam ik op de website van Zilverbron terecht en de missie van de uitgeverij sprak me direct aan. Waarom zou je Engelse fantasy boeken als Nederlandse uitgever vertalen wanneer er zoveel goede fantasy verhalen in de hoofden zitten bij Nederlanders? De uitgever geeft die verhalen een kans om het daglicht te laten zien.

Daarnaast bezoekt de uitgever veel festivals en op Comic Con ben ik de uitgever gaan opzoeken. Toen ik zag hoe gezellig het was bij de stand wist ik zeker dat ik hier onderdeel van wilde zijn. Ik heb een praatje gemaakt, boek opgestuurd en een tijdje later liet Zilverbron weten het graag te willen publiceren. Missie geslaagd!

Deze uitgever staat ook vaak op fantasy festivals. Welk festival is jouw favoriet en waarom?

Als bezoeker was dat Comic Con, omdat ik hou van videogames en van de hele geekcultuur. Daar past Comic Con het beste bij, de mensen zijn iets meer in mijn smaak verkleed dan op andere festivals. Ik kijk mijn ogen altijd uit! Nu ik bij de stand van Zilverbron sta, is mijn favoriete festival Castlefest. Lekker groot, vier dagen, een gemoedelijke sfeer en de bezoekers die onze stand opzoeken houden veel van fantasy.

Onlangs verscheen Bewakers van het fragment, het tweede deel in de serie De Komeet. Is dit het afsluitende deel of komen er nog meer delen?

Er komen nog meer delen. Op dit moment verwacht ik dat er 4 boeken in deze serie verschijnen, nog 2 te gaan!

Stel je zou zelf over magie beschikken. Wat zou je daar dan mee doen?

Dat is een vraag die ik mezelf vaak heb gesteld. Als ik de magie heb uit De Komeet moet ik mij concentreren om die te gebruiken. Ik kan heel erg inzoomen op iets en ik kan dingen versnellen, vertragen, versterken en verzwakken. Handig, maar niet van een goddelijk niveau.

Ik maak toch dezelfde keuze als het land Rhodas heeft gemaakt voor alle magiërs: ik zou een dokter worden. Met mijn magie zou ik mensen kunnen genezen. Wat is er beter dan dat?

Kunnen de lezers Bewakers van het fragment ook los lezen of moet je om dit deel te lezen ook deel 1 hebben gelezen?

Moet hebben gelezen gaat wat ver, maar ik zou zeker aanraden te beginnen bij het eerste deel. Deel 2 is wel een nieuw verhaal, maar de personages zijn deels nog hetzelfde en er loopt een rode draad door de serie.

Met veel van je boeken probeer je wel een boodschap mee te geven. Wat is het thema in Bewakers van het fragment?

Daarvoor kunnen we teruggaan naar een van de vragen hierboven: Wat zou jij met magie doen? Daar worstelen veel van de personages mee. Wat doen ze met de gift die hen gegeven is? Volgen ze de cultuur en doctrine van het land waar ze wonen of gaan ze ertegenin en maken ze een andere keuze?

Welk thema of onderwerp zou je nog graag eens aansnijden in je boeken?

Al jaren wil ik graag de vluchtelingenproblematiek eens aansnijden. De noodzaak om te moeten vluchten uit je eigen land, de bootjes die over de Middellandse Zee varen en het niet welkom zijn in een vreemd land grijpt mij aan. Maar dan wel in een fantasy setting. Dat is dan ook mijn volgende boek waar ik nu aan werk!

Waarom vind je het eigenlijk zo belangrijk om je boeken een thema of maatschappelijk onderwerp mee te geven?

Dat vind ik het mooie van fantasy. Je kan grote thema’s als verlies of maatschappelijke onderwerpen als de gezondheidszorg terug laten komen in een magische wereld. Je kan de lezer verwonderen en een leuk verhaal voorschotelen, maar op de achtergrond ook aan het denken laten zetten als de lezer dat wil.

Je boeken zijn in het fantasy genre geschreven. Zou je zelf ook graag in een fantasy wereld willen leven?

Als ik daarmee magie zou kunnen bezitten, misschien wel. Anders laat ik het bij onze eigen wereld. In een fantasy wereld leven klinkt romantisch, maar is vrijwel zeker een zwaarder en korter bestaan.

Op welke plek werk je het liefste aan je boeken?

Ik vond op mijn vrije dag de trein pakken altijd erg leuk. Dat was toen ik nog naar kantoor ging en daarvoor een dal vrij kaart had. Een paar uur typen in de trein, een stad bezoeken en weer een paar uur typen. Nu werk ik gewoon aan mijn bureau, thuis. Dat is ook prima.

Wat mag er echt niet ontbreken tijdens het schrijven aan een boek?

Een bakje koffie!

De covers van de Komeet 1 en 2 passen erg mooi bij elkaar. Hoe zijn deze covers tot stand gekomen?

Dat gaat in overleg met de uitgeverij en ontwerper. Het idee start bij mij en dan kijken we of dat mogelijk is. Dat kan ook een Nee zijn. In eerste instantie dacht ik namelijk voor Bewakers van het fragment een van de andere personages op de cover te zetten, samen met het fragment. Maar dat werd te druk en had niet dezelfde sfeer als bij de cover van Doktoren van de staat.

Beter was om de focus op één ding te leggen, zoals bij Doktoren van de staat ook het geval is. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een foto van een menhir en heeft de ontwerper deze een magische uitstraling gegeven. Samen met het terug laten komen van hetzelfde font en de komeet zorgt dit ervoor dat de covers bij elkaar passen.

Lees jij zelf ook nog vaak boeken?

Ik lees en luister ongeveer 1 boek per maand. Lang niet zo vaak dus als jij of veel andere lezers!

Met welke auteur zou je nog wel eens een boek willen schrijven?

Dan ga ik voor Dianne Arentsen. Haar wereldbouw is erg goed en zou mij mooi aanvullen. Ook kan ze out of the box denken. Fort Enigma, waarin je kriskras door het boek gaat en deels je eigen verhaal maakt, is heel erg leuk bedacht.

Tot slot heb ik natuurlijk voor jou ook een aantal dilemma’s. Welke kies jij en waarom?

Schrijven of lezen?

Schrijven, lezen is niet meer dan een hobby voor mij. Schrijven is een passie.

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie, zeker in dit jaar 😉

Het nieuws of een amusementsprogramma?

Een amusementsprogramma als series hieronder vallen.

Lopen of met de auto?

Lopen, het is fijn om te wandelen!

Gezond of Ongezond?

Gezond. Dat is het uitgangspunt in ieder geval. 😊

Een winter of zomer vakantie?

Zomer, ik wil lekker op pad. De natuur in, tempels bezoeken. Dat soort zaken. Dat is fijner als het zonnetje schijnt.

Hutje op de hei of in het bos?

Moeilijk! Ik denk toch het bos, dat laat me meer aan fantasy werelden denken.

Hopelijk vonden jullie dit interview met Johan Lubbers weer leuk! Johan super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x