Interview met Sebastiaan Koen

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het tijd voor een interview met Sebastiaan Koen. Ik moet bekennen dat ik zelf erg heb genoten van dit interview. Het is altijd leuk als je in een interview ook een paar persoonlijke vragen kan stellen. Helaas lukt dat niet altijd omdat niet elke auteur heel open is over zijn prive leven.

Maar bij Sebastiaan Koen wist ik bijv dat hij pokemon speelt in zijn vrijetijd en ik zag op zijn facebook wat dingen van Harry Potter voorbij komen. Dus kon ik daar ook wat vragen over stellen. Maar goed genoeg gekletst tijd om naar het interview met Sebastiaan Koen te gaan.

Interview met Sebastiaan Koen

Laten we bij het begin beginnen waar komt je passie voor het schrijven van boeken vandaan? Een lastige vraag aan het begin! Ik heb altijd een passie voor verhalen in het algemeen gehad, niet zozeer met schrijven zelf. Jaren terug heb ik eens geprobeerd een verhaal in mijn hoofd op papier te zetten om te kijken of ik op die manier mijn creativiteit kon uiten. Toentertijd was dat de ruwe schets voor ‘De verhalen van Auruco’. Op die manier kwam ik erachter dat het schrijven op zichzelf een fijne manier was om mijn creativiteit ruimte te geven naast het verzinnen van verhalen.

Wist je eigenlijk altijd al dat je later graag schrijver zou willen worden? Zeker niet. Vroeger begon het met rallycoureur en daarna wilde ik voor een lange tijd Archeoloog worden, door mijn fascinatie met geschiedenis. Dat heb ik allemaal wat laten varen, ook al bleef de interesse er wel. Nu weet ik beide zaken gedeeltelijk te combineren. Ik werk als koerier en schrijf boeken. De een verzadigd mijn behoefte om te rijden, de ander om zelf geschiedenis te schrijven.

Je boeken worden uitgegeven door Zilverbron. Hoe ben je eigenlijk bij deze uitgeverij terecht gekomen? Toen ik het manuscript van het eerste deel in de Auruco reeks af had, ging ik op zoek naar een uitgever. Ik heb lang op internet gezocht naar fantasy uitgevers, die in eerste instantie lastig te vinden waren. Bij Zilver had ik direct een goed gevoel en heb ik Cocky op Castlfest van 2016 benaderd. Toen was er meteen een klik en kreeg ik een contract aangeboden.

Voor je boek uiteindelijk bij de lezer beland heeft die al een hele weg afgelegd van idee in je hoofd tot boek in de winkel. Welk onderdeel aan dit proces vind je het lastigste? De allereerste redactie. Ik was nieuw op dit gebied, dus er klopte het een en ander niet. Dat gevoel is lastig weg te stoppen bij iedere andere redactie. Er komt veel kritiek op je af en daar moet je tegen kunnen. Je stopt je ziel en zaligheid in het werk, dan komt het punt dat iemand het ‘afkraakt’. Dat zal iedere keer een lastig punt blijven, maar de boeken worden er daardoor nog beter van!

Je schrijft Fantasie boeken. Is dit een genre wat je altijd al heeft gelegen? Vanaf jongs af aan al. Ik was altijd gefascineerd door verhalen met aparte wezens en heldhaftige helden die maar te menselijk waren.

Welke boeken las je zelf als kind/ Jong volwassen eigenlijk graag?Eigenlijk de boeken die ik nu graag zelf schrijf. Fantasy, Sci-fi, Horror en Thrillers. En alles wat daar tussenin ligt. Veel van de bekende titels heb ik gelezen, maar ik schrijf liever dan dat ik lees.

Inmiddels heb je drie boeken uitgegeven en je vierde komt eraan. Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tussen het schrijven van je eerste en je laatste boek. De manier hoe je verhalen en personages opbouwt. Verhalen schrijven is makkelijk, maar goede verhalen schrijven is een kunst. De redacteurs hebben mij ontzettend veel geholpen met het verbeteren van een verhaal geloofwaardiger maken en de personen die er in voorkomen nog menselijker te maken. Daardoor gaat een verhaal leven en kunnen de lezers zich beter inleven.

De verhalen van Auruco gaan over 2 broers. Ben jij zelf een familie man? Absoluut. Vele vrienden kwamen en gingen, maar familie blijft altijd. In mijn geval kan ik daar altijd op terugvallen.

Waar haalde je de inspiratie vandaan voor de verhalen van Auruco? Overal en nergens. Tenminste, daarmee bedoel ik de personages, handelingen en alledaagse gebeurtenissen. Als schrijver haal je inspiratie voor verhaalideeën uit alle verhalen die jezelf ervoor hebt gelezen, gehoord of gezien. Films zijn daarin net zo belangrijk als boeken, hoewel dit vaak onder discussie staat. Beide zijn compleet anders in het overbrengen van het verhaal, maar beide bevatten desalniettemin een verhaal. Daarom kijk net zo graag een film of serie als dat ik een boek lees.

Wie is je favoriete personage uit de verhalen van Auruco? Nog zo’n moeilijke vraag. Ik denk Dorvin. Hij was het interessantst om voor te schrijven omdat zijn reacties en emoties zo plotseling en daardoor oprecht zijn. Dat maakt het voor een schrijver makkelijker en leuker om voor te schrijven, maar tegelijkertijd zijn dat de personages die soms de verhaallijn in de war schoppen. Skjald is daarentegen net mijn evenbeeld en dat is ook leuk om voor te schrijven. Het is alsof je jezelf in een episch verhaal ziet.

In je boeken komt ook magie voor. Welke magische kracht zou je zelf wel willen bezitten? Geen. Ik heb er vaak over nagedacht, maar aan iedere magische kracht zit een nadeel verbonden. Althans, zo zie ik het. Maar als ik zou moeten kiezen, zou ik graag de vier elementen kunnen beheersen. Net zoals in Auruco gebeurt.

Kun je misschien een tipje van de sluier geven waar deel 4 een vlam in de duisternis overgaat? Het is het laatste deel, dus een grote veldslag wordt eigenlijk wel een beetje verwacht. Natuurlijk blijft het bij een perspectief zodat het niet een rommeltje wordt. De personages zullen verder groeien en worden nog meer uitgedaagd. Dat brengt de benodigde problemen met zich mee. Verder raad ik menig lezer aan om zakdoekjes klaar te zetten, er kan het een en ander gebeuren.

Stel je zou een personage van je eigen persoonlijkheid moeten maken. Welke eigenschappen moet dit personage dan bezitten? Veel personages in mijn boeken dragen mijn persoonlijkheden. Als je in jezelf een specifieke eigenschap onder de loep zet, kom je er veel over te weten. Die eigenschap kun je dan naar je personage overdragen en zo tot leven wekken. Het klinkt allemaal alsof ik lichtelijk schizofreen ben, maar het is een goede manier om het zo realistisch mogelijk te houden.

In je vrijetijd speel je graag Pokemon Go. Welke Pokemon is je favoriet. Machamp. Dat is hij altijd al geweest, vanaf de eerste generatie. Ook in Pokémon Go is hij een breed inzetbare kracht, waar ik maar al te graag gebruik van maak.

Zou je tot slot nog iets kunnen vertellen over het schrijfproces van de 4 boeken die je tot nu toe hebt geschreven? Veel schrijvers hebben uitgebreide posters of grootse methodes om hun boeken te schrijven of te plotten. Ik heb een paar boekjes vol met aantekeningen of plotlijnen voor Auruco alleen al. Voor ieder verhaal is er een apart boek. Daar komt alles in te staan. Naast dat ben ik een reus in details voor verhalen onthouden, dus een groot deel zit in mijn hoofd tot ik het op papier zet.

Is er nog iets dat je tegen de lezers van bookstamel wil zeggen? Ik hoop dat iedereen veel plezier aan de boeken beleeft die ze lezen. Ieder boek is bijzonder en is door een enthousiaste schrijver geschreven, die jullie probeert te vermaken. Voor ieder is er wat wils! En bedankt dat jullie de tijd hebben genomen om mijn gezwets te lezen, dat doet me veel plezier!

Oke tot slot heb ik natuurlijk voor jou ook een aantal dilemma’s

welke kies jij en waarom?

Harry Potter of Pokemon? Harry Potter. Hoewel Pokémon leuk tijdverdrijf is, blijft het vrij oppervlakkig. Uit Harry Potter zijn zoveel wijze lessen en geweldige verhalen te verkrijgen dat de keuze niet moeilijk was.

Wonen in een kasteel of in een kast onder de trap? Kasteel. Puur omdat ik van kastelen houd en graag al mijn naasten met mij in zo’n reusachtig gebouw wil hebben wonen.

Boek verfilming of Het boek? Moeilijk. Ik denk toch alleen het boek. Vaak gaat er bij de verfilming het een en ander verloren, hoe goed het verhaal van de film ook wordt.

Lezen of schrijven? Deze heb ik stiekem al beantwoord! Schrijven dus. Het geeft meer rust om de creativiteit zijn beloop te laten gaan dan te lezen. Soms voelt het voor mij alsof ik mijn tijd ‘verdoe’ wanneer ik lees. Dan vertelt mijn hoofd mij dat ik die tijd ook had kunnen gebruiken om te schrijven.

E-boek of papieren boek? Papieren boek. Het gevoel, de geur, de nostalgie. Het gemak en de lage prijs van een E-book wegen niet op tegen de punten die ik hierboven noemde.

Uit eten of zelf thuis koken? Thuis koken. Het is goedkoper en als je het goed doet, ook lekkerder!

Fantasie festival of boekpresentatie? Festival. Daar kan ik helemaal mezelf zijn en losgaan. Ik vind het vreselijk en leuk om te presenteren. Het is eng, al die ogen op een persoon gericht.

Reality of fantasie? Beide, maar vooral realiteit. Daar leven we tegenwoordig in, hoe fijn het ook is om af en toe in de fantasie weg te vluchten.

Fietsen of wandelen? Eerst was het altijd fietsen, daar ben ik mee opgegroeid. De laatste tijd wandel ik liever en dan maakt het me niet uit waar. (Niet in een drukke stad)

Film of Serie? Serie. Daar kan ik gauw een aflevering van kijken in het drukke leven. Daarnaast komt het verhaal beter tot leven in een serie omdat er meer ruimte voor achtergrond is.

Ik hoop dat jullie dit interview met Sebastiaan Koen net zo leuk vonden als dat ik het vond. Ik wil Sebastiaan natuurlijk super bedanken dat hij mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem. Jullie zullen zijn naam nog wel vaker op mijn blog voorbij zien komen. Want ik moet natuurlijk boek 3 en 4 nog gaan lezen.

Liefs, Bookstamel

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x