Interview met Marceline de Waard

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag is het weer zover tijd voor een interview. Dit keer een interview met Marceline de Waard van de roman Thuisreis. De afgelopen weken hebben we natuurlijk al volop kennis kunnen maken met deze auteur o.a in dit blog waarin ik haar aan jullie voorstel.

Maar vandaag gaan we Marceline dus nog veel beter leren kennen. Dus zit je er klaar voor?

Marceline de Waard

Foto door Kees Winkelman

Interview met Marceline de Waard

Toen je na jaren je meisjesdroom om schrijfster te worden oppakte begon je met het publiceren van verhalen op zondag. Waarom koos je juist voor de zondag om je verhalen te publiceren? Dit is bij toeval ontstaan. Februari 2017 plaatste ik na een verjaardagsfeestje als een soort grap op zondagochtend een verhaal op Facebook. Dat viel zo in de smaak dat ik het daarna nog eens deed. Door de enthousiaste reacties is het uiteindelijk een vast gebruik geworden.

Jouw korte verhalen verschenen in een groot aantal bundels wat vind je zo leuk aan het schrijven van korte verhalen? Om je te bekwamen in het schrijven, moet je schrijfmeters maken. Meedoen met wedstrijden is ook een goede manier om je te meten met anderen en om jezelf onder de aandacht te brengen van lezers.

Deze twee gegevenheden zorgden erbij mij voor dat ik heel veel korte verhalen schreef. Met succes. Het is ook een mooie uitdaging om ze te schrijven: in weinig woorden een verhaal vertellen dat bij de lezer gelijk een beeld voor ogen roept en een interessante plot heeft.

Nu is onlangs je debuut Roman ‘Thuisreis’ uitgekomen. Wat is het grootste verschil in het schrijfproces tussen deze roman en de kortere verhalen? De manier waarop je het verhaal opbouwt en uitdiept en de tijd die het kost. Met Thuisreis ben ik, met tussenpozen, ruim twee jaar bezig geweest. Een kort verhaal schrijf ik, afhankelijk van de lengte in een paar dagen of weken.

In een kort verhaal is het de kunst om met een paar raken woorden een personage neer te zetten en de setting te schilderen. In een roman laat je een personage groeien en als je dat goed doet, neemt de schrijver de lezer mee op deze reis van het personage.

Thuisreis is gepubliceerd door Ambilicious hoe ben je eigenlijk bij deze uitgeverij terecht gekomen? Ik zat midden in het schrijven van Thuisreis en steeds meer mensen vroegen mij ook waarom ik mijn zondagverhalen niet uitgaf. Ik voelde er niet zo veel voor, pas als mijn eerste roman klaar was, wilde ik een uitgever zoeken. Ik begreep echter steeds meer dat het niet zo simpel is om een uitgever te vinden en bedacht dat het wellicht zou helpen als ik alvast een gepubliceerd boek zou hebben. Om die reden schreef ik drie kleinere uitgevers aan die mij kenden van mijn wedstrijdverhalen: zouden zij geïnteresseerd zijn om mijn verhalen uit te geven? Binnen een paar dagen had ik twee serieuze aanbiedingen. Uiteindelijk koos ik voor Ambilicious.

Kun je de lezers in het kort vertellen waar Thuisreis over gaat? Haar grootmoeder vertrok eind jaren dertig van de vorige eeuw uit Ierland en niemand sprak er nog over. Eileen is begin vijftig als ze besluit naar Ierland af te reizen om uit te zoeken wat er toen is gebeurd. Haar reis door Engeland en Ierland naar de westkust van het groene eiland wordt een ontdekkingsreis naar zichzelf, naar haar grootmoeder en naar de man die steeds nadrukkelijker verschijnt in haar dromen.

De uitgever maakt overigens ook een boektrailer voor Thuisreis, die geeft voor mij de sfeer van het verhaal mooi weer. https://www.youtube.com/watch?v=UGF2Vg7pgzI

Welk personage uit een van je verhalen vind je het meest interessant en waarom? Dit is een moeilijke vraag. Ik vind veel personages interessant en om verschillende redenen. In Thuisreis, bijvoorbeeld, vind ik Eileens oma heel interessant: wie was zij en waarom deed ze zoals ze deed? Tijdens het schrijven ben ik echter ook Eileens beste vriend Monica steeds interessanter gaan vinden.

En als je dan een personage zou moeten bedenken die op jou zou lijken. Waar moet dit personage dan aan voldoen? Dat zou wel een heel saai personage worden. Iemand die vier dagen werkt, in haar vrije tijd schrijft en in het weekend regelmatig een wandeling in de natuur maakt.

Het zou wel een personage zijn dat een stootje kan hebben en tegenslagen kan verwerken. Dat is een trekje dat je bij sommige van mijn personages ook ziet.

Heb je een favoriete plek om aan je verhalen te werken? Thuis aan mijn bureau in mijn werkkamer.

In deze werkkamer hebben we overigens ook de online boeklancering opgenomen. Ik voeg daarvan bij de foto’s twee screenshots toe: een met Thuisreis in mijn handen en een waar ik een toast uitbreng op het verschijnen van de roman.

Lancering - boek[4575]

Lancering - proost[4576]

In Thuisreis maakt hoofdpersonage Eileen een reis door Engeland naar Ierland waarom heb je voor deze twee landen gekozen in het verhaal. Het zijn beiden landen waar ik graag kom. In Thuisreis heb ik dan ook voor de setting veelvuldig gebruik gemaakt van plaatsen die ik zelf bezocht. Zo komen er in het boek ook wandelingen voor die ik zelf maakte en pubs die zelf bezocht.

Eileen maakt in het boek een hoop groei mee en leert steeds meer wie ze is. Wat heb jij in het leven over jezelf geleerd? Dat ik geduld moet hebben en dat het dan vanzelf goedkomt. Het leven loopt zoals het loopt, het is belangrijk te zien wat je allemaal hebt en daarvan te genieten.

Wat zou je eigenlijk nog graag willen leren? Een nog betere schrijver worden.

Je hebt deelgenomen aan de Schrijversacademie, wat hebben zij voor jou betekend? En kun je ze aanraden aan andere mensen die met schrijven willen beginnen? Op de Schrijversacademie heb ik de basistechnieken van het vak geleerd. Voor iemand die nog niet vertrouwd is met de technische kant van het schrijven is een goede schriijfopleiding zeker de moeite waard.

Waar haalde je eigenlijk de meeste inspiratie voor Thuisreis vandaan? Het idee ontstond nadat ik een artikel las over vrouwen van middelbare leeftijd die hier in Nederland alles achterlieten en als digitale nomaden door Europa trokken, zij leefden van wat zij via internet konden verdienen. Omdat ik, zoals net gezegd, hou van Ierland, maakte ik er een vertrek naar dat land van. Daarna ging ook een ander denkproces van start: waarom koos Eileen voor Ierland? Welke weerstand komt ze tegen? Hoe verliep haar reis?

Is er een land in de wereld die je graag zou willen bezoeken als het coronavirus achter ons ligt? Ik zou nog graag een keer naar Ierland gaan. De bedoeling was om er deze zomer op vakantie naartoe te gaan. Dat is nu natuurlijk niet mogelijk. Voor nu hoop ik vooral dat de crisis zo snel mogelijk voorbij is en dat we er allemaal weer lekker op uit kunnen. Nederland is ook mooi.

Wat vind je eigenlijk het moeilijkste aan het schrijven van een verhaal? Het vermijden van je favoriete woorden en daar iets origineels voor verzinnen.

Vind je het spannend dat bloggers en lezers nu hun mening gaan vormen over je boek Thuisreis? Heel erg spannend!

Tot slot heb ik natuurlijk ook voor jou een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Nooit meer schrijven of nooit meer lezen? Nooit meer lezen

Een hutje op de hei of een retraite aan het strand? Hutje op de hei

Dorp of stad? Dorp

Frisdrank of Warme drank? Warme drank

Zoet of Hartig? Hartig

Film of Serie? Serie

Een bestseller of een boekverfilming  Het liefst allebei, maar als ik moet kiezen een bestseller

Ik hoop dat jullie net zo hebben genoten van dit interview met Marceline de Waard als dat ik heb gedaan. Marceline ik wil je bedanken dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem

Heel veel liefs.

signature5e9476242e51a

 

 

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x