Interview met Marja Visscher

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het tijd voor het interview met Marja Visscher. Helaas betekent dat dus ook dat November alweer op zijn eind loopt en we afscheid gaan nemen van de auteurs van eigen bodem van deze maand. De eerste waar we afscheid van gaan namen is Marja Visscher maar niet getreurd want ik ga de complete trilogie lezen. Dus jullie hebben nog 2 leuke recensies te goed.

bewaar voor later op pinterest

Je hebt sinds 4 jaar het roer helemaal omgegooid, waarom besloot je dit te doen?

Ik heb meer dan 25 jaar een uitgeverij gehad waarin wij historische fotoboeken uitgaven van dorpen en steden. Daarnaast gaven wij een glossy tijdschrift uit. In die tijd werkte ik ook nog voor een krant, een heel druk leven dus. Na dat wij, gezien de leeftijd (ik ben van 1951) besloten te stoppen met de uitgeverij, heb ik mijn grote liefde, het schrijven weer opgepakt. Zomer & Keuning wilde mijn manuscript wel uitgeven.

Schrijven is altijd wel op een of andere manier onderdeel van je leven geweest. Wat vind je zo mooi aan schrijven en de Nederlandse taal?

Mijn voorkeur bij het schrijven gaat uit naar de historische roman. Vooral het historisch onderzoek voorafgaande aan het schrijven vind ik heerlijk. Zeker wanneer zich in de geschiedenis of de archieven losse eindjes bevinden waar niemand een antwoord op heeft, ben ik op mijn best om daar een ‘antwoord’ op te verzinnen. In de Nederlandse taal ben ik nu eenmaal op mijn best, maar het is ook heerlijk om met de taal te ‘spelen’. Mooie zinnen bouwen is een prachtig onderdeel van het schrijven. Ik ben dan ook niet gauw tevreden.

Inmiddels ligt je focus op het schrijven van romans. Waarom heb je juist voor dit genre gekozen?

Ik heb alle genres al eens ‘geproefd’. Een biografie geschreven, kinderboeken, een essay, een hedendaagse roman, een streekroman. Maar ik voel me het prettigst bij de historische roman en dan ook nog gebaseerd op ooit echt bestaande figuren. Maar dat brengt ook een zekere verantwoording met zich mee. Om maar eens een extreem voorbeeld te noemen, ik kan een begenadigd staatsman, geen moord in de schoenen schuiven. Haha tenzij het natuurlijk zo is.

Je voorkeur ligt bij Historische romans, ben je altijd al geïnteresseerd geweest in de geschiedenis?

Ja zeker en in de gelukkige omstandigheden verkeerd dat ik op school een docent trof die daarin de juiste snaar wist te raken door zijn geweldige verhalen.

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven van een historische roman?

Eigenlijk niets. Ik heb niet zo gauw een zogenoemd ‘writers block’ omdat ik mijn verhaal altijd grondig voorbereid. Ik weet waar ik heen wil en begin niet eerder voor ik de geschiedenis volledig heb uitgezocht en ook in mijn hoofd heb. Ik maak ook vaak een calendarium met de jaartallen waarin er in het leven van mijn hoofdpersonen iets gebeurde. Dus ik heb eigenlijk het complete plaatje bij het schrijven al in mijn hoofd. Toch kan ik daar tijdens het schrijven met gemak van afwijken, dat geeft ook de jus en de spanning aan het schrijven, nieuwe verhaaldraden, nieuwe wegen om in te slaan, maar wel het verhaal wat je wilt vertellen in de gaten houden. Ook heb ik naar aanleiding van de boeken die ik al geschreven heb, een prachtig archief opgebouwd van zowel de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Dat kan zijn op gebied van eetgewoonte, kleding, rituelen als sterven, huwelijk en geboorte, maar ook vervoer, inrichting van de huizen, politiek etc.

Je boeken worden uitgegeven door 2 uitgevers, de boeken onder Marja Visscher door Zomer & Keuning en de boeken onder je meisjesnaam Marja Coenradie door Ominiboek. Waarom heb je voor 2 uitgevers en 2 verschillende namen gekozen?

Omdat de boeken voor Omniboek ook wel iets hebben te maken met de geschiedenis of de historie, maar op een andere manier worden geschreven. Je zou kunnen zeggen dat het narratieve romans zijn, dus wel gebaseerd op de werkelijkheid, maar waar de dialogen niet altijd voor het oprapen liggen. Deze probeer ik, om de leesbaarheid te bevorderen te halen uit interviews en brieven. Zijn die er niet dan ontbreken deze in de ‘roman’. Omdat dit zo’n geheel andere genre is, is het voor mij wel een uitdaging, maar doe ik dit onder mijn meisjesnaam. Waarschijnlijk boor ik met deze boeken ook een geheel ander lezerspubliek aan. Ik sla eerlijk gezegd graag mijn vleugels uit op alle gebied.

Voor je historische romans doe je ook veel onderzoek. Hoe begin je aan zo’n onderzoek?

Ik heb de tijd nog gekend dat je voor historisch onderzoek nog echt naar de archieven toe moest. Nu is dat veelal niet meer het geval, al gebeurt het toch nog weleens hoor. Op internet zijn bijna alle archieven beschikbaar en gedigitaliseerd, waaronder ook de krantenarchieven. Maar op internet begint mijn onderzoek wel, wat is er al bekend van mijn hoofdpersoon of hoofdpersonen. Vervolgens ventileer ik uit hun ‘daden’ zal ik maar zeggen het karakter dat ik hen wil meegeven. Verder zoek ik in antiquariaten naar boeken die er op dat gebied geschreven zijn. Ben nu bezig met een verhaal dat zich in de tijd afspeelt van patriotten tegenover de orangisten. Ik kijk dan of er op dat gebied de nodige literatuur is, waar ik dan een keuze uitmaak en het aanschaf.

Waar haal je de inspiratie voor je romans verder nog vandaan?

Ik zoek graag voor mijn hoofdpersonen vaak naar een vrouw. Het digitaal Vrouwenlexicon van Nederland is een heerlijke inspiratiebron.

Wie is je favoriete personage uit alle boeken die je tot nu toe geschreven hebt?

Daar kan ik eigenlijk geen antwoord op geven, omdat je bij het schrijven van het betreffende boek altijd weer van je hoofdpersoon gaat houden. Sterker soms vind ik het zelfs jammer dat het boek klaar is, dat ik afscheid van haar moet nemen en haar moet overdragen aan de lezers, die er dan wat van mogen vinden. Altijd wel weer een beetje spannend hoe zij ontvangen wordt. Voel mij daar ook verantwoordelijk voor om haar goed neer te zetten en goed te typeren. Maar laat ik zeggen om toch een antwoord op je vraag te geven, dat ik wel erg gesteld was en nog wel ben op de hoofdpersonen uit de historische trilogie De Badhoeve, namelijk Hermina Maria Dijk en haar echtgenoot de Amsterdamse jurist mr. Jacob Amersfoordt. Drie boeken lang heb ik de geschiedenis en avonturen op hun landgoed De Badhoeve mogen beschrijven. Zij was een vooraanstaande componiste in die tijd en haar man eerst advocaat, maar later toen de Haarlemmer meer werd drooggelegd een vooruitstrevend agrariër, die de eerste agrarische stoommachines naar Nederland haalde, het landgoed aanlegde (waar later Badhoevedorp uit is ontstaan) en later ook burgemeester werd. Het echtpaar heeft veel voor de Haarlemmermeer betekend. Zeker ook de arme kolonies die zich toen nog in de kale polder bevonden. Het landgoed heeft in hun tijd een wereldbetekenis gekend, door wat daar allemaal gebeurde. Het was heerlijk om die geschiedenis weer aan het lezerspubliek te kunnen vertellen. Daarbij kreeg ik later een CD in handen met de prachtige muziek van Hermina Dijk. Ik vond dat heel ontroerend om haar te kunnen beluisteren, symfonieorkest en koren, maar ook stukken voor viool en piano of piano met zang. Haar muziek lijkt veel op dat van Franz Schubert, heel melodieus, echt prachtig. In het laatste deel van de Badhoeve-trilogie refereer ik ook aan haar compositie waarin ze samen met Jacob, hij schreef veel teksten voor haar, een prachtige finale schreef aan een verschrikkelijk tijd van een pandemie tyfus, cholera, veepest en bij de kinderen mazelen. Ik hoop dat mijn lezers die sfeer en emotie ook voelen. Wanneer dat zo is dan heb ik het, denk ik, goed gedaan.

Waar zou je nog graag een roman over schrijven?

Wie het Vrouwenlexicon kent weet dat ik voorlopig nog dames genoeg heb waarover ik graag zou willen schrijven.

Op welke plek werk je graag aan je boeken?

Om te schrijven heb ik een heerlijke werkkamer. Een groot bureau waarop ik twee schermen kan zetten, waar ik mijn documentatiemateriaal kan uitleggen dat ik op dat moment nodig heb. Ik woon midden in de polder en mijn uitzicht is dan ook meer dan landelijk. Ik kijk vanuit mijn werkkamer zo over de oneindige polder.

En wat vind je eigenlijk het moeilijkste aan het schrijven van een verhaal?

Eigenlijk ondervind ik op geen enkel moment moeilijkheden omdat ik georganiseerd te werk ga. Wat weleens belastend is dat je in het dagelijks leven altijd het verhaal waar je mee bezig bent in je hoofd hebt. Mij leidt dat weleens af van mijn andere dagelijkse bezigheden, al stelt mijn echtgenoot mij gelukkig wel in staat dat ik mij volledig aan het schrijven kan wijden. Hij doet de boodschappen en samen gaan we op vrijdag door het huis om het schoon te maken. Zijn hulp is aan alle kanten groot. Ik prijs mij daar heel gelukkig in. Daarnaast probeer ik te ontspannen door in mijn atelier, dat in de tuin ligt, te schilderen en door viool te spelen. Vroeger in een symfonieorkest, nu gewoon lekker thuis. Dan koop ik zo af en toe een nieuw stuk en studeer dat in. Om aan de nodige beweging te komen werken wij samen in de tuin. Die is heel groot 1100m2 en wandelen wij met de Sammy onze hond.

Hoe komen de covers van jou boeken tot stand?

Dat laat ik geheel aan Zomer & Keuning over die daar absoluut raad mee weten. Uiteraard leggen ze de omslag ons altijd voor en kunnen we daar als auteur ook een mening over ventileren. Dus een zekere inspraak is er wel. Hetgeen ook wel fijn is.

Tot slot heb ik ook een aantal dilemma’s voor jou. Welke kies je en waarom?

Wonen op een kasteel met slotgracht of in een hutje op de hei?

Hutje op de hei

Luxe uit eten of een huisgemaakte maaltijd?

Luxe uit eten, wij zijn terrasgangers en buiten de deur eters.

Zoetigheid of juist iets hartigs?

Graag zoetig, maar beter hartigs om dat ik diabeet ben en dan de zoetigheid moet wegspuiten. Dat is niet direct goed. Laten we het zo zeggen ik ben een gezonde diabeet zonder zoete of hartige, vaak vette tussendoortjes. Dat hou ik graag zo, heb het leven lief!.

Schrijven of lezen?

Schrijven al is lezen ook een grote liefhebberij.

E-boek of papierenboek?

Beide, mijn boekenkasten puilen uit, dus ga ik vaak over op het e-book.

Geschiedenis of de tegenwoordige tijd?

Voor mijn verhalen de geschiedenis, maar wat mijn leven betreft liever in het heden.

Rok of Broek?

Broek

Tv of Film?

TV het liefst thuis, maar een mooie film gezellig in de bioscoop is een lekker uitje.

Theater of concert?

Concert. Wij zijn liefhebbers van klassieke muziek en gaan veel met vrienden naar concertgebouw De Doelen in Rotterdam.

Fietsen of Zwemmen?

Geen van beide, broertje dood aan sporten. Wandel wel veel!

Winter of Zomer?

Beide, ik vind elk jaargetijde wel heerlijk. Ook de winter, maar zonder sneeuw en ijs en dus zonder ongemak. Gelukkig hebben we het niet voor het zeggen.

Hopelijk vonden jullie dit Interview met Marja Visscher net zo leuk als dat ik het vond om de vragen te stellen. Marja super bedankt dat je mee wilde doen aan de blogs van eigen bodem.

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda
3 jaren geleden

Mijn moeder tipte mij laatst op deze schrijfster omdat ik historische romans ook erg leuk vind om als afwisseling te lezen. Leuk om nu wat meer van haar te weten.

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x