Interview met Valentijn Ringelberg
Hallo lieve lezers van Bookstamel, Helaas is het alweer tijd om afscheid te gaan nemen van de auteurs van eigen bodem van deze maand. Dit keer is het tijd om afscheid te gaan nemen van Valentijn Ringelberg. Traditiegetrouw doen we dat natuurlijk door middel van een interview met Valentijn Ringelberg. Dat interview kun je hieronder lezen.
Interview met Valentijn Ringelberg
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen je was al op jonge leeftijd bezig met verhalen. Wist je toen ook al dat je later graag je eigen boeken wilde gaan uitbrengen?
Het vertellen van verhalen begon bij mij inderdaad al op jonge leeftijd, maar het medium waarin ik dat wilde doen was me destijds nog onbekend. Het grappige is dat ik als kind helemaal geen geduld had om boeken te lezen. Ik vond ze vooral mooi om door te bladeren en misschien is dat ook wel een van de redenen dat ik de verhalen het liefst zelf verzon.
Nu is je debuut Voorbij het Wederwoud onlangs uitgegeven door Hamley Books. Hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?
Een paar jaar terug recenseerde ik boeken op mijn YouTube-kanaal en zo kwam ik in contact met Sandra over het boek Hart-Slag van haar alter ego Joanne Carlton. Toen ik een aantal jaar later mijn manuscript naar uitgeverijen aan het opsturen was, werd ik door Chinouk Thijssen getipt om nogmaals contact met Sandra op te nemen omdat ze dacht dat mijn boek echt bij Hamley Books zou passen. Dat advies volgde ik op en drie dagen later kreeg ik te horen dat ik voor Voorbij het Wederwoud bij Hamley Books mocht tekenen!
Schrijven gaat met vallen en opstaan wat of wie motiveerden jou om door te gaan als het even niet zo soepel liep?
Tijdens het schrijven van Voorbij het Wederwoud heb ik heel veel steun van mijn twee schrijfmaatjes gehad. We spraken bijna wekelijks af en zo kon ik ze al mijn dilemma’s en hersenspinsel voorleggen. Daarnaast bleef het verhaal maar aan mij knagen en ergens had ik een onderbuikgevoel dat Voorbij het Wederwoud mijn debuut ging worden. Ik heb alles gegeven om die droom te verwezenlijken.
Waar schreef je het liefste aan Voorbij het Wederwoud?
Ik heb er pak en beet twee jaar over gedaan om Voorbij het Wederwoud te schrijven, dus qua plek deed ik dat eigenlijk overal en nergens. Bij mijn schrijfmaatjes, in verschillende bibliotheken in Noord-Holland, in de trein, in cafeetjes en in drie verschillende huizen waar ik gewoond heb. Tegenwoordig heb ik een eigen schrijfkamertje, dus tijdens het uitgeefproces heb ik daar aan het boek gewerkt.
Je mooie cover is mede door je vriend Thomas ontworpen. Hoe was het om met hem samen te werken?
Ik ben best een pietje-precies, dus het was even zoeken naar de juiste sfeer en stijl die we in de cover terug wilde laten komen. Ook voor Thomas was dat best af en toe moeilijk, denk ik. Maar uiteindelijk hebben we iets neergezet waar we allebei honderd procent achter staan en daar ben ik supertrots op!
Wat vond hij ervan dat je eerste boek uitgegeven zou worden?
Uiteraard was hij direct heel blij voor me. Hij wist hoeveel het voor me betekende, dus hij heeft me ontzettend aangemoedigd in het uitgeefproces.
Voorbij het Wederwoud speelt zich af in een majestueus woud. Ben je zelf ook een natuurliefhebber?
Dat valt wat mij betreft wel mee. Toch vind ik de natuur heel inspirerend. Een groot bos heeft bijvoorbeeld iets magisch, maar ook iets duisters. En dat intrigeert me wel.
Daarnaast gaat het boek over 2 zussen waarvan er eentje voor de andere moet zorgen. Heb jij ook wel eens voor iemand moeten zorgen?
Vanwege een chronische ziekte zijn er tijden in mijn leven geweest dat ikzelf volledig van de zorg van anderen afhankelijk was. Het is heel moeilijk en frustrerend als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aan zou kunnen. Daarnaast heeft dat ook een enorme impact op de mensen om me heen gehad en dat is deels de inspiratie voor Voorbij het Wederwoud geweest.
Hoe kwam je er op om een fantasy young adult te gaan schrijven?
Het genre fantasy heeft me altijd getrokken, maar ik dacht dat ik het nooit zou kunnen schrijven. Een hele fictieve wereld bedenken? Verschillende volken en culturen verzinnen? Dat klonk me veel te ingewikkeld. Tot ik steeds meer Young Adult ging lezen en ik er achter kwam dat YA fantasyverhalen veel toegankelijker zijn en veel meer op de hoofdpersonages zelf gericht is. Dat trok mij ontzettend aan.
Wie is je favoriete personage in het boek en waarom?
Dat is een moeilijke vraag. Toch denk ik dat het Noova en Tish zijn. Noova is Phauns schoonzus en tevens kapitein in het leger, Tish is haar rechterhand. Wat ik zo leuk aan hen vind, is dat ze zo verschillen van mijn hoofdpersonage. Daarom botsen ze zo lekker met Phaun en dat conflict vind ik het leukst om te schrijven.
Voorbij het Wederwoud is een eerste deel in een serie wat kunnen we allemaal nog meer verwachten van deze serie?
Klopt! Mijn boekenserie over de fictieve wereld Vha’Rymn zal uit zes boeken bestaan. Drie boeken waarin Phaun de hoofdrol speelt en drie novelle’s waarin we andere personages en hun geschiedenis leren kennen. De eerste novelle Hij Die Niet Bestaat verschijnt in het voorjaar van 2021.
Wat vond je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?
Het moeilijkste in het proces vond ik toch wel het omgaan met de twijfels. Iedere schrijver kent wel angst om niet goed genoeg te zijn. Je stopt heel veel van jezelf in een boek en dan is het vaak lastig om objectief naar je eigen werk te kijken. Ik weet niet of dat ooit overgaat, maar hoe dan ook ben ik trots op mezelf.
Over welk thema zou je nog wel eens een boek willen schrijven?
Zoveel verschillende thema’s! Dat vind ik ook het mooie van boeken schrijven, ongeacht het genre kan ik er heel veel van mijn eigen ervaringen en interesses in kwijt. Ik zou nog weleens een boek over mentale problemen willen schrijven, of over heksen, of over minderheden, of iets griezeligs over geesten.
Tot slot heb ik natuurlijk voor jou een aantal dilemma’s
Nooit meer een tattoo of alles te voet doen?
Dan kies ik voor nooit meer een tattoo. Als ik overal te voet heen moet dan wordt mijn wereldje wel heel klein.
Lezen of toch liever schrijven?
Moeilijk! Ik lees heel veel ter ontspanning, maar dan kies ik toch wel voor schrijven. Ik denk dat ik te eigenwijs ben om dat niet te doen.
E-boek of papieren boek?
100% papieren boek. Dat kun je vasthouden en eraan ruiken en erin bladeren. Bovendien staat een fysiek boek heel mooi in de kast!
Eten of toch liever drinken?
Eten!
Avond of ochtendmens?
Ik kan genieten van vroege ochtenden waarop het buiten nog heel rustig is, maar ik ben denk ik toch wel een avondmens.
Winter of Zomer?
Winter! De felle zon, hittegolven en mensen met weinig kleren aan op straat is voor mij de hel. Ik ben veel meer een “kaarsje aan, een kop thee en met een dekentje op de bank”-persoon.
Expeditie robinson of wie is de mol?
Wie is de mol? volg ik ieder jaar, al kan ik nooit echt raden wie het is.
Netflix of Videoland?
Netflix!
Alleen of samen?
Ik ben iemand die heel erg op zichzelf is, dus dan ga ik voor alleen.
Boekverfilming of een theater voorstelling van je boek?
Een echte Hollywood boekverfilming lijkt me ontzettend tof, maar daarvoor zou er eerst een Engelse vertaling van mijn boeken moeten komen. Wie weet!
Ik hoop dat jullie net zo hebben genoten van dit interview met Valentijn Ringelberg als dat ik heb gedaan.
Heel veel liefs, Melanie
*** Deze blogpost bevat affiliate links en of producten die ik heb gekregen om te reviewen. Dit verandert echter niks aan mijn mening.Ik ben altijd eerlijk oprecht en praat vanuit mijn hart. Bookstamel werkt alleen samen met producten, auteurs en uitgevers waar ik achtersta. Helaas heb ik Dyslexie dus kun je spelfouten tegenkomen in mijn blogpost ***
[…] eerder al bijvoorbeeld Voorbij het wederwoud dat is het eerste deel in deze serie. Ik mocht eerder Valentijn ook al eens interviewen en het is echt een super leuke en spontane auteur. Maar goed laten we het […]