Interview met Astrid Boonstoppel

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het tijd voor mijn interview met Astrid Boonstoppels. Nu al hoor ik je denken. Jazeker want omdat het boek pas eind oktober uit komt is het natuurlijk leuker om eerst het interview te dan pas de recensie van De academie te plaatsen. Ben je nieuw hier op Bookstamel en vraag je jezelf af wie Astrid is, lees dan het blog waarin ik Astrid Boonstoppel aan jullie voorstel.

bewaar voor later op pinterest
Interview met Astrid Boonstoppel

Nou, laten we maar bij het begin beginnen 🙂 Je schreef al op jonge leeftijd verhalen. Schrijven zat dus in je bloed. Wist je toen ook al dat je later boeken wilde gaan uitgeven?

Het was altijd mijn droom om ooit een boek te schrijven, maar dat het ook zou lukken… ik vind het nog steeds heel bijzonder dat Dit is hoe het ging in de winkels ligt en dat mijn tweede boek er binnenkort aan komt.

Je debuteerde bij Blossom Books, niet de minste uitgeverij als het gaat om Young Adult. Hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Ik heb ze een mailtje gestuurd met mijn manuscript, synopsis, etc., eigenlijk precies zoals op de website van Blossom Books staat. En toen kreeg ik eigenlijk al heel snel een positieve reactie!

Op welke plek schrijf je het liefst je boeken?

Ik schrijf eigenlijk maar op twee plekken: bij mij thuis, aan tafel in de woonkamer óf bij een geweldig koffietentje bij mij om de hoek.

Je debuut Dit is hoe het ging was gelijk een groot succes; het werd genomineerd voor twee prijzen en won er zelfs een. Hoe was dit voor jou als debuterende auteur?

Een totale verrassing en geweldige eer! Ik had nooit gedacht dat ik genomineerd zou worden voor een prijs met mijn boek, laat staan dat ik er een zou winnen!

De recensies van dit boek waren dan ook lovend. Nu komt bijna je tweede boek De Academie uit, wat een totaal ander boek is als je eerste boek. Vind je het spannend om te moeten wachten op de eerste recensies?

Ja, enorm. Zeker omdat De Academie erg verschilt van Dit is hoe het ging. Ik ben ontzettend benieuwd naar wat iedereen ervan gaat vinden!

Waarom besloot je om het voor je tweede boek totaal anders te doen?

Omdat ik mezelf en de lezer wilde blijven verrassen. Ik houd niet van voorspelbaarheid of saaiheid. Ik vind het juist héél leuk om iets nieuws te verzinnen en om mezelf uit te dagen.

De Academie gaat over de exclusieve Recourt Academie, waar jaarlijks hooguit vijf leerlingen worden toegelaten. Waar haalde je de inspiratie voor deze eliteschool vandaan?

Vooral uit mijn eigen verbeelding denk ik, maar ook uit bijvoorbeeld een serie als Gossip Girl, die ik echt heb verslonden. En uit verhalen over bijvoorbeeld leden van het Britse koningshuis, die vaak naar een kostschool werden gestuurd.

Een eliteschool zie je in Nederland natuurlijk niet zoveel. In Amerika daarentegen wel, we zien ze vaak in films en series. Droomde jij als jong meisje wel eens van zo’n eliteschool?

Nee, zo’n school zou niets voor mij zijn haha. Maar ik heb op de basisschool wel de boeken van Enid Blyton gelezen, over een tweeling die naar kostschool moest. Dat stond zó ver van me af dat ik die verhalen juist daarom altijd heerlijk vond om te lezen!

Em is een van de studenten die wordt toegelaten tot de Recourt Academie. Ze kan niet wachten om te beginnen. Kun je een klein tipje van de sluier geven over wat voor type Em is?

Em is de dochter van een alleenstaande, nogal artistieke moeder. Haar vader overleed toen ze nog maar heel klein was. Em is enorm onder de indruk van Isabella Recourt, de vrouw die samen met haar echtgenoot Frédéric de Academie runt. Em is slim, een tikkeltje naïef en ze speelt graag piano.

Geef je de personages uit jouw boeken ook wel eens eigenschappen van jezelf mee?

Absoluut, uiteindelijk denk ik dat elk personage wel iets van mij in zich draagt. De een iets meer dan de ander natuurlijk!

Wie is jouw favoriete personage (deze mag uit elk boek komen)?

Op dit moment zou ik zeggen: Isabella Recourt uit de Academie. Je zult het boek moeten lezen om te weten waarom haha.

Als je ergens op gesprek moet voor een nieuwe baan word je vaak gevraagd naar je goede eigenschappen. Ik ben eigenlijk benieuwd of je een eigenschap hebt die je zowel negatief als positief vindt? ( Een voorbeeldje; ik ben zelf heel perfectionistisch, een eigenschap die bij een baan heel goed van pas kan komen maar die ook tegen je kan werken. Ik vind dus vaak dingen niet goed genoeg.)

Dat is een goede vraag! Ik word denk ik snel enthousiast over dingen, zodat ik snel ergens ‘ja’ tegen zeg. Wat leuk is natuurlijk, want daardoor doe ik vaak veel verschillende gave dingen, ook op mijn werk. Maar soms moet ik even tot tien tellen voordat ik ergens ‘ja’ op zeg, om mezelf te beschermen tegen een té grote hoeveelheid werk.

Heb je tijdens het schrijven nog een bepaalde gewoonte? Moet er bijvoorbeeld altijd een muziekje op staan?

Nee, ik schrijf meestal zonder muziek en áls ik muziek luister tijdens het schrijven is dat eigenlijk altijd muziek zonder woorden, instrumentaal, soundtracks van films of zo. Anders word ik teveel afgeleid. Verder vind ik het fijn als ik een hele dag achter elkaar de tijd heb om te kunnen schrijven, zodat ik mezelf er helemaal in kan onderdompelen. Daarom is vrijdag, mijn schrijfdag, voor mij heilig.

Em merkt in De Academie dat De Academie veel geheimen bewaart. Ben jijzelf goed in het bewaren van geheimen?

Ja, ik ben heel goed in het bewaren van geheimen van anderen.

Wat hoop je dat de lezers na het lezen van jouw boek De Academie ervan vinden?

Ik hoop dat ze De Academie spannend zullen vinden en dat ze het in één adem willen uitlezen. Maar vooral hoop ik dat ze er gewoon heel erg van zullen genieten om zich te verliezen in deze exclusieve elitaire wereld van geld, macht en mooie jurken!

Welke wijze les heb je geleerd tussen het schrijven van je eerste en je tweede boek?

Dat je niet iedereen blij kunt maken met je boek. Er zullen altijd mensen zijn die het niet leuk of mooi vinden en dat moet je gewoon accepteren, in plaats van erover te blijven piekeren. Dat vind ik nog steeds heel lastig, maar ik doe mijn best!

Is er misschien nog een onderwerp of genre waarin je nog graag eens een boek zou willen schrijven?

Ja zeker, wel meer dan één! Ik zou nog weleens een echt horrorverhaal willen schrijven, of juist een heel grappig boek. Omdat ik het leuk vind om mezelf en de lezer te verrassen wil ik in elk geval altijd iets nieuws doen.

Wat kunnen we in de toekomst allemaal nog van jouw verwachten?

Een derde boek hoop ik! Maar ik begin pas met een nieuw project als het vorige helemaal is afgerond, ik ben dus nog niet begonnen. Het zal in elk geval weer iets origineels worden!

Tot slot heb ik natuurlijk ook voor jou een aantal dilemma’s. Welke kies jij en waarom?

Fietsen of Wandelen?

Fietsen. Ik heb geen auto dus ik doe alles met de fiets (of met de trein natuurlijk)!

Sporten of Netflixen?

Dat is een lastige! Sporten denk ik dan maar? Ik ben gek op bodycombat, ik vind het heerlijk om lekker aan helemaal niets te hoeven denken. (En daarna heb ik wel een Netflix serie verdiend haha!)

Een drankje of een lekkere snack?

Drankje. Ik snack niet zoveel eigenlijk en ik eet haast nooit snoep. Maar ik ben wel dol op zo ongeveer alle soorten kaas: blauwe kaas, schapenkaas, brie, oude brokkelkaas…

Een eliteschool of een normale school?

Om over te schrijven/lezen: eliteschool. In het echt: normale school.

Leven met een groot geheim of het delen met je vrienden?

Delen met mijn vrienden. Ik heb de allerliefste vrienden en voor hen ben ik een open boek.

Muziek of lezen?

Lezen. Het liefst lees ik de hele dag!

Schrijven op de computer of met de hand?

Op de computer, want dat gaat veel sneller!

E-boek of papieren boek?

Papieren boek. Ik zit al zoveel op een scherm te kijken de hele dag. Een papieren boek betekent voor mij echt ontspanning.

Expeditie Robinson of Wie is de mol?

Wie is de mol! Love it! Gave spellen, lasergamen, puzzels, bondjes, jokers… Mijn ultieme droom is om daar nog eens aan mee te mogen doen, dat lijkt me FANTASTISCH.

Hopelijk vinden jullie dit interview met Astrid Boonstoppel net zo leuk als dat ik het vond om de vragen te bedenken 🙂 Ik wens jullie een fijne dag.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] De afgelopen drie weken hebben jullie Astrid natuurlijk al volop leren kennen. Zo mocht ik haar interviewen en vertelde ik alles over haar boeken. In de blog over haar boeken konden jullie al lezen dat haar […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x