Interview met Stan Kelder

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Helaas het einde van de maand is weer inzicht. Dus moeten we ook afscheid gaan nemen van de auteurs van eigen bodem van deze maand. Maar voor we afscheid nemen van de auteurs hebben jullie natuurlijk nog een interview te goed. Dus tijd voor een interview met Stan Kelder. Zitten jullie er klaar voor?

Interview met Stan Kelder

Je bent nog een jonge auteur en hebt onlangs je eerste boek Overleef me dan uitgebracht? Hoe was het om voor het eerst je eigen boek in handen te houden?

Dat gevoel is echt onbeschrijfelijk Een lange tijd heb ik naar de realisatie van mijn boek gewerkt. Het voelt ook als een soort beloning na al het harde werk dat is verricht. Meerdere mensen hebben op de een of andere manier geholpen, dus vind ik het extra leuk om dan het eindresultaat te zien, en met andere mensen te delen.

In het voorstel blog hebben we kunnen lezen dat kriebels om verhalen te gaan schrijven rond de middelbare school begonnen. Las je voor die tijd al wel veel boeken?

Om heel eerlijk te zijn, begon het lezen pas echt tijdens en na de middelbare school. Het meeste plezier heb ik beleefd aan de boeken die pas na mijn schooltijd zelf heb uitgezocht. Het voelt toch anders wanneer je een boek leest die je niet vanwege de lijst hebt gekozen.

Toen je op de middelbare school begon met schrijven had je toen ook al in je achterhoofd dat je ooit een boek wilde gaan publiceren?

Leuk dat je het vraagt. Voor mijn profielwerkstuk heb ik een kort onderzoek gedaan, hoe je het beste een boek kunt uitgeven. Toen was ik al geïnteresseerd in het uitgeefproces. Het zat wel degelijk in mijn achterhoofd dat ik later ooit een boek zou willen publiceren.

Voor je Overleef me dan schreef, was je voornamelijk bezig met het schrijven van korte verhalen. Wat vond je het grootste verschil tussen het schrijven van een boek en een kortverhaal?

Zo, ik kan wel duizend verschillen noemen. Nee hoor, het is wel heel anders wanneer je meerdere pagina’s hebt, in plaats van een paar. Er zit niet alleen een verschil in lengte, maar ook is het bij een boek zo dat je personages een grotere ontwikkeling doormaken. Wat voor mij de doorslag gaf dat het sowieso een boek zou worden, was dat het plot best groot opgezet was (die van een Derde Wereldoorlog). Ook wist ik van meet af aan dat ik Juno Everlove, mijn hoofdpersoon, een belangrijke ontwikkeling wilde laten doormaken.

Je bent zelf nog vrij jong iets wat we steeds vaker zien bij debuterende auteurs (Yeay voor dat) Is er misschien een tip die je zou willen meegeven aan andere jongeren die graag een boek zouden willen schrijven?

Blijf vooral doorzetten! Dat is heel belangrijk om het uiteindelijk ook op de boekenplank te krijgen, want er komt veel bij een boek kijken. Zo is het schrijfproces niet alleen heel uitdagend, ook is het belangrijk om goed na te denken over de promotie van je boek. Als ik voor mezelf mag spreken, was het bij uitgeverij Boekscout ook belangrijk dat je nadacht over de vormgeving, titel, samenvatting op de achterkant en je eigen auteursbio. Het ligt er een beetje aan in hoeverre de uitgeverij je hierin allemaal ondersteunt, maar het is vaak wel zo dat er veel bij het publiceren van een boek komt kijken.

Je eerste boek wordt uitgegeven door Boekscout. Waarom heb je ervoor gekozen je boek via hen uit te geven?

Via een oud-dorpsgenootje kwam ik achter de uitgeverij. Ik zag op hun website dat ze vooral beginnende auteurs konden helpen, om je eigen auteursdroom waar te maken. Ook heb ik voor Boekscout gekozen, omdat het mij soms lastig leek om bij de echt grote uitgeverijen zoals De Bezige Bij, Cargo en Luitingh-Sijthoff binnen te komen.

Wat vond je als nieuwe auteur het moeilijkste aan het schrijfproces?

Oeh, dat is wel een lastige vraag. Ik ondervond meerdere moeilijkheden, zoals het uitlijnen van het plot, het ontwikkelen van je personages en het schrijven van de dialogen. Als ik moest kiezen, vond ik het uitdenken van een logische plotlijn het lastigst. Ik kwam zelf terecht in het zogenoemde sagging middle syndrome, zoals vlogster Jenna Moreci het eens heeft genoemd. Hierbij heb je wel een begin geschreven en heb je een soort einddoel in gedachten, maar hoe je daar naartoe komt, is het grootste raadsel. Ik heb ook vooral moeite gehad met het schrijven van het middenstuk en ook wel met het einde.

Overleef me dan is een sci-fi en fantasy boek waarom heb je juist voor dit genre gekozen?Kun je in het kort aan de lezers vertellen waar het boek over gaat en waar je de inspiratie vandaan haalde?

Om eerlijk te zijn, neigt het boek iets meer naar de sci-fi dan de fantasy. Maar toch heb ik beide elementen erin gestopt. Het fantasy gedeelte is geïnspireerd door The Lord of the Rings. Ik kan hier nog niet te veel over zeggen, omdat dat element iets over het plot verraad. Wel kan ik zeggen dat de rebelsheid van de muziek van Green Day ook voor inspiratie heeft gezorgd. In het verhaal is er ook sprake van een rebellenleger die iets probeert te doen tegen het onderdrukkende regime. Bovendien heeft de serie Jessica Jones ook een stempel gedrukt op mijn verhaal. Net als Jessica moet mijn personage Juno omgaan met bepaalde magische krachten. Wat die krachten zijn, houd ik nog even geheim.

In het kort gaat het dus over Juno Everlove die verzeilt raakt in een Derde Wereldoorlog in 2090. Haar hele leven wordt hierdoor verstoord, omdat het regime haar om een voor haar onbekende reden heeft uitgekozen. Het heeft in ieder geval iets te maken met het zogenaamde project LIE waar het regime, Het Syndicaat, mee bezig is. Ondertussen wil Juno het liefst optrekken met haar beste vriendinnen Lily en Carly, en ze probeert ook zich weer met hen te herenigen. In het verhaal lees je vanuit deze drie perspectieven, maar ook vanuit de ‘vijand’. Dan heb je ook nog het magische wezen dat op een mens lijkt, genaamd Nessa. Zij weet van Juno’s magische krachten en probeert haar ook op te sporen, om haar te helpen. Maar zal dit ook daadwerkelijk gaan lukken?

Hoe is het hoofdpersonage van Overleef me dan ontstaan?

De naam is in ieder geval afgeleid van twee dingen. In de film Juno komt een zwangere tienermoeder in voor. In mijn verhaal is Juno’s moeder dat. Ook is de naam afgeleid van een Romeinse godin. Ik heb ook geprobeerd om haar op deze manier een magisch tintje te geven. Voor de rest heb ik vooral geprobeerd om me in te leven in een vrouw, wat ik bij tijd en wijle heel geinig vond. Maar voornamelijk heb ik geprobeerd om me in te leven in wat ik zou doen, als er een oorlog uit zou breken.

Tot slot heb ik natuurlijk ook voor jou een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Een huis vol katten of geen katten in huis?

Natuurlijk een huis vol katten. Ik hou van katten!

Een boek uitgeven met een grote uitgever of zelfstandig?

Als ik alle tijd van de wereld had, zou ik het liefst mijn boek zelf willen uitgeven. Het lijkt me erg leuk om zelf uit te zoeken, hoe ik mijn boek het beste zou kunnen uitgeven. Ik vind het leuk om zelf de controle erover te hebben en om die dingen uit te zoeken. Ook kan ik dan mijn eigen deadlines bepalen, maar nog het meest leer ik dan hoe het werkt in de boekenwereld/uitgeefwereld.

Een stand alone of een trilogie?

Dit vind ik wel een moeilijke. Ik neig toch naar een trilogie, omdat het me leuk lijkt het verhaal voor een langere tijd te volgen. Zo kan ik een goede band opbouwen met de personages.

Papieren boek of E-boek?

Zeker weten een papieren boek. Honderd procent!

Lezen of uit eten gaan?

Ik hou eigenlijk ook heel erg van lekker eten, en lezen kan ik altijd nog doen 😉 Of moet ik me nu erg gaan schamen, haha.

Wonen in de stad of in een rustig dorpje?

Doe mij maar een rustig dorpje. Ik ben ook opgegroeid in Hoevelaken, wat ook erg rustig is.

Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit interview met Stan Kelder. Stan ik wil je super bedanken dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x