Aan tafel met Anouk

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag gaan we aan tafel met Anouk. Anouk geeft ons een kijkje in haar keuken. Welke kruiden gebruikt ze graag en wat is haar favoriete gerecht? Wat is eigenlijk jouw favoriete gerecht?

Bewaar voor later op pinterest

Vandaag gaan we aan tafel met Anouk. Zou je jezelf even kort willen voorstellen aan de lezers van Bookstamel

Ik ben Anouk en ik ben dertig jaar. Sinds 2017 woon ik in Costa Rica, ik ben verhuisd voor de liefde. Samen met mijn Costa Ricaanse man Eliseo ben ik de kleine accommodatie Calathea Lodge gestart. Sinds een aantal maanden hebben we ook een buurtwinkel. We wonen echt op het platteland. Mijn ervaringen met betrekkingen tot reizen en wonen in Costa Rica deel ik op Bestemming Pura Vida.

Wat heb je vandaag allemaal gegeten?

Ik heb mijn ontbijt op: yoghurt met wat havermout en een kop thee. Nu zit ik aan een lekker kopje koffie met een koekje.

Wat mag er niet ontbreken op jou boodschappenlijstje?

De Costa Ricaanse keuken kent zeker lekkere maaltijden, maar voor wat variatie maak ik ook regelmatig pasta. Mijn man vindt pannenkoeken ook erg lekker, dus daar halen we de ingrediënten meestal voor in huis. Salsa Lizano is typisch Costa Ricaans maar ik kan daar inmiddels niet meer zonder. Dit is echt een smaakmaker en ik gebruik het standaard in de pasta.

Welke kruiden zijn voor jouw onmisbaar?

Ik gebruik vaak kaneel, een mix van Italiaanse kruiden, cayennepeper, zwarte peper en soms komijn. Soms komt er ook kardemom en de koek- en kruidenmix die ik uit Nederland mee neem aan te pas.Kurkuma, gember, basilicum, koriander, munt, pepermunt en oregano kan ik vers uit de tuin halen als ik het nodig heb.

Wat eet je regelmatig als ontbijt?

Het Costa Ricaanse ontbijt is ‘gallo pinto’: rijst met bonen met vaak ook nog banaan, ei, kaas en/of vlees. Hier heb ik niet aan kunnen wennen, dat is mij veel te zwaar in de ochtend. Ik eet graag yoghurt met havermout als ontbijt.

Heb je een favoriet lunch gerecht?

Als ik in Nederland ben maak ik graag een tosti en kan ik heel erg genieten van bijvoorbeeld een broodje gerookte zalm of van een broodje met geitenkaas. In Costa Rica maak ik vaak pasta als lunch.

Wat is je favoriete toetje

De ‘arroz con leche’ (rijst met melk) van mijn schoonmoeder. Ik wil echt bij haar in de leer om meer Costa Ricaanse gerechten te leren maken. Er zijn altijd verschillende manieren om de Costa Ricaanse gerechten te maken, maar bij ‘arroz con leche’ wordt er vaak kaneel, kruidnagel en gecondenseerde melk gebruikt.

Als je jouw koelkast open maakt wat staat er dan altijd in?

In onze koelkast liggen altijd groente en fruit, yoghurt voor mijn ontbijt en kaas van de lokale boerderijen. Er staat altijd een kan water in en we hebben melk(poeder). Typisch Costa Ricaans is de ‘tapa dulce’. Dit is een product van suikerriet waar we een warm drankje van maken, je voegt er heet water en eventueel melk aan toe.

Is er iets wat je echt niet lust?

In Costa Rica zijn dat de typische ‘tamales’. Dit is een pakketje van rijst, groente en vlees in een maismeelmix, dit wordt ingepakt in bananenblad en gekookt. Ik had het graag anders gezien want de Costa Ricanen genieten kunnen erg genieten van de tamales en het ze maken het voornamelijk met kerst. Het is dus iets speciaals, maar ik kan er niet van genieten.

Waar ga je graag uit eten?

Bij de lokale restaurants in Costa Rica: de soda’s. Hier kun je altijd voor een prima prijs een prima maaltijd bestellen. Als we op pad zijn voor bijvoorbeeld boodschappen stoppen we vaak wel bij zo’n soda om te gaan lunchen. Of we gaan voor een pizza bij een restaurant aan de kust. We wonen hier niet ver vandaan en het is heerlijk om deze samen op het strand op te eten.

bewaar voor later op pinterest.

Welk gerecht serveer je graag als je eters op bezoek krijgt.

Als mijn familie op bezoek komt dan maak ik vaak ‘mijn’ vegetarische burgers van kikkererweten. Ik voeg hier paprika, ui en allerlei kruiden aan toe. Deze samenstelling gaat altijd een beetje op gevoel. Om het mengsel stevig te krijgen voeg ik een beetje van de empanadamix toe, dit geeft meer smaak dan mais- of tarwemeel.

Wat is jouw favoriete gerecht en waarom?

De empanadas zoals Eliseo ze maakt. Ik heb nog iets meer oefening nodig om ze goed te krijgen. Empanadas kunnen veel verschillende vullingen krijgen, maar wij eten ze vaak met kaas en bonen. Ik eet ook graag ‘patacones’: geplette en gefrituurde bananen. Beide geen gezonde opties dus dit eten we met mate.

Kook je ook wel eens uit kookboeken?

Ik gebruik geen kookboeken maar ik struin wel eens het internet af om inspiratie op te doen. Het is soms toch zoeken hoe ik met de dingen die we voorhanden hebben eten kan bereiden. Ik heb niet altijd precies de ingrediënten dus dan is het wel eens uitproberen wat werkt en wat niet.

Bereid je het liefst alles zelf of maak je regelmatig gebruik van pakjes en zakjes.

Ik maak regelmatig gebruik van pakjes, maar het liefst eigenlijk zo min mogelijk. Ik wil proberen om zoveel mogelijk met de kruiden die we in de tuin hebben te koken. Ik heb verschillende paprikaplanten en we hebben diverse fruitbomen geplant, maar een echte moestuin hebben we (nog) niet.

Welk recept gaat bij jou nooit mis of is altijd een succes als je eters krijgt.

Ik kan het zelf nog niet maken, maar bij mijn familie valt de ‘arroz con pollo’ (rijst met kip) van mijn schoonmoeder altijd erg in de smaak. Ik heb wel eens appelflappen gemaakt en dat mag ik van mijn schoonvader echt wel vaker doen. Het brood wat ik van havermout maak wordt inmiddels ook wekelijks vaste prik om met mijn schoonouders te delen.

Waar op sociale media kunnen de lezers van Bookstamel jouw vinden?

Ik ben actief op Facebook https://www.facebook.com/bestemmingpuravida

Instagram https://www.instagram.com/bestemmingpuravida/

En Pinterest https://www.pinterest.com/bestemmingpuravida/

Website https://bestemmingpuravida.nl/

Ik wens jullie een fijne dag,

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Caroline
3 jaren geleden

Leuk om zo wat meer te weten te komen over het eten in Costa Rica

Tessa
3 jaren geleden

Leuk om meer te lezen over de keuken in Costa Rica
Tessa onlangs geplaatst…Product in de spotlight: mascaraMy Profile

Lindaschrijfthetop
3 jaren geleden

Bij mij ligt er ook altijd kaas in de koelkast ik kan niet zonder

Jasmina
Jasmina
3 jaren geleden

Wat leuk je beter te leren kennen Anouk…en super gaaf dat je in Costa Rica woont!

Dhini
3 jaren geleden

Wat leuk! mijn zoon is dol op kaas dus kaas is altijd inde koelkast liggen

Anouk
3 jaren geleden

Wat een leuke reacties! Dank je wel 🙂 Het is toch wat met die kaas… Heerlijk!
Anouk onlangs geplaatst…Costa Rica in tijden van crisisMy Profile

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x