Recensie: Niemand zoals hij Lucia vd Brink

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag gaan we dan echt afscheid nemen van een van de auteurs van eigen bodem deze maand. Maar voordat we afscheid gaan nemen van Lucia vd Brink hebben jullie nog mijn recensie van haar prachtige debuut boek Niemand zoals hij tegoed! Deze roman staat op de Hebban shortlist voor de debuutprijs van 2020. Dat zegt natuurlijk al super veel over dit boek. Maar goed ieder mens is weer anders dus het zegt nog niks over mijn mening van dit boek, nee mijn mening kun je hieronder lezen.

Wil je eerst Lucia vd Brink wat beter leren kennen lees dan hier het interview dat ik met haar mocht doen.

Bewaar voor later op pinterest

 Niemand zoals hij

(Kraanvogels spelen een grote rol in dit boek. De kraanvogel op de foto is al bijna 8 jaar oud. Ik kreeg deze toen mijn vader onverwachts overleed en heb hem al die tijd bewaard . Ik vond hem namelijk heel bijzonder)

Titel: Niemand zoals hij Auteur: Lucia vd Brink Uitgeverij: Ambo Anthos Genre: roman Cijfer: 9

Hier gaat Niemand zoals hij over:

Renke heeft haar opa Pieter al een tijd niet gezien als ze opeens pakketjes van hem ontvangt, met post-its, kraanvogels van origami en dagboekfragmenten. Pieter is naar Japan vertrokken nadat hij te horen kreeg dat hij lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte als. Waar Renke alle tijd van de wereld heeft, weet hij dat zijn dagen geteld zijn. Hij probeert er het beste van te maken en wil karatetraining volgen bij zijn vriend Yamada. Doordat hij langzaamaan afscheid moet nemen, krijgt de schaduwzijde van zijn persoonlijkheid soms de overhand. Op die momenten schrijft hij in zijn dagboek.

Als Renke haar baan verliest, reist ze haar opa achterna in een ultieme poging hem echt te leren kennen. In Nederland was ze voortdurend bezig haar leven te delen op haar blog en via social media, maar tijdens haar reis komt ze erachter dat niet alles te delen valt. Hoe graag ze dat ook zou willen.

Dit vind ik van niemand zoals hij: 

De cover is niet helemaal mijn ding. Als ik die zou zien liggen in de winkel zou ik hem niet oppakken. Maar aan de andere kant als je het verhaal leest dan past de cover daar ontzettend goed bij. Dit is dus een kwestie van smaak. De titel daar in tegen vind ik erg mooi. 

Dan gaan we naar het verhaal zelf. Dit is echt een bijzonder en prachtig verhaal. Het is een verhaal over Opa en kleindochter. Aan de ene kant lezen we het verhaal vanuit Pieter zijn perspectief. Deze delen lezen we door middel van dagboekfragmenten. Sinds pieter de diagnose ASL heeft gekregen houdt hij een dagboek bij. Deze dagboekfragmenten ontvangt Renske. 

Aan de andere kant lezen we het verhaal dus verteld vanuit Renske. We lezen hoe Renske haar baan verliest en besluit om haar opa te gaan bezoeken. Maar dit is nog niet zo makkelijk want ze heeft geen adres van haar Opa. 

Het verhaal spreekt een aantal super mooie thema’s aan denk hierbij aan liefde en vriendschap. Maar ook aan het ontdekken van jezelf en je eigen keuzes maken. Hoe je trauma’s verwerkt en het omgaan met een dwangstoornis. Allemaal mooie en bijzondere thema’s. Lucia weet deze thema’s ook nog eens op een hele mooie manier te vertellen. Met prachtige zinnen en worden. 

Dit is een boek waar je aan begint en die je vervolgens niet meer weg legt! Een ijzersterk debuut dus. Daarom krijgt dit boek een mooie 9 van mij. 

Heel veel liefs, Melanie

*** Soms krijg ik voor de recensies op mijn blog een recensie exemplaar. Maar dit beïnvloed mijn mening niet. Want ook de uitgevers en auteurs verwachten een eerlijke en oprechte mening. Ik recenseer vanuit mijn passie en hart. Ik ben geen recensent die let op taalfouten etc want dat is een beetje lastig met mijn dyslexie. Ik recenseer dus puur op het verhaal zelf.

Klik je via mijn site op een link om een boek te kopen. Dan krijg ik daar een iniminie bedrag voor per verkocht boek. Van dit geld betaal ik de kosten voor mijn website en evt kosten voor winacties. Ik blog niet voor mijn werk, ik blog omdat ik door ziekte thuis zit en iets zocht om te doen voor een beetje afleiding ***

 

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
VerKlaproos
3 jaren geleden

Mijn lijstje te lezen boeken word door jou wel heel lang haha. Heb er ook nog een boel liggen om te lezen. Gelukkig bijna vakantie! Kan ik daarna weer een paar nieuwe boeken aanschaffen ❤️🍀☺️
VerKlaproos onlangs geplaatst…Therapeutische puberteitMy Profile

rachel
3 jaren geleden

echt een vasthoudertje dus als je er eenmaal aan begint! Dat vind ik wel belangrijk met een boek want anders word het niks met lezen lijkt mij
rachel onlangs geplaatst…Ontdek de nieuwe Batiste Blonde en Batiste Dark HairMy Profile

Henk
3 jaren geleden

Nieuwsgierig makende recensie heb je weer gemaakt👍🏻 Mooi dat er allemaal verhaallijnen door elkaar lopen, dan blijf je in het verhaal gezogen.

Daisy de Vos Burchart
3 jaren geleden

Klinkt als een goed boek, mooi ook dat er meer verhaallijnen in zitten, hier hou ik zelf wel van!
Daisy de Vos Burchart onlangs geplaatst…Kan cosmetica je oprecht blij maken?My Profile

Simone
3 jaren geleden

Klinkt als een heel mooi verhaal met een onderliggende boodschap. Maakt me wel nieuwsgierig.
Simone onlangs geplaatst…Projecten in huis die we de afgelopen tijd afgerond hebben!My Profile

5
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x