Interview met Gaby Raaijmakers

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Tja jullie weten inmiddels wel dat ik niet van afscheid nemen hou. Maar helaas is het alweer tijd om de auteurs van deze maand uit te zwaaien. Vandaag is het de beurt aan Gaby Raaijmakers. Al kun je binnenkort weer een recensie van haar boek verwachten op mijn blog. Maar voordat we Gaby uitzwaaien is het natuurlijk eerst nog tijd voor een interview met Gaby Raijmakers.

Interview met Gaby Raaijmakers

Interview met Gaby Raaijmakers 

In het voorstelblog hebben we al kunnen lezen hoe je bij uitgeverij Zilverbron terecht bent gekomen. Wat is het voordeel van je boeken uitgeven via een uitgeverij? Ik vind de voordelen eindeloos. Ik zit nu in de redactiefase van mijn derde boek, Sémans gaven en dan ben ik weer zo blij met mijn redactrice, Kelly van der Laan. Je merkt gewoon dat het boek daar beter van wordt. Daar kan ik zo van genieten! (op de momenten dat ik niet stress over alles wat er moet worden aangepast, haha)

Verder ben je nooit alleen: niet op beurzen, maar ook niet als je tips nodig hebt of als je brainstormt over acties, reclame en wat dan ook. Het is vast al honderd keer gezegd, maar het is echt waar: De uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron is echt een familie! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kansen die Zilver auteurs als mij geeft, waardoor Zilverbron/spoor nu de grootste Nederlandstalige fantasy-uitgever is geworden!!

Wat vind je eigenlijk het lastigste aan het proces van verhaal in je hoofd tot boek in de winkel? Het lastigste…Het eerste waar ik aan moet denken is de zetproef. Dan heb je je boek inmiddels zo vaak doorgenomen in de redactie dat je het echt niet meer kunt zien. En dan komt de zetproef. Staan alle zinnen goed, zijn er woorden vreemd afgebroken? Gaat de zetproef goed om met alle namen? Dat is altijd even tanden bijten en doorgaan. Maar dat is misschien meer minst favoriet, want het er uit gooien van stukken of verhaallijnen uit je boek (kill your darlings) blijft het moeilijkst.

Heb je zelf invloed gehad op de covers van jou boeken? Zoja hoe zijn deze tot stand gekomen. Ik heb zeker invloed gehad. Bij het eerste boek mocht ik stock-foto’s aanleveren waar zij uit hebben gekozen. Daarna gaat er altijd nog een illustrator overheen die er een echt mooie kaft van maakt. Bij boek 2 is de kaft echt ontworpen op basis van boek 1 en de inhoud van het boek, met geweldig resultaat. Ik kan niet wachten tot ik de kaft van boek 3 mag aanschouwen!

Hoe zijn de titels voor jouw boeken ontstaan? Branna’s offer was eigenlijk een titel die al vrij snel kwam, al was het oorspronkelijk volgens mij langer: Een Mazumundisch verhaal: Branna’s Offer. Na een eerste boek ga je op zoek naar titels die in de reeks passen: kort, naam met woord van twee lettergrepen. Vandaar Elins keuze en waarschijnlijk Sémans gaven.

Op welke plek werk je het liefste aan je boeken? Ik kan eigenlijk overal werken, maar het liefste werk ik gewoon thuis, aan de keukentafel. Bij voorkeur als ik alleen thuis ben, met de muziek aan.

In Elins keuze maken we kennis met boerenmeisje Elin. Zij kan de kleuren van haar ogen aanpassen. Als jij de kleur van je ogen kon aanpassen welke kleur zouden jouw ogen dan hebben? Dan zou ik gaan voor zwarte of paarse ogen (dieven of magiërs) omdat daar volgens mij het grootste avontuur ligt.

In Branna’s offers maken we kennis met Branna die wordt uitgehuwelijkt aan een Mazumundische keizerszoon. Denk jij dat er liefde kan ontstaan als iemand uitgehuwelijkt wordt? Dat denk ik wel. De mensheid heeft volgens mij langer mensen uitgehuwelijkt dan dat mensen vrij mogen kiezen met wie ze trouwen. Of daar dan een even diepe liefde uit komt, weet ik niet, maar ik denk dat er vaak genoeg liefde is ontstaan uit geplande huwelijken. En begrijp me niet verkeerd, ik vind dat iedereen het recht moet hebben om zelf te kunnen kiezen! Maar ik denk zeker dat liefde ook kan groeien in de juiste omstandigheden.

In je boeken komt veel magie voor. Waar haalde je de inspiratie voor je boeken vandaan? Ik heb magie altijd interessant gevonden, vooral in het klassen-concept. Ik heb daarvoor ook zeker wel inspiratie geput uit de keizerrijk-trilogie van Raymond E. Feist en Janny Wurts, waar magiërs door hun krachten een verheven klasse waren. Dat en het feit dat ik me vroeger wanhopig vastklampte aan het feit dat magie moest bestaan omdat dat de wereld zoveel mooier en interessanter zou maken.

Zou je zelf een magische kracht willen bezitten? Zo ja welke kracht zou je willen bezitten. Soms is heel snel reizen zoals Séman en Branna doen in Elins keuze heel erg prettig, al zou ik de gevolgen die dat had er niet voor over hebben.

Kun je in het kort iets vertellen over de wereld waarin je boeken zich afspelen? De wereld van Mazumundo is een wereld waarin de kleur van je ogen bepaalt wat je bent: blauwe ogen bediende of slaaf, gouden ogen de keizersfamilie en van alles daar tussenin: rode ogen krijgers, paarse ogen magiërs en zwarte ogen dieven en moordenaars. Je wordt met een oogkleur geboren en daar moet je het mee doen. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk in deze wereld met een strikt kastesysteem. Het is aan de hooofdpersonen om daar verandering in aan te brengen. Maar of dat lukt?

Heb je eigenlijk een favoriet personage?

Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ze hebben allemaal hun momenten dat ik ook echt trots op ze ben. Nu ik in de redactie van mijn derde boek zit heb ik dat weer. Dat ik denk: wat ontzettend dapper van je, dat je dit doet, Séman. Terwijl ik het zelf heb geschreven!

En als je nou een personage zou moeten baseren op jou. Welke eigenschappen moet dit personage dan hebben?
Ik denk dat er in mijn boeken een heleboel eigenschappen zitten die ik heb, maar dan uitvergroot. De impulsiviteit van Branna, de onzekerheid van Memindel en Brennus, het toneelspel waarmee Séman zich door situaties heen bluft, de boekenwurm die Mahayama is. De meeste karakters hebben wel iets waar ik me mee identificeer.

Is er iets dat je nog heel erg graag zou willen bereiken in je leven? Jeetje. Tegelijkertijd is er zoveel om naar te streven en besef ik dat je beter kan genieten van het leven dat je hebt. Ik zou het geweldig vinden als mensen zich geholpen voelen door mijn verhaal, of als er ook maar drie mensen anders gaan kijken naar de wereld door mijn boeken, dat is het hoogste doel dat je kunt bereiken, denk ik. Een positief verschil maken voor de wereld.

Kunnen we binnenkort weer nieuw werk verwachten vanuit jouw hand? Jazeker! In september komt mijn derde boek: Sémans Gaven uit. Dan is de trilogie compleet, maar daar houdt het gelukkig niet op. Er staat al een volgend boek gepland voor volgend jaar, die weer het begin is voor een volgende trilogie.

Tot slot heb ik ook voor jou een aantal dilemma’s. Welke kies jij en waarom?

Lezen of schrijven? Wat een dilemma! Ik kan eigenlijk niet zonder beide, maar als ik echt moet kiezen: schrijven.

Voor de klas staan of muziek maken? Nog zo’n dilemma. Ik zou het allebei erg missen, maar als ik een week niet achter de piano zit krijg ik toch wel lichte afkickverschijnselen…

E-book of Papieren boek? Papieren boek, een e-book is heel handig in het meenemen, maar ik heb toch het liefst een echt boek in handen.

Uit eten gaan of zelf koken? Ik vind uit eten gaan heerlijk, maar moet er ook niet aan denken om elke dag uit eten te gaan. Dus dan toch zelf koken.

Zomer of Winter? Weer een moeilijke keuze. Ik vind de zomer heerlijk, al maakt de hooikoorts het soms wat minder prettig!

Drankje of Snack? Snack (maar dat probeer ik om te gooien in gezondere ‘smoothies’

Boomhut of huisje op het strand? Boomhut, ik vind het bos heerlijk.

Kasteel of zeilschip? Kasteel! De magie van een oud gebouw kan ik echt niet weerstaan.

Bewaar voor later op pinterest

Gaby 2

Ik hoop dat jullie dit interview met Gaby Raaijmakers net zo leuk vonden als dat ik het vond. Gaby super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Liefs, Melanie

 

Meer interviews zoals dit interview met Gaby Raaijmakers lezen? Dat kun je hier doen.  De boeken van Gaby Raaijmakers kopen? Dat kun je hier doen.

*** Soms krijg ik voor de recensies op mijn blog een recensie exemplaar. Maar dit beïnvloed mijn mening niet. Want ook de uitgevers en auteurs verwachten een eerlijke en oprechte mening. Ik recenseer vanuit mijn passie en hart. Ik ben geen recensent die let op taalfouten etc want dat is een beetje lastig met mijn dyslexie. Ik recenseer dus puur op het verhaal zelf.

Klik je via mijn site op een link om een boek te kopen. Dan krijg ik daar een iniminie bedrag voor per verkocht boek. Van dit geld betaal ik de kosten voor mijn website en evt kosten voor winacties. Ik blog niet voor mijn werk, ik blog omdat ik door ziekte thuis zit en iets zocht om te doen voor een beetje afleiding ***

 

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tessa
3 jaren geleden

Leuk interview om te lezen. Originele vragen ook
Tessa onlangs geplaatst…Review: Deborah Milano 24Ore Instant Maxi Volume MascaraMy Profile

corrina
corrina
3 jaren geleden

Ik vind het altijd knap de vragen die worden gesteld en dat het uiteindelijk een mooie verhaal wordt

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x