Interview met Alice Bakker en Elly Godijn

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag heb ik voor jullie een duo interview. Alice Bakker en Elly Godijn schreven samen namelijk het prachtige verhaal Angela en Emma. Tijd dus om deze auteurs eens wat beter te gaan leren kennen.

Interview met Alice Bakker en Elly Godijn.

Kunnen jullie je eerst even kort voorstellen aan de lezers die jullie nog niet kennen.

Alice: auteur van een aantal YA-boeken en nu samen met Elly auteur van de serie Angela&Emma, over twee zussen die elkaar uit het oog verloren zijn. Daarnaast ben ik moeder, vrouw-van, eigenaar van een tekstbureau, vriendin, theaterliefhebber, fanatiek lezer, wandelaar, spelletjesmens en nog veel meer!

Elly: Ik ben uitgever bij Godijn Publishing en auteur. De schrijver was er eerst, ik schrijf al zolang ik een pek kan vasthouden. Wat heb ik op schrijfgebied gedaan? Korte verhalen, columns voor het damesblad Mijn Geheim, toneelrecensies voor het Noordhollands Dagblad, theaterstukken en in 2018 debuteerde ik met de dagboekroman “Blauw Gras”; een non-fictie roman over de eerste drie maanden van het leven van mijn jongste dochter. In 2020 ben ik samen Alice Bakker het schrijfduo Bakker & Godijn gestart en dat bevalt mij heel erg goed. Wat ben ik trots op ons schrijfproject Angela & Emma. In mijn vrije tijd speel ik toneel en geniet ik van mijn gezin.

Samen een boek schrijven dat lijkt me echt een drama ik wil namelijk altijd alles graag onder controle hebben. Maar hoe was het voor jullie om samen aan deze novelle te werken?

Alice: precies dat! Ik ben een controlfreak, dus dat was even wennen. We schrijven om de beurt een hoofdstuk. Heel verrassend als een hoofdstuk van Elly ineens een hele andere kant op gaat dan ik verwacht. Je moet daardoor je eigen creativiteit aanspreken om weer een beetje de kant op te gaan die je voor ogen hebt en daarom een uitdaging die wat mij betreft goed uitpakt.

Elly: Dus dat! Ik ben ook een controlfreak. Teamsport is niets voor mij, maak ik me zelf wijs, denk ik, maar stiekem kan ik best wel samenwerken. Angela & Emma is begonnen als uitdaging. Nou ik kan je zeggen, het is helemaal geen uitdaging. Al heel snel smaakte het naar meer. Het is heerlijk om samen met Alice de wereld van deze twee zussen te creëren. We halen het beste in elkaar naar boven. En zij zorgt ervoor dat ik tijd maak om zelf te schrijven. En de lezersrecensies zijn ook nog eens supertof.

Wat is het grootste verschil tussen samen of alleen aan een verhaal schrijven?

Alice: het grootste verschil is dat er twee mensen over het verhaal nadenken en het daarom verrassende wendingen krijgt.

Elly: Het verrassingselement. Ik heb voor mezelf een verhaallijn bedacht, maar die kan Alice helemaal omver werpen.

Angela en Emma Weerzien is de intro voor de gelijknamige roman. Wat deed jullie besluiten om eerst een intro novelle te schrijven?

Alice: het idee is andersom ontstaan. We wilden samen een novelle schrijven, maar het bevalt ons zo goed dat we besloten om het een vervolg te geven. Wat mij betreft wordt Angela&Emma een serie van meer dan twee boeken, maar dat hebben we nog niet besproken.

Elly: Het zou een eenmalig project worden, een novelle. Al snel waren we zo verknocht aan die zussen. Wat zijn ze leuk, menselijk ook. Ik hoop op heel veel delen.

Wanneer hebben jullie besloten deze roman/novelle samen te gaan schrijven?

Alice: tijdens een online lezing op Facebook, waarbij Elly aan mij vroeg of ik weleens gedacht had aan duo-schrijven en ik haar vroeg of dit soms een uitdaging was. Toen Elly mij later belde of ik dat echt wilde, zei ik direct “ja”. Het voelde meteen goed.

Elly: Waar een online lezing al niet goed voor is. Toen ik haar vroeg, dacht ik: “Kan ik dit wel? Samenwerken. Mijn verhaal deels laten bepalen door een ander.”

Waar kwam de inspiratie voor Angela en Emma vandaan?

Alice: uit mijn dikke duim!

Elly: Als ik ga schrijven, word ik Emma, ben ik Emma. Een deel van wie zij is, ben ik. Mijn dromen en angsten zitten voor een deel in haar. En uiteraard heb ik ook een hele dikke duim.

Wanneer kunnen we de complete roman verwachten?

Zomer 2021, we zijn goed bezig!

Ja, als ik me aan de deadlines houd, dan is het zomer 2021.

Wat heb je van de ander geleerd tijdens het schrijven van deze novelle en de roman?

Alice: hoe leuk Zweden is! Elly was er al geweest en omdat een deel van het boekje daar afspeelt, moest ik me erin verdiepen. Ik wil ernaartoe!

Elly: Dat ik best kan samenwerken. Als het maar met de juiste persoon is, haha.

In Angela en Emma gaat Angela opzoek naar haar tweeling zus Emma die op 18-jarige leeftijd weg liep van huis. Hoe was jullie jeugd?

Alice: ik ben opgegroeid in een tuindersgezin als oudste van drie met een prima jeugd, ik heb er geen dag over nagedacht om van huis weg te lopen.

Elly: Ik was rebels, een lastige puber en ik liep regelmatig weg of kwam op onmogelijke tijden thuis. Op mijn 18e ging ik het huis uit, omdat ik snakte naar avontuur. Arme ouders, wat heb ik ze veel grijze haren bezorgd.

Hebben jullie wel eens iemand uit het oog verloren die je graag nog wel eens terug zou willen zien?

Alice: het is altijd leuk om oude schoolvriendinnen te spreken na lange tijd. Maar nee, niet iemand specifiek.

Elly: Mijn vriendinnen van de middelbare school, die zou ik nog weleens willen terugzien.

Familie geheimen is nog iets wat centraal staat. Je hebt natuurlijk grote geheimen en kleine geheimen. Zijn jullie goed in het bewaren van geheimen?

Alice: ja, dat kan ik wel. Project Angela & Emma was geheim tot de publicatie van Weerzien, ik hou er wel van om dan te strooien met kleine aanwijzingen, maar houd mijn lippen stijf op elkaar. Nu zijn er natuurlijk ‘grotere’ geheimen, ook dan kan ik mijn mond goed houden.

Elly: Ja!

Elly naast auteur ben je natuurlijk ook uitgever. Is het voor jou lastig om met een kritisch oog naar je eigen schrijfwerk te kijken?

Dat doet Alice voor mij! Dat is het fijne van samenwerken. Je eigen werk redigeren is heel moeilijk.

Hoe is de cover van Angela en Emma tot stond gekomen?

Samen met Alice heb ik een coverbriefing gemaakt en dit heb ik vervolgens als uitgever met de vormgever besproken. Ik heb twee petten op; Elly de auteur en Elly de uitgever. En tot nu toe kunnen wij dit heel goed gescheiden houden.

Zouden jullie nog vaker een boek met zijn tweetjes willen schrijven?

Alice: zeker, dat zijn we al aan het doen. Wat mij betreft doen we dit hierna ook vaker.

Elly: Ja!

Wat kunnen de lezers verwachten van het boek en de novelle Angela en Emma?

Alice: dat ze in spanning achterblijven. Er zijn een aantal open eindjes die in de roman aan bod komen. Maar ook: dat ze de zussen in hun hart sluiten. Angela en Emma zijn fantastisch.

Elly: Ik probeer een psychologische roman te schrijven, dat je meer leest tussen de regels. Een roman met een diepere laag en die je niet meer loslaat.

Wat mag er echt niet ontbreken tijdens het schrijven aan een boek?

Alice: muziek, thee, reuring. Ik houd van schrijven op mijn werkplek, waar meer mensen aanwezig zijn.

Elly: Een computer en rust. Geen reuring, haha. En een kop thee binnen handbereik.

Welke tip hebben jullie voor jonge auteurs die aan hun eerste manuscript werken?

Alice: doorgaan!

Elly: Lees je verhaal nog een keer, nog een keer, nog een keer en … denk niet na de eerste versie: dit is het. Kijk nog een keer kritisch naar je tekst en leest het hardop.

Tot slot heb ik natuurlijk ook een aantal dilemma’s welke kies je en waarom?

Angela of Emma?

A: Angela! Een beetje een inkopper, want ik bén Angela, haha.

E: Emma!

Samen een verhaal schrijven of alleen?

A: allebei, als ik wacht op een hoofdstuk van Elly, schrijf ik aan een eigen boek.

E: Ja, dus dat!

Een papieren boek of een e-boek?

A: luisterboek, daar ben ik erg verliefd op. Of mocht ik die niet kiezen?

E: Papieren boek

Alleen in het bos of gestrand midden op zee?

A: alleen in het bos, lekker een stuk wandelen

E: Alleen in het bos

Eten koken of eten bestellen?

A: ik ben getrouwd met een kok (die elke avond thuis is) en kook zo goed als nooit zelf, maar kies toch voor eten koken.

E: Eten bestellen

Familie of vriendschap?

A: lastige vraag! Vriendschappelijk met familie en vriendinnen alsof het zussen zijn

E: Vrienden zijn de familie die je zelf kiest. Dus familie.

Een tv serie of een film?

A: een boek! Ik kijk geen series en films.

E: Tv-serie.

Donker of Licht?

A: donker, ik ben een avondmens

E: Ik ben bang in het donker. Als ik moet kiezen voor dag of avond, dan kies ik voor avond.

Hopelijk vonden jullie dit interview met Alice Bakker en Elly Godijn net zo leuk als dat ik het vond om de vragen te stellen. Benieuwd geworden naar de novelle lees dan mijn recensie hier.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Suzanne van den Buijs
Suzanne van den Buijs
3 jaren geleden

Heel mooi en interessant interview met
Alice Bakker en Elly Godijn!
Ik heb het met plezier gelezen.
Complimenten!

Hartelijke groet,
Suzanne van den Buijs

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x