Interview met Mel Hartman
Hallo lieve lezers van Bookstamel, In deze blog een interview met auteur Mel Hartman. De afgelopen weken hebben we Mel natuurlijk al een stuk beter leren kennen. Het interview met de auteurs is wel iets waar ik altijd echt naar uitkijk. Zeker als ze zo heerlijk uitgebreid antwoorden als Mel heeft gedaan.
Ik hoop dat jullie net zo veel gaan genieten van dit interview met Mel Hartman als dat ik heb gedaan. Heel veel leesplezier.
Interview met Mel Hartman
Laten we bij het begin beginnen. Na een lange adempauze ben je nu terug als auteur. Miste je tijdens deze pauze het schrijven niet enorm? Ja, met momenten wel. Maar wanneer ik weer eens een verhaal wilde neerpennen, kwamen de negatieve gedachten opzetten en dacht ik: ‘Wat heeft het voor nut dat ik nog schrijf? Ik wil niet meer uitgegeven worden. Het is één groot gevecht en het kost me te veel energie.’ Je moet weten dat ik toen bij een andere uitgeverij zat. Daar werd weinig voor je als auteur gedaan, en dan ook nog niet goed. Ik was dus enorm teleurgesteld in de uitgeverswereld.
Je nieuwste boek wordt dus uitgegeven bij Hamley Books. Hoe ben je bij deze uitgeverij terechtgekomen? Op aanraden van een vriendin, schreef ik uiteindelijk toch een boek, puur voor mezelf en het plezier. Ik was niet van plan om het op te sturen naar een uitgeverij. Toen dacht ik: waarom niet eigenlijk, wat heb ik te verliezen? Ik was nieuwsgierig naar de reacties, maar zat er niet op te wachten (zoals ik vroeger wel met veel spanning deed). Toen waren er plots vier uitgeverijen geïnteresseerd, en dat postte ik op Facebook.
Met geen van hen wilde ik echter in zee gaan. Sandra, van Hamley Books, las die post toevallig en nam contact met me op. Ze vroeg of ik het manuscript wilde doorsturen. Al diezelfde dag kreeg ik antwoord: ze wilden graag mijn boek op de markt brengen. Ik had intussen Hamley Books gegoogeld en was helemaal enthousiast. En na een gesprek met Sandra, en het lezen van het uitstekende auteurscontract, was ik ervan overtuigd dat zij een fantastische uitgeverij waren en dat ik me er goed thuis zou voelen. En dat is ook zo.
Je begon op negenjarige leeftijd al met schrijven. Wist je toen ook al dat je graag auteur wilde worden? Nee, zover dacht ik niet. Ik vond het gewoon leuk verhalen te verzinnen en ze op te schrijven. Eigenlijk heb ik nooit gedacht dat ik uitgegeven zou worden. Het leek me iets onbereikbaars en zo goed vond ik mezelf niet. Toch ben ik altijd blijven schrijven, met een paar tussenpozen dan, omdat ik ervan genoot als vriendinnen of mijn man mijn verhalen lazen. Ik denk dat ik nooit gestopt zou zijn, zelfs al was ik nooit uitgegeven. Als schrijven een passie is, dan doe je dat gewoon, uitgegeven worden of niet.
Als je een bepaald verhaal in je hoofd hebt, hoe zet je dit dan om naar een boek? Hoe begin je zeg maar aan het schrijfproces? Ik werk eerst de personages uit, dat is altijd mijn basis, maar kan nog wat veranderen in de loop van het schrijven. Ik heb meestal maar een globaal idee in mijn hoofd en dan begin ik gewoon met schrijven. Ik ben een organisch schrijver, dus ik zet niet eerst een structuur uit of zo. Ik heb geen idee wat er allemaal zal gebeuren, net als de lezer. Ik schrijf en al schrijvend neemt het verhaal vorm. Zelfs het einde weet ik meestal pas zelf op het einde. Ik werk soms zelfs omgekeerd.
Nadat het verhaal af is, schrijf ik alle hoofdstukken in het kort neer. Dat doe ik om inconsistenties eruit te pikken en om na te gaan of de tijdlijn klopt, en het is daarna makkelijker om een bepaald hoofdstuk terug te vinden. Na de eerste ruwe versie, lees ik het opnieuw en vul aan of knip er stukken uit. Daarna doorloop ik het manuscript nog eens om grammaticale fouten en scheve zinnen eruit te halen. Daarna gaat het naar de eerste proeflezer. Na zo’n viertal proeflezers gaat het naar de uitgeverij. Ik zei gisteren toevallig nog tegen mijn man hoe vreemd ik het vond dat alles op het einde altijd klopt, zelfs al schrijf ik maar een eind weg.
Dromen en slapen spelen een grote rol in jouw leven en in je boeken. Wat vind je zo speciaal aan dromen? Goh, dat is een moeilijke. Al van kleins af – ik denk dat ik zo’n tien jaar was – schrijf ik mijn dromen op. Ik vond het gewoon fascinerend dat er ’s nachts nog een heel andere wereld was, waar alles mogelijk is, waar geen remmingen zijn en magie nog bestaat. En dat vind ik uiteraard nog steeds. Daardoor raakte ik ook gefascineerd door het hele slaapproces, wat me uiteindelijk een baan als slaapanaliste heeft opgeleverd. Ik wilde namelijk ook de wetenschappelijke kant van de slaap en het dromen doorgronden. Toen mijn eerste boek, De Fantasiejagers, verschenen was, zei een vriendin me dat ze naar een congres over dromen was geweest. Daar opperde iemand dat de droomwereld misschien wel werkelijk bestaat. Dat vond ik maar al te toevallig! Want daar ging mijn boekenreeks over die net gepubliceerd was.
Wat is de mooiste droom die je ooit hebt gehad? Dat zijn er veel! Maar welke me meteen te binnen schieten zijn deze twee. De eerste was een Alice in Wonderland-achtige droom. Aangezien dat mijn favoriete boek is, kun je je voorstellen dat ik gelukkig wakker werd. De tweede was een lucide droom. Ik zat in een lift met anderen. Plots begint de lift te vliegen. Op dat moment realiseerde ik me dat het een droom was en ik dacht: ‘Zalig, ik ben aan het dromen! En we vliegen! Wat zou ik nou eens willen? Een draak!’ En daar was hij, vliegend naast de lift dook een draak op. Lucide dromen zijn de leukste natuurlijk, want die kun je sturen.
Wat kunnen de lezers verwachten van je nieuwste boek ‘Als Doden Dromen’? Een mengeling van fantasie, realiteit, humor en spanning, denk ik (hoop ik 😉 ). Gekke toestanden, verwondering, bizarre wezens, een wereld die zowel vreemd als herkenbaar is. Wat bij mijn vorige boeken het meest terugkwam in de recensies was dat ik een vlotte pen heb. Ik hoop gewoon de lezers enkele ontspannen uurtjes te kunnen geven, even weg van de realiteit, maar toch ook weer niet te ver weg.
Hoe is de prachtige cover van ‘Als Doden Dromen’ tot stand gekomen? Dat is een idee van mijn uitgeverij, in samenwerking met het ontwerpbureau Sly Fox Cover Designs, en een beetje mijn input. Ook de andere auteurs bij Hamley Books hebben hun mening erover gegeven en enkele aanpassingen gesuggereerd. Teamwork dus! 😊
Welk personage uit ‘Als Doden Dromen’ is je favoriet en waarom?Ik denk Tom. Hij is een wisselaar en kan dus iedere vorm aannemen die hij wil. Waarschijnlijk omdat hij een stijve hark is, altijd in maatkostuum en beleefd, maar met een hart van goud en met droge humor. Hij laat het hoofdpersonage April graag schrikken. Zogenaamd per ongeluk, maar stiekem doet hij het opzettelijk (denk ik 😉).
Heb je ook wel eens een nachtmerrie gehad? Zeker. Ik denk niet dat er iemand bestaat die nog nooit een nachtmerrie heeft gehad, tenzij ze nooit hun dromen herinneren.
Op welke plek schrijf je trouwens het liefste aan je boeken? Ik heb geen favoriete plek en kan overal schrijven. Maar een boek beginnen doe ik het liefst op een vreemde plaats. Een ander huis, een ander land. Het geeft me energie en inspiratie om weg te zijn van alles dat bekend is.
Ben je inmiddels alweer bezig met nieuwe projecten? O ja, met meerdere zelfs. Het tweede deel uit de ‘Dodenreeks’ ligt bij de laatste proeflezer. Intussen heb ik, samen met auteur Sandra J. Paul, het eerste deel uit een jeugdboekenreeks geschreven en daarnaast ben ik ook alleen bezig aan een jeugdboek dat op zichzelf zal staan. Wanneer dit bij de eerste proeflezer zal liggen, zal ik aan het derde, en laatste, deel uit de ‘Dodenreeks’ beginnen.
Met welke auteur zou je wel eens samen een boek willen schrijven? Stephen King? O nee, toch maar niet. Hij schrijft veel te goed. Ik zou geen woord op papier krijgen, te bang voor zijn reactie. Die man is geniaal gewoon. Verder? Goh, geen voorkeur, er zijn zoveel goede auteurs. Ik ben wel ontzettend blij en vereerd dat Sandra met mij een jeugdboekreeks wil schrijven. Dat is een erg leuke samenwerking.
Heb je nog een grote droom op het gebied van schrijven? Kunnen leven van mijn schrijven? Ja, dat zal het wel zijn. O, en misschien een verfilming van één van mijn boeken, of een vertaling. Daar droomt iedere auteur van.
Zoals altijd heb ik ook een aantal dilemma’s voor je. Welke kies jij en waarom?
Nooit meer dromen of nooit meer slapen? Van nooit meer slapen ga je uiteindelijk dood. Nooit meer dromen zou mentale problemen geven, maar je overlijdt er niet aan. Al zou ik het enorm missen, ik zou dan toch gaan voor nooit meer dromen, want als je dood bent droom je ook niet meer (of wel?).
Liefde of Geluk? Liefde. Liefde geeft geluk, maar omgekeerd geldt het niet altijd.
Buiten leven of binnen leven? Hmm, ik ben nogal een kluizenaar, maar moet wel buiten kunnen, in een tuin of zo. Ik ga toch voor buiten leven. Ik hou enorm van bossen, al woon ik aan de zee. Het liefst zou ik in een bos wonen, in een huis met heel veel ramen zodat ik, zelfs binnen, het gevoel heb dat ik buiten ben.
Wintersport of zomervakantie? Zomervakantie. Ik hou echt niet van kou of sneeuw, en skiën is niet aan mij besteed.
Fietsen of Wandelen? Fietsen vind ik heerlijk. Ik doe het niet alleen om naar mijn werk te gaan, maar ook in mijn vrije tijd.
Ontbijt of Lunch? Ontbijt. Enorm uitgebreid en lang, en met een heleboel vrienden die bleven logeren.
Thee of Koffie? Koffie. Dat zou ik niet kunnen missen. Ik drink ’s avond wel thee, maar ik zou hier wel zonder kunnen.
Papieren boek of e-boek? Papieren boek. Ik zit al hele dagen achter de computer om te schrijven en voor mijn andere jobs. Bovendien vind ik het veel fijner lezen en boekenkasten vind ik onontbeerlijk in een gezellig huis. Boeken zijn ook mooi, en alleen al soms voor de cover zou ik het boek aanschaffen.
Bestseller of boekverfilming. Boekverfilming. Je verhaal en personages tot leven zien komen, lijkt me echt kicken. Bovendien, meestal verfilmen ze bestsellers 😉.
Dank je voor het fijne interview, Melanie!
Ik wil jou ook super bedanken Mel dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem. Ik vond het heel leuk om je boek te lezen en je te mogen interviewen. Ik hoop dat jullie dit interview met Mel Hartman ook super leuk vonden.
Liefs, Melanie
*** Deze blogpost bevat affiliate links en of producten die ik heb gekregen om te reviewen. Dit verandert echter niks aan mijn mening.Ik ben altijd eerlijk oprecht en praat vanuit mijn hart. Bookstamel werkt alleen samen met producten, auteurs en uitgevers waar ik achtersta. Helaas heb ik Dyslexie dus kun je spelfouten tegenkomen in mijn blogpost ***
Mooi interview.
Wat vervelend dat de uitgever zo bepalend is voor het gebruiken van je talent om te schrijven.
Lizette onlangs geplaatst…Hoe stel je de ideale route voor een rondreis samen?
[…] Deze maand was auteur Mel Hartman te gast voor de blogs van eigen bodem. Vorige week kon je al het interview met Mel Hartman lezen maar de recensie van haar nieuwste boek Als Doden dromen hadden jullie nog te goed van mij. […]