Interview met Sanne Hillemans

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag is het tijd voor een interview met Sanne Hillemans want helaas is haar maand in de blogs van eigen bodem alweer voorbij! Sanne heb ik leren kennen als een super lieve auteur met een goede dosis humor! Ik weet zeker dat iedereen die haar op instagram volgt geniet van haar chipmunk dansjes.  Maar goed ken je Sanne Hillemans nou nog niet dan kun je haar in dit interview heel goed gaan leren kennen.

Interview met Sanne Hillemans

Denk je nou wie is Sanne Hillemans lees dan hier het blog waarin ik haar voorstel. Of neem een kijkje op haar website

Interview met Sanne Hillemans

Laten we maar eens bij het begin beginnen. Waar komt je passie voor woorden en het schrijven van verhalen vandaan? Ik ben zo’n wandelend cliché dat al van jongs af aan gek was op verhalen en schrijven. In mijn jeugd heb ik alle vrijheid gekregen om me te ontwikkelen zoals ik dat wil, dus op die manier werd het voor mij een steeds grotere hobby. Ook op de middelbare school vond ik taal altijd al heel leuk, zag ik spelfouten snel en probeerde ik dingen altijd op een net andere manier te verwoorden dan normaal. O en ik ben verslaafd aan boeken en series, dat was ook wel een hint, haha!

4 jaar geleden besloot je om je boeken uit te gaan geven via je eigen uitgeverij Sunny Hill Books. Waarom maakte je dit besluit? Ik liep destijds stage bij een uitgeverij en had zelf ook veel verhalen op de plank liggen waar ik iets mee wilde doen. Toen ik daar een beetje had geleerd hoe het werkte, realiseerde ik me dat ik de stap zelf prima kon zetten (en ook veel sneller dan via een uitgeverij). Zodoende ben ik mijn boeken zelf uit gaan geven. Het was gek om de stap te zetten van hobby naar uitgeven, maar één waar ik nooit spijt van heb gehad.

Schrijvers die boeken onder eigen beheer uitgeven worden ook wel indie-auteurs genoemd. Samen met Simone Lucchesi heb je The Indie Awards opgericht voor deze auteurs. Wat is het dat jullie doen met The Indie Awards? Met deze prijsuitreiking willen wij de hardwerkende indie-auteurs in het zonnetje zetten. Mensen kunnen genomineerd worden met hun boek, waar vervolgens op gestemd kan worden. Daarnaast is er elk jaar ook een jury die een winnaar kiest. Mensen winnen een prijs en de erkenning dat hard werken loont.

Wat me opvalt is dat jou boeken nog via een leuke prijs te verkrijgen zijn. Waar je tegenwoordig toch al snel 20 euro voor een boek betaald zijn die van jou nog gewoon 14,95. Is het dan niet ontzettend lastig om nog winst op je boeken te maken? Wat leuk dat dit je opvalt! Het is namelijk iets waar ik zelf veel aandacht en geld aan besteed om zo te houden. Ik vind het belangrijk dat mijn boeken toegankelijk zijn en daarom investeer ik veel in een wat grotere oplage om op die manier de prijs laag te kunnen houden.

Het is waar dat het moeilijk is winst te maken en de afgelopen jaren was dat ook nog niet mijn doel. Mijn doel was dat mijn boek beschikbaar was, dat ik het vast kon houden… En dit is de keuze die ik daarin heb gemaakt.

Op je website kunnen mensen zien dat je een bezig bijtje bent want je biedt daar ook verschillende diensten aan. Maar welke dienst vind je nu eigenlijk het leukste om te doen en waarom? Dat klopt! Ik denk dat mijn favoriet de inspiratiesessie is. Het is zo leuk om te horen waar mensen tegenaan lopen en ze wat wijsheid en actiepunten te geven om weer mee verder te gaan. We hebben vaak de neiging om alles maar zelf te willen oplossen, maar dat kan dan soms weken duren. Terwijl als je hulp inschakelt en er even met iemand over praat, het vaak veel sneller gaat.

Je boeken hebben ondanks dat ze super mooi zijn en een beetje romantisch ook allemaal wel een beladen onderwerp die meespeelt in het boek. In Circus Cesaria verdrinkt Noah zijn verdriet en in Voor altijd twintig vindt Julia haar dode broer op de grond van zijn slaapkamer. Verweef je deze onderwerpen bewust in je verhalen? Ja, het gaat niet per ongeluk. Ik heb een fascinatie voor de nare dingen die mensen meemaken en dan vooral hoe ze daarmee omgaan. Dat is ook iets waar ik het liefst over schrijf, dus je zult niet snel een boek van mij lezen waarin de mensen blij zijn en allemaal een geweldig leven hebben gehad haha. En als dat wel zo is, weet je zeker dat er in het boek iets zal gebeuren waardoor dat allemaal verandert 🙂

Als er een verhaal of personage in je hoofd komt en je deze wil gaan opschrijven op welke plek doe je dat dan het liefste? Thuis, op de bank. Ik probeer wel eens op andere plekken te schrijven en als ik eenmaal in de flow zit zou dat ook nog kunnen lukken, maar het is moeilijk om op andere plekken in de flow te komen. Ik ben altijd heel alert en wil alles zien wat er gebeurt, dus me concentreren op een plek met andere mensen is lastiger.

Wat is je favoriete personage? Zo’n moeilijke vraag!

Ik wil haast zeggen Max, uit Voor altijd twintig, omdat hij zo’n persoon is die bij iedereen altijd wel een lach op hun gezicht weet te toveren.

Het laatste boek dat je schreef is. De actrice in mij. Had jezelf ook actrice willen zijn als je geen auteur was geworden? Niet echt. Ik heb vroeger wel op de jeugdtheaterschool gezeten en vond het best leuk, maar mijn probleem is een beetje dat ik heel veel best leuk vind. Daarom probeer ik te kiezen voor dingen die ik echt leuk vind, om mee verder te gaan. Schrijven is onmogelijk om niet te doen en ging voor een groot deel al vanzelf, dus heb ik besloten daar mijn energie op te richten.

Kun je de lezers van Bookstamel in het kort vertellen waar je de inspiratie voor De actrice in mij vandaan hebt gehaald. Mijn guilty pleasure is dat ik altijd kijk naar van die Amerikaans talkshows (Ellen DeGeneres, Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, James Corden) en toen kwam mijn brein op een gegeven moment met het idee van een actrice die niet alleen acteert als ze aan het werk is, maar zoveel pijn met zich meedraagt dat ze altijd acteert, omdat het makkelijker voor haar is om iemand anders te zijn. Met alleen dat idee ben ik begonnen aan het boek.

Wat zijn de belangrijkste onderwerpen in De actrice in mij? Trauma, liefde (die twee komen eigenlijk altijd in elk boek terug, haha) maar ook familie, verraad en vergiffenis.

Je voorgaande boeken Circus Cesaria en Ave Cesaria heeft Noah een baan bij het circus. Welke circus act is jou favoriet en waarom? Ik hou wel van lachen dus vind een humoristische act altijd wel grappig. Maar ik ben ook altijd heel erg onder de indruk van acrobaten!

En stel nu je zou zelf in het Circus moeten gaan werken wat zou jou taak daar worden? Manusje van alles, denk ik. Ik vind alles leuk en kan ook veel als ik eenmaal besloten heb dat ik het wil leren, dus dan ben ik vrij breed inzetbaar. Maar ik zou niet zo snel de artiest zijn in een circus, denk ik.

Zou je trouwens tegen zo’n reizend circus bestaan kunnen? Misschien voor een half jaar, maar ik ben iets meer een introvert en heb veel tijd voor mezelf nodig. Een circus is echt een community waar mensen samen zijn en dat is iets waar ik denk ik niet voor langere termijn voor zou kiezen.

Stel nou je zou een personage moeten bedenken wat op jou lijkt? Welke eigenschappen zo dit personage moeten hebben? Mensen vertellen me de laatste tijd opeens heel vaak dat ik grappig ben, dus dat personage is grappig. Ze is sociaal en spontaan. Op afstand lijkt ze extravert te zijn omdat ze niet verlegen is, maar ze laadt juist op wanneer ze alleen is. Ze is open en wil je op zich alles vertellen, maar het zal niet snel uit haarzelf komen – je zult er naar moeten vragen 🙂

Welke tip zou je jonge beginnende schrijvers graag mee willen geven? Om vooral heel veel te lezen. En dan bedoel ik niet gedachteloos te lezen, maar van elk boek tijdens het lezen proberen te ontdekken waarom je er zo van geniet. Mensen kunnen je vertellen hoe je moet schrijven en je kunt cursussen volgen en het leren, maar je kunt het ook ervaren. Kom erachter wat aan schrijven jou raakt en probeer dat te integreren in je eigen werk.

Welke boodschap zou je nog mee willen geven aan de lezers van je boeken? Hoe meer je er koopt, hoe meer ik er kan uitgeven 😉

Tot slot voor jou ook een aantal Dillema’s natuurlijk welke kies jij en waarom?

Theater of circus  Ik ga toch voor het theater. Toen ik één keer bij het circus was ging mijn fantasie meteen alle kanten op, maar na een paar keer heb je het ook wel gezien. In het theater is zoveel meer keuze!

Binnen of buiten Ik zou graag buiten willen zeggen, want ik vertel mezelf dat ik een buitenmens ben, maar in de praktijk ben ik m’n huis niet uit te schoppen. Dus als ik eerlijk ben: binnen.

Thee/koffie of iets met prik Eigenlijk drink ik altijd heel saai water! Laatst heb ik ontdekt dat ik lichtbruisend water ook lekker vind, nadat ik jaren mensen belachelijk heb gemaakt die houden van water met prik. Oeps.

Maar als ik moet kiezen uit koffie of thee, dan thee.

Ontbijt of dessert Vroeger aten we na élk avondmaal een toetje, maar zelf doe ik dat nu eigenlijk nooit meer. Maar ontbijt is ook niet bepaald m’n favoriete maaltijd, dus dan ga ik toch voor dessert omdat ik het wel lekker vind als snack, haha!

Grote drukke stad of klein boerendorpje Mijn einddoel is om dicht bij de natuur te wonen en daar heb je bij een klein boerendorpje natuurlijk wel wat meer kans op, maar ik hou er ook erg van om in de stad te wonen. Alles is zo dichtbij en makkelijk te doen of regelen. Dus ik ga voor aan de rand van een grote drukke stad naast een bos, haha!

Zwemmen of fietsen Fietsen. Ik ben nooit zo’n waterrat geweest, ook al houd ik wel van een lekker warm bad!

Koken of eten bestellen Ik vind het best leuk om nieuwe recepten te proberen, maar als ik genoeg geld had is er een grote kans dat ik koken vrij snel op zou geven haha! Andere mensen kunnen nou eenmaal beter koken dan ik en ik heb er geen moeite mee m’n zwaktes toe te geven, hehe.

E-book of papieren boek Ik ben al jaren een voorstander van e-books. Eigenlijk lees ik zelf ook alleen nog maar e-books (alleen af en toe een goede non-fictie die ik vaker denk te lezen koop ik fysiek). Het is zoveel makkelijker vasthouden, meenemen, liggend lezen (mijn favoriet)…

Maar als ik een fysiek boek vasthoud dat ik zelf heb geschreven vind ik dat wel heel bijzonder.

Lezen of schrijven Mijn god, het ultieme dilemma.

Ik denk dat ik moet zeggen, dat als ik nog mag Netflixen, ik ga voor schrijven. Maar ik vind het wel een hele moeilijke keuze!

Hopelijk hebben jullie net zo genoten van dit interview met Sanne Hillemans als ik heb gedaan! Sanne super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Heel veel liefs,

signature5e9476242e51a

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lodi
4 jaren geleden

Zo leuk om via deze site steeds nieuwe schrijvers te mogen ontdekken, ik ken Sanne nog niet, maar ben door dit interview zeker nieuwsgierig geworden zeker omdat ze zo passioneel is en in eigen beheer haar boeken uitgeeft, dit geeft wel aan dat ze hart heeft voor haar werk. En een hele mooie boodschap! 🙂

nicole
4 jaren geleden

Wat leuk om gewoon je eigen uitgeverij te maken en zo je boeken uit te geven. Zo gaat het een stuk sneller stel ik me zo voor.
nicole onlangs geplaatst…Verbale inbraakpreventie!My Profile

Nienke
Nienke
4 jaren geleden

Wat een gaaf idee om zelf de boeken uit te gaan geven. Ik ben heel benieuwd naar haar boeken!

Irene
4 jaren geleden

Tof om te lezen! Dat is ook een van mijn grote dromen: een eigen boek uitgeven. Al heb ik (nog) geen idee over hoe en wat, het gaat er vast ooit komen. Ik houd dit zeker in gedachten!
Irene onlangs geplaatst…Wandelen over een klompenpad: het UddelermeerpadMy Profile

Dhini
4 jaren geleden

Wat gaaf eigen boek uitgeven. Leuk interview

Frederique
Frederique
4 jaren geleden

Ja dat klopt wel, veel lezen doet schrijven. Leuk interview!

rachel
4 jaren geleden

gaaf dat van je eigen uitgeverij!! en vond het weer een leuk interview!!

7
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x