Interview met Barbara de Smedt

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Gisteren konden jullie al mijn recensie van Alleen het nieuwste boek van Barbara de Smedt lezen. Maar ik mocht deze leuke auteur natuurlijk ook nog interviewen. Dat interview met Barbara de Smedt kun je hieronder gaan lezen.

bewaar voor later op pinterest

Interview met Barbara de Smedt

Hoi Barbara zou je jezelf in het kort even kunnen voorstellen aan de lezers van Bookstamel die jou nog niet kennen.

Hoi Melanie, dat wil ik zeker! Ik ben Barbara, geboren in 1976 en verslaafd aan boeken sinds ik kan lezen. Mijn leven deel ik met mijn man, twee kinderen, een hond en een kat. Dat leven speelt zich sinds december af in Portugal, waar ik woon.

Het eerste boek dat ik van jou hand gelezen heb is Blauw geschreven onder de naam J.B Ocean waarom is dit boek onder een andere naam uitgebracht?

Heel eenvoudig: omdat ik dit boek samen met Joke schreef en we niet twee auteursnamen op het omslag wilden. Blauw is ook niet door mij of Joke geschreven, maar door de auteur die wij zijn als we samen schrijven: J.B. Ocean dus.

Blauw is ook het eerste boek dat werd uitgeven door Hamley Books hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Hamley heeft ons zelf aangeschreven nadat wij Blauw in eigen beheer hadden uitgebracht. Valerie Vaes, een van de Hamley bloggers, zou Sandra Vets attent gemaakt hebben op ons boek. Tenminste, zo heb ik het begrepen. Wij waren natuurlijk erg vereerd en zijn heel blij dat Blauw enkele maanden later in een nieuw jasje uitkwam bij Hamley.

En nu is dan onlangs het boek Alleen de eerste thriller van jouw hand verschenen. Waar haalde je de inspiratie voor dit boek vandaan?

Ik kan er natuurlijk niet te veel over vertellen, maar een enge gebeurtenis uit mijn eigen leven inspireerde me om het verhaal van Julie te schrijven. Iets met een zwangerschap en een stalker. Meer zeg ik niet, haha! Het gaat trouwens over iets wat meer dan twintig jaar geleden gebeurde, en in mijn geval liep het goed af.

Je schreef natuurlijk al samen met een vriendin als J.B Ocean vond je het moeilijk om nu een boek alleen te schrijven?

Ja en nee. Het creatieve proces vond ik in eerste instantie moeilijker, omdat ik mijn klankbord kwijt was. Voorheen konden Joke en ik samen babbelen over wat onze personages zouden doen in die of die situatie. Nu moest ik dat alleen doen. Het was ook de allereerste keer dat ik een boek van A tot Z helemaal alleen schreef, het was dus een ongelofelijk leerproces. Is het trouwens nog steeds. Het redigeerproces was dan weer makkelijker om alleen te doen.

Alleen is een thriller waarom heb je juist voor dit genre gekozen.

Ik lees zelf graag thrillers en vind het altijd knap hoe een auteur de spanning opbouwt. Bovendien zat ik al met het verhaal van Julie in mijn hoofd door wat ik had meegemaakt en was het een natuurlijk keuze. Of dit nu echt ‘mijn’ genre is, weet ik niet. Ik heb nog veel verhalen in mijn hoofd, niet allemaal thrillers.

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven van een thriller?

Wanneer ik schrijf, ga ik zelf helemaal op in de emotie van mijn personages. Wanneer zij erge dingen meemaken, maak ik die emotioneel ook mee. Dat kan best diep gaan. Vooral op het einde van ‘Alleen’ werd het nogal heftig voor me.

Kun je misschien in het kort aan de lezers vertellen waar Alleen over gaat?

Ja , heel graag. ‘Alleen’ gaat over Julie Meskens, een student Diergeneeskunde. Ze is haar moeder enkele jaren geleden verloren en probeert heel hard om haar leven op de rails te houden door zich op haar studie te richten. Maar emotioneel is ze erg kwetsbaar en ze rijgt de onenightstands aan elkaar. Alles verandert wanneer ze ongepland zwanger wordt. Ze probeert er samen met de vader van de baby het beste van te maken, maar dan gebeuren er een paar vreemde dingen die uiteindelijk tot het ondenkbare leiden: de hoogzwangere Julie verdwijnt spoorloos. De politie staat voor een raadel. Is ze weggelopen? Zit de vader van de baby erachter? Is ze ontvoerd of vermoord? De rest zal je moeten lezen… 

Ik ga alleen binnenkort lezen en ben reuze benieuwd naar het verhaal. Daarna ga ik er met een recensie natuurlijk mijn mening over vormen. Net als vele bloggers met mij. Vind je het spannend om deze recensies te lezen? (Inmiddels heb ik deze dus al gelezen maar we moesten het interview vanwege mijn operatie al eerder doen)

Vreselijk spannend! Met Blauw was ik echt een recensie-junkie: ik moest en zou elke letter die over dat boek werd geschreven lezen. Nu plan ik het wat rustiger aan te doen. Maar of dat gaat lukken…

Doe je ook wel eens wat met de feedback die je in recensies krijgt?

Dat ben ik zeker van plan. Je krijgt als auteur trouwens al feedback voor het boek in druk gaat en dat vind ik prachtig. Ik heb zelf enkele van mijn goede vriendinnen mee laten lezen tijdens het schrijven van Alleen en dankzij hun feedback is het boek completer geworden dan het eerst was. Ik besef heel erg dat ik nog maar aan het begin van mijn schrijf carrière sta en ben dus dankbaar voor elke vorm van opbouwende kritiek.

Heb je wel eens een schrijfblok gehad? Zoja hoe ben je er toen weer uitgeraakt.

Nee, nog niet! Oef.

Dat je van spannende boeken schrijven houdt is inmiddels wel duidelijk maar lees je zelf ook graag een spannend boek?

Yes!

Zoja wat is je favoriete spannende boek?

Oeh, da’s moeilijk. Ik ben een Karin Slaughter fan, maar haak wel eens af wanneer ze in al te gruwelijke details vervalt. Silence of the Lambs van Thomas Harris is misschien wel nog steeds een van mijn favorieten.

Ik ben natuurlijk ambassadeur voor de Nederlandstalige auteurs welke Nederlandstalige auteur is een groot voorbeeld voor je en waarom?

Griet Op de Beeck omdat ze het durft haar eigen stijl te hebben, ondanks de vele kritiek die ze krijgt.

Is er een thema of onderwerp waar je nog wel eens over zou willen schrijven?

Mensen in al hun vormen van kwetsbaarheid. Daar ga ik nog jaren zoet mee zijn.

Je bent vorige jaar naar de Portugese kust verhuisd met je gezin. Was dit altijd al een droom van jullie?

Ja, naar het buitenland vertrekken wilde ik allang, en mijn man ook, maar dat het Portugal zou worden was een nieuwe wending.

Daarnaast volg je momenteel een studie Psychologie en wetenschap hoe ben je bij deze studie terecht gekomen?

Ik ben geïnteresseerd in mensen. Waarom wij dingen doen die we beter niet zouden laten of omgekeerd: waarom we dingen niet doen, die we beter wél zouden doen. Erg boeiend! Al moet ik eerlijkheidshalve wel vertellen dat mijn studie stilligt sinds de verhuizing. Ik zie wel wat de toekomst brengt.

Tot slot heb ik natuurlijk ook een aantal dilemma’s voor je. Welke kies jij en waarom?

Aan het strand of aan het bos wonen?

Da’s makkelijk: aan het strand! Daar woon ik nu ook. Ik hou van de oceaan.

Binnen of buitenland?

Binnenland, want dat is Portugal nu voor mij.

Eten of Drinken?

Zonder water ga je sneller dood, en voeding kan ook in drinkbare vorm dus: drinken.

Gezondheid of Geluk?

Gezondheid. Anders wordt geluk moeilijk. Bovendien is geluk geen constante, maar eerder een vluchtig gevoel. Iets van ‘af en toe’.

Liefde of Geld?

Liefde, zonder twijfel. Een mens wordt elke manier van leven gewoon, maar niet een zonder liefde?

Uit eten of eten bestellen?

Ik ga heel graag uit eten, maar mijn man niet zo. Dus is het compromis vaak bestellen. Maar ik kies dus voor uit eten.

Lopen of met de auto?

Lopen als het kan

Goed of Kwaad?

Ehm, goed?

Mens of dier?

Poeh, dan toch maar mens. Een dier kan niet lezen en schrijven helaas.

Sporten of gezond eten?

Gezond eten. Dat is de basis (en meteen een van mijn stokpaardjes, want ik ben ook afslank coach en zie te vaak dat mensen denken dat ze alles kunnen eten als ze maar gaan sporten. Niet dus. Maar die ‘rant’ zal ik je besparen 😉 ).

Hopelijk vinden jullie dit interview met Barbara de Smedt net zo leuk als dat ik het vond om de vragen te stellen. Barbara bedankt dat je mee wilde werken aan dit interview.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] met het lezen van een lekker dik boek! Het eerste boek van 2021 is dus een feit! Ik las alleen van Barbara de Smedt. Ik moet bekennen dat ik dit boek een paar keer heb moeten weg leggen. Nee het was geen slecht boek […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x