De favorieten van Ina de Man

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Omdat Ravenburcht het eerste boek is van Ina de Man neem ik jullie ook weer mee langs de favorieten van Ina om haar toch wat beter te leren kennen. Zitten jullie er klaar voor, daar gaan we.

bewaar voor later op pinterest

Wat is het meest speciale of favoriete land dat je ooit hebt bezocht?

Dat is zonder twijfel Singapore. Na een lange “Red Eye” (een nachtvlucht) landde ik in Singapore. Het leek of ik in het paradijs ging landen. Hagelwitte stranden en overal palmbomen. Alles in de stad was zo schoon en goed onderhouden, fantastisch echt. Maar mijn favo land is nog altijd Groot Brittannië. Zodra ik van de trein stap voel ik me er thuis.

Welk boek heb je als kind echt verslonden?

Ik heb er massa’s verslonden. Reeksen als De Vijf, de Hardy Boys….. maar het boek dat een geweldige indruk op mij heeft nagelaten is De Kinderkaravaan van Ann Rutger-Vanderloeff. Ik ben daar echt niet goed van geweest en dat heeft nog heel lang nagezinderd. En ik denk het boek dat mijn liefde voor geschiedenis echt een boost heeft gegeven, was Dochter van de Dageraad, over het leven van één van de weinige vrouwelijke farao’s Hatsjepsoet.

Welke Nederlandstalige auteurs vind jij ontzettend goed?

Ik heb alle Van Inn’s gelezen van Aspe, het was een soort ritueel. Ik hou van politiethrillers dus die hoort zeker in het rijtje. Een tijdje geleden was er op TV de reeks Coppers, die ik superslecht vond. Maar ik wist uit ervaring dat je vaak de boeken niet kan vergelijken met wat ze er op TV van brouwen en ik ben Tony Coppers beginnen lezen. En ik was blij en aangenaam verrast want de boeken zijn wel goed. Als kind heb ik er een heleboel gelezen van Thea Beckman en Jan Terlouw, gewoon omdat ze zo goed geschreven zijn. De schrijfster van de Noordzee Moorden vind ik ook wel goed, hoewel het voor een Vlaamse wel even aanpassen was aan het echte ‘Hollands’. Maar ook Sterre Carron en onze eigen Sandra mogen er best wezen. Ik vind dat het tegenwoordig nog moeilijk is om in het Nederlands taalgebied een boek te vinden dat NIET goed is, de kwaliteit is echt komen boven drijven en dat is alleen maar positief.

Wat is je favoriete bezigheid naast schrijven?

Haken! Het klinkt misschien wat ouwbollig, maar ik haak supergraag. Ik kan trouwens niet naar televisie kijken zonder iets met mijn handen te doen, en dan is haken een leuke bezigheid. Ik heb massa’s dekens, mutsen, sjaals en amigurumi (gehaakte diertjes) bij elkaar gehaakt die voor het grootste deel allemaal hun weg vonden naar familie en vrienden.

Wat snoep of snack je graag?

Over het algemeen ben ik geen snoeper, behalve als ik gefrustreerd ben. Dan kan ik zo een zak winegums of beertjes achter elkaar opeten. Ik ben ook gek op chocolade, maar dat eet ik met mate, nooit meer dan een blokje of twee. In de zomer ruil ik met plezier de chocolade voor vers fruit of nacho chips met dip.

Welke maaltijd staat er op tafel als je eters krijgt?

Hangt er vanaf. Ik kan best goed koken, maar ik moet er dan wel de tijd voor nemen. Als de kinderen met aanhang op bezoek komen (wat redelijk vaak is) maak ik verse spaghetti of macaroni. Chili con carne kan ook, dan gaat heel de pot eraan. Maar als we een ander paar op bezoek krijgen, dan durf ik me wel wagen aan iets speciaals. Zelfgemaakte pathé, wildragout met verse appelmoes ala Ina (met honing, kaneel en gember en rozijntjes). Eendenborstfilet met gefruite uitjes, witloofsla en aardappelkroketjes. En in de zomer doen we (behalve dit jaar) een barbecue en dan doe ik altijd een heel koud buffet erbij. Lekker makkelijk, ieder neemt wat hij graag eet.

Wat is je favoriete feestdag?

Kerstavond, zonder twijfel. Vorig jaar was het eerste jaar dat we niet heel de familie bij ons thuis hadden omdat ik ziek was. Maar normaal is dat altijd een heel gezellige boel. Alle stoelen aan de kant, lange tafel in de woonkamer en een boom die uitpuilt van de pakjes. Vorig jaar maakte mijn schoonzoon een kast in de vorm van een kerstboom. Dan wordt hij opgetuigd met verse dennentakken, namaaksneeuw en staat hij vol met kersttaferelen en huisjes. En is kerst voorbij wordt het een kast met fotokaders. Lekker handig.

Welk boek is het meest bijzondere boek dat je ooit gelezen hebt?

Dat moet De Nobelprijs zijn van Andreas Eschbach. De schrijver was mij totaal onbekend en het boek lijkt tot bijna het einde nogal voorspelbaar. Maar dan… boem! Is niets meer wat je dacht of wist van het verhaal, blijkt alles anders maar toch valt alles in de plooi. Ik denk dat ik na het lezen van het boek nog zeker twee weken wakker ben geworden met in mijn hoofd : “Hé, natuurlijk ging het zo, waarom heb ik dat niet gezien toen ik dat hoofdstuk las”. Een boek eigenlijk dat je ook na de laatste bladzijde nog bezig blijft houden. Dat had niks te maken met het thema maar wel met de kwaliteiten van de schrijver om te verrassen.

Welk sprookje is je altijd bijgebleven?

Geen van de disney sprookjes alleszins. Later heb ik de sprookjes van Hans Christian Anders gelezen, de originele dan, en die vond ik bijzonder duister. Maar wat me altijd bijgebleven is, dat zijn de Fables. Sprookjes figuren die in het hedendaagse New York wonen waar Sneeuwwitje de burgemeester is. Dat is sprookje, Dr. Who, Librarians en nog veel andere reeksen in elkaar. Is wel alleen in comic verkrijgbaar dacht ik.

Welk ijsje is je favoriet?

Dame Blanche… Vanille ijs met een dikke laag warme chocolade en een koekje 🙂

Naar welke muziek luister je graag?

Goh, ik heb een heel eclectische muzieksmaak. Ik kan genieten van Metal, maar even goed van klassiek zoals Bach, het hangt een beetje van de gelegenheid af. In de auto is het ofwel ruig, ofwel zijn het meezingers van alle tijden (dus vanaf 1930 tot nu in verschillende talen). Als ik schrijf zet ik meestal klassiek op, of power ballads. Maar als het spannend wordt in mijn verhaal dan mag het ook wat ruiger. En met Spotify is dat helemaal geen probleem meer, alles wat je graag hoort staat erop 🙂

super leuk om je wat beter te leren kennen door middel van je favorieten Ina de Man 🙂 volgende week zijn we natuurlijk terug met of het interview of een recensie.

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Manon
3 jaren geleden

Klinkt als een hele leuke en gezellige kerstavond.

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x