Zwarte Vijvers van Amina Laffet

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Op 4 oktober konden jullie op mijn blog al een interview lezen met Amina Laffet. In dat interview vroeg ik haar van alles over haar nieuwe boek Zwarte Vijvers. Inmiddels heb ik het boek gelezen en is het dus tijd voor een recensie van dit boek.

Bewaar voor later op pinterest

Titel: Zwarte vijvers Auteur: Amina Laffet Uitgeverij: Hamley Books Genre: Young Adult Cijfer: 10

Hier gaat Zwarte vijvers over:

Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar Zwarte Vijvers is recent uitgeroepen tot no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen.

De zestienjarige Tamara komt meteen in opstand. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet.

Nikkie, een populaire Influencer, gebruikt haar platform om jongeren te informeren, maar bevindt zich al gauw in een hachelijke situatie door de vele protesten.

Derek, een arts-in-opleiding, waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen.

Lukt het om Rashad te redden, of wordt de jongen het eerste slachtoffer van de nieuwe wet?

Dit vind ik van Zwarte vijvers:

Ik begin zoals altijd even met de cover en die vind ik prachtig. De cover past heel goed bij het verhaal en heeft een lekkere ruige uitstraling. De titel vond ik niet zo maar naar het lezen van het verhaal past die uitstekend.

Dan gaan we naar het verhaal zelf! Wauw als aller eerste moet ik Amina complimenteren. Want wat een lef om in deze tijd waarin racisme een groot onderwerp is van vele discussies een maatschappelijke young adult te schrijven die precies deze punten allemaal aanspreekt. Zwarte Vijvers is dan in mijn ogen ook echt een must read voor alle middelbare scholieren.

Zwarte vijver is rauw puur en hoewel het fictie is zou het maar zo eens echt ergens hier in Belgie of Nederland kunnen gebeuren. Want helaas neemt ook hier het bendegeweld enorm toe en is dit niet meer iets alleen uit Amerika of films. Amina weet haar zorgen over de kant waar de wereld naar toe gaat prachtig te verwoorden. Maar daarnaast geeft ze de lezers ook een super mooie boodschap mee. Namelijk dat elk mensenleven er een is. Dat elk mens het verdient om beschermd en gered te worden ongeacht welke huidskleur iemand heeft of ongeacht op welke plek die gene woont.

Maar goed ik dwaal af tijd om weer terug naar het verhaal te gaan. Het verhaal bestaat uit een aantal hoofdpersonen. Deze personen worden boven elk hoofdstuk aangeduid met hun naam. Maar uiteindelijk speelt het hele verhaal zich af om de jonge Rashad. Rashad woont in de wijk Zwarte vijvers waar bende geweld overheerst. Rashad zelf is een rustige jongen die niks verkeerd doet en van basketballen houdt. En juist op dat basketbalveld gaat het helemaal mis. Terwijl Zwarte vijvers net is verklaard tot een no-go zone.

Vanaf dat moment gaat het verhaal in een stroomversnelling. Zo zijn er een aantal mensen die de jongen willen redden. Maar hoe komen ze in de no-go zone. Dan heb je nog de demonstranten die op dat moment aan het demonstreren waren en ga zo maar door. Je hoeft je geen seconde te vervelen want er gebeurd altijd wel wat.

Een quote die de laatste tijd steeds vaker door mijn hoofd gaat en die ook heel erg goed bij dit boek zou passen is. Zie niet wat je denkt te zien, maar zie wat er is. Vaak gaan mensen af op een vooroordeel dat wat ze denken te zien maar kijken niet naar de persoon zelf en dat is zo ontzettend jammer. Dit prachtige verhaal van Amina krijgt dan van mij ook een dikke 10.

Liefs, Melanie

P.s ben jij nou leraar of juf op een middelbare school lees dan zeker dit boek eens en kijk of je het kunt bespreken met je leerlingen. Ik denk dat ze er veel wijze lessen uit kunnen halen.

*** Deze blogpost bevat affiliate links en of producten die ik heb gekregen om te reviewen. Dit verandert echter niks aan mijn mening.Ik ben altijd eerlijk oprecht en praat vanuit mijn hart. Bookstamel werkt alleen samen met producten, auteurs en uitgevers waar ik achtersta. Helaas heb ik Dyslexie dus kun je spelfouten tegenkomen in mijn blogpost ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lindaschrijfthetop
3 jaren geleden

Een van mijn tiener dochters leest graag. Wie weet is dit boek wat voor haar.

trackback

[…] De verhalen zijn vaak zo fantasie vol en vernieuwend. Toen ik dan ook hoorde dat Amina Laffet na Zwarte vijvers met het kinderboek De legende van Musoro zou komen wist ik het zeker dit boek moet ik lezen! Zo […]

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x