Dyslexie Gastblog door blogger Groen Graag

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Graag stel ik mijzelf even aan jullie voor. Mijn naam is Lisanne Moreau – Poelstra, 29 jaar, getrouwd, moeder van twee hele lieve kinderen Floris, 3 jaar, en Emma, 1 jaar en we wonen met z’n allen gezellig in Zaltbommel. Ik blog over duurzaamheid op mijn blog Groen Graag en, zoals je dus waarschijnlijk al deed vermoeden aan de rubriek, heb ik ook dyslectie.

groengraag

Bewaar voor later op pinterest.

Spelling is dus altijd al wel een probleem geweest. In de eerste klas van de middelbare school kwamen ze er met een dyslectie test achter maar mijn ouders, en ik eigenlijk ook wel, hadden het al lang verwacht. Toch heb ik er op de middelbare school nooit heel erg last van gehad, natuurlijk zaten er fouten in mijn spelling en las ik langzamer maar ik zag er zelf nooit echt een probleem in. Dat probleem kwam pas later, toen er tijdens mijn stage feedback terug kwam op mijn spelling, en ook tijdens mijn eerste baan bij het schrijven van rapporten. Het liefst liet ik alles controleren op spelling, maarja, mijn man had ook niet echt zin om elke week een rapport van 30 pagina’s en al mijn email verkeer na te lezen. Natuurlijk was het achteraf makkelijk geweest als ik in ieder geval verteld had dat ik dyslectisch was, het had de spelfouten er niet uitgehaald, maar misschien wel het stukje spanning.

Mensen die mij mailen met: “sorry voor de spelfouten” mailde ik vrolijk terug dat het geen probleem was, ik zag ze vaak toch niet. Maar ook daadwerkelijk dát zeggen (“Geen probleem, ik zie ze toch niet want ik ben dyslectisch”), nee, dat zei ik niet.

En stuurde ik een email en kreeg ik een reactie met dat er een (of meer) spelfout(en) in stonden? Dan mailde ik snel terug met dat ik heel moe was toen ik de email typten, of dat ik de email even heel snel getypt had en geen tijd had gehad om hem na te lezen.

Lange tijd zag ik bloggen ook echt niet als optie, ik kan toch moeilijk al die spelfouten in mijn blogs of in mijn programma laten staan? Maar aan de andere kant wilde ik ook zo graag mijn verhaal delen, mijn kijk op de wereld. Wat als ik met mijn manier van leven iemand ook kan inspireren of helpen? En dus besloot ik er gewoon voor te gaan, maar toch wil ik niet dat de spelfouten de overhand nemen in mijn teksten.

En dus wordt alles, maar dan ook echt álles, eerst door mijn man gecontroleerd voor het online komt te staan. Nieuwe blog? Wordt gecheckt. Nieuw berichtje op Instagram of Facebook? Wordt gecheckt. Even snel iets op mijn Instagram storys? Wordt gecheckt. Mailtje naar een klant terug sturen? Wordt gecheckt. Reactie op iemand zijn berichtje op Instagram of Facebook langer dan 3 woorden? Wordt gecheckt.
Word je er al moe van als je dit leest? Ik word er soms ook wel een beetje moe van.. Maar het idee dat er een spelfout in mijn tekst staat en dat iemand mij daarop wijst? Nee, dat vind ik echt heel erg.

Maar het voordeel van al dat controleren? Ik merk dat ik steeds minder fouten ga maken. Door mee te kijken bij het controleren kan ik terugkerende fouten makkelijker herkennen en dus voorkomen.

En deze blog? Dit is mijn allereerste niet-gecontroleerd-op-spellingblog. En pfoe, dat is toch stiekem best heel spannend. Ook na tien keer nagelezen te hebben ben ik er nog niet zeker van dat hij spelfout vrij is. Wat als er nou echt een hele stomme spelfout in staat? Vergaat de wereld? Is de informatie die ik geef minder waardevol?

En dus sluit ik met het volgende af (en misschien moet ik dat wel gewoon vaker doen):

Sorry voor de spelfouten, ik ben dyslectisch, ik heb mijn best gedaan ze er allemaal zelf uit te halen maar misschien is er één (of twee) door mijn vingers geglipt. Ik hoop dat je het leuk vond om mijn verhaal te lezen en vind je het nou leuk om meer van mij te lezen dan zie ik je graag op Groen Graag!

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lindaschrijfthetop
3 jaren geleden

Ik maak ook snel fouten met schrijven. En het wordt steeds erger. Of ik dyslexie heb weet ik niet maar wel niet aangeboren hersenletsel, daar ga je ook slechter van schrijven.

Cynthia
3 jaren geleden

Ik heb geen dyslexie, maar ook mijn man leest mijn blogs en nieuwsbrieven tegen. Ik lees snel over mijn foutjes heen, omdat ik al weet wat ik bedoel. Goed dat je er nu voor uit komt dat je dyslexie hebt en het je niet tegenhoudt om te schrijven!
Cynthia onlangs geplaatst…Mijn Ervaring: Online Mindfulness Training van Tiny TweaksMy Profile

Tessa
3 jaren geleden

Wat fijn dat je op jouw blog aandacht geeft voor dyslexie. Onterecht wordt er vaak gedacht dat mensen die dyslectie hebben dom zijn
Tessa onlangs geplaatst…Preview: essence herfst/winter collectie updateMy Profile

Jouvence
Jouvence
3 jaren geleden

Ik vind het stoer dat je ondanks je dyslexie toch een blog bent gestart en schijt hebt aan wat anderen ervan vinden.

Daisy de Vos Burchart
3 jaren geleden

Wat goed van je dat je dan toch bent gaan bloggen!

Ik heb een lichte vorm van dyslexie, dit uit zich vooral in het hardop lezen. Dit kwam naar voren bij de logopediste waar mijn broertje en ik toendertijd liepen.

Maakt dat je minder? Nee!

Vorig jaar met succes een mbo 4 diploma gehaald. En dan zonder een pasje of iets.

Keep up the good work 😀
Daisy de Vos Burchart onlangs geplaatst…Hema HandcreamMy Profile

Rory
3 jaren geleden

Heel goed dat je voor jezelf kiest (stand your ground) en het toch bent gaan doen (bloggen). En heel dapper dat je jezelf kwetsbaar opstelt door dit te vertellen, daar ga je veel andere mensen mee helpen vermoed ik. En ook nog deze blog zonder check online hebt gezet. Respect!
Rory onlangs geplaatst…Geld lenen voor je eerste auto?My Profile

rachel
3 jaren geleden

goed dat je hierover schrijft want dat geeft een hoop mensen herkenning!! mensen zoals jij vind ik sterker dan personen die oh zo goed in schrijven en spelling zijn 😉
respect!!
rachel onlangs geplaatst…Dubbeldate en kuur nr DRIE #WEEKVLOGMy Profile

7
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x