Interview met An Janssens
Hallo lieve lezers van Bookstamel, Helaas tijd om afscheid te nemen van een van de auteurs van eigen bodem van deze maand. Het is alweer de laatste blog van An Janssens. Nu gaan jullie vast nog wel vaker wat lezen over An op mijn blog want ik moet de hele serie nog aflezen. Maar goed voor nu is het de laatste blog van deze maand. Tijd dus voor het interview met An Janssens.
Interview met An Janssens
In 2013 win je met het verhaal Drakenkoningin de eerste Luitingh Fantasy & MagicTales Schrijfwedstrijd. Hoe was het om deze wedstrijd te winnen?
Het was nogal een schok. Je kan het enigszins vergelijken met het begin van de Corona quarantaine, toen vroeg ik me wel eens af of het allemaal echt aan het gebeuren was. Hetzelfde gevoel had ik toen ik die wedstrijd won, maar dan op een goede manier. Ik droomde ervan en ik hoopte erop, maar tegelijkertijd had ik totaal niet verwacht dat ik ooit bij een grote uitgeverij zou zitten. Die kans is gewoon zo klein.
Wist je voordat je deze wedstrijd won al dat je later graag auteur zou willen worden?
Ik wist dat ik altijd verhalen zou schrijven, dat deed ik al mijn hele leven. En ik wist dat ik ooit zou proberen om uitgegeven te worden. Maar dat ik ooit echt officieel auteur zou zijn, dat had ik niet verwacht. Om iets zo ongrijpbaar heel graag te willen is één ding, maar om het dan ook nog eens te krijgen, dat lijkt gewoon te mooi om waar te zijn. Dat voelt trouwens nog steeds zo. Het heeft na de publicatie van Drakenkoning lang geduurd voor ik mezelf auteur noemde. Maar als mensen me tegenwoordig vragen wat voor werk ik doe, vermeld ik de boeken op de eerste plaats en mijn job als freelance business analyst komt daarna pas.
Vond je het lastig dat opeens allemaal mensen een mening gingen vormen over jou boeken?
Die meningen zijn op zich wel leuk, ze geven me soms zelfs nieuwe inzichten in mijn eigen boeken. Wat ik in het begin heel eng vond was dat mensen mijn schrijfsels effectief zouden lezen. Niet omdat ze er dingen van zouden vinden, maar omdat ik mezelf op een bepaalde manier blootleg in mijn boeken. Als je iets van me leest weet je voor een stuk hoe ik denk en wat ik voel. Om mijn diepe ik te delen met heel Nederland en Vlaanderen, daar moest ik even aan wennen.
Wie heeft trouwens de prachtige covers ontworpen van jou boeken?
Ik zou het niet weten, ik had daar geen inspraak in. Bij een grote uitgeverij zitten heeft ook zijn nadelen. Toen ik Drakenkoningin opstuurde voor de wedstrijd was de titel bijvoorbeeld ‘Koningin van verdriet’. Maar dat was niet commercieel genoeg. Ik heb me ondertussen verzoend met Drakenkoningin, maar een tikje originaliteit was toch fijn geweest. Over de cover van Drakentovenaar had ik gelukkig al iets meer te zeggen, daarmee dat die beter bij het verhaal past. Maar er komen nauwelijks draken in dat boek, dus ‘draak’ in de titel en een draak op de cover, dat was dan weer niet hoe ik het wilde. Voor Heksenhoeve (nog eentje en dan hou ik op met zeuren) was het enige wat ik echt niet wou een cliché cover van meisje-loopt-door-het-bos. Raad eens wat er uiteindelijk op kwam te staan?
Je eerste trilogie gaat over een draak waar komt je liefde voor fabeldieren vandaan?
Goh, ik zie het niet zozeer als liefde voor fabeldieren, maar meer voor fantasy in het algemeen. Mijn eerste idee was trouwens om niet over draken te schrijven omdat ik iets originelers wilde. Ik had een soort gigantische ijsberen bedacht (dat was een vreselijk idee trouwens). Maar uiteindelijk besefte ik dat draken gewoon veel beter in het verhaal pasten, en dat die wezens toch wel mega cool zijn. Buiten draken zitten er ook veel verzonnen wezens in mijn verhalen (gelukkig geen gigantische ijsberen), want het klassieke pad van draken, elfen, dwergen is niets voor mij.
Je schrijft fantasy boeken. Is dat een genre waar je altijd in wil blijven schrijven of zou je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre willen maken? Heksenhoeven is natuurlijk al een klein uitstapje want dat is een bovennatuurlijke thriller.
Ik ben er relatief zeker van dat ik altijd fantasy zal schrijven. Crossovers als Heksenhoeve vind ik leuk, maar er moet altijd een duidelijk fantasie-element inzitten wil ik het interessant genoeg vinden om er een verhaal of boek over te maken.
Je schrijft graag fantasy of over bovennatuurlijke dingen. Geloof je zelf dan ook dat er bovennatuurlijke dingen bestaan.
Ha, nee, helemaal niet. Er zijn inderdaad veel fantasyschrijvers die ook in hun dagelijkse leven bezig zijn met het bovennatuurlijke, maar ik ben zelf zo nuchter als maar kan. Ik hou van fantasy omdat er zoveel passie van uitgaat. Alles is groots. Als de personages falen zal er niet zomaar iets ergs gebeuren, de hele wereld zal vergaan. Een prinses is niet gewoon mooi, ze is zo mooi dat het pijn doet om naar haar te kijken. Ik hou van fantasy net omdat het me iets bied was ik niet in de echte wereld vind.
Op welke plek schrijf je het liefst aan je boeken?
De plek maakt voor mij heel weinig niet uit. Als ik aan het schrijven ben ben ik in de wereld waarin het verhaal zich afspeelt, niet aan een bureau of op een stoel. Het moet zelfs niet per se rustig om me heen zijn, ik kan heel goed schrijven op de trein. Wat wel fijn is, is om een hele tijd door te kunnen werken. Het duurt meestal even voor ik diep in het verhaal zit, dus is het niet fijn om daar meteen weer uit te moeten komen.
Inmiddels zijn er 4 boeken uit jou hand verschenen. Wat heb je geleerd tussen het schrijven van het eerste en het laatste verhaal?
Eindeloos veel. Ik wist echt niets van schrijven op het moment dat ik de wedstrijd won. Het begon met ‘schrijfwetten’ als show don’t tell, kijk uit voor infodumps etc. Daarna heb ik een tijd gezocht naar de beste manier om een boek te schrijven, geen planning of juist wel, alles op voorhand uitwerken of het bij een vaag idee houden… Mijn persoonlijk conclusie is dat ik veel op voorhand moet doen. Ook heb ik geleerd hoe ik meer diepgang aan de personages en de wereld kan geven. Maar eveneens kreeg ik inzicht in het redactie- en promotieproces dat bij zo’n boek komt kijken en nog zoveel meer. Zoals ik al zei, de lijst gaat eindeloos lang door.
Waar haal je de inspiratie voor je boeken vandaan?
Die vraag is me al vaak gesteld, en ik vind ze nog steeds moeilijk om te beantwoorden. Op een bepaalde manier komt mijn inspiratie uit wat ik voel. Schrijven is voor mij een manier om dingen te verwerken. Dat is ook een reden waarom fantasy me zo aanspreekt, denk ik. Via je fantasie kan je wat je voelt op een symbolische manier vormgeven. Ik zal proberen om het iets concreter te maken met Heksenhoeve als voorbeeld. Het verhaal gaat over een totaal geïsoleerde familie die diep in het bos leeft zoals men honderd jaar geleden deed, over een meisje dat per ongeluk op hun hoeve terecht komt en over een neurotische jongeman die een moord wil oplossen. Maar waar het verhaal echt over gaat is angst voor de dood. Ik heb in mijn omgeving al een paar keer gezien hoe die angst het leven zelf kan verpesten, en dat is waar mijn eigenlijke inspiratie vandaan kwam.
Heksenhoeven is je nieuwste boek deze verscheen in 2016 sindsdien is er geen nieuw werk meer verschenen. Ben je momenteel wel weer bezig met een nieuw project? Zoja zou je daar iets meer over kunnen vertellen.
Wow, is dat al bijna vier jaar geleden? Ik ben inderdaad ergens mee bezig, een boek dat nu eindelijk min of meer af begint te raken. Maar daar heb ik geen vier jaar aan gewerkt, ik werkte er twintig jaar aan. Nog voor ik de wedstrijd won was dit het boek dat ik echt wilde schrijven. Het verhaal is veel grootser en complexer dan wat ik tot nu toe geschreven heb, en heeft dan ook meer tijd nodig. Het is een beetje onwerkelijk dat het boek nu bijna afgeschreven is, maar langs de andere kant heb ik het al zo vaak weggegooid om opnieuw te beginnen, dat ik ergens nog niet helemaal geloof dat het volgend jaar al zou kunnen uitkomen.
Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven van een boek?
De motivatie van de karakters helemaal laten kloppen met het plot. Mijn personages hebben de neiging te zwalken en dan moet ik mezelf afvragen: wat wil hij of zij nu echt? Personages moeten altijd proberen om op hun doel af te gaan, dat moet niet in rechte lijn zijn, maar het streven moet steeds helder blijven. Ik ben nu bijvoorbeeld het einde van mijn boek aan het herschrijven omdat de motivatie niet helemaal klopte.
Als je een personage zou moeten bedenken die gebaseerd is op jezelf wat zou dit personage dan zeker moeten bezitten?
Weet je, al mijn personages zijn op een of andere manier gebaseerd op mezelf. Op hoe ik ben, op hoe ik zou willen zijn of net helemaal niet, of op hoe ik denk dat ik ben. Maar om je vraag toch niet helemaal te ontwijken: dat personage zou respect voor alles wat leeft moeten hebben. Ik ben zo iemand die spinnen in een potje vangt en buiten zet.
Je gaat graag op de motor toeren door vreemde landen? Welk land is tot nu toe je favoriet en waarom?
Ik heb inderdaad veel gereisd, maar ondertussen heb ik een kindje gekregen, dus dat toeren op de motor ligt nu wel achter me. De beste herinnering heb ik aan de Indische Himalaya. Nauwelijks mensen en nog minder auto’s. Echte bergen en helder water. Een eenvoudige, rustige plek (vol boeddhisten met respect voor alles wat leeft).
Welke landen zou je nog graag ontdekken?
Ik ben al erg ver weg geweest, dus het is eigenlijk absurd dat er zoveel plekken dicht bij huis zijn die ik nog niet ken. De Scandinavische landen wil ik graag bezoeken, maar ik kan ook erg genieten van het ontdekken van nieuwe dingen in eigen land of in de buurlanden.
Heb je nog een grote wens die je graag in vervulling zou zien gaan?
Een mens wil altijd meer, dus momenteel is mijn grote wens dat mijn volgende boek (a.k.a. mijn levenswerk) vertaald wordt, en misschien zelfs verfilmd.
Lees je zelf eigenlijk ook graag boeken?
Ja, dat lijkt me essentieel voor een schrijver. Ik lees zo’n tien tot twintig boeken per jaar. De meeste daarvan zijn fantasy, maar ik lees ook thrillers en soms zelfs een gewone roman.
Zo ja wie is jou favoriete auteur?
Ik heb niet per se een favoriete auteur, eerder favoriete boeken. Mijn absolute topper is ‘De naam van de wind’. Meer recent las ik de Gebroken Aarde trilogie, die ik ook erg goed vond.
Tot slot heb ik natuurlijk ook voor jou nog een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?
Een boomhut in een mooi bos of een piratenschip op open zee?
Boomhut in het bos. Ik hou van vogels en eekhoorns, heldere beekjes en schaduw. De zee vind ik eigenlijk maar niets. Al dat zout en dat zand, bah.
Draken of Heksen?
Draken. Draken zijn groots en machtig. Heksen zijn tenslotte maar mensen.
E-boek of papieren boek?
E-boek. Ik lees voornamelijk op mijn kindle. Die ligt veel beter in de hand dan zo’n zwaar boek, en je hoeft geen leeslichtje meer aan te doen. Bovendien zijn ebooks goedkoper, wat fijn is als je veel leest.
Eten of Drinken?
Doe dan maar drinken. Ik heb altijd dorst. Op dit eigenste moment zelfs.
Tv serie of Film?
Vroeger zou ik absoluut film hebben gezegd, maar sinds ik een netflix verslaving heb ontwikkeld, is het antwoord verschoven naar serie. Een serie heeft meer tijd voor diepgang, en je hoeft je niet steeds af te vragen waar je nu weer naar zal kijken.
Uit eten gaan of zelf koken?
Uit eten gaan, ik ben niet zo dol op koken.
Fietsen of met de auto?
Om moeilijk te doen: te voet. Om een of andere reden ben ik niet zo’n fietser. Zelfs toen ik als student in Leuven leefde deed ik liever alles te voet dan met de fiets. Ik woon nu op den buiten en voor een brood moet je hier 6 km afleggen (dus het eerlijke antwoord op je vraag is met de auto), en ik heb die afstand al vaker te voet dan met de fiets gedaan.
Kopen of lenen?
Kopen. Ik sta niet graag in de schuld.
Ik wil jullie ook nog even wijzen op de super leuke webcomic die ik samen met mijn zus maak op lyscomic.com.
Ik hoop dat jullie net zo van dit interview met An Janssens hebben genoten als dat ik heb gedaan. An super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.
Liefs, Melanie
*** Deze blogpost bevat affiliate links en of producten die ik heb gekregen om te reviewen. Dit veranderd echter niks aan mijn mening.Ik ben altijd eerlijk oprecht en praat vanuit mijn hart. Bookstamel werkt alleen samen met producten, auteurs en uitgevers waar ik achtersta. Helaas heb ik Dyslexie dus kun je spelfouten tegenkomen in mijn blogpost ***