Interview met Marijke Vos

Hallo lieve lezers van Bookstamel

Vandaag is het tijd voor het interview met Marijke Vos. Ik heb enorm uitgekeken naar dit interview. Het is toch een beetje anders om iemand vragen te stellen als je diegene al eens in het echt hebt gezien. Maar ik moet zeggen het is een super leuk interview geworden. Hmm mag je dat eigenlijk wel zeggen over je eigen interview?

Nou ja ik zou zeggen ga het Interview met Marijke Vos gewoon zelf lezen en laat me weten of je het met me eens bent.

20200314-MM4_1999[4485]

De foto is gemaakt door: Martien Mourits

Dat schrijven je passie is mag ondertussen duidelijk zijn maar waar komt deze passie eigenlijk vandaan?Oeeeh, goede vraag. Ik ben niet zo iemand waarvan men vroeger al zei: nou, die wordt schrijfster. Ik geloof dat ik aardig wat docenten Nederlands heb verrast inmiddels. Mijn passie voor schrijven is ontstaan uit mijn liefde voor het lezen. Ik ben een echte boekenwurm en geniet ontzettend van lezen. Na het lezen van Hou je mond! van Sophie Kinsella, dacht ik: dat wil ik ook kunnen! Ik blogde toch al op een eigen blog, puur ter vermaak, maar dat werden dus uiteindelijk hele boeken

Waar haal je de inspiratie voor je boeken vandaan?Inspiratie kan letterlijk overal vandaan komen bij mij. Een gelezen boek, iets op televisie, een droom of een gesprek wat ik ergens opvang. Overal zit een verhaal in, als je maar luistert 😉

Van Chanel naar flanel is bijvoorbeeld geïnspireerd door een oude tv-serie: Men in Trees (bijna niemand kent hem meer) maar ik wilde eenzelfde ‘feel’ creëren als in die serie.

Ik pleit voor jou! (mijn nieuwe roman) is juist weer ontstaan uit een droom die ik een keertje had. Terwijl het verhaal wat ik binnenkort ga schrijven, een verhaal is wat iemand me een tijdje terug vertelde en mij triggerde. Ik wist meteen: dit wordt mijn volgende boek!

Inmiddels heb je een droom contract bij Harper Collins Holland. Kun je vertellen hoe je bij hun terecht bent gekomen? Ik heb heel wat uitgeverijen benaderd door de jaren heen, zo ook drie jaar geleden Harper Collins, met het manuscript voor Van Chanel naar flanel. Ik kreeg uitgebreide feedback, maar helaas geen vervolg. Toen ik afgelopen jaar op de boekpresentatie van Lisette Jonkman toevallig de betreffende redacteur van Harper Collins tegenkwam, raakten we (in de lift naar huis notabene) aan de praat en was ze benieuwd naar mijn ontwikkeling als schrijver. En gelukkig was dat ditmaal wel een contract waard!

Je schrijft heerlijke feelgood boeken waarbij je even helemaal weg kunt dromen. Ben jezelf eigenlijk een romantisch type? Oei, wat een gewetensvraag. Ik denk het wel: ik kan heerlijk weg zwijmelen bij romantische films en boeken en probeer dat ook in mijn boeken te creëren. De realiteit is natuurlijk altijd net wat minder romantisch 😉 Maar ik doe mijn best!

Je boeken bezitten ook allemaal wel een vleugje humor. Ze zijn bruisend en bubbelend. Dit zie je ook terug in jouw persoonlijkheid. Maar als je nu een personage moet bedenken gebaseerd op jouw karakter, welke eigenschappen zou die dan moeten hebben? Een personage gebaseerd op mij? Hmm. Ik denk vrolijk, enthousiast, grappig, creatief en verantwoordelijk. Maar ook soms onzeker, pessimistisch (ik kan een echte doemdenker zijn) en een pietje precies die van de regeltjes is.

Afgelopen jaar heb je de stap genomen om je baan in de hulpverlening op te zeggen en je te focussen op het schrijven. Hoe bevalt deze beslissing je? Het is een beetje dubbel. Ik heb er geen spijt van de hulpverlening gedag te zeggen en me te focussen op het schrijven. Dat vind ik heerlijk, maar ik had natuurlijk geen slechtere tijd kunnen kiezen dan aan het begin van de Coronacrisis. Dus de afgelopen maanden zijn behoorlijk onzeker en stressvol geweest, wat betreft betaalde opdrachten die ik net zo goed nodig heb om rond te komen. Het is fijn veel tijd te hebben om verhalen en boeken te schrijven, maar ik betaal ook graag met een gerust gevoel de vaste lasten. Vooralsnog gaat het prima hoor, maar hoop wel dat we over een tijdje weer in een ander soort wereld leven!

Elvis heeft altijd een speciaal plekje gehad, Waar komt deze liefde voor Elvis vandaan? Archie, de Elvis-imitator uit Ik kom je halen! is misschien wel een van mijn favo personages. Ik heb er zelfs aan zitten denken om hem nog eens een eigen avontuur te geven! Mijn liefde voor Elvis en zijn liedjes zijn er met de paplepel ingegoten, mijn vader is groot fan. En hoe ouder ik werd, hoe meer ik het ook ging waarderen. Als ik in Elvis zijn tijd had geleefd, was ik zeker een groupie geweest!

Heb je bepaalde auteurs die je als voorbeeld ziet of waar je zelf graag boeken van leest in je vrije tijd? Mijn grote voorbeelden zijn Sophie Kinsella, Jill Mansell, Marian Keyes en Charlotte De Monchy. Maar ook Chantal van Gastel, Lisette Jonkman en Astrid Harrewijn lees ik graag en vind ik inspirerend! Soms moet ik mezelf nog steeds even knijpen als ik in een zin met een van die dames word genoemd!

Je bent een echte boekenwurm. Dus kom maar op met die boekentips! (Het liefst van Nederlandstalige auteurs) Aah, oké, ik zal me beperken tot Nederlandse auteurs. Ik heb er hierboven al een aantal genoemd natuurlijk: Charlotte De Monchy, Lisette Jonkman, Chantal van Gastel en Astrid Harrewijn zijn mijn voorbeelden op feelgood-gebied (al zijn er nog zoveel meer leuke Nederlandse feelgoodauteurs natuurlijk). O, en Iris Houx ook trouwens! Ik kijk met smart uit naar haar nieuwe boek.

Je hebt inmiddels aardig wat boeken op je naam staan. Wat heb je geleerd tijdens het schrijven van al deze boeken? Poeh! Ontzettend veel en ik ben nog altijd niet uitgeleerd. Ik denk dat ik bij elk boek dat ik schrijf weer een beetje groei en beter word. Onder andere door goed te letten op de recensies (althans, die met nuttige opbouwende kritiek), de feedback van mijn redacteur en ook door veel te blijven lezen, blijf ik groeien als auteur.

Hoe vind je het dat mensen een mening over je boek vormen door middel van een recensie? Grappig, aangezien ik daar net al een korte opmerking over maakte. Ik vind recensies prettig om te lezen, mits goed onderbouwd natuurlijk. Ik denk dat sommige recensenten of lezers vergeten dat er een persoon aan de andere kant van het beeldscherm zit. Soms krijg je echt rare recensies, waar ik niks mee kan, maar dat prijkt er dus wel 1 ster. Dat vind ik zo zonde. Ik sta enorm open voor feedback en lees altijd alles, zodat ik kan kijken of ik in een volgend boek iets anders zou kunnen doen. Ik vind recensies misschien wel het lastigste van het hele boekenvak: zijn ze goed, dan ben ik direct blij, zijn ze niet goed, dan voel ik me meteen verdrietig. En dat kan zo in een uur heel vaak heen en weer gaan. Om gek van te worden!

Wat grappig dat je het over die 1 sterren recensies zonder gefundeerde meningen hebt. Een paar weken geleden schreef een van mijn Collega Bloggers Valerie hier nog een zeer interessant blog over. Ik zou zeggen allemaal lezen! Dat kun je hier doen.

Is er iets wat je nog graag zou leren of willen bereiken op het gebied van schrijven? Er is altijd nog genoeg om te leren. Ik hoop dat mijn boeken in de loop van de tijd alleen maar beter worden: nog grappiger, nog realistischer, nog romantischer, nog origineler.

Daarnaast heb ik natuurlijk nog genoeg ambities op schrijfgebied: bestsellers, vertalingen, verfilmingen, noem maar op 😉

Wie is eigenlijk je favoriete personage en waarom? Archie uit Ik kom je halen! is zeker een van mijn favorieten. Maar ook Miranda en Samuel uit Het staat in de sterren vond ik erg leuk. Ik zei al dat ik zelf nogal precies en van de regeltjes ben. En Miranda is gewoon super stoer en heeft overal schijt aan. Dat vond ik erg leuk om te schrijven! En samen met Samuel… Veeg. Me. Op.

Zou je nog een keer een totaal ander genre willen schrijven dan feelgood? Ik zou best wel eens fantasy willen schrijven, omdat ik het zelf ook graag lees. Maar dat lijkt me erg moeilijk hoor, om zo’n hele worldbuilding te doen. Vooral Het staat in de sterren en Van Chanel naar flanel hebben ook een spanningselement in het verhaal: misschien zou ik zo’n uitstapje ook nog wel eens willen maken. Wie weet!

Natuurlijk heb ik ook voor jou een aantal Dilemma’s welke kies jij en waarom?

Bos of Strand? Bos! Ik vind het strand heerlijk hoor, maar woon er ver vanaf. Ik kom er dus niet zo vaak. Als ik er ben, denk ik altijd: VAKER DOEN! Maar ik ben sowieso geen strandtype dat uren gaat liggen zonnen. Dus uiteindelijk ben ik veel vaker in het bos en amuseer ik me daar ook prima!

Lezen of tv kijken? Oei. Eh… dan toch lezen, denk ik. Al vind ik een serie of film ook altijd fijne afwisseling. Ik denk, mes op de keel, dat ik toch voor mijn boeken ga.

Schrijven of lezen? Ja, hallo?! Wat zijn dit voor vragen? Onmogelijk dit. Oke, opnieuw dat mes op de keel: dan… schrijven denk ik. Mag ik dan wel weer tv kijken?

Romantisch uit eten of een romantisch etentje thuis? Uit eten! Geen twijfel mogelijk, ik ga heeeeeel graag uit eten.

Een snack of een drankje? Alweer zo’n lastige. Ik hou van beiden! En ze horen ook bij elkaar vind ik 😉 Maar dan kies ik toch voor… een snack.

Lama of Kat? Alpaca! (een soort lama, dus dat telt). Ik ben gek op onze kat, maar niet op katten in het algemeen en wel op alpaca’s in het algemeen 😉 Ooit wil ik ze zelf houden. Eerst nog een bestseller schrijven en een groter huis kunnen betalen met een grote weide.

Realiteit of fantasy? Fantasy. Ik hou van fictie en in fictie mag alles.

Lopen of fietsen? Lopen, ik wandel graag. Met fietsen heb je al snel wind tegen en daar heb ik toch zo’n schijthekel aan.

En vonden jullie het interview met Marijke Vos leuk?

Ik wil Marijke natuurlijk super bedanken dat ze mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Liefs. Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kiki
3 jaren geleden

Wat en leuk en inspirerend interview! Zeker leuk om te lezen!
Kiki onlangs geplaatst…Tristar kledingstomer: mijn review over deze stomerMy Profile

Caroline
Caroline
3 jaren geleden

Nou, om eerlijk te zijn vind ik het oprecht een super leuk interview geworden. Dus dat mag je best wel zeggen over je eigen interview 😉 Fijn leesvoer.

Cheryl
3 jaren geleden
Antwoord aan  Caroline

Leuk om te lezen! Goed interview met leuke oprechte vragen!

Helena
3 jaren geleden

Oh wat fijn om te lezen, zo oprecht, erg leuk hoor!

MoniqueMichelle
3 jaren geleden

Super leuk interview zeg. Heerlijk. Fijn om te lezen ook zo.

Nienke
3 jaren geleden

Wat een superleuk interview! En wat lijkt Marijke mij een leuk mens 🙂 Ik ken haar boeken nog niet, maar denk dat ik toch maar eens een moet gaan aanschaffen.

Laure
Laure
3 jaren geleden

Leuk interview om te lezen! Bij mij zou het overuidelijk een kat zijn en geen alpaca haha!

Tineke
3 jaren geleden

Voor iedere blogger denk ik wel een droom om een boek te mogen/gaan schrijven. Ik zit er ook wel eens over na te denken, ik weet alleen nog niet wat voor soort boek ik zou willen schrijven.

The lemon kitchen
3 jaren geleden

Wat een leuk interview, ik kende haar en haar boeken nog niet eigenlijk!

trackback

[…] Ben je nou benieuwd naar de auteur achter deze boeken lees dan mijn interview met Marijke Vos hier.  […]

trackback

[…] voor later op  pinterest. Lees hier mijn interview met Marijke […]

11
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x