Interview met Seren J. Smedts

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het helaas alweer tijd om afscheid te gaan nemen van een van de auteurs van eigen bodem van deze maand. Maar dat doen we natuurlijk niet voor jullie een interview met Seren J. Smedts hebben kunnen lezen. Ik wens jullie heel veel lees plezier.

Bewaar voor later op pinterest

Je begon al te schrijven op je tiende. Je bracht Het laatste wat ik zag al uit op twaalfjarige leeftijd en nu heb je een contract bij Hamley Books. Ik denk dat we dus met recht kunnen zeggen dat schrijven altijd al in je bloed heeft gezeten. Maar waar kwam deze passie voor het schrijven van verhalen vandaan?

Dat schrijven in mijn bloed zit, kan ik inderdaad niet ontkennen. Het is voor mij een echte uitlaatklep geworden. Ik denk niet dat schrijven bij mij een echte ‘oorsprong’ heeft, eerder iets dat er altijd geweest is en (hoogstwaarschijnlijk) er altijd zal zijn. Het is een deel van mij.

Hoe ben je uiteindelijk bij uitgeverij Hamley Books terecht gekomen?

Het was eigenlijk net hetzelfde verhaal als bij mijn ‘eerste boek’. (Ik noem het zo, omdat een vijftigpagina’s-exemplaar voor mij niet echt als boek telt) Opnieuw was het mijn mama die me in contact bracht bij een vrouw, Sandra. Ze was ‘van de streek’ en uitgever. Ik aarzelde natuurlijk even, ik was toen nog maar pas zestien, maar uiteindelijk dacht ik: why not? En hier zijn we dan… een jaar later.

Kartonnen Sterren is je eerste Young Adult. Vond je het spannend om een young adult te schrijven en deze te laten uitgeven door een uitgeverij?

Héél spannend. Ik ben natuurlijk zelf nog maar zeventien dus het is misschien makkelijker om me in te leven in de leefwereld van iemand op deze leeftijd, maar het heeft wel wat nadelen. Mensen denken al snel dat je over je eigen leven schrijft, maar wat ik nou net zo leuk vind aan schrijven is dat je een hele andere wereld creëert waar je zelf alles in kan sturen. Ook is Hamley erg vertrouwd met Young Adults, dus dat stelde me wel gerust.

Hoe ben je eigenlijk op de titel gekomen voor Kartonnen Sterren?

Een titel kiezen voor een verhaal is v-e-r-s-c-h-r-i-k-k-e-l-i-j-k. Je wil dat hij krachtig is, maar toch alles omvat, maar toch niet saai en … Ja, het was een hele klus, maar het was eigenlijk mijn naam die me geholpen heeft. Seren is Oud-Keltisch voor ster. Sandra en ik speelden wat met de betekenis ervan rondom het verhaal en hop, daar was ie. Waarom nu ‘karton’ zou je denken? Wel, om nog niet te veel te verklappen van het verhaal, staat de kartonnen als een soort twist aan een ster. Een ster is fonkelend, prachtig en puur. Karton is daar het tegenovergestelde van. Dat ondersteunde mijn verhaal: niet alles kan blijven stralen.

De cover van het boek vind ik echt prachtig hoe is deze tot stand gekomen?

Daar moet je Sandra en haar geweldige team voor bedanken. Bij het schrijven van mijn boek had ik natuurlijk wel een soort beeld van hoe het moest zijn. Romantisch, cosy en jeugdig. Sandra en ik leken daarbij perfect op één lijn te zitten.

Je houdt van sterren, vind je ze alleen mooi of zoek je ook wel eens naar sterrenbeelden in de lucht? Zoals de grote beer etc en welke is dan je favoriet?

Ik ben dól op sterren. Er gaat geen avond voorbij dat ik toch niet eens ga zoeken naar een lichtpuntje. Dit is dan weer wel een aspect dat ik in mijn boek gestoken heb. Mijn favoriet is Sirius. Je hoeft geen sterrenkennis te hebben voor te weten welke dit is. Kijk naar boven en zoek de helderste ster.

Wat vind je familie er trouwens van dat je al op zo’n jonge leeftijd een young adult bij een uitgeverij hebt uitgebracht?

Mijn mama is natuurlijk in de zevende hemel, maar dat is wel te verwachten van mama’s. Iedereen is apetrots en steunt me voor de volle honderd procent. Het is echt heel leuk om te weten dat er mensen achter je staan.

Vind je het niet spannend dat dadelijk allemaal lezers een mening gaan vormen over jou boek?

Ik kan het haast niet meer houden van de spanning! Ik ben natuurlijk nog jong en ja, gevoelig. Maar ik weet zeker dat ik enkel kan bijleren. Ik hoop dat de lezers gewoon even genieten van het verhaal en ze kunnen wegdromen in iets wat eigenlijk niet zo ver van hun bed zou kunnen afspelen.

Kun je misschien kort iets vertellen over het personage van Liv zonder teveel te verklappen?

Liv is geen haantje de voorste, geen wannabe-populair, maar toch zoekt ze naar iets meers in haar leven. Ze wil léven en voélen. Iemand die openstaat voor ervaringen.

Welk personage uit een boek vind jij eigenlijk helemaal geweldig?

Kan ik echt niet zeggen. Ik kan me bijna in elk personage even hard inleven… Er was wel een personage in een boek dat ik onlangs las, dat me erg intrigeerde. Het Schaduwjaar van Kim Liggett. Daarin speelt het personage ‘Ryker’ een erg boeiende rol. Iemand eerst heel slecht, maar dan toch een peperkoeken hartje.

Wat vond je het moeilijkste aan het schrijven van je boek?

Ik denk toch om niet van mijn ‘rode draad’ af te wijken. Ik had snel een verhaal, ik wist het begin en einde. Het moeilijke is om die twee aan elkaar te knopen en de lezer te blijven boeien.

Je bent nog jong en hebt dus nog de hele wereld aan je voeten liggen. Wat zijn je dromen en plannen voor de toekomst?

Heb je een uurtje of drie? Ik ben enorm benieuwd en ik wil zoveel mogelijk kansen grijpen die ik kan. Ik heb een lijstje van dingen waar ik al jaren van droom. Om er een paar te delen: Erasmus, studeren in het buitenland. De rugzak nemen en gewoon vertrekken zonder plannen. Een boek schrijven dat me nauw aan het hart ligt.

Ben je inmiddels al weer bezig met het schrijven van een nieuw boek?

Ja hoor. Twee tegelijk eigenlijk, maar ik moet nog bepalen welke ik eerst wil en welke potentie heeft. Zo gaat het wel vaker bij mij. Ik twijfel tussen thriller of een nieuwe young adult… We zullen het weten binnen een jaartje.

Tot slot heb ik voor jou natuurlijk ook een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Fietsen of lopen

Lopen

e-book of fysiek exemplaar

fysiek exemplaar

paperback of hardcover

Hardcover

schrijven of lezen

Schrijven

muziek luisteren of tv kijken

Muziek luisteren

Romantisch date of uitje met vriendinnen?

Uitje met vriendinnen

In een appartementje midden in de stadwonen of in een boerderij op het platteland?

In een boerderij op het platteland.

Onder de sterren hemel slapen of binnen in bed?

Onder de sterren hemel slapen

Uitslapen of vroeg opstaan?

Vroeg opstaan

Eten of drinken

Eten

hopelijk hebben jullie net zo genoten van dit interview met Seren J. Smedts als dat ik heb gedaan 🙂 Ik wens jullie een fijne week

heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x