Interview met Annemiek Steur

Hallo lieve lezers van bookstamel, Vandaag is het tijd om afscheid te gaan nemen van Annemiek Steur. Maar dat doen we natuurlijk niet voordat we een Interview met Annemiek Steur online hebben geplaatst. Ik wil Annemiek alvast super bedanken dat ze mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem

Bewaar voor later op pinterest.

Interview met Annemiek Steur

Je bent al op jonge leeftijd begonnen met het schrijven van verhalen. Wat trok je zo aan in het schrijven van verhalen?

Het doorslaggevende moment was toen ik 10 was en in het vliegtuig naar Canada zat. Ik had een verhaal van 30 pagina’s geschreven en voor het eerst las ik het voor aan anderen. Toen merkte ik: 1) ik vind schrijven leuk en 2) kennelijk vinden anderen het leuk om te lezen/horen. Nu zou ik zeggen dat de complexiteit van een verhaal me aantrekt. Ik vind het fantastisch om plotlijnen en symboliek met elkaar te verbinden en om een hele wereld te scheppen.

Wist je op die leeftijd ook al dat je later je boeken wilde gaan uitgeven?

Nee, dat kwam toen ik 13 was en mijn moeder zo gek was te suggeren dat het uitgegeven kon worden.

Wat zou je mee willen geven aan alle jonge mensen die graag een boek zouden willen uitgeven?

Begin met nadenken voordat je boek af is. Je moet nadenken over: 1) wil je zelf uitgeven of het opsturen naar een uitgeverij? 2) hoe vind je de juiste mensen om jouw boek tot een succes te maken? (cover designer, redacteur en boekopmaker zijn een MUST) 3) ben je bereid te leren hoe je moet verkopen? Het maakt niet uit of je het zelf uitgeeft of dat een uitgever het voor je doet, je moet er hoe dan ook zelf energie in steken. Nog één laatste tip: zorg voor recensies voordat het boek uitkomt.

Jouw boeken zijn allemaal in het fantasy genre geschreven. Wat vind je zo leuk aan dit genre?

Dat er zo veel mogelijk is. Ik vind het leuk om te spelen met dingen die hier onmogelijk zijn. Ik zou niet weten hoe het is om op een draak te rijden, maar achterop de motor bij mijn vader gaf me wel de woorden die misschien dicht in de buurt komen. En verder hou ik gewoon superveel van draken ^_^ Maar ik verzin ook zelf magische wezens.

Je gaat ook regelmatig naar evenementen als Elfia etc. Wat vind je zo leuk aan deze evenementen?

Ik voel me tussen “mijn soort”. Daarbij vind ik het superleuk om contact met de bezoekers te hebben. Ik vraag altijd van wat voor soort boeken mensen houden, omdat ik mijn boek alleen wil aanbieden als ik denk dat iemand het leuk vindt, want ik hou niet van pushen. Online heb je vaak de kans niet voor een lang gesprek, op evenementen wel.

Jouw doelgroep is jeugd/young adult zou je ook wel eens een fantasy boek willen schrijven voor volwassenen?

Yes, ben ik al mee bezig! Het wordt historische fantasy voor volwassenen. Er zijn veel onderwerpen waar ik over wil schrijven die ik niet echt in jeugd/YA kwijt kan.

Momenteel ben je ook bezig met het coachen van mensen die graag een boek willen uitbrengen. Waarom wilde je dit graag gaan doen?

Omdat het zo belangrijk is en als beginneling weet je niet wat je niet weet. Ik heb door het selfpubben veel ervaring gekregen in aan welke elementen je moet denken bij het uitgeven en marketen van je boek. Dingen zoals een ISBN en een CB-aansluiting. En hoe zit dat bij de bibliotheken? Het gaat verder dan je boek schrijven, opsturen en hopen dat het een succes wordt.

Op welke plek schrijf je aan je boeken?

Meestal thuis, maar tijdens mijn studententijd ook heel vaak in de trein of de bus.

Is er nog iets dat je graag zou willen leren?

Ik zou graag willen leren hoe je professioneel geluidseffecten in een audioboek kan verwerken.

Ben je momenteel bezig met het schrijven van een nieuw boek?

Ja, Mei Ch’iang (de historische fantasy) en boek 4 van Jonas Dubelaar. Deel 3 ligt bij de redactrice.

Wat is je favoriete personage uit een van je boeken?

Eentje die nog niet voorkomt… Een sportster met een beperking. Ik wil er niet te veel van mezelf in stoppen, dus ze behoort niet tot de “main cast”, maar heb wel een zwak voor haar. Omdat ze verbonden is met een draak heeft zij wel iemand die haar pijn begrijpt. Van de bestaande boeken zou ik Sula kiezen. Ze moet veel dealen met druk van haar ouders om te presteren en wordt als buitenbeentje gezien omdat ze niet “vrouwelijk” genoeg is. Ik heb het veel om me heen gezien en ik hoop haar neer te kunnen zetten als een sterke vrouw, niet alleen fysiek maar juist ook mentaal.

Welk boek mag er in jouw boekenkast niet ontbreken?

Mijn encyclopedie van fantasyboeken.

Met welke auteur zou jij wel eens willen samenwerken?

Jeroen Windmeijer. Ook al schrijft hij een heel ander genre haha. Ik heb wel een klik met hem en ik denk dat hij een goede samenwerker is.

Tot slot heb ik voor jou natuurlijk ook een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

E-boek of papieren boek?

Papier. Staat toch leuker, een volle boekenkast in huis.

Lezen of schrijven?

Oef! Lezen, schrijven voelt toch soms iets meer als werk.

Kasteel of hutje op de hei?

Kasteel, als ik daar ook alleen zit met mijn vriend en hond.

Fantasie of werkelijkheid?

Werkelijkheid. We kunnen niet aan het leven ontsnappen, dus dan maar head on aanpakken.

Rijk en ongelukkig of gelukkig en arm?

Gelukkig en arm.

Fietsen of met de auto?

Auto – maar ook alleen omdat ik net mijn rijbewijs heb en er trots op ben.

Licht of donker?

Donker, geeft mijn ogen meer rust.

Snack of Drankje?

Drankje, omdat thee er altijd in gaat.

Ijskoud of bloedheet?

IJskoud. Ik kom uit het Noorden en daar is mijn lichaam voor gemaakt haha.

Ik hoop dat jullie dit interview met Annemiek Steur weer net zo leuk vonden als dat ik het vond om de vragen te bedenken. Ik wens jullie een fijne dag.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] lieve lezers van Bookstamel, Het is alweer even geleden dat jullie mijn interview met Annemiek Steur hebben gelezen op mijn blog. Maar door mijn operatie en alle voorbereidingen lukte het mij toen niet […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x