Aan tafel met Mirjam Holleman

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag gaan we van start met een nieuw blog onderdeel. We gaan namelijk vanaf nu regelmatig gezellig over eten praten met andere bloggers. Mirjam Holleman trapt deze nieuwe serie af! Ik wens je heel veel leesplezier. 

aan-tafel-met-Mirjam

Bewaar voor later op pinterest.

Aan tafel met Mirjam Holleman

Vandaag gaan we aan tafel met Mirjam. Zou je jezelf even kort willen voorstellen aan de lezers van Bookstamel. Ik ben glutenvrij, want ik heb coeliakie. Of eigenlijk wij zijn glutenvrij, want ook mijn jongste dochter Mirthe van 9 heeft coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt, ontstaat er een ontstekingsreactie in de darmen, waardoor de darmvlokken verdwijnen en je geen voedingsstoffen meer op neemt. Dit kan hele vervelende gevolgen hebben als botontkalking, zwangerschapsproblemen en darmkanker. Er is geen medicijn tegen coeliakie, de enige remedie is het glutenvrije dieet. Als je denkt dat je niet tegen gluten kan, ga dan niet zelf dokteren en blijf gluten eten totdat coeliakie is geconstateerd of uitgesloten.

Wat heb je vandaag allemaal gegeten? Sinds de corona-tijd begin ik vroeg met werken. Ik sta om 6 uur op, start de computer en begin met werken. Een pot thee staat dan al klaar. Om half 9 is de rest van mijn gezin ook wakker en gaan we ontbijten. Ik ontbijt vrijwel altijd met haver/boekweit muesli met yoghurt.

Voor de lunch maak ik meestal een gevulde salade. Vandaag at ik 1 van mijn favoriete salades: Bietjes met geitenkaas.
Als avondeten aten we stokslabonen met rijst en pindasaus.
Tussendoor at ik druiven van onze eigen struik, een
cakeje dat mijn dochter had gemaakt, een perenijsje omdat het zo warm was en een koel glas rosé.

Wat mag er niet ontbreken op jouw boodschappenlijstje? Voordat ik boodschappen ga doen, controleer ik altijd of we nog brood, glutenvrij brood en yoghurt hebben. De andere dingen die (bijna) op zijn, staan op het boodschappenlijstje dat standaard in de keuken ligt.

Welke kruiden zijn voor jouw onmisbaar? Ik heb een la vol kruiden (een foto vind je hier), die voor mij allemaal onmisbaar zijn. Ik wil niet mis grijpen als ik een lekker gerecht aan het klaarmaken ben. Zout en peper gebruik ik natuurlijk het meest. Maar ook een combinatie van Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, tijm) en de combinatie koriander/komijn gebruik ik veel.

Wat eet je regelmatig als ontbijt? Ik ontbijt meestal met haver/boekweit muesli en yoghurt. Liefst zet ik dat bakje de avond ervoor al klaar, zodat het lekker zacht is. Maar meestal vergeet ik dat.

Heb je een favoriet lunch gerecht? In de zomer eet ik meestal een salade. De inhoud is afhankelijk van de inhoud van mijn koelkast. Ik zorg meestal wel dat er kaas, tonijn of nootjes in huis zijn om de salade wat meer bite te geven.
In de winter eet ik meestal een restje avondeten.
Maar mijn nieuwe favoriet is deze
Paksoisoep met noedels.

Wat is je favoriete toetje Ik eet haast nooit toetjes. Soms een waterijsje als het heel warm is, of een bakje yoghurt.
Maar mijn favoriete toetje is
tiramisu met advocaat! Helaas kost het veel tijd om deze te maken en maken wij die bijvoorbeeld met kerst.

Als je jouw koelkast open maakt wat staat er dan altijd in Groentes en fruit! Wij hebben een groentepakket en daarnaast nog een gezamenlijke moestuin. Hier komt (zeker in dit zomerseizoen) heel veel groentes van af.
1 keer per week ga ik naar de markt voor fruit. Ik kom dan thuis met 3 volle tassen. De eerste bakjes verdwijnen meteen al in de buik van mijn meisjes. Maar er blijft altijd genoeg over voor de rest van de week.

Is er iets wat je echt niet lust? Nee

Waar ga je graag uit eten?
Er was een tijd dat ik niet graag uit eten ging. Ik was zo bang om ziek van gluten te worden, dat ik al misselijk was voordat ik überhaupt een hap gegeten had. Gelukkig heb ik dat overwonnen en kan ik nu volop genieten van een lekkere maaltijd buiten de deur. Om andere mensen met coeliakie te inspireren zich ook niet tegen te laten houden, houd ik sindsdien bij waar wij uit eten gaan. Maar het liefst eet ik nog steeds bij restaurants waar ik geen risico loop om ziek te worden, restaurants die 100% glutenvrij zijn. Zoals The Food Club in Utrecht.

Welk gerecht serveer je graag als je eters op bezoek krijgt?Voordat wij kinderen hadden, maakten we de lekkerste dingen: quiches, curries, tajines. Maar sinds we kinderen hebben (en ons bezoek meestal ook kinderen mee neemt) is het heel wat eenvoudiger geworden: Meestal frietjes. Maar gelukkig worden de kinderen ouder en gaan we weer langzaam terug naar de curries en tajines.

Wat is jouw favoriete gerecht en waarom? Mijn favoriete gerecht is heel afhankelijk van het seizoen, ook omdat ik graag met de seizoenen eet om zo duurzamer te zijn.
Mijn favoriete lente recept is
asperge salade.
Mijn favoriete zomer recept is
glutenvrije moussaka.
Mijn favoriete herfst recept is een pompoen ovenschotel.En mijn favoriete winter recept is rode kool, ook omdat ik mijn oudste dochter daar heel blij mee maak!

Mirjam

Kook je ook wel eens uit kookboeken? Ik heb een plank vol (glutenvrije) kookboeken. De recepten die ik daar meestal uit maak, zijn zoete recepten als taarten en koekjes. Voor de hoofdmaaltijd gebruik ik kookboeken (en internet) vaak als inspiratie en geef ik er mijn eigen draai aan.

Bereid je het liefst alles zelf of maak je regelmatig gebruik van pakjes en zakjes? Ik gebruik haast nooit pakjes en zakjes. Omdat in veel pakjes en zakjes gluten zitten, maar ook omdat ik zelf maken gezonder en lekkerder vind. Gelukkig kookten wij ook al voordat ik glutenvrij moest gaan eten haast nooit uit pakjes en zakjes. De overgang naar glutenvrij eten ging hierdoor veel makkelijker.

Welk recept gaat bij jou nooit mis of is altijd een succes als je eters krijgt. Braziliaanse kaas broodjes!

Waar op sociale media kunnen de lezers van Bookstamel jou vinden? Facebook, Instagram en Pinterest.

Wat leuk om zo een kijkje te krijgen in jou eetgewoontes! Bedankt dat je mee wilde doen Mirjam.

Heel veel liefs, melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mirjam
3 jaren geleden

Hi Melani,
Hij is leuk geworden! Dank je wel!
Groetjes, Mirjam

Cynthia
3 jaren geleden

Leuk om Mirjam zo te leren kennen. Mijn nichtje eet glutenvrij, dus ik zal haar website even doorsturen! Misschien haalt ze er inspiratie uit!
Cynthia onlangs geplaatst…Review: Moeder Dochter Kettingen Set van KAYA Sieraden (+Winactie)My Profile

trackback

[…] te nemen. Zo is ook het idee voor aan Tafel met ontstaan. Zo gingen we vorige week al aan tafel met Mirjam Holleman   […]

trackback

[…] Aan tafel met Mirjam Holleman van BookstamelGastblog van mij op Bookstamel, een lifestyleblog over boeken, nederlandstalige auteurs, eten en drinken, gezondheid en zoveel meer…In deze gastblog vertelde ik wat ik die dag had gegeten en over ons eetpatroon. […]

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x