Interview met Susanne Koster 2

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het tijd voor een interview met Susanne Koster. Alweer mijn tweede keer dat ik met Susanne in gesprek ga. Dat ik weer opnieuw met deze leuke auteur in gesprek ga heeft natuurlijk een goede reden. Over een nachtje slapen komt haar nieuwste boek “alles voor jou” uit. Helaas was het boek een beetje vertraagd maar nu ligt die vanaf morgen dan echt in alle boekenhandels.

Interview met Susanne Koster

Hoi Susanne wat leuk dat ik je weer mag interviewen. Voor de lezers van Bookstamel die jou nog niet kennen is het misschien leuk als je jezelf nog even in het kort wil voorstellen.

Zolang als ik me kan herinneren heb ik lezen en schrijven leuk gevonden. Vanaf mijn veertiende ben ik daadwerkelijk gaan schrijven. Eerst gedichten zoals alleen een meisje van veertien kan schrijven (dramatisch, emotioneel en elke zin moest rijmen), daarna schreef ik dagboeken die ik helaas niet meer heb. Nu schrijf ik realistische jeugd- en Young Adult romans en heb ik ook een aantal populaire psychologische thrillers mogen schrijven. In al mijn boeken staat het bespreekbaar maken van vaak lastige onderwerpen centraal. Zoals bijvoorbeeld in mijn psychologische roman ‘Lege kamers’ waarin de hoofdpersoon psychische problemen heeft. Clavis heeft er een prachtige boektrailer van gemaakt. Trailer Lege kamers

De vorige keer hebben we het natuurlijk al wat over het schrijfproces gehad. Maar nu is “Alles voor jou” onlangs verschenen. Hoe lang heb je over het schrijven van dit boek gedaan?

Omdat ik ook voor dit boek weer veel research heb moeten doen, duurde het deze keer geen maand of 8, 9, maar bijna een jaar. Tel daar de tijd bij op die de uitgever nodig heeft en je bent zo anderhalf jaar verder. Zoals je weet geeft Clavis prachtig verzorgde boeken uit en om aan elk boek evenveel zorg te besteden, moet je soms als auteur een paar maanden wachten. Maar dan heb je ook wat!

Dit boek is weer verschenen bij Clavis, volgens mij zit je daar heerlijk op je plek. Hoe is de cover voor “Alles voor jou” tot stand gekomen (Ik vind deze super tof namelijk)?

Clavis is een heel fijne uitgever, iedereen die er werkt is zó gemotiveerd om voor elke auteur het vuur uit de sloffen te lopen! Het enthousiasme van zowel de uitgevers als de andere medewerkers geeft mij altijd een enorme boost.

Ja, de cover is prachtig, hè? Het geweldige ontwerpteam van Clavis weet me keer op keer te verrassen. Meestal sturen ze mij een voorstel waar ik dan feedback op kan geven en gezamenlijk komen we dan tot een fantastisch omslag. Ik ben er (alweer) zó blij mee!

“Alles voor jou” gaat over Donna en Sem die al jaren bevriend zijn. Heb jij zelf ook een vriend of vriendin die je al vanaf je jeugd hebt?

Ik ben een geluksvogel. Ik heb twee beste vriendinnen. De ene leerde ik kennen toen ik 15 jaar was en de andere toen ik 17 was. Die twee meiden zijn super belangrijk voor mij. Daarnaast heb ik nog een aantal lieve vriendinnen die ik leerde kennen toen ik ergens in de 20 was en die mijn leven ook verrijken.

Is vriendschap voor jou belangrijk?

Zoals je aan het bovenstaande kunt zien is vriendschap zéker belangrijk voor mij. Mijn vrienden ken ik allemaal minimaal 35 jaar en met elk van hen heb ik speciale raakvlakken. We kunnen lachen en huilen met elkaar. Ik moet er niet aan denken dat ik die meiden niet meer zou hebben.

In “Alles voor jou” wordt de vriendschap van Donna en Sem flink getest door onder andere een nieuwe liefde. Heb jij wel eens gedacht bij een vriend of vriendin: ‘Waar ben je in hemelsnaam aan begonnen als die een relatie kreeg?’

Nee, gelukkig niet!

Donna en Sem gaan ook voor het eerst op zichzelf wonen in een studentenhuis. Hoe oud was jij toen je voor het eerst uit huis ging?

Ik was er heel vroeg bij, 17 jaar.

Waar haalde je de inspiratie vandaan voor dit verhaal over vriendschap, liefde en nog zoveel meer?

In het nieuws zag ik steeds van die akelige berichten over stalken. Niet dat Alles voor jou daar over gaat, maar het zette me wel aan het denken. Tot hoever kan vriendschap gaan? Wat zou jij nog pikken van je vriend of vriendin?

Heb je wel eens een schrijvers block gehad? Zo ja, hoe is dit toen over gegaan?

Tja, wat is een writers block? Misschien heb ik daar op dit moment last van. Het schrijven gaat even niet zo vlot als altijd, mijn hoofd zit vol met andere dingen. Corona helpt ook niet mee. Dus dan heb ik last van concentratieverlies, twijfel ik aan mezelf en tegelijkertijd weet ik dat het heus wel goed komt. Ik moet het gewoon de tijd geven.

Je hebt inmiddels aardig wat boeken op je naam staan. Zoals ik de vorige keer al zei, boeken met geladen onderwerpen. Zou je ook een boek willen schrijven over de vreemde wereld waarin we momenteel leven?

Goed idee! Wie weet. Dagelijks komen er genoeg verhalen voorbij in het nieuws of op social media.

Aangezien je over best pittige onderwerpen schrijft, lijk je niks uit de weg te gaan. Is er een onderwerp waar je niet graag over zou schrijven?

Wat een goeie vraag! Meestal komt er gewoon een idee bij me op en ga ik daarmee aan de slag. Maar waar ik echt nooit over wil schrijven is horror. Ik krijg daar nachtmerries van.

Of misschien juist een onderwerp waarvan je zegt: ‘Dit moet verteld worden?’

De onderwerpen die ik belangrijk vind, heb ik al mogen behandelen. Kindermishandeling en incest in de Oneindigheidstrilogie, een onderwerp waar nooit genoeg aandacht voor kan zijn. Weet je dat er in Nederland meer dan 100.000 kinderen per jaar mishandeld worden en dat in België heeft 1 op de 10 kinderen te maken heeft met fysiek of verbaal geweld?

Daarnaast wilde ik ook over psychische problemen bij jongeren vertellen en dat deed ik in Lege kamers. Ik vond het echt shocking om er tijdens mijn research achter te komen dat 1 op de 20 jongeren last heeft van psychische problemen. Nog schokkender vond ik dat 1 op de 5 van die groep echt professionele hulp nodig heeft.

“Alles voor jou” is nu is echt pas net verschenen. Kun je de lezers van Bookstamel in het kort vertellen waarom ze dit boek zouden “moeten” gaan lezen?

Omdat vriendschap en vertrouwen belangrijk zijn in het leven. Maar hoe belangrijk? Wanneer houdt vriendschap op en maakt het plaats voor iets kwaadaardigs?

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven van een boek?

De twijfel. Zelfs na zoveel boeken te hebben geschreven, lijkt dat niet af te zwakken. Elke keer wanneer ik weer een nieuw boek heb geschreven, vraag ik me af of het goed genoeg is.

Ik heb natuurlijk ook weer een aantal pittige dilemma’s voor je. Welke kies je en waarom?

Vriendschap of Liefde?

Liefde. Omdat liefde oneindig is (of in ieder geval hoort te zijn).

Familie of je partner?

Getver, wat een rotvraag! Kies ik toch voor mijn kinderen. Die hebben in mijn buik gewoond.

Nooit meer eten of nooit meer drinken?

Jakkes, ik houd zo van een glaasje wijn bij het eten! Toch zou ik dan (met pijn in mijn hart) kiezen voor nooit meer drinken, want eten doe je vaker dan drinken.

Sporten of lui op de bank?

Is allebei lekker. De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ik vaker lui op de bank zit dan sport.

Waarheid of leugentje om bestwil?

Waarheid. Altijd.

Koken of eten bestellen?

Koken! Daar houden we allebei van. (En heel af en toe een pizza bestellen!)

Schrijven of miljonair worden?

Schrijven!

Bestseller of boekvertaling?

Bestseller, dan komt die boekvertaling vanzelf!

Kasteel of huisje op de hei?

Tjonge, lastig! Kies ik toch voor het huisje op de hei omdat een kasteel nogal veel onderhoud zal vragen.

Ik hoop dat jullie het een leuk interview met Susanne Koster vonden. Susanne bedankt dat je weer in gesprek wilde gaan met mij. Ben je nou benieuwd geworden naar het eerste interview met Susanne dan kun je deze hier terug lezen.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] die zo een tijdje is blijven liggen is Alles voor jou van Susanne Koster. Gelukkig had ik het interview al van te voren gestuurd dus die had ik wel al kunnen plaatsen. Maar nu is het dan eindelijk tijd […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x